Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Matthew Jennings z Fidelity: Akcie v USA tak pozitivně nevidím

Matthew Jennings z Fidelity: Akcie v USA tak pozitivně nevidím

11.02.2020 16:03
Autor: Redakce

V růst amerických akcií aktuálně tolik nevěřím, obchodují se s vysokými valuacemi a v USA je hodně firemního dluhu, říká investiční ředitel pro akciové trhy ve společnosti Fidelity Matthew Jennings. Proti útlumu čínské ekonomiky kvůli koronaviru je americká ekonomika imunní dostatečně, v porovnánítřeba s některými evropskými ekonomikami, které bývají citlivější na světovou poptávku. Záleží ale na dalším vývoji této nákazy. Ta se nadále vyvíjí, takže na vyčíslení hospodářských dopadů je zatím ještě brzy, říká Jennings v exkluzivním rozhovoru s Patria.cz

Patria.cz: Jak vnímáte dosavadní dopad šíření koronaviru na čínskou, potažmo globální ekonomiku?


Na tuto otázku je velmi složité odpovědět. Zatímco hovoříme, situace se nadále vyvíjí. Nových případů nákazy koronavirem zatím naneštěstí přibývá a virus se podle všeho nadále šíří. Je proti velice obtížné, ne-li nemožné, přesně říci, jak velký jeho dopad bude. Co ale možná můžeme říci, je, že hospodářský dopad zamlžily oslavy nového lunárního roku v Číně a v regionu, podle všeho budou ale velmi omezené na domácí čínskou ekonomiku, a to konkrétně na její sektory zbytné spotřeby, cestovní ruch a, co je důležité, na energetiku. Cestovní průmysl obstarává velkou část poptávky po pohonných hmotách, takže to dolehlo na akcie energetických podniků a cenu ropy.

Patria.cz: Bylo by podle vás možné považovat současnou situaci za „černou labuť“, která vyvolá příští globální hospodářskou recesi?

Je to událost typu černé labuti v tom smyslu, že se nic takového nepředpovídalo. Zda to ale povede ke globální recesi, nedokážu sdělit. Závisí to na dalším šíření. Potencionálně by to tak vážné opravdu mohlo být, udát by se toho předtím ale muselo ještě mnoho.

Patria.cz: Jsou zde nějaké podmínky, které by riziko recese výrazně zvýšily?

Pokud dojde na to, že koronavirus zasáhne cestování mimo Asii, byl by to pravděpodobně poměrně problém. Pokud to začne zasahovat ekonomickou aktivitu obecněji v globálním smyslu, byl by to problém. Podle mého názoru budeme hledat signály, že virus se šíří výrazněji do dalších regionů, než se začneme obávat recese.

Patria.cz: Je americká ekonomika aktuálně dostatečně odolná, aby hrozící čínský útlum ustála?

Podle mě je americká ekonomika dostatečně odolná. Je to světová ekonomika, je ale také poměrně dobře chráněná před tím, co se děje v jiných částech světa v porovnání s jinými evropskými ekonomikami, které mají tendenci být citlivější na příklad na světovou poptávku. Aktuálně tudíž podle mě nedává smysl, aby koronavirus nějakým zásadním způsobem americkou ekonomiku zasáhl. Úplně bych to ale nevylučoval. Pokud se bude virus dál šířit, nakonec se tak stane. Musíme znát tempo šíření viru, musí dojít ke zpomalení, a pak začneme počítat dopad.

Patria.cz: Jaká je Vaše vize pro další vývoj býčího akciového trhu v USA?

Já moc býčí pohled na americké akcie nemám, protože se obchodují s vysokými valuacemi, mají vysoké ziskové marže a v americké ekonomice, v jejím korporátním sektoru, je hodně dluhů. Z těchto tří důvodů je toto období pro americké akcie podle mě riskantní. Je potřeba být opatrný, jaké společnosti v USA kupujete, protože jich je hodně drahých. Z hlediska hodnotového investování musíte prostě dost opatrní.

