Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Podvádí nás „černé skříňky“ velkých korporací?

Víkendář: Podvádí nás „černé skříňky“ velkých korporací?

22.09.2019 10:46
Autor: Redakce, Patria.cz

„V letectví je černá skříňka zdrojem informací, protože obsahuje klíčová data, která mohou pomoci vysvětlit letecké katastrofy. Ovšem v technologické oblasti je situace jiná, protože tam výraz černá skříňka poukazuje na neznalost a nedostatek informací,“ píše The Atlantic. Tento výraz se pak podle něj používá i v situacích, kdy „tvůrci nějakého algoritmu nemohou či nechtějí vysvětlit, jaká je jeho vnitřní mechanika“. Takové algoritmy jsou pak „nekontrolované, nepoznatelné a nezávislé na lidském dohledu, přestože mohou podporovat extrémistický obsah na sociálních sítích nebo třeba rozhodovat o našem zdraví“.

The Atlantic poukazuje na to, že různá vyšetřování i mezinárodní soudní instituce viní firmy, jako je Amazon, Google a další, z toho, že používají své algoritmy pro zvyšování ziskovosti a obcházení antimonopolní regulace. Tyto společnosti ale popírají, že by nějakým nezákonným způsobem upravovaly algoritmy používané pro vyhledávání a „dokázat zmíněná obvinění je téměř nemožné“.

U Amazonu se například hovoří o tom, že vyhledávání modifikuje tak, aby dávalo prioritu značkám, které přinesou firmě vyšší ziskovost, a ne těm, které nabízí konkurence. Před několika dny o tom psal The Wall Street Journal s tím, že takové řazení produktů se objevuje při vyhledávání podle relevance, které dává prioritu například zboží typu „Amazon Basics“, kam patří papírové ubrousky, baterie či oblečení. The Wall Street Journal v této souvislosti zmiňoval nejmenovaného člověka z firmy, který podle svých slov proti změně algoritmů protestoval, ale byl ignorován.

Amazon uznává, že svou ziskovost bere v úvahu, ale popírá, že by při vyhledávání upřednostňoval své značky před konkurenčními. V e-mailu, který od firmy The Atlantic dostal, se píše, že firma zobrazuje produkty, „které budou zákazníci chtít bez ohledu na to, jaké jsou značky.“ Zároveň dodává, že „jako každý jiný obchod zvažuje ziskovost produktů na svých stránkách, ale jde jen o jeden z ukazatelů a není to klíčový faktor“. The Atlantic k tomu uvádí, že takto opatrně formulovaná odpověď ukazuje, jak složité je dokázat, že nějaký algoritmus preferuje určitý produkt či diskriminuje jiný. A poukazuje i na následující:

The Wall Street Journal tvrdí, že Amazon nemusí v daném algoritmu pracovat přímo se ziskovostí produktů. Namísto toho může použít nějakou proměnnou, která slouží jako dobrý ukazatel ziskovosti. Může to být například způsob balení a taková proměnná pak bude při větším objemu produktů dobře kopírovat i ziskovost. The Atlantic dodává, že Amazon je velmi ziskovou společností, která má silnou pozici v marketingu, prodeji a výrobě některých produktů. Pokud by k tomu ještě zneužívala algoritmy pro vyhledávání, její síla na trhu by ještě více rostla na úkor konkurence.

Online prodejců a technologických společností obecně si také častěji všímají regulátoři. EU například v roce 2017 udělila pokutu Googlu za to, že některé internetové stránky diskriminoval před těmi, které zvyšovaly jeho příjmy. The New York Times zase psaly o tom, že Apple změnil algoritmus v Apple Store tak, aby dával přednost jeho aplikacím (Apple tyto zprávy popřel s tím, že jeho algoritmy berou v úvahu celou řadu faktorů).

The Atlantic tvrdí, že algoritmy mohou upřednostňovat či naopak diskriminovat i bez toho, aby jejich tvůrci při jejich tvorbě měli tuto vlastnost přímo danou jako cíl. Někdy si toho, jak algoritmus funguje v praxi, ani nemusí být plně vědomi. Pak se hovoří o „strategické ignoranci“, kdy „je pro mocné pohodlné nevědět“. A regulátoři se musí ve složitých korporátních systémech technologických firem snažit najít konkrétní lidi, kteří jsou za algoritmy zodpovědní.

Zdroj: The Atlantic




Čtěte více:

Algo versus kryptoměny, aneb jak hledat řád v chaosu
18.07.2019 5:45
Po měsících relativního klidu na trzích s kybernetickými měnami vstal ...
USA obvinily bývalého inženýra Alphabetu z krádeže tajemství
28.08.2019 8:22
Americké ministerstvo spravedlnosti podalo trestní oznámení proti býva...
V USA začali kvůli přílišné tržní síle vyšetřovat firmu Google
10.09.2019 8:36
Generální prokurátoři z téměř všech států USA v čele s Texasem začali ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data