Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležitý verdikt: Nákupy dluhopisů ECB z části odporují německé ústavě

Důležitý verdikt: Nákupy dluhopisů ECB z části odporují německé ústavě

05.05.2020 11:29, aktualizováno: 5.5. 14:52
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Nákupy státních dluhopisů, kterými se Evropská centrální banka (ECB) snaží podpořit ekonomiku eurozóny, jsou částečně v rozporu s německou ústavou. Rozhodl o tom dnes německý ústavní soud. 

Rozhodnutí se týká dlouhodobého podpůrného programu PSPP, ve kterém centrální banky eurozóny nakupují státní dluhopisy nebo jiné dluhové cenné papíry vydané vládami eurozóny podle detailního rámce stanovaného ECB. Německý ústavní spolkový soud v Karlsruhe konstatoval, že ECB při nákupech bondů nerespektovala princip proporcionality, a naznačil tím, že při vykonávání svého mandátu zašla příliš daleko. Německá vláda a parlament nemají podle soudu nad kroky ECB dostatečný dohled, informuje BBC. Německé centrální bance Bundesbank soud nařídil, aby svoji účast v tomto programu do tří měsíců přerušila, dokud ECB neprokáže, že tyto nákupy jsou zapotřebí. Německá spolková vláda a Bundesbank pak podle soudu musejí podniknout kroky, kterými by zajistily, že ECB provede zhodnocení proporcionality.

Euro po oznámení verdiktu klesá k dolaru o 0,6 % na 1,0839 EURUSD a italské a německé dluhopisy se dostaly pod tlak. Evropské akciové trhy pak v důsledku verdiktu smazaly část zisků z dnešního rána.

"Zatím to vypadá, že je tu dostatek manévrovacího prostoru k tomu, aby program nákupů dluhopisů pokračoval," uvedla analytička Marija Veitmaneová ze společnosti State Street Global Market. Negativní dopad verdiktu na euro a ceny dluhopisů tak podle ní zřejmě bude jen krátkodobý.

ECB od spuštění širšího programu kvantitativního uvolňování v roce 2014 nakoupila cenné papíry za více než 2,2 bilionu EUR s cílem zastavit zpomalující inflaci. Z toho zhruba 2 biliony tvořily k 8. listopadu 2019 nákupy aktiv v rámci programu PSPP. V tomto roce svoje nákupy podstatnou měrou rozšířila, aby zabránila tomu, že se koronavirová pandemie přetaví do hlubší dluhové krize.

Kritici tvrdí, že ECB těmito nákupy překračuje své pravomoci, protože typodle nich představují přímé financování vlád. Soudní dvůr EU nicméně koncem roku 2018 rozhodl, že program nákupů dluhopisů je v souladu s právem EU, a nepřekračuje tedy mandát ECB. Odmítl tehdy i tvrzení, že ECB svým programem nezákonně financuje vlády.

Podle analytika Jörga Krämera z finanční společnosti Commerzbank by pro ECB mělo být snadné přesvědčit soud o nezbytnosti nákupů. "ECB bude v nákupech dluhopisů pokračovat. Dnešní rozhodnutí to nezmění," uvedl Krämer. Také podle hlavního ekonoma Berenberg Holgera Schmiedlinga by verdikt z Karlsruhe neměl ECB moc omezit. Poukázal ale prý na to, že nákupy dluhopisů mají svoje limity. “ECB by to mohlo zkomplikovat rozšíření PEPP,” uvedl podle Reuters s poukazem na nejnovější, nouzový pandemický program kvantitativního uvolňování.

„Rozhodnutí soudu může zpochybnit budoucí participaci Bundesbank v celoevropských programech. Vzhledem k hospodářské velikosti Německa jak v rámci EU, tak eurozóny by neakceschopnost  Bundesbank při podpoře budoucí mutualizace rizika byla pro evropská riziková aktiva negativní,“ uvedl podle Reuters Edward Parker z Cio Brooks MacDonald.

Rada guvernérů ECB se podle mluvčího banky rozhodnutím německého ústavního soudu bude mimořádně zabývat na dnešním zasedání, které začne v 18:00 SELČ. Evropská komise (EK) v reakci na verdikt soudu upozornila, že zákony EU jsou nadřazeny německé ústavě a že rozhodnutí Soudního dvora EU jsou závazná i pro německý ústavní soud.