Patria.cz: Které sektory by podle Vás mohly být v popředí? A které naopak ustoupí do pozadí?


To závisí na vývoji ekonomiky. Pokud budou narůstat očekávání růstu, budou dobře performovat cyklické sektory jako banky nebo energetika. Pokud růstová očekávání zůstanou poměrně nízko, nebo zhoršovat v důsledku toho, o čem jsme se bavili, pak se bude více dařit defenzivním sektorům. Utilitám se na příklad leden částečně povedl, protože lidé se v kontextu toho, co všechno se děje, poněkud obávali o prognózu růstu.

Patria.cz: Společnost Fidelity International loni zavedla vlastní ratingy udržitelnosti napříč akciemi a nástroji s fixními výnosy, které poskytují detailní obrázek o chování korporací v oblasti ESG. Mohl byste popsat, jaký tyto ratingy zatím nabízejí obrázek? Jaká je na příklad penetrace ESG aktivit?

Jedna z věcí, která je u ESG důležitá, je dívat se principy typické pro danou firmu nebo sektor. Je poměrně těžké zobecňovat. Na příklad v důlním průmyslu se v rámci managementu ESG usiluje o vysoké standardy ochrany zdraví a bezpečnosti práce, naopak třeba v softwarové firmě není při řízení ESG na zdraví a bezpečnost kladen zas až tak velký důraz. Ve hře jsou jiné věci, třeba dopad softwaru na společnost nebo chování. Pokud se tedy zaobíráte firmami z hlediska ESG, je důležité být specifický. To je jeden z důvodů, proč se Fidelity nachází ve výhodné pozici k provádění tohoto typu analýz.

Z hlediska tak zvaných obecných vzorců lze říci, že evropské firmy jsou v rozpoznávání významu ESG napřed v porovnání se zbytkem světa. Evropské firmy mívají obecně o trochu lepší výsledky než jejich konkurence z USA nebo Asie.

Patria.cz: Takže firemní chování je v této oblasti lepší.


Podle mě ano, a možná to odráží odlišně stanovené priority a jinou kulturu. Pro nás Evropany je to poměrně vítané. Já se za Evropana považuji pořád, i když moje země právě opustila Evropskou unii.

Pro evropské akcie je to v porovnání s jinými trhy pozitivní, z části i proto, že více investorů se časem bude dívat na investice do firem s vyšším standardem ESG a budou investovat do evropských firem, což by zřejmě mohlo zlepšit výkonnost akcií.

2

Matthew Jennings, CFA

Matthew Jennings je investičním ředitelem sekce managementu akciového portfolia ve společnosti Fidelity. Nese zodpovědnost za vytváření strategie portfolia, tržních vyhlídek a dohlíží na vývoj byznys aktivit. Zajímá se o behaviorální finance a konrariánské investování. Ve společnosti Fidelity pracuje od roku 2011, v investičním odvětví se pohybuje od roku 2006.

Rozhovor byl uskutečněn v pátek 7. února korespondenční formou a zpracovala ho Jana Knechtlová. 

Foto: 1. https://professionals.fidelity.co.uk/, 2. Crest Communication 




 
 
 
 

Čtěte více:

Kasia Kiladis z Fidelity: Na trhu je spousta příležitostí, klíčový je fundament. IPO trh je bublina
14.10.2019 5:57
„Co se Evropy týče, tak výhled v krátkém až středním období je spíše ...
Tomáš Holub (ČNB): Česká ekonomika je teď hodně duální. Export brzdí zahraničí, domov podporují státní peníze
15.10.2019 16:06
Tuzemskou ekonomiku bych dnes asi nejlépe popsal číslem 2,8 %. Růst je...
Finanční ředitel ČEZ Martin Novák: 58 miliard je skvělé číslo
13.11.2019 16:52
58 miliard, nový odhad ČEZu pro letošní provozní zisk EBITDA, je skvěl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m