Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsme poslední generace, která vidí tuhle ekonomiku?

Jsme poslední generace, která vidí tuhle ekonomiku?

25.03.2020 17:37

James Bullard, prezident the Federal Reserve Bank of St. Louis, se podle Reuters domnívá, že ekonomický útlum je nutným krokem pro zastavení pandemie. Podle jeho názoru bychom ani neměli hovořit o recesi, ale o investici do lidského zdraví, která se projeví i tím, jak rychlé bude oživení poté, co pandemie poleví. Včera jsem zde psal o projekcích pana Bullarda hovořících o 30% nezaměstnanosti a dnes bych se jeho pohledu chtěl věnovat detailněji s několika poznámkami. 

Nemusíme ani nijak intenzivně sledovat dění v USA, abychom zjistili následující: Počáteční reakce federální vlády se dlouho nesla ve stylu „nic se neděje“. Pak začala rychle přibývat opatření v širokém smyslu chápaná jako sociální distancování (zaváděné často spíše jednotlivými státy, popřípadě soukromým sektorem). Ale netrvalo dlouho a diskutuje se o tom, že by tato opatření měla být uvolněna proto, aby nedošlo k vážným ekonomickým škodám. 

Spojené státy jsou přitom v počtu nakažených již na třetím místě za Čínou a Itálií a jak ukazuje následující graf, významný zlom v tempu jejich růstu zatím nenastal:

001

Zdroj: Worldometers.info

Pan Bullard do tábora zastánců „uvolnit restrikce ve snaze bránit ekonomiku“ očividně nepatří (a podle mne je lehké pochopit proč). Domnívá se, že vláda by měla poskytnout lidem pomoc, aby vydrželi v době, kdy budou muset být v izolaci. V praxi by to mělo znamenat kompenzaci ušlých mezd a zisků a to „bez otázek“ a bez diskuse o morálním hazardu. Důraz pak ekonom klade na to, abychom nehovořili o recesi – poklesu ekonomiky na konci cyklu. To, co se nyní děje, je podle něj lepší nazývat masivní investicí do zdravotního stavu obyvatel. 

Je to již pár týdnů, co jsem tu na základě úvahy na Complete Banker psal o tom, že proti COVID-19 nakonec můžeme záměrně postupovat recesí. Complete Banker to odhadl velmi dobře, protože dnes se tento pohled stává středním proudem a pan Bullard jej dotahuje do konce třeba tím, že poukazuje na následující: Zatímco běžně bychom měli mít obavy z toho, že prudce roste nezaměstnanost, v současné době by nás to mělo uklidňovat. Protože takový vývoj souvisí s ekonomickým útlumem a ten zase (zřejmě) s rychlostí šíření epidemie. Snahy o krátkodobou podporu ekonomické aktivity opětovným sociálním sbližováním se by se pak mohly ukázat jako velmi krátkozraké a celkové škody mnohem vyšší. 

Pan Bullard jednoduše radí, abychom záměrně „všechno vypnuli“ a zároveň zajistili, aby vše šlo rychle nahodit poté, co se situace stabilizuje, či zlepší. To znamená onu širokou a hlubokou vládní podporu. Podle mne na této úrovni (!) nyní nic jiného smysluplného nevymyslíme, jde jen o to, jak moc vypínat. A pak už „jen“ o čas. Pokud bychom hovořili o jednom, dvou čtvrtletích, onen restart by mohl probíhat relativně hladce, i když z některých traumat bychom se i tak dostávali delší dobu. Možná mnohem déle, než po poslední finanční krizi. 

A pak je tu možnost, že vynucený útlum bude trvat mnohem déle (viz mé předchozí příspěvky) a čekají nás změny, které nyní ani nedomyslíme. Chci zdůraznit, že tím rozhodně nechci rozšířit řady zkázopravců, úplně naopak. Krátce se pokusím vysvětlit proč.

Včera jsem si při jízdě autem Vysočinou zase prohlížel lesy, či přesněji řečeno místy jen to, co z nich zbylo. Je to již nějaký čas, co jsem tu psal o tom, že jsme asi poslední generace, která tyhle lesy viděla tak, jak byly. Je to stále pravděpodobnější. Ale na počátku kalamity sucha a kůrovce bychom o něčem takovém asi moc nepřemýšleli. I přesto, že jsme věděli, že „tento způsob lesů se zdál být poněkud nešťastným“, automaticky jsme předpokládali, že se vše vrátí zase k našemu „nenormálnímu normálu“.

Číst znamení doby je na jednu stranu těžké, na stranu druhou možná velmi jednoduché – jde „jen“ o to snažit se uvědomit si, co by bylo „normálním normálem“, protože k němu by vše mělo „normálně“ směřovat. Vybavuje se mi, že v jedné ze svých knich zmínil i u nás známý léčitel Sergej. N. Lazarev jedno rčení: Feminismus do prvního pořádného muže, socialismus do první pořádně fungující tržní ekonomiky. A ateismus do prvního vynechání motoru u letadla. 


