Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Softwarové akcie, vítězové hospodářského útlumu?

Softwarové akcie, vítězové hospodářského útlumu?

15.04.2020 15:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Ani ekonomická krize zatím nedokázala vrátit vysoce oceňované technologické akciové tituly zpátky na zem. Úprk za kvalitními akciemi, který následuje, obvykle nejvíce trápí firmy s napjatými valuacemi, jak se investoři obávají kolapsu růstových temp, které stály za vysokými cenami. Minimálně pro softwarové společnosti se ale neukazuje, že by odstávky kvůli koronaviru takovouto krizi představovaly, napsal list Financial Times.

Během propadu, který přišel po finanční krizi roku 2008, se násobky výnosů na softwarových akciích propadly o 75 %. Tentokrát to podle Goldman Sachs bylo o zhruba 30 %, bráno do okamžiku, kdy se trhy v polovině března dostaly na dno. Zotavení v následujících třech týdnech je znovu zvedlo o 18 %.

Odkud se tato odolnost bere? Podle bývalého generálního ředitele společnosti SAP Billa McDermotta jde o ozvěnu zásadní změny ve významu, jakou software hraje ve fungování firem a vykonávání práce. A je tu rozdíl i ve srovnání s krizí 208/2009. „Nyní to je jiný, virtuálnější způsob práce,“ tvrdí tento manažer, který nyní kormidluje společnost ServiceNow. Její akcie se i po 20% korekci obchodují na 12násobku aktuálně odhadovaných příjmů pro tento rok, což firmu oceňuje na zhruba 54 miliard dolarů.

Technologické tituly a širší americký akciový trh během krize Covid-19:

cloud software akcie internet

Podle skeptiků ale investoři na Wall Street nedokázali zachytit, jak moc se propad dotkne skupiny firem, které před takto tvrdým pádem nikdy nestály. „Domnívám se, že se nacházíme zcela ve fázi popření,“ říká podle FT Alex Zkuin z RBC Capital Markets. „Dlouhou dobu tu žádná krize nebyla, a tyto (cloudové) firmy tu nebyly během té poslední."

Odolnost akcií v cloudovém softwaru za hodně vděčí víře Wall Street ve fundamentální změnu v obchodním modelu v tomto odvětví. Místo prodeje jednorázových licencí – což je druh příjmu, který může během krize rychle vypadnout – teď mnoho softwarových firem spoléhá na pravidelné předplatné, kterým si spotřebitelé zajišťují přístup k dané technologii. Některé cloudové byznysy také účtují zákazníkům podle toho, jaké spotřebují množství výpočetních nebo úložných kapacit.

Druhým faktorem, který stojí za silou softwarových titulů, je nárůst poptávky po technologiích, které jsou nutné k zajištění práce z domova. To se týká firem jako Zoom, který se věnuje videokonferencím a jehož akcie jsou od začátku aktuální krize o 30 % nahoře, ale také firem, jejichž technologie podporují práci na dálku. To jsou třeba Citrix (15 % nahoře) nebo Equinix (25 % nahoře).

Silné zotavení nastalo i u akcií softwarových firem, které firmám pomáhají fungovat na internetu. Jsou to třeba firma DocuSign pro elektronické smlouvy na dálku, koncern Okta pro správu identity, nebo společnost pro kybernetickou ochranu Fortinet.

Podle skeptiků ale takováto důvěra ignoruje nevyhnutelnou změnu, o kterou se postarají ekonomiky v prudkém útlumu. „To, že mají model předplatného, neznamená, že dokážou uzavírat smlouvy,“ domnívá se správce portfolia v Allianz Global Investors Walter Price. Nové prodeje spojené s „digitální transformací“ nevyhnutelně utrpí, domnívá se.

Mnoho investorů podle všeho spoléhá na to, že jakýkoli krátkodechý propad nových kontraktů, jako je tento, nebude mít dlouhého trvání, domnívá se Zukin. SAP minulý týden oznámil, že příjmy z nových softwarových licencí se v prvním čtvrtletí propadly o 31 %, v průběhu roku ale firma čeká zotavení. Optimistická prognóza prodloužila zotavení, během kterého akcie firmy vyrostly od poloviny března o 30 %. Její exšéf McDermott se pak domnívá, že zákazníci svoje výdaje v současné krizi pravděpodobně ponechají beze změn, protože chtějí zajistit kontinuitu byznysu a opatrovat tržby.

K tomu ale kritici namítají, že podobné prognózy se neopírají o zkušenosti z předešlých propadů. „Nosí růžové brýle,“ tvrdí Zukin. „Nemůžete věřit tomu, co vám firmy říkají, protože nevědí a nechtějí vidět, jaký bude dopad na násobky,“ domnívá se.

Dokonce i optimisté připouštějí, že vývoj tržeb je nemožné předpovídat, protože většina softwarových firem posledních dnech svého fiskálního čtvrtletí výrazně závisela na nových podpisech.

Dalším rizikem je i to, že evidentně závislý příjem z předplatného vyprchá, jakmile začnou někteří zákazníci ve finanční tísní vyjednávat podmínky splátek. „Pokud prodáváte aerolinkám nebo hotelům, budou vás žádat o pomoc,“ říká Price.

Veškeré dočasné záseky do příjmů by ale nemusely být tak výrazné, pokud koronavirový kolaps nepovede k dalekosáhlým osobním a firemním bankrotům. Firmy v cloudovém softwaru řídí svoje podnikání tak, aby maximalizovaly celoživotní hodnotu zákazníka, domnívá se Tien Tzuo, generální ředitel společnosti Zuora, jejíž technologie se ve firmách používá na podporu předplatitelských operací. Pomoc zákazníkům ve finanční tísni nemusí mít ve výsledku na tuto hodnotu příliš velký dopad.

Avšak i mnoho z těch, kdo se cen akcií v sektoru obává, souhlasí, že pozdvižení, o které se nejen v tomto sektoru postarala pandemie Covid-19, pravděpodobně urychlí dlouhodobější transfer směrem do cloudového sfotwaru s tím, jak firmy usilují o flexibilnější způsoby fungování.

„Nemáme sebemenší pochybnost, že cloud bude (v důsledku krize) ještě důležitější,“ domnívá se analytik Brad Zelnick z Credit Suisse. Jedinou otázkou tak je, jak velkou bolest mu koronavirová krize v mezičase způsobí.

Zdroj: FT

 
 

Čtěte více:

Damodaran: Investiční přístup a strategie v době COVID-19
08.04.2020 14:44
Mnoho investorů se teď nezajímá o valuace a tvrdí, že na trhu je na ně...
Omlácené trhy ohrožují teď tuto investiční strategii: dividendové akcie
09.04.2020 13:30
Hluboký hospodářský propad vyvolaný nákazou Covid-19 ohrozil oblíbenou...
Jak přistupovat k akciím v koronavirové době? Přihlaste se na webinář JIŽ DNES!
15.04.2020 13:08
Současná doba klade na investora mimořádné nároky. Trhy ochromené kvůl...
Investiční tip: Překrásný nový svět, aneb jak přidat riziko do portfolií
09.04.2020 15:47
S tím, jak se pozvolna stabilizují počty nově nakažených a začíná se u...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data