Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Finanční ředitel ČEZ Novák: S dividendou na horní hranici výplatního poměru patříme v regionu k unikátům

Finanční ředitel ČEZ Novák: S dividendou na horní hranici výplatního poměru patříme v regionu k unikátům

13.05.2020 10:16
Autor: Redakce

Stávající situace, ovlivněná protivirovými restrikcemi, ovlivňuje i energetickou skupinu ČEZ, přestože polostátní gigant jede na jednu stranu v běžném režimu. Elektřinu na spotovém trhu prodává levněji, než si rýsoval, čeká menší výnosy z distribuce a pokles nastal i v aktivitách ESCO služeb, vyjmenovává finanční ředitel a člen představenstva ČEZ Martin Novák důvody, které vedly ke snížení odhadovaného letošního provozního a očištěného zisku. Vývoj v obchodování s komoditami, které bylo loni jedním z generátorů tržeb, navíc nelze předjímat. ČEZ se ovšem dál drží svého plánu vyplatit jednu z nejvyšších dividend za poslední roky. Ta by měla být při horní hranici výplatního intervalu toho, co skupina slibovala, což z ní činí jednoho z regionálních premiantů, podotýká Novák v úterním rozhovoru s Patria.cz.

Patria.cz: Pane řediteli, co byste Vy sám vyzdvihl ve výsledcích za první čtvrtletí?

Ve výsledcích za první čtvrtletí bych určitě vyzdvihl, že se nám ve srovnání s předchozím rokem, který sám o sobě byl úspěšný, velmi dařilo. Zvedli jsme skoro všechny metriky pozitivním směrem. EBITDA narostla o 22 %, čistý zisk o 43 %, očištěný čistý zisk o 34 %. Pro investory to jsou samé dobré zprávy. Hlavními efekty jsou nárůst cen elektřiny, což částečně kompenzuje nárůst cen povolenek. Máme dobré výsledky v oblasti prodeje v Česku, Rumunsku a Bulharsku a za první čtvrtletí nemáme žádný zásadní dopad v oblasti koronaviru. Všechny zprávy jsou tedy dobré. Pro akcionáře navrhujeme dividendu 34 , což znamená 97% výplatní poměr a nominálně nejvyšší dividendu za několik posledních let.

Patria.cz: Jakých nejmarkantnějších projevů si ČEZ všiml na tuzemském trhu s elektřinou? Pozorovali jste nějaké změny související s COVID-19 i například na úrovni předprodejů?

Na jednu stranu to je „business as usual“, stávající situace ale na nás má a bude mít dopad. Dopad do EBITDA pro rok 2020 jsme vyčíslili na tři až čtyři miliardy . Očekávku pro rok 2020 jsme ale o 3 – 4 miliardy nesnížili, protože jsme proti tomu měli skvělý výsledek v tradingu za první kvartál, a také pozitivní efekt 1,4 miliardy z tzv. overhedge, tedy rozdílů cen německých a českých ve prospěch těch českých. Rizika jsme tedy byli z velké části schopni pokrýt tím, jak se nám zadařilo v prvním kvartálu. I tak jsme ale trochu snížili očekávku a trochu roztáhli interval kvůli nejistotě, která plyne z toho, jak se bude situace dál vyvíjet.

Patria.cz: Mohl byste poodkrýt, jaké důvody stojí za snížením očekávky, které jste představili nečekaně už v prvním čtvrtletí?

Dopad Covid-19 ve výši 3 až 4 miliardy do EBITDA se dělí přesně napůl. Jedna část je v segmentu výroby, kde vidíme pokles cen spotové elektřiny. Elektřinu, kterou prodáváme z některých zdrojů na spotovém trhu, prodáváme kvůli menší poptávce za méně, než jsme původně plánovali. Menší poptávka je ze zavřených továren z důvodu celozávodních odstávek kvůli Covid-19. Už se to ale začíná vracet, tak uvidíme, jak dlouho to bude trvat. Kromě toho jsme měli i teplou zimu, která měla vliv na těžbu uhlí. Na těžbu má vliv i menší spotřeba u koncových spotřebitelů, to už je ale opět vliv Covid-19.

