Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda uzavřela obchody s výjimkou potravin, lékáren či drogerií. 189 případů koronaviru v Česku

Vláda uzavřela obchody s výjimkou potravin, lékáren či drogerií. 189 případů koronaviru v Česku

14.03.2020 21:28, aktualizováno: 14.3. 10:35
Autor: ČTK

Aktualizováno

Praha 14. března (ČTK) - Počet pacientů nakažených koronavirem stoupl během dneška na 189. Nakažených je o 39 více než dnes ráno, jde o nejvyšší nárůst od 1. března, kdy se objevily první potvrzené případy. Vláda od dnešních 06:00 dál zpřísnila opatření, uzavřela obchody s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Mimo provoz jsou i restaurace, mnohé nyní nabízejí prodej z okénka či posilují rozvozy jídel, spousta z nich ale zavřela úplně. Analytici odhadují, že ztráty budou v řádu miliard korun.

Dnes přijatá opatření mají platit přinejmenším deset dní, tedy do 24. března. Zástupci vlády také uvedli, že je budou ještě upřesňovat, v neděli se kvůli tomu mimořádně sejde vláda. Hospodářská komora chce ze zákazu explicitně vyjmout poskytování zdravotnických, sociálních, poštovních a souvisejících služeb (Czech POINT), bankovních a pojišťovacích institucí, právních, znaleckých a poradenských služeb (například účetnictví, finanční poradenství a jiné), dále služeb bezprostředně spojených se stavební výrobou a stavebnictvím či akutních opraváren.

Pošty a banky fungují standardně, včetně poboček v obchodních centrech. Česká pošta navíc nabídla státu své volné kapacity pro doručování potravin a dalších nezbytných věcí lidem. Ze služeb mohou být dále v provozu také prádelny a čistírny. Zakázán je ale provoz heren a kasin, na tento zákaz se předpokládané ukončení 24. března nevztahuje. Zavřená budou nově například i kadeřnictví a kosmetické salony. Výjimka u uzavření obchodů platí dále například pro prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků.

Obchodníci dnes ráno po dalším zpřísnění opatření kvůli šíření koronaviru zaznamenali zvýšené nákupy, zásoby to však podle nich neohrozí.

Nadále trvají problémy se zásobováním zdravotnických zařízení ochrannými pomůckami, jako jsou respirátory a roušky. Podle vlády je objednáno 1,7 milionu, dorazit by měly v příštím týdnu. V noci na dnešek jich bylo do klíčových nemocnic a zdravotnických záchranných služeb rozvezeno 50.000. Stát také 10.000 respirátorů uvolnil ze zásob Správy státních hmotných rezerv. V neděli ráno odletí do Číny dva letouny pro 100.000 rychlotestů na nový koronavirus. Armáda na twitteru uvedla, že letadlo je připravené přepravu zdravotnického materiálu zajistit podle potřeby.

Ministerstvo zahraničí vyšle autobusy pro Čechy, kteří uvízli kvůli opatřením proti šíření koronaviru v evropských zemích a nemohou se dostat do Česka sami. První z nich odjel do Frankfurtu nad Mohanem. Ze zákazu vycestování z Česka navíc budou mít výjimku lidé, kteří pojedou vyzvednout své rodinné příslušníky na evropská mezinárodní letiště.

Na hranicích s Rakouskem a Německem, kde se v pátek kvůli avizovaným omezením provozu a zpřísnění zákazu cestování tvořily kolony, byl dnes o poznání klidnější provoz. Od dnešního dne nesmějí do Česka jezdit až na výjimky cizinci ze všech oblastí, která vláda označila za rizikové, tedy mimo jiné z Německa a Rakouska. Ještě tvrdší opatření v přeshraničním cestování budou platit od pondělí. Až na výjimky bude zakázán vstup do Česka všem cizincům a odjezd Čechům cestujícím kamkoli do zahraničí. Uzavření hranic se dotkne i výstupu na Sněžku, upozornila Krnošská správa národního parku (KRNAP) na svém facebooku.

Počet pacientů nakažených koronavirem stoupl během dneška na 189. Výrazněji stoupnul počet nakažených v Olomouckém kraji, kde měl pozitivní test i lékař urgentního oddělení Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci. Nakaženého lékaře má také nemocnice v Břeclavi. Ve Šternberku je jedna stanice interního oddělení nemocnice uzavřena. Jeden z pacientů byl totiž ještě před nástupem do nemocnice v kontaktu s člověkem nakaženým novým typem koronaviru.