Zdroje: ČTK, FT, Reuters, CNBC, www.bundesverfassungsgericht.de

Foto: https://www.bundesverfassungsgericht.de/


 
 
 
 
 

Čtěte více:

FT: ECB chce špatnou banku pro špatný dluh
25.04.2020 14:26
Myšlenka založit špatnou banku pro eurozónu už tu jednou byla. Teď se ...
EU: Vzhůru do dluhů (komentář analytika)
23.04.2020 12:29
Takřka všechny země eurozóny čeká masívní propad příjmů veřejných rozp...
Kroky ECB na záchranu eurozóny jenom oddalují budoucí dilema
30.04.2020 5:48
Odpověď Evropské centrální banky na koronavirus uklidnila trhy. Centrá...
Komentář: HDP v eurozóně padá, ECB reaguje rozšířením nákupů
30.04.2020 16:40
HDP v eurozóně již v prvním kvartále propadlo o 3,8 % meziročně, a to ...
ECB: Eurozóna se na loňskou úroveň možná nevrátí před rokem 2022
01.05.2020 13:52
Ekonomika eurozóny zřejmě ve druhé polovině roku oživí, ale hrubý dom...

Váš názor
  •  
    05.05.2020 15:04

    Pán Bůh stůj při nás, pokud o ekonomických záležitostech začnou rozhodovat (pouze právně vzdělaní) soudci, kteří dané věci zpravidla vůbec nerozumí a nenesou za svá rozhodnutí žádnou odpovědnost.
    Richard Fuld
  •  
    05.05.2020 12:09

    Pokud rozhodnutí soudu ochromí výhradně BundesBank, pak bude vývoj velmi zajímavý. Pokud by pouze německé bondy byly vyloučeny ze současného protikrizového programu nákupů státních dluhopisů, mohli by konečně Němci s tou jejich pomýlenou "spořivostí" konečně dostat za uši. Bylo by na čase. Všechno zlé může být nakonec k něčemu dobré.
    Richard Fuld
  •  
    05.05.2020 12:02

    Další ukázka absurdní nemotornosti EU a kolize pravomocí ECB, když do toho co ECB dělá může mluvit každý jeden ze 27 národních soudů, který navíc v daném případě ignoruje pravomocné rozhodnutí Evropského soudního dvoru.
    Richard Fuld
    •  
      05.05.2020 15:50

      Pokud by byla v podobné situaci Česká republika a soud ČR by rozhodl nějak podobně Evropská centrální banka by to vůbec nebrala na vědomí. Zkrátka Evropská unie skáče tak jak to Němcům vyhovuje. Za dluhy ostatních zemí platit jednoduše nebudou. Krásný příklad Solidarity evropských zemí. Ta aféra s rouškami byl jenom drobný příklad.
      Drahokoupil
      •  
        05.05.2020 18:00

        Nejhorší na tom je, že ono údajné placení dluhů jedněmi zeměmi za jiné země je holý nesmysl. Nikdy by k tomu nemohlo dojít. Německo a ostatní šetrné země "severu" v souvislosti s realizací nákupů státních dluhopisů zemí eurozóny nikdy žádnému státu nezaplatili ani cent. Jsou to jen primitivní a především objektivně chybné představy lidí (včetně těch nejvýše postavených). Jsou to jen mediální zkratky (do pekla). Takže nejen že odmítají solidaritu, ale navíc i kdyby "šetrná čtyřka" na dané nákupy státních dluhopisů těch zemí přistoupili, tak občané "šetrné čtyřky" tím mohou pouze získat (koupěschopnou poptávku pro svou produkci), aniž by cokoliv platili. O nějakých platbách zemím jižního křídla zde nemůže být žádná řeč. Za účelem ekonomické likvidace Řecka byla v době tzv. "dluhové krize" ustavena tzv. Trojka (EU, ECB, MMF). Dnes bude devastovat to, co zbývá z EU tzv. "šetrná čtyřka". Postoj zemí "šetrné čtyřky" lze přirovnat k situaci, kdy na potápějící se lodi je dostatek záchranných člunů pro všechny, ale fiskálně odpovědní a šetrní členové posádky zabrání úplně všem(!) v jejich použití, neboť se domnívají, že oni se zachrání i bez použití těch člunů, a to jen protože použití těch člunů považují za nezodpovědné plýtvání.
        Richard Fuld
        •  
          06.05.2020 14:15

          no a jak by to vypadalo, kdyby neexistovala "šetrná čtyřka", kdyby se chovali jako Italové, Řekové…..nebyl by žádný záchranný člun a nebylo by co řešit, že...
          abc1
          •  
            06.05.2020 17:17

            Záchranným člunem pro všechny, bez ohledu jestli byli všichni šetrní, nebo nešetrní, je zde vždy ECB. Takže kdyby byli všichni nešetrní, lépe by se shodli na použití záchranných člunů. Nepoužití záchranných člunů, když se tomu nic nebrání, je čiré sebevražedné šílenství.
            Richard Fuld
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m