Podobné to je na straně distribuce a prodeje, i zde to je v řádu 1,5 až 2 miliardy. Čekáme, že budeme distribuovat méně elektřiny, což pro nás znamená menší výnosy, což na tento rok dopadne negativně.

Pokles máme také na ESCO aktivitách: v momentě, kdy chcete dělat třeba kompletní retrofit chlazení a topení v nemocnici, která se nachází uprostřed koronavirové krize, to musíte odložit. U některých projektů tedy došlo k odkladu, nejenom u nás, ale i v zahraničí. Nemáme také úplně možnost akvírovat nové firmy. Můžeme mít menší EBITDu třeba také z toho titulu, že koupíme méně firem v oblasti ESCO služeb, především tedy v západní Evropě – už jenom z toho důvodu, že není možné cestovat, a tedy se tam osobně podívat. Jejich výkonnost je navíc kvůli Covid-19 také rozkolísaná. Odtud velká nejistota a možná je třeba počkat, až si to sedne.

To jsou tedy důvody, které nás mohou v tomto roce ekonomicky ovlivnit z titulu Covid-19. Ale daří se nám to z velké části kompenzovat úspěchy v klasickém byznysu, takže dopad není takový.

Patria.cz: Změna v prognóze na celý rok letos nastala už po prvních třech měsících roku, jakkoli typické jsou takovéto změny až v pozdějších kvartálech.

Ano, letos je to dáno právě koronavirovou pandemii, kterou nyní procházíme.

Patria.cz: Dokážete si představit, že byste touto prognózou opět zahýbali? Co by se muselo stát?

Musela by se materializovat některá rizika, která jsou uvedena i v očekávce: například další uzavírání ekonomiky, vypadly by některé velké zdroje, nebyla by disponibilita na takové úrovni, kterou bychom chtěli, prudce by se propadly ceny elektřiny na spotovém trhu. Jsou to stejná rizika, jaká jsme měli dosud. Vzhledem k předprodejům elektřiny na tento rok jsou tato rizika ovšem relativně malá.

Patria.cz: Kolik elektřiny má ČEZ předprodáno na tento rok?

Na počátku každého roku máme předprodáno až 90 % elektřiny a zhruba 10 % neprodáno. Průměrná realizační cena, kterou očekáváme za rok 2020, je 44,9 EUR/MWh.

Patria.cz: Jak je to s předprodejem na následující tři roky?

K 31. březnu jsme měli prodáno 65 % dodávky na rok 2021 za průměrnou cenu 46,3 EUR/MWh a na rok 2022 jsme měli prodanou zhruba třetinu elektřiny za 48,0 EUR/MWh a na rok 2023 to je 11 % za 46,6 EUR/MWh.

čez předprodeje elektřina 

Dnes jsou ceny elektřiny trochu nižší. Na příští rok je to 41 EUR a na ten další 45 EUR. Cena nyní prodávané elektřiny na další léta tak bude ředit zatím dosaženou cenu trochu dolů. Pořád to ale není nic fatálního nebo zásadního. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, zatím je cena elektřiny poměrně stabilní.

Patria.cz: Jaký očekáváte vývoj cen elektřiny v příštím roce, nebo dokonce za horizontem předprodejů?

Právě proto, že vývoj na trhu s komoditami nelze dobře předpokládat, hedgujeme elektřinu na tři roky dopředu. Jelikož to nikdo neumí úplně odhadnout, je lineární hedging tou nejlepší strategií. Umíme pouze říci, jaká je cena na budoucí léta, a to je již zmíněných 41 a 45 EUR.

Patria.cz: Obchodování s komoditami bylo i v prvním čtvrtletí opět významným přispěvatelem a do celkového zisku skupiny přispělo dvěma miliardami . Existuje nějaká šance na opakování, nebo dokonce překonání loňského výsledku, který byl 5 miliard ?

Úplně předpovědět to opět nelze. Je to výsledek proprietárního tradingu, to znamená spekulativního obchodování. O zatím dosažený zisk již pravděpodobně nepřijdeme, protože máme nastavené stop-lossy. Kolik ještě vyděláme, ale nelze odhadnout. Proto také do žádných prognóz neuvádíme u tradingu výhled zisku.

Patria.cz: Návrh dividendy ze zisku za loňský rok již ČEZ oznámil. Akcionáři se mohou těšit na 34 hrubého na akcii. Na základě čeho bylo přijato takové rozhodnutí? Mohl byste poodkrýt, proč právě takové číslo?

Toto číslo zapadá do intervalu 80 až 100 % čistého zisku. Je při té horní hranici, jde o 97 % očištěného čistého zisku. Je to nejvyšší nominální hodnota za posledních několik let. V loňském roce jsme vypláceli 24 , předtím jsme měli několik let 33 . Žádná magie za tím není. Jsme rádi, že jsme takovou dividendu mohli navrhnout. Ve světě, kde hodně společností přestalo vyplácet dividendy, například banky. Ve světě, kde hodně našich konkurentů oznámilo, že pro tento rok ruší dividendu nebo ji silně redukuje, jsme se po důkladné analýze naší dluhové kapacity k této výši rozhodli a jsme za to rádi. V našem regionu budeme nakonec jednou z mála společností, které budou vyplácet dividendu na horní hodnotě intervalu, který jsme slíbili. Jsme rádi, že můžeme být pro naše akcionáře takovou oporou v těchto těžkých časech.

čez dividenda elektřina 

Patria.cz: S jakým pracuje ČEZ dlouhodobým výhledem poptávky po elektřině, produkčními kapacitami při postupném odstavování části zdrojů (meziročně to bylo 500 MW v uhelných zdrojích) a případně jak pracuje skupina s otázkou „soběstačnosti“ Česka ve výrobě elektřiny vůči očekávané spotřebě?

Zmíněných 500 MW bylo ve starší elektrárně Ledvice, v Dětmarovicích a v Energocentru Vítkovice, kde jsme uhelné kotle nahradili plynem. Plánujeme k tomu letos ještě odstavit 440 MW v elektrárně Prunéřov I. Jde o kroky přesně podle našeho plánu, který jsme představili na tiskové konferenci loni počátkem října v souvislosti s naší dekarbonizační strategií. Jen plníme, co jsme řekli.

Patria.cz: Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v nedávno uveřejněném rozhovoru uvedl, že vidí budoucnost energetické soběstačnosti Česka v jádru. Jak je na tom ČEZ s hodnocením malých modulárních reaktorů? Platí stále, že by měly být doplňkem plánovaného tradičního velkého jaderného bloku, nebo je tato strategie po příslibu státních garancí (stát slíbil, že bude elektřinu vykupovat za předem stanovené ceny a sám ji prodávat na trhu, ČEZ však musí garantovat, že ji postaví včas) na čas u ledu?

To spolu nesouvisí. Pokud hovoříme o výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech, tak se bavíme o vyzkoušené technologii, která existuje desítky let. Jestliže se naopak bavíme o malých modulárních reaktorech, tak jde o technologii, která reálně zatím neexistuje, která se teprve rodí a má před sebou ještě dlouhý vývoj, než bude komerčně použitelná. Tudíž si tyto dvě technologie v tuto chvíli nijak nekonkurují. Malé modulární reaktory mohou být budoucností, ale nemusí. Uvidíme, jestli vůbec budou fungovat a jakou budou mít ekonomiku provozu. Samozřejmě se jim intenzivně věnujeme ve spolupráci s našimi zahraničními partnery. Budoucnost může být v dlouhodobém horizontu skutečně v malých modulárních reaktorech. Na tom krátkém horizontu to asi ještě nebude.

Patria.cz: V médiích se uvádělo: velký jaderný projekt a k tomu jako doplněk malé modulární reaktory.

Tak to může být. Postavíme velké jádro a k tomu v budoucnosti můžeme stavět i malé modulární reaktory.

Patria.cz: Jak si dceřiná společnost ČEZ ESCO stojí v současné situaci a kam se akvizičně poohlíží, pokud někam?

Pokud hovoříme o ESCO českém i zahraničním, tak stále sleduje akviziční cíle, které mělo v hledáčku i před koronavirem, jen se ty procesy natáhnou v čase. Když nemůžete cestovat, nemůžete se do firem podívat, nemůže probíhat due diligence. Čekáme na to, až se situace dostane zase do rozumnějších kolejí.

Patria.cz: Jak se vyvíjejí plánované odprodeje majetku v Rumunsku? Mohl byste se vyjádřit k informacím, že tamní úřady pozastavily prodej energetických aktiv?

To je možná informační šum. Proces zastaven nebyl. Co v Rumunsku na základě nařízení vlády platí, je, že není možné fyzicky převádět v nouzovém stavu aktiva. Neznamená to, že nelze pokračovat v prodejním procesu. Prodejní proces tedy běží dál, ale kdybychom chtěli v nouzovém stavu někoho vybrat a podepsat s ním prodejní smlouvu, tak to by technicky vzato nešlo. Což nás ale nelimituje, protože prodejní proces by měl doběhnout ve druhé polovině roku. Kdyby měl ještě trvat nouzový stav, tak to na nás nějaký vliv mít bude. Předpokládáme ale, že nouzový stav do té doby skončí.

Patria.cz: Pořád tedy počítáte s tím, že většinu (sedm) svých rumunských aktiv prodáte do konce tohoto roku?
Ano.

Patria.cz: Jak je to v Bulharsku? Nastal nějaký posun v soudních jednáních v kauze zablokovaného prodeje bulharských aktiv společnosti Eurohold? (ČEZ i bulharská firma Eurohold loni v listopadu podaly každý za sebe správní žalobu k bulharskému soudu proti rozhodnutí bulharského antimonopolního úřadu, který v říjnu zablokoval prodej tamních aktiv ČEZ Euroholdu, pozn. red.)

Žádný posun tu bohužel nenastal, jelikož z důvodu pandemie Covid - 19 došlo k několika odročením soudu. Ten současný termín u prvoinstančního soudu má být v druhé polovině května.

Patria.cz: ČEZ na sklonku dubna skrze Severočeské doly získal většinový podíl v Geomet a ovládl projekt těžby lithia u Cínovce. Jaké jsou aktuálně plánované kroky a horizonty?

Aktuální záměr je dostat se do stavu, kdy budeme schopni udělat poloprovozní zkoušky. To znamená těžit lithium a v nějakém zjednodušeném provozu ho extrahovat z nevytěžené horniny. Bude to probíhat v horizontu několika let. Pak se definitivně rozhodneme, zda v tom projektu pokračovat, či nikoli, zda to bude dávat smysl.

Novák Martin ČEZ elektřina ceny   

Martin Novák vystudoval VŠE v Praze, fakultu mezinárodních vztahů. Absolvoval také Executive Master of Business Administration Program (MBA) na KATZ School of Business, University of Pittsburgh se zaměřením na energetiku. Svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996 - 2001. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips v Londýně a ConocoPhillips v Praze. Ve Skupině ČEZ působí od roku 2006. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance Skupiny ČEZ, od května 2008 členem představenstva ČEZ, a. s.

Telefonický rozhovor byl uskutečněn v úterý 12. května a vedli jej Josef Němeček a Jana Knechtlová.

 

 
 

Čtěte více:

Kasia Kiladis z Fidelity: Na trhu je spousta příležitostí, klíčový je fundament. IPO trh je bublina
14.10.2019 5:57
„Co se Evropy týče, tak výhled v krátkém až středním období je spíše ...
Tomáš Holub (ČNB): Česká ekonomika je teď hodně duální. Export brzdí zahraničí, domov podporují státní peníze
15.10.2019 16:06
Tuzemskou ekonomiku bych dnes asi nejlépe popsal číslem 2,8 %. Růst je...
Finanční ředitel ČEZ Martin Novák: 58 miliard je skvělé číslo
13.11.2019 16:52
58 miliard, nový odhad ČEZu pro letošní provozní zisk EBITDA, je skvěl...
Matthew Jennings z Fidelity: Akcie v USA tak pozitivně nevidím
11.02.2020 16:03
V růst amerických akcií aktuálně tolik nevěřím, obchodují se s vysokým...

Váš názor
  • Dividenda
    13.05.2020 10:53

    Dividenda je vysoká, protože Andrej potřebuje každou korunu. Jinak by si poračovali ve svých Balkánských dobrodružstvích...
    qwer
    • Re: Dividenda
      13.05.2020 10:55

      kdyz ne na Balkane, tak to utrati v Nemecku, Francii...
      Ticino
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university