Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: První známky zpomalování české ekonomiky

Rozbřesk: První známky zpomalování české ekonomiky

08.10.2019 9:18, aktualizováno: 8.10. 9:46
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Nová sada srpnových dat zveřejněná včera nevyznívá pro českou ekonomiku až tak zle. Meziroční výkon průmyslu byl sice slabší, nicméně se zpomalováním tohoto největšího tuzemského odvětví se počítalo. Dalo by se vlastně říct, že to dopadlo ještě o něco lépe, než se očekávalo. Oproti loňskému srpnu se výroba snížila o 1,2 %, přičemž ve srovnání s předchozím měsícem jen o 0,1 %. Navíc produkce automobilového průmyslu jako největší části tohoto odvětví dokonce vzrostla o 4,5 %. Když vezmeme v úvahu, že ve všech automobilkách právě v tomto měsíci probíhaly dovolené (loni byly v červenci), jde o úctyhodný výsledek. Zvlášť s ohledem na padající evropský automobilový trh, kam směřuje většina tuzemské produkce. Sázka výrobců na nové modely se tak evidentně stále vyplácí, a tak jako jedni z mála dokážou zvyšovat svoje tržní podíly.

Úspěšný měsíc za sebou z pohledu výroby a nových zakázek nemají pouze výrobci dopravních prostředků, ale i elektrických strojů a zařízení, kteří reprezentují další velmi významnou část tuzemského průmyslu. Skoro by to vypadalo, jako by se nás útlum evropské ekonomiky či recese té německé vůbec nedotýkal. To by ovšem nesměla být zbývající většina průmyslu v červených číslech, a to jak z pohledu produkce, tak i nových objednávek. Příkladem budiž výroba elektroniky a PC nebo tradičního reprezentanta české ekonomiky – kovů. Takže vezmeme-li v úvahu průmysl jako takový, i když si nevede zdaleka tak zle, jak třeba už dlouho naznačovaly indexy nákupních manažerů nebo průzkumy nálad, vzpruhu pro ekonomický růst od něj čekat v tuto chvíli nemůžeme. Proto v něm vidíme jeden z důvodů, proč budou výsledky české ekonomiky ve druhé polovině roku horší než v té první.

A příliš toho nelze zřejmě čekat ani od stavebnictví, které má za sebou tentokrát už docela slabý výsledek. Takže růst bude i tentokrát především v režii služeb. Jak dopadly v srpnu, se teprve dozvíme, avšak už nyní si nelze nevšimnout zpomalení růstu tržeb třeba v dopravě, telekomunikacích nebo hotelech a restauracích. 

Úterý nabídlo data z tuzemského maloobchodu. Ten meziročně zpomalil na 1,4 % při očekávání 3,6% růstu, očištěno o prodeje aut pak 3,7 % (očekáváno 4,1 %).

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna včera umazala páteční zisky a vrátila se zpět na dohled hranice 25,80 EUR/CZK. Nebyla však jediná, kdo v regionu ztrácel, takže příčiny tohoto mírného oslabení netřeba hledat na domácím poli jako spíše v náladách zahraničních investorů. Koruně samotné přitom nepomáhá ani výrazná změna očekávání na tuzemském trhu, která zrcadlí třeba FRA. Je vidět, že ČNB svým posledním zasedáním docela znejistěla trh do té doby přesvědčený o tom, že úrokové sazby čeká velká jízda směrem dolů. Přitom v úvahu připadá spíš stabilita nebo dokonce růst sazeb. O něm může napovědět více inflace, která přijde na pořad dne až ve čtvrtek. Poslední známé statistiky z ekonomiky zatím tomuto scénáři příliš munice nedodávají.

Zahraniční forex
Začátek týdne se nesl zcela v poklidu, když na hlavních devizových trzích stojí možná za zmínku lehké oslabení libry. Britská měna se začíná připravovat na příští osudový mítink EU, který může rozhodnout o dalším osudu brexitu.

Z pohledu dat ovlivňující eurodolar nicméně stojí za zmínku dnes po ránu překvapivě lepší než očekávaná průmyslová výroba v Německu za měsíc srpen a odpoledne si počkáme na údaje týkající se americké výrobní inflace.

Co se týká střední Evropy, zde probíhá mírné vybírání zisků poté, co všechny měny zpevnily minulý týden. Pro forint mohou být zajímavé údaje o zářijové inflaci.

Ropa
Ropa Brent zahájila týden nudným obchodováním s minimální volatilitou, a tak její cena zůstává nadále přišpendlená poblíž 58 USD/barel. Bez výraznější reakce tak zůstaly rozehřívací komentáře k blížícímu se americko-čínskému obchodnímu jednání (čtvrtek-pátek); zatímco Donald Trump vyjádřil naději na brzké podepsání dohody, čínští představitelé takový optimismus spíše krotili.

Dnes bude trh v permanenci jednak s ohledem na zveřejnění prvních dat k zásobám (API) a jednak aktualizovaného výhledu od EIA. Ta v posledních měsících pravidelně snižuje odhad růstu spotřeby ropy, který je aktuálně dokonce nejnižší za posledních osm let. Pokud by americká agentura sáhla k další revizi směrem dolů, ropa by jen těžko hledala impuls k pohybu směrem vzhůru.


 

Čtěte více:

Thorbecke: Posilování kurzu a dlouhodobá ztráta konkurenceschopnosti
08.10.2019 6:03
Japonské exporty elektronických součástek po globální krizi dramaticky...
Rozpačitý úvod týdne v USA
07.10.2019 22:01
Hlavní akciové indexy při pondělku nevykázaly žádný výrazný pohyb ani ...
USA zavádějí sankce proti 28 čínským firmám a úřadům
08.10.2019 8:23
Spojené státy zavádějí sankce proti 28 čínským bezpečnostním úřadům i ...
Stock vydal předběžnou zprávu o hospodaření, USA stupňuje napětí s Čínou
08.10.2019 8:53
Pražská burza včera umazala 0,40 %, a to zejména díky ztrátám na banká...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university