 

Čtěte více:

Rajan: Pandemie, centrální banky a slabá místa v systému
25.03.2020 12:09
Raghuram Rajan působil jako guvernér indické centrální banky Bank of I...
Taylor: Jde na pár měsíců zmrazit ekonomiku?
24.03.2020 16:05
„Pandemie COVID-19 je zdravotní i ekonomický problém,“ píše na stránká...
MMF: Pandemie způsobí globální recesi, svět se zotaví v roce 2021
24.03.2020 8:50
Pandemie nemoci COVID-19 způsobí letos recesi světové ekonomiky, která...
Ekonomiky čelí prudké recesi. Ekonomové varují před poklesem až o 30 %
24.03.2020 12:15
Pandemie způsobená koronavirem mocně dopadla na ekonomiky světa a odha...
Bloomberg: Recese? Určitě. Zotavení? Možná
25.03.2020 10:46
Bloomberg Economics předpovídá globální ekonomice recesi v první polov...
El-Erian: Příležitosti jsou, ale pro ty, kdo na to mají žaludek
25.03.2020 13:40
Prudký propad akciového trhu v USA za poslední měsíc vytvořil příležit...
Vyjednavači v USA se dohodli na ekonomickém balíčku
25.03.2020 9:12
Vyjednávači obou stran v americkém Senátu a Bílého domu se dohodli na ...

Váš názor
  • A U T O R E ?!
    26.03.2020 16:41

    Mohl by mi autor článku vysvětlit, kde vláda vezme na odškodnění všech firem, proplácení mezd, atd... Půjdou členové vlády o víkendu skládat uhlí na nákladové nádraží, aby si na to vydělali? Asi ne, že. Nechají to zaplatit ty, kterým údajně chtějí pomoct. Okradou je na daních a-nebo prostřednictvím inflace. Neexistuje nic jako oběd zdarma, vždy to někdo zaplatí. Již dnes penzijní fondy mají výnosy pod inflací. Podobné experimenty (rapidní zvyšování dluhu, manipulace s úroky směrem dolů, QE, vrtulníkové peníze, ...) propast mezi úroky z úspor či výnosem dluhopisů a reálnou inflací (přičemž ta je již teď podstatně výš, než ty výnosy: http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts) se dále jen zvýší. __________________________________________________________________________ A to nemluvím o dalších negativních dopadech vládních zásahů. Každé odškodnění, každý vládní pomoc, každé proplácení mzdy z rozpočtu, paralyzuje automatické spontánní tržní přizpůsobovací procesy. Když každý rok zemědělcům proplatím uschlou úrodu, tak jakou mají motivaci řešit zavlažování či přechod na plodiny méně náročné na vláhu? Když budu platit odškodné hoteliérovi či restauratérovi, tak jakou má motivaci hledat alternativní zdroje obživy, odpovídající dnešní změněné situaci (např. rozvoz jídla až domů, atd...). A když stát bude proplácet mzdy číšníků, kuchařů, pokojských a recepčních, tak jakou ti mají motivaci hledat si práci ladící s novými změněnými podmínkami (práce na výstavbě dálnic, když zahr. dělníci zmizeli, nedostatkové pomocné síly v nemocnicích, domovech důchodců, LDNkách). __________________________________________________________________________ Budeme proplácet škody leteckým společnosti, zachraňovat výrobce letadel, proplácet mzdu pilotů a letušek (místo aby letušky nastoupily pomáhat v nemocnicích), budeme je držet na místech, která možná nebudou potřeba i NĚKOLIK LET! Za obrovských nákladů. A ti lidé budou chybět jinde. A tato krize, zejména v cestovním ruchu, neodezní za pár měsíců. __________________________________________________________________________ Nač stát sáhne, tam 100 let tráva neroste! __________________________________________________________________________ Vládní "pomoc" si do haléře zaplatíme my všichni - přitom epidemií jsme více či méně zasažení také všichni. O úspory na účtě i v 3.pilíři přijde i zdravotní sestra, která dnes v nemocnici padá na ústa a riskuje nákazu. __________________________________________________________________________ Co kdyby pan autor založil nadační záchranný fond, ke kterému bude mít vláda dispoziční práva a sám šel příkladem a poslal tam polovinu úspor? Takový fond by teprve ukázal, jak moc si to zachraňování lidé SKUTEČNĚ přejí.
    Hayek
  • Neměli bychom přeceňovat
    26.03.2020 9:08

    Neměli bychom přeceňovat význam jedné pandemie s úmrtností obdobnou, jako je u každé chřipkové epidemie. V souhrnu procesů je to jen kapka. Tím podstatným je odklon od tržní ekonomiky, rozdělení společnosti na lidi v hledišti Kolossea, které zajímá jen chléb a hry,a na těch pár, co jim to za každou cenu umožní - byť jen díky monetární expanzi. protože to dlouhodobě nemůže fungovat, "lid" po čase imperátoras svrhne ve víře, že ten nový to bude umět lépe, jen když nebudou muset pracovat. Ještě že se toho nedožil Adam Smith!
  • nový normál
    25.03.2020 18:54

    Kloním se k názoru mojí partnerky, čarodejnice. Říká, že budoucí normál vypadá tak, že žádný nebude, "nic nebude normální".
    dan_tencl
    • Re: nový normál
      25.03.2020 19:00

      Tenhle "normál" nás jen zotročuje a zadlužuje...
      Tarzan
Aktuální komentáře
01.05.2024
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba