Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koronavirová opatření v Česku: Co je ode dneška jinak a co čekat dále

Koronavirová opatření v Česku: Co je ode dneška jinak a co čekat dále

11.05.2020 8:59
Autor: ČTK

V pondělí se mohou po dvouměsíční pauze opět otevřít obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací, ale také třeba kadeřnictví. Povoleny budou rovněž akce do 100 lidí, což se týká jak návštěv divadel, kin, galerií nebo muzeí, tak i mší, svatebních obřadů či sportovních tréninků. Pro deváťáky a maturanty se otevřou školy. Vše bude možné jen za dodržení přísných hygienických pravidel. Seznam povolení je na webu ministerstva zdravotnictví. Další uvolnění v opatřeních, jež Česko zavedlo v březnu kvůli šíření koronaviru, vláda plánuje na 25. května.

Základní hygienická pravidla zůstávají beze změny. Povinná bude ochrana nosu a úst třeba rouškou, dodržování dvoumetrových rozestupů a pravidelná osobní hygiena a dezinfekce rukou. Například v kadeřnictví a holičství, kde je kontakt se zákazníkem těsný, musí mít kadeřníci zdvojenou ochranu dýchacích cest, tedy kromě roušky také například ochranný štít. Po každém zákazníkovi musejí prostory i nástroje dezinfikovat. V obchodních centrech, která v Česku ročně navštěvuje 300 milionů lidí, budou muset nadále zůstat uzavřeny stravovací provozy. Lidé si budou moci zkoušet po dezinfekci rukou oblečení i obuv.

Muzea a galerie musejí zajistit u vstupu možnost dezinfekce rukou a vyčlenit každému návštěvníkovi alespoň deset metrů čtverečních plochy tak, aby byly zaručeny bezpečné rozestupy. V kinech a divadlech bude obsazována každá druhá řada, diváci budou sedět nejvýše dva vedle sebe a od jiných lidí je oddělí jedno volné sedadlo. Konzumace nápojů ani potravin nebo jejich prodej zatím nebude možný. Některá muzea a galerie se otevřou až v úterý, protože pondělí je pro ně tradiční zavírací den. Provozovatelé kin většinou plánují otevírat a promítat, mnoho divadel včetně Národního divadla v Praze ale už do konce sezony hrát pro diváky nebude.

Částečně otevřeno mohou mít od pondělí i hospody či restaurace, vláda povolila otevřít alespoň zahrádky. Podle člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy přišly hospody či restaurace za uplynulé skoro dva měsíce o zhruba 23 miliard korun. Od pondělí tak sníží tempo, v jakém inkasují ztráty. Možnost vydávat nápoje či pokrmy přes výdajové okénko nebo rozvážkovou službou využil podle Kovandy jen zlomek zařízení.

Provoz také začne v některých školách. K přípravě na přijímací zkoušky se mohou od pondělí vrátit žáci devátých tříd a maturanti. Výuka může začít také v základních jazykových školách a provoz mohou obnovit i střediska volného času. Pro skupiny až 15 žáků se mohou otevřít základní umělecké školy. Obnovení provozu se ale bude v ZUŠ lišit. Některé se budou podle Asociace ZUŠ otevírat později, nebo se zatím neotevřou a budou pokračovat jen ve výuce na dálku. Záleží na možnostech škol.

K 11. květnu skončí tak pracovní povinnost uložená studentům závěrečných ročníků zdravotnických oborů. V zařízeních, v nichž dosud pracovali, mohou zůstat jako dobrovolníci či na pracovní dohodu. Na území ČR budou také moci vstupovat s negativním testem na koronavirus občané zemí mimo EU, a to kvůli sezonním pracím. Od pondělí bude zrušen zákaz mezinárodní osobní dopravy. Dopravci ale s opětovným provozováním spojů do zahraničí vyčkávají, klíčové budou především podmínky cestování do dalších sousedních států. RegioJet hodlá od středy jezdit do Drážďan a Berlína, brzy chce obnovit i spojení do Vídně. Od pondělí mohou otevřít také herny a kasina. Sportovci budou také moci trénovat na venkovních i vnitřních sportovištích za účasti až stovky osob, povolené budou také sportovní akce do stovky lidí a bez přítomnosti diváků. Ty ale budou začínat postupně.

S plánem rozvolňování opatření souhlasili epidemiologové, za nejvíc rizikové považují otevření obchodních center. Pokud by se situace začala zhoršovat a počet pozitivně testovaných na koronavirus by narostl na 400 za den, nastalo by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zbrzdění. V posledních dnech se počet případů nákazy denně drží pod stovkou, denní maximum bylo 27. března 373 případů. Další fáze rozvolnění připadá na 25. května. Počítá se s otevřením hotelů nebo vnitřních prostor stravovacích zařízení. Povoleny by mohly být také hromadné akce s účastí do 500 lidí a na první stupeň základních škol se budou moci vrátit žáci ve skupinách maximálně po 15.

Nouzový stav zřejmě bude do 17. května, dřív asi skončí i roušky

Nouzový stav v Česku vyhlášený kvůli epidemii nového typu koronaviru pravděpodobně skončí 17. května. Zástupci vlády uvedli, že pravděpodobně nebudou žádat Sněmovnu o jeho prodloužení. Naznačili také, že povinné zakrytí nosu a úst mimo uzavřené prostory by mohlo skončit i dřív než v polovině června. Nárůst počtu nových případů nákazy o prodlouženém víkendu zpomalil, méně se ale také testovalo. 

Postupné rušení omezení zavedených kvůli koronaviru má vláda naplánované do 25. května. Chybějící týden po skončení nouzového stavu by chtěla zvládnout s využitím kompetencí ministra vnitra a ministra zdravotnictví, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). "Z mého pohledu po tom 17. (květnu) může nouzový stav skončit," řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl také, že nový zvláštní zákon rozšiřující pravomoci ministerstva zdravotnictví, který vláda připravila, bude Sněmovna na žádost opozice projednávat standardním způsobem.

Nošení roušek jako jedno z nejviditelnějších omezení by mohlo venku skončit dříve než v polovině června, o kterém v týdnu mluvil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dál by si lidé ústa a nos zakrývali pouze na doporučení. "Je potřeba debatovat o tom, jak dál s rouškami, jestli je nenosit jen ve vnitřních prostorech," řekl Babiš. Debatovat se o tom podle něj bude na pondělním jednání vlády. "Ale uvidíme, samozřejmě my rozvolňujeme, jaký to bude mít dopad na výskyt lidí, kteří se nakazí," dodal.

Epidemiolog Rastislav Maďar, který spolupracuje s vládou, vidí jako největší riziko při uvolňování omezení hromadné akce pro velký počet lidí a cesty do zahraničí. V případě cestování jen z důvodu dovolené by podle něj zřejmě bylo nutné absolvovat test před odjezdem a po návratu a případnou karanténu by pak lidem nehradil stát. Test pro samoplátce přitom stojí kolem 3000 korun.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová oznámila, že její strana sbírá podpisy pro zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by prověřila nákupy ochranných pomůcek v době nouzového stavu. Podporu má u všech sedmi opozičních stran. Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek komisi označil za zbytečnou, žádná sněmovní komise podle něj ještě nic nevyřešila.

Počet případů nákazy koronavirem v Česku překročil 8100, o prodlouženém víkendu se zvyšoval jen pomalu. V pátek stoupl o 46, v sobotu o 18, což vyrovnalo týden starý nejnižší přírůstek od 9. března, dnes se zvýšil zatím o 11 případů. Nízký nárůst je ale zřejmě podmíněn menším počtem testů, který je pro volné dny typický. Vyléčilo se zatím 4466 pacientů, s nemocí covid-19 zemřelo 279 lidí. Počet hospitalizovaných s onemocněním i těch z nich, kteří jsou ve vážném stavu, klesl nejníže od konce března. Celkový počet testů včetně opakovaných u stejného člověka během víkendu přesáhl 300.000.

 

Čtěte více:

Bloomberg: Plasty na jedno použití hlásí kvůli koronaviru návrat
08.05.2020 6:43
Požadavky na vyšší hygienu kvůli šíření nemoci covid-19 podporují prod...
Zakázky německého průmyslu kvůli koronaviru rekordně klesly
06.05.2020 9:35
Průmyslové zakázky v Německu v březnu klesly ve srovnání s předchozím ...
Komentář: Koronavirus zasáhl maloobchod v celé EU
06.05.2020 11:40
Rozšíření koronaviru v Evropě zasáhlo tržby obchodníků v celé EU, ted...
Zisk General Motors se kvůli koronaviru propadl o 88 procent
06.05.2020 14:38
Největší americké automobilce General Motors (GM) v prvním čtvrtletí k...
Komentář: Disney publikuje smíšená čísla kvůli dvojímu efektu korony
06.05.2020 15:58
Nekorunovaný král zábavního průmyslu zvedl svoje tržby meziročně o 20...
Přebytek zahraničního obchodu kvůli koronaviru klesl na 3,1 mld.
07.05.2020 9:25
Přebytek zahraničního obchodu ČR v březnu meziročně klesl o 12,6 mili...
Nasdaq vymazal koronavirové ztráty. Wall Street rostla pod taktovkou technologií
07.05.2020 22:53
Wall Street během čtvrteční seance rostla. I přes nepříznivá data z tr...
Německý export v březnu kvůli šíření koronaviru rekordně klesl
08.05.2020 10:45
Německý export v březnu meziměsíčně klesl o 11,8 procenta, což je nejv...
Průzkum: Obavy spojené s koronavirem má 60 procent zaměstnanců
08.05.2020 12:02
Obavy spojené s koronavirovou krizí má 60 procent zaměstnanců v ČR. Pě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data