Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Kasia Kiladis z Fidelity: Na trhu je spousta příležitostí, klíčový je fundament. IPO trh je bublina

Kasia Kiladis z Fidelity: Na trhu je spousta příležitostí, klíčový je fundament. IPO trh je bublina

14.10.2019 5:57
Autor: Redakce

„Co se Evropy týče, tak výhled v krátkém až středním období je spíše negativní,“ uvádí ředitelka investic Fidelity International Kasia Kiladis. Kam tedy investovat? Na trhu je příležitostí spousta, ale daný titul musí být fundamentálně silný, upozorňuje. V neposlední řadě zdůrazňuje diverzifikaci jako klíčový prvek. „Bude tu hodně volatility a hodně rizik, ale i potenciálu… Ujistěte se, že jste dlouhodobě zainvestovaní v různých částech trhu,“ dodává Kasia Kiladis.

Patria.cz: Jakou stranu Atlantiku v současné době preferujete vzhledem k probíhajícím obchodním válkám, přicházejícím a zhoršujícím se