Pražská Thomayerova nemocnice v Krči postavila před vchodem do areálu speciální stan, ve kterém bude odebírat vzorky od lidí s podezřením na nakažení koronavirem. Stan začne fungovat od pondělí 16. března od 07:00. Podobná zařízení fungují také v dalších nemocnicích, například v Nemocnici Na Bulovce se tvořily fronty.

Již dříve kabinet rozhodl, že pro veřejnost se neotevřou ani bazény a turistická informační centra. Pouze ve velmi omezeném provozu budou moci být venkovní i krytá sportoviště. Na sportovištích nesmí být současně přes 30 lidí. Zavírají se proto i lyžařská střediska.

Už od úterního večera byly zakázány divadelní, hudební a filmová představení a další umělecké, sportovní a náboženské akce s předpokládanou účastí nad 100 lidí. Od pátku restrikce veřejných i soukromých akcí přitvrdila, povolená účast klesla na 30 lidí. Zákaz se týká i trhů, poutí, slavností nebo ochutnávek.

Od pátku se uzavřely stravovací provozovny v nákupních centrech. Vláda uzavřela veřejnosti také posilovny, koupaliště, wellnes služby nebo sauny a veřejné knihovny a galerie.

Ve středu se zavřely základní, střední i vysoké školy. Později přibyly základní umělecké školy a jazykové školy s právem státní zkoušky, školní družiny a kluby a střediska volného času. Řada měst zavřela či zavře i mateřské školy. Od pondělí přeruší činnost denní stacionáře sociálních služeb.

První potvrzené případy nákazy koronavirem se v Česku objevily 1. března. Nejvíc případů bylo k pátečnímu ránu v Praze, Ústeckém a Středočeském kraji. Výrazněji stoupat začal počet nakažených v úterý, kdy přibylo 25 nových případů nákazy koronavirem, za středu se počet zvýšil o 31 nakažených a ve čtvrtek o 22.

Testy na koronavirus provádí 18 ověřených laboratoří. Kontrolují vzorky odebrané zdravotníky, jsou mezi nimi i soukromá zařízení. I lidé, kterým testování nedoporučí lékař či hygienik, se mohou nechat otestovat, musí si to ale sami zaplatit.

V zemi platí nouzový stav a vláda s platností od půlnoci z neděle na pondělí zakázala cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí.

Evropa se nyní místo Číny stala epicentrem pandemie koronaviru, řekl v pátek šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Itálie, která je po Číně nejpostiženější zemí, ohlásila prudký nárůst úmrtí, infekci zde dosud podlehlo 1266 z takřka 18.000 nakažených. Evropské státy přikročily k tvrdým opatřením - izolují postižené oblasti, uzavírají hranice, ruší výuku ve školách a omezují dopravu a provoz obchodů, restaurací či sportovišť. Počet nakažených stoupá i v USA, kde byl vyhlášen stav nouze, či v Íránu; naopak v Číně a v Jižní Koreji se nově infikovalo méně lidí než v předchozích dnech. Dopady pandemie vedle obyvatel pociťuje i hospodářství.
 
 
 
 

Čtěte více:

Webinář už dnes: Měnící se trh očima makléře Patrie Romana Koděry
18.03.2020 11:33
Máte již zkušenosti s investováním, nebo teprve začínáte? Patria Finac...
Co říká o současné situaci moudrost trhu
13.03.2020 17:08
O akciovém trhu můžeme uvažovat jako o největší továrně na predikce na...
Tomáš Vlk: Po tomto šíleném týdnu jsou dalším rizikem USA
13.03.2020 17:11
Akciové trhy tento týden zažily nejprudší propady od roku 1987. Před o...
Páteční euforie vyprchává, Trump možná vyhlásí mimořádný stav
13.03.2020 17:24
Pátek začal na trzích výrazně pozitivně. Po extrémních propadech akcií...
Trump poslal americké akcie do dvouciferných zisků. V čele finance a technologie
13.03.2020 21:50
Volatilní obchodování na zámořských trzích pokračuje i v závěru týdne....
Koronavirus v Česku: 141 případů, nouzový stav, uzavření hranic, šíření trestným činem
13.03.2020 22:02
V Česku je 141 lidí nakažených novým typem koronaviru, oproti ránu o 2...

Váš názor
  • PR covidu se dostane do ucebnic marketingu
    15.03.2020 10:05

    https://video.info.cz/strunc/nakazene-koronavirem-pocitame-spatne-je-to-ucelova-prezentace-varuje-primarka-adamkova-44554.html
    eple
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university