Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nová pracovní místa v Evropě nepřibývají

Rozbřesk: Nová pracovní místa v Evropě nepřibývají

17.09.2019 9:28
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

I když ekonomický růst EU rozhodně neatakuje žádné rekordy, situace na trhu práce se v posledních měsících stále zlepšuje. Potvrzuje to míra nezaměstnanosti, která sice dosahuje 6,3 % a na naše poměry je ještě docela vysoká, nicméně pořád je to nejnižší číslo za posledních dvacet let.

Jde samozřejmě o průměr, za nímž se skrývají výrazné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, stejně jako diference mezi tzv. starými a novými členskými státy. Už z jednoduchého porovnání čísel za celou unii a za země eurozóny je zřejmé, že problém nezaměstnanosti trápí především „staré“ jádro integrace platící eurem. I tam byl vidět jasný trend zlepšování situace, avšak ke zdolání rekordu z přelomu let 2007 a 2008 to nestačí. A zřejmě ani ještě nějaký čas stačit nebude s ohledem na nejisté vyhlídky růstu unie, a zvláště pak její největší ekonomiky – Německa.

Že se dřívější trendy začínají možná měnit, naznačuje míra volných pracovních míst, která už tři kvartály za sebou zůstává neměnná. Dosahuje 2,3 %, což znamená, že právě tolik procent zůstává neobsazených pozic z celkového počtu pracovních míst v celé EU. Z tohoto pohledu se tedy situace na trhu práce až tak nemění. Sice nezaměstnaných ubývá s tím, jak obsazují stávající pozice nebo odcházejí z trhu práce, avšak ekonomický růst není nijak zvlášť silný, aby pracovní místa tvořil rychleji.

Výjimkou je jen málo zemí, mezi něž patří ČR, které opět patří prvenství nejenom z titulu nejrychlejšího nárůstu tvorby míst, ale i jejich nejvyšší míry, která činí 6,2 %. Na jedné straně tedy máme rekordně nízkou nezaměstnanost v rámci celé EU, na straně druhé i nejvyšší podíl volných pozic v unii. Ale i za ČR jde jen o průměrné číslo, za nímž se nacházejí extrémy. Od 0,7 % v energetice až po necelých 16 % ve stavebnictví, 22 % v administrativě a 26 % v realitách. V největším tuzemském odvětví přitom jde o necelých šest procent míst, což představuje více než 82 tisíc míst, která zůstávají a nejspíše už i zůstanou volná. Dobrou zprávou na druhou stranu je, že vlastně ani neubývají. I přes své nedostatky totiž patří mezi docela spolehlivé „předstihové“ ukazatele naznačující aktuální a docela příznivou kondici českého hospodářství. Navzdory všem zahraničním rizikům a nejistotám to rozhodně není špatný výsledek. Ten, kdo by snad chtěl vědět, jak je tomu na úrovni celé EU nebo eurozóny, má smůlu. Skutečné počty volných míst jsou tajné.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna se i průběhu včerejšího dne pohybovala v úzkém pásmu těsně na úrovní 25,85 EUR/CZK. Koruně dál chybí impuls k posilování, které předpokládá ČNB, nicméně odchylka od její prognózy není natolik významná, aby korunu centrální banka musela řešit. Zatímco na devizovém trhu panuje v podstatě klid, mnohem zajímavější je dění na dalších finančních trzích. Od začátku září tam poskočily třeba desetileté úrokové sazby o cca 45 bodů, desetiletý dluhopis si od této doby připsal něco málo přes 30. Zůstává stále hluboko pod repo sazbou, nicméně přece jen už více odpovídá ekonomické realitě než dříve.

Zahraniční forex
Ropný šok velký rozruch na hlavních devizových trzích nenadělal, byť v okamžiku hrozby válečného konfliktu na Blízkém východě byl přece jenom preferovanější měnou dolar než euro, tudíž eurodolar se na počátku týdne sesunul k hranici 1,10. Včera se však odehrál i paralelní příběh, který euru a samozřejmě i britské libře nemohl pomoci. Jednání britského premiéra Johnsona v Bruselu o podobě brexitu nakonec totiž vyzněla dost rozpačitě, a to z obou stran. Výsledkem je přetrvávající nejistota, jak brexit dopadne a přitom odpočítávání do 31. října stále běží.

Zatímco hlavní trhy budou převážně upínat pozornost k Saudské Arábii, tak do hry se dnes dostanou makro data na obou stranách Atlantiku. V Německu bude zveřejněn index podnikatelské nálady ZEW a v USA průmyslová výroba za srpen. Celkově se však eurodolarový trh čím dál více bude připravovat na zítřejší zasedání Fedu.

Ropa
Ropa Brent si během včerejšího hektického obchodování dokázala udržet velkou část zisků a den uzavřela o více než 15 procent výše na úrovni 68 USD/barel. Odpovědi na stěžejní otázku dne, tedy jak výrazně je poškozená saúdská infrastruktura, resp. kdy bude obnovena produkce, se však nakonec trh i přes sliby ze strany Saúdské Arábie nedočkal. To je koneckonců hlavní důvod, který přispívá k přetrvávající nejistotě, v kombinaci s očekáváním odvetných opatření ze strany Saúdské Arábie (popřípadě Spojených států).

 

Čtěte více:

Příští cíl Trumpových cel? Evropští výrobci luxusu
16.09.2019 16:17
Až o 4,4 % se dnes propadly akcie francouzského konglomerátu s luxusní...
Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard Kč
16.09.2019 16:43
Vláda dnes jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok...
Tisk: Saúdové po útocích zvažují odklad IPO Aramco
16.09.2019 17:42
Představitelé Saúdské Arábie uvažují o odkladu vstupu státní ropné spo...
Vláda schválila vyšší dotace podporované energii
17.09.2019 8:29
Příspěvek státu podporovaným zdrojům energie (POZE) má pro příští rok ...
EK: USA zřejmě zavedou cla na zboží z EU kvůli sporu kolem letadel
17.09.2019 8:37
Spojené státy pravděpodobně v brzké době uvalí nová cla na zboží z Evr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university