Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Obrat průmyslu zůstává dál nejistý

Rozbřesk: Obrat průmyslu zůstává dál nejistý

04.02.2020 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Tento týden nás čeká nejen první letošní rozhodnutí bankovní rady ČNB o nastavení úrokových sazeb, ale je to rovněž týden bohatý na čísla z české ekonomiky. A některá už máme dokonce za sebou. Tím prvním byl nepochybně index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu, který dopadl o něco málo lépe než v prosinci (45,2 oproti 43,6), ale jeho hlavní poselství se tím vlastně vůbec nemění. Nachází se stále hluboko pod hranicí 50, takže průmysl dál podle PMI setrvává i na začátku roku ve fázi útlumu.

Průmysl trpí nedostatkem zakázek, klesá produkce, firmy dál propouštějí a jsou nuceny i zlevňovat své výrobky. Se zpožděním tak na naše největší odvětví doléhá to, co pociťuje průmysl v Německu již delší dobu. I tam se v posledním měsíci PMI zvýšil (dokonce na jedenáctiměsíční maximum), nicméně fakticky dopadl téměř stejně jako v ČR, a tak podle tohoto průzkumu dál klesají objednávky, výroba i zaměstnanost. Jediný rozdíl je v tom, že německé firmy jsou ohledně budoucnosti optimističtější než ty české. Je otázkou, jak dlouho jim to vydrží, když jedním z důvodů má být oživení poptávky v Číně, která se v posledních týdnech potýká s šířícím se koronavirem.

Výsledek německého PMI zůstává dál jedním z nejslabších v eurozóně, kde se tento ukazatel už přibližuje alespoň k číslu 48. Vedle toho jedinou zemí kde je nad padesátkou a indikuje růst, je aktuálně Francie. Český i německý PMI naznačují, že se tamní průmysly dostávají do fáze křehké stabilizace a o jejich dalším směru rozhodne především vývoj zahraniční poptávky. Výraznou roli bude mít – stejně jako dosud – automobilový průmysl, zejména poptávka po nových vozech v zemích mimo EU. ČR se tento problém vzhledem k primárnímu zaměření tuzemských automobilek na evropských trzích na první pohled až tak netýká, avšak nejde jen o ně (zvlášť když expanzi zažívá jen jedna z nich, byť největší). Ve hře je také celý segment dodavatelských firem spolupracujících i s dalšími výrobci automobilů. Takže o nějaké plošné imunitě místního automobilového průmyslu asi nelze příliš hovořit.

Druhým číslem, které si včera vydobylo zvýšenou pozornost, byl první letošní výsledek státního rozpočtu ČR. Z výsledku jednoho měsíce samozřejmě hluboké závěry přece jen nejde dělat, ale osmimiliardový deficit v měsíci, který posledních sedmnáct let končí vždy přebytkem, přece jen určitým signálem být může…

*** TRHY ***


CZK a dluhopisy

Koruna během včerejšího dne úspěšně otestovala hranici 25,20 EUR/CZK, nicméně odpoledne opět zaparkovala těsně nad ní. Sílu k dalším ziskům prozatím nemá a může ji získat buď zklidněním situace na mezinárodních trzích, nebo skrze silná slova centrálních bankéřů už ve čtvrtek. Ale ta zřejmě ještě nějaký čas nepřipadají v úvahu. Zvlášť, když se z ekonomiky budou linout především negativní zprávy.

Zahraniční forex

Americký dolar si včera připsal nepatrné zisky, k čemuž přispěl až nečekaně dobrý výsledek amerického indexu podnikatelské nálady ISM v průmyslu. Ten poskočil zpět nad úroveň 50 bodů, a pokud se podíváme do struktury, tak povzbudivý byl zejména nárůst nových objednávek. Samozřejmě, že je třeba si uvědomit, že průzkum lednového ISM byl dělán ještě před propuknutím epidemie v Číně.

Jinak pokud jde o šíření koronaviru, tak absolutní počty nakažených i mrtvých, ale i relativní procentuální změny, se začínají snižovat, což lze chápat pozitivně. Na druhou stranu stále více společností oznamuje omezování výroby v Číně a je jasné, že velkou propojeností čínské ekonomiky se zbytkem světa bude narušena řada globálních výrobních řetězců (např. Hyundai oznámil, že zastavuje výrobu v Jižní Koreji s ohledem na výpadek výroby v Číně). Každopádně některým komoditním měnám by se mohlo časem ulevit, pokud se přírůstky nakažených stabilizují.

Výhledově bude eurodolarový trh stále monitorovat zprávy o koronaviru, přičemž bude i vyčkávat na důležité zprávy z amerického trhu práce (středa a pátek).

Ropa

Ropa Brent včera opět výrazně ztrácela, a přestože dnes ráno mírně posiluje, její cena zůstává pod hranicí 55 USD/barel. Oproti lednovým maximům tak ropa odepsala téměř 20 % a v obavách z negativního dopadu koronaviru na ropnou poptávku tak klepe na dveře medvědímu trhu. Nakonec tyto obavy, které reflektují nejen aktuální útlum čínského hospodářství, se již z nemalé části naplňují - svědčí o tom zprávy z čínských rafinérií, které začínají dramaticky omezovat zpracování ropy (nejvíce za poslední dekádu).

Záchranné lano se v této chvíli všeobecně očekává od aliance OPEC+. Ta bude dnes jednat v rámci technické komise, která by měla dát doporučení pro mimořádné zasedání ministrů (pravděpodobně v půli tohoto měsíce). Na stole přitom bude primárně varianta dodatečného snížení těžby v rozsahu 500 tis. barelů denně, vyloučit však nelze - s ohledem na pokračující pokles cen - ani agresivnější útlum těžby, které by mělo větší šanci trhy uklidnit.

 

Čtěte více:

KB zřejmě zvedla kvartální čistý zisk o jednotky procent (prognóza Patrie)
04.02.2020 6:00
Komerční banka zveřejní své výsledky za 4. čtvrtletí 2019 ve čtvrtek 6...
Majiteli Googlu rostly tržby nejpomaleji za 5 let
03.02.2020 23:15
Akcie společnosti Alphabet, majitele internetového gigantu Googlu, kle...
USA chtějí uvalovat clo na zboží ze zemí, které podhodnocují měnu
04.02.2020 8:27
Americké ministerstvo obchodu dokončilo nový předpis, díky kterému bud...
Čína se oklepala z pondělního výplachu. Evropa může začít v plusu
04.02.2020 8:50
Pondělní brutální akciový výprodej v Číně se dnes neopakoval. Rostly č...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.