Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Tahle středověká daň se snad již nevrátí

Víkendář: Tahle středověká daň se snad již nevrátí

26.01.2020 8:12
Autor: Redakce, Patria.cz

„V systému opakované výměny mincí jsou staré mince prohlašovány za neplatné a lidé jsou povinni vyměnit si je za nové za předem daný kurz a v předem známou dobu. Tato výměna mohla probíhat až dvakrát ročně a běžně se vyměňovaly čtyři staré mince za tři nové,“ popisují Roger Svensson a Andreas Westermark na stránkách VoxEU jeden ze středověkých způsobů zdanění obyvatelstva. Podle nich je s podivem, jak málo pozornosti je tomuto systému věnováno v době, kdy monetární politika naráží na nulové sazby a hledají se alternativní způsoby monetární stimulace.

Výše popsaná daň tak závisela jednak na uvedeném směnném poměru a také na frekvenci výměn. Šlo o „transparentní systém s plně dostupnými informacemi o datu a podmínkách výměny“. Motivací k jeho používání bylo „zdanění lidí a obchodu“ a jde o „ekvivalent zdanění držené hotovosti tak, jak jej v roce 1906 navrhoval Gesell“.

Periodická výměna mincí mohla fungovat jen na geograficky uzavřených územích, kde nebylo možné platit zahraničními mincemi. Stát musel mít peněžní monopol a kontrolu nad obchodem. V oběhu mohl být jen jeden typ mince a každá další emise musela být jasně rozlišitelná od té předchozí. Ve střední a východní Evropě docházelo na některých územích k roční či pololetní výměně. V Anglii se systém používal mezi lety 97 a 1125, ale s menší frekvencí (tři až šest let).

„Periodická výměna mincí funguje poměrně dobře v relativně málo vyspělých ekonomikách, kde je menší množství mincí v oběhu, což ulehčuje jejich výměnu. V takových oblastech také mince používalo méně skupin lidí a na méně místech. Jinak řečeno, monetizace dosahovala nízkých úrovní, a to ulehčovalo monitoring a vymáhání tohoto způsobu daně,“ píše Svensson. Obvykle tak byla používána na území měst s tím, že mince mohly být používány i za jejich hradbami.

Systém byl často nastaven tak, že výměna byla naplánována před nějakou významnou událostí či platbou roční daně s tím, že ta tudíž musela být placena v nových mincích. Monitoring prováděli směnárníci a úředníci. Ekonomové tvrdí, že systém kvůli možným pokusům o nezákonné používání starých mincí fungoval nejlépe, když „bylo zdanění dostatečně nízké a doba mezi výměnami dostatečně dlouhá“. Ceny podle vědců před výměnou rostly a po ní klesaly, což odráželo pokles peněžní nabídky.

„Empirická pozorování ukazují, že množství mincí v oběhu se ve druhé polovině třináctého století ve střední, severní a východní Evropě výrazně zvýšilo. Důvody byly dva: Zvýšila se specializace práce, tudíž bylo třeba více mincí pro obchod. K tomu začaly vlády vybírat daně v penězích a ne ve službách či naturáliích. Po růstu množství mincí v oběhu už nebylo tak lehké je periodicky měnit za nové,“ tvrdí Svensson. Vedle toho k zániku této formy zdanění přispěl rostoucí obchod mezi vzdálenějšími regiony, který podporoval používání nadnárodních mincí, jakými byly groše nebo haléře. To podkopávalo možnost udržet si měnový monopol.

Ve většině Evropy tak systém zdanění založený na periodické výměně mincí zanikl mezi lety 1290 a 1320. Namísto neustálé výměny se začaly používat mince s dlouhou životností. A „vládní autority musely využít jiný způsob zvýšení svých příjmů, jako je například snižování vnitřní hodnoty mincí tím, že v nich klesal podíl vzácných kovů“.

Zdroj: VoxEU

 

Čtěte více:

Mises Institute: Ne, pračlověk nebyl komunista
16.10.2019 15:08
Oživení myšlenek socialismu, ke kterému došlo od počátku tohoto stolet...
Víkendář: Největší zklamání z ekonomů v historii?
20.10.2019 13:14
Změna klimatu je pravděpodobně jednou z největších výzev, které čelí v...
Víkendář: Velká renesanční inflace, demografie a zlaté peněžní šoky
17.11.2019 13:08
Ekonomové většinou tvrdí, že vysokou inflaci pozorovanou během období...
Kde je ten pravý historický rým k naší současnosti?
03.01.2020 17:25
Pohled do historie je často jedním z vodítek při snaze odhadnout vývoj...

Váš názor
  • * G E T * R E A D Y *
    27.01.2020 12:17

    Dnes, když většina (a brzy bohužel možná všechny) peněz je uložena v bankách v elektronické podobě, je jakýkoli podobný výmysl velmi lehce realizovatelný. Ostatně záporné sazby jsou v podstatě totéž. Nicméně hlubšímu posunu do záporu (ke zlosti centrálních plánovačů) brání existence hotovosti. Proto až si erár bude myslet, že nastal čas na výrazněji záporné úroky (až přijde další krize), tak buď hotovost zcela zruší, nebo alespoň výrazně omezí (zruší se bankovky z vysokým nominálem, ponechají se v platnosti pouze "drobné", z účtu půjde hotově vybrat jen limitované kapesné a zbytek holoto plať kartou či převodem!). Kdo se tohoto obává, měl by využít zavírajícího se okna příležitosti a pořídit si hotovost státu, kde taková opatření snad nehrozí (Švýcarsko? Kanada? Kdo ví), zlaté a stříbrné mince, bitcoiny. Ostatně ta "výměna mincí" popisovaná v článku, není žádná neopakovatelná historie. Máme zde "Moderní měnovou teorii" MMT, mnoho dnešních státomilných ekonomů zvažuje vrtulníkové peníze (diskutuje se o nich i na půdě ČNB) a hlavně "kazivé peníze", což je v podstatě totéž, co ta dávnověká "výměna mincí". Pokud si tedy někdo myslí, že nic takového dnes nehrozí, tak splňuje tradiční definici OPTIMISMU (= nedostatek informací).
    Hayek
  • Gold
    26.01.2020 12:42

    ... držení fyzického zlata v portfoliu bylo, je a bude vždy jistota. :o)
    Kočičák
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení