Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Analytik Patrie Braňo Soták: Nakupovat pomalu a rozumně. Dno může být v březnu. Hity asi vyšumí

Analytik Patrie Braňo Soták: Nakupovat pomalu a rozumně. Dno může být v březnu. Hity asi vyšumí

28.02.2020 12:50
Autor: Redakce

Pokud nakupovat, tak pomalu, ne s plnou ráží. Volit rozumná jména, chránit se před rizikem. Dívat se na cloudová jména a na defenzivu. Farmaceutické firmy jsou ošemetné, hraje se o vítězství v honu za novou vakcínou proti novému typu koronaviru, říká seniorní akciový analytik Patria Finance Branislav Soták k tomu, jak postupovat na trzích vyděšených šířící se nákazou a jejích dopadů na ekonomiky. Vyhrát by mohl někdo ze čtveřice Gilead, Sanofi, Roche a Glaxo, jsou tu ale i spekulativní tituly. A co krátkodobé hity, třeba výrobci roušek nebo dezinfekcí? Rychlokvašky pravděpodobně časem vyšumí, jak bude ubývat paniky na trzích, podotýká Soták. Kdy by si trh mohl sáhnout na dno?

Patria.cz: Jaké budou dopady nového typu koronaviru na ekonomiku? Evropské i americké akcie se tento týden dostaly do korekce, kdy by si trhy mohly najít dno?

Reálné ekonomické dopady nákazy aktuálně nikdo nezná. Pokud by ekonomické problémy způsobené virem stále přetrvávaly, domnívám se na druhé straně, že pravděpodobně už v březnu, skoro s jistotou v dubnu, zakročí americká centrální banka. Ve finále by si tedy trh podle mě mohl v březnu najít dno, pokud bude počítat s tím, že Fed sníží sazby. Z toho důvodu bych investičně neupřednostňoval bankovní sektor, protože podmínky na peněžním a dluhopisovém trhu se pravděpodobně dál uvolní, i kdyby kauza s koronavirem odezněla. Zotavení u nich pravděpodobně nebude tak rychlé.

Obecně vzato si ale myslím, že trh by se měl vzpamatovat, protože podpora ze strany měnové politiky, která pravděpodobně přijde, vydrží déle než dopady viru.

Patria.cz: Co tedy poradit těm, kdo by v současné situaci chtěli nakupovat akcie?

Pokud má někdo chuť nakupovat, tak něco, co má dlouhodobý smysl. To jsou dlouhodobá strukturální témata. Speciálně bych zmínil cloudová jména. Třeba Microsoft, který šel ve čtvrtek o 7 % dolů a za týden spadl ze 190 USD na 150 USD za akcii. Cloudové tituly mají obecně poměrně vysoké valuace a zatím se vracejí valuačně spíše do normálu. Na firmě jako Microsoft by se asi daly pomalu budovat pozice, zde bych příležitosti viděl.

Výkonnost akci Microsoft za poslední 5 let:

Microsoft_pět_let

Druhou možností je kupovat něco s dlouhodobějším smyslem, ale v defenzivnějších částech. Takovýmto sektorem jsou třeba telekomunikace nebo evropské utility, které mají v zádech unijní zelenou dohodu a které také korigují.

Co se cyklických odvětví týče, není podle mě ještě zcela dohraný cyklus na polovodičích. To je ovšem cyklické odvětví, které může pocítit ekonomické problémy.

Pokud tedy nakupovat, tak pomalu, ne s plnou municí. Vybrat si něco, co dává dlouhodobě smysl.

Patria.cz: Co aktuální akciové hity, jaký je Tvůj pohled na věc?

Krátkodobé věci, třeba uplift lokálního čínského výrobce masek, jsou krátkodobou spekulací. Jakmile panika vyšumí, tak pravděpodobně vyšumí i akcie takovýchto firem. Zajímavostí je, že relativně dobře v porovnání s jinými částmi světa funguje Čína, kde se podařilo šíření viru zastavit. Může to být souhra vícero faktorů, včetně podpůrných opatření poskytnutých tamními úřady. Zde bych připomněl čínský internetový obchod Alibaba, který je jedním z našich dlouhodobých investičních tipů.

Patria.cz: Dalo by se čekat, že na koni budou v takovéto situaci farmaceutické společnosti? Jak si vedou jejich akcie? Měl bys favority?

Zdravotnický sektor je v tomto pohledu ošemetný. Hraje se v něm o to, kdo přijde s vakcínou jako první. Je zde spekulativní jméno biotechu Moderna. Zatím to ale nejvíce pomáhá Gilead Sciences. Silná vakcínová portfolia mají kromě této společnosti také Sanofi, Roche a Glaxo. Zde by se dal tedy teoreticky najít vítěz, jejich akcie ale na tomto trhu zatím moc nefungují a padají s trhem.

Na druhé straně je problém v tom, že pokud se vakcína najde, nebude na trhu dřív než koncem letoška, spíše až v první polovině příštího roku, kdy už bude ekonomický dopad nového koronaviru pravděpodobně dávno odehraný.

Patria.cz: Co se stávajícími portfolii, jak by si investoři měli počínat?

Zde si mohu trochu přihřát polévku. Jako nejlepší zajištění se na tomto trhu ukazují bondy, které jsme doporučovali už na podzim. Tehdy to nevypadalo jako úplně mainstreamový call, protože výnosy byly už tehdy na zhruba 2 %, když zkorigovaly ze zhruba 3 % například na amerických státních obligacích. Ve finále to byl ale zdaleka nejlepší hedge proti tomuto riziku.

Takto se dá samozřejmě opět zajistit část portfolia. Státní bondy už bych ale moc nenaháněl, protože na nich už je velká část příběhu pravděpodobně odehraná a do cen se už zabudovává předpoklad, že americká centrální banka bude dál snižovat sazby.

Možností jsou třeba americké firemní dluhopisy s investičním ratingem, kde se dají ještě najít solidní výnosy, pokud by panika trvala dále.

Druhou možností je držet větší podíl hotovosti a postupně ho posílat na trh.

Patria.cz: A nějaký nápad pro ty, kdo mají riziko obzvlášť v oblibě?

Pro ty s nejmenší averzí k riziku je podle mě možné zajistit underline portfolio skrze prodejní opce na tržní indexy, aby se zajistilo systematické riziko. V tomto případě je ale podle mě již riziko poměrně značné s tím, jak se blíží zasedání Fedu.

soták_koronavirus_trhy_rozhovor
Branislav Soták

 

 
 

Čtěte více:

El-Erian: Dopad epidemie koronaviru bude citelný, firmy přehodnotí globalizaci
26.02.2020 15:21
Trhy se příliš neznepokojují tím, jaký by koronavirus mohl mít dopad n...
Koronavirus (Covid-19): Co to je? Jak se přenáší? Jak se chránit? Zastaví jej alkohol a další mýty kolem...
26.02.2020 11:12
Koronavirus se přiblížil přímému dopadu na Česko a naše občany. Na Pat...
Šéf Allianz: Reakce trhů na koronavirus je přehnaná
26.02.2020 16:23
Současná reakce finančních trhů na nový typ koronaviru je přehnaná. V ...
Microsoft varuje před dopady koronaviru na prodej počítačů
27.02.2020 9:23
Americká softwarová společnost Microsoft varovala před dopady nového t...

Váš názor
  • Pochybovat o vlivu na ekonomiku
    05.03.2020 16:52

    uz hranici s blaznovstvim... Viz. situace v Italii: https://video.aktualne.cz/dvtv/za-opusteni-karanteny-vezeni-zivot-je-paralyzovany-popisuje/r~6f688be85ef511ea95caac1f6b220ee8/
    Ticino
  • .
    05.03.2020 16:42

    Velmi varuji před představou, že se jedná o jednorázový výkyv, který se během pár týdnů vyřeší. Čeká nás pravděpodobně daleko hlubší dno související s ekonomickou krizi, která na svět dolehne až v příštím roce. Během 2-3 týdnů po náběhu výroby v Číně budeme mít o tom jasnější představu. Podle mne totiž dojde opět k překotnému nárůst šíření viru...
    stanislav.hrouzek
  • korona hrozba
    02.03.2020 7:40

    nakupuji, zda se mi ze dividendovy px klesl minimanle 2x vic nez mel pod korona-hrozbou ktera jen strasi (uz za techto teplot i chripka prezjije dele nez korona). zato u us indexu bych cekal pokles minimalne 2x vetsi nez byl. zda se mi ze koronavirus je jen zastupny problem (nebo spis paniku vyvolavajici prilezitost pro nektere hrace co z nejake duvodu protlacili pres px objemy kterym nerozumim) cimz se mozna maskuji jine potize ekonomik?
    eple
  •  
    28.02.2020 15:56

    Je čas nákupů!!! Analytici doporučují vyčkat a kupovat pomalu, VIX index má hodnotu 42 naposledy bylo cca 42 dosaženo v roce 1998 při globálních ekonomických problémech a pak 55 v roce 2008 při globálním krachu. Většina fa se blíží ročním minimům - to co rostlo celý rok je během 4 pracovních dnech pryč :)). Je třeba začít nakupovat a ve velkém, jsme na dně a z aféry koronaviru už se více nevymáčkne. Kdo spekuluje na globální krach kvůli “rýmě” je mimo. Nějaky ekonomický pokles bude, ale nic velkého. Dejme tomu čas a ukáže se, že je nyní doba dna.
    ……
    •  
      01.03.2020 13:05

      Pane medvěde Kodiaku, byl bych trochu opatrnější. Jednak se stále neví, nakolik se ještě virus a tedy panika rozšíří a za další se dá očekávat, že následná výsledková sezóna (tedy v dubnu) ukáže vesměs poklesy aktivit vlivem už v tuto dobu prodloužených odstávek čínských firem. Přičemž, jak i hlásají dnešní titulky, "centrální banky se zatím k intervencím nechystají". A kdyby se chystali, tak potěš nás pánbů.
      Ullsperger
      •  
        01.03.2020 20:40

        Řešme fakta: USA o víkendu upozornila, že chřipka je větší problém ( zabiják ) než koronavirus. Chřipka tak za celý loňský rok zabila údajně 60 000 lidí oproti koronaviru - zatím 1 člověk. Celou tu histerii spustil CEO Apple tím, že oznámil 1Q zřejmě nedosáhnou na výši tržeb. Nikde není nic uvedeno, že by zásadně zasáhl ziskovost Apple. Tento víkend Cook oznámil, že Čína zřejmě koronavirus dostala již pod kontrolu, výroba je obnovena na 80% a dále pokračuje. Co se týče ziskovosti tak je předběžně optimistický :)). Obávám se toho, že někdo skočil někomu na “špek”. Navíc píšete sám CB nehodlají intervenovat ve prospěch ekonomik - proč by to dělali když není žádný důvod! Chřipka je větší problém a to zde nikoho dlouhodobě nezajímá, jelikož se o tom nepíše. Globálně na koronavirus od 08/2019 do dnes umřelo cca 3000 lidí. Navíc koronavirus nikoho nezabíjí, zabijákem se stává až v době kdy máte jiné zdravotní problémy a imunitu máte oslabenou. V tomto chřipka je schopna zabít i jedince samostatně bez druhořadých faktorů. Bůh nikomu nepomůže jelikož neexistuje :)). Ostatně sám koronavirus potvrzuje teorii evoluce ( dříve SARS, MERS ) dnes COVID-19.
        ……
        •  
          02.03.2020 20:47

          Jak jste správně podotkl, "řešme fakta". Jedno z fakt je, že ať už je nebo není koróna vajrus nebezpečnější než klasická chřipka (což myslím si, zatím není zřejmé), tak už teď jisté škody v ekonomice napáchala, což dokazují průběžné zprávy o prodloužení odstávek továren v Číně. Výše těchto škod zatím, pokud vím, známa přesně není a rovněž není známo, jak se promítnou do dodavatelských řetězců i firem euroatlantického kapitalizmu. Rovněž se objevily zprávy na výrazných poklesem prodeje v Číně, výrobků jako iPhone a různých značek západních aut. Neboli, škody se budou teprve sčítat, a to např. při příležitosti výsledků za 1.Q 2020. Přičemž samotný rozsah epidemie v tuto chvíli ještě určit nejde. Zatím se jen ví, že počet nových nákaz v původním epicentru lehce poklesl.
          Ullsperger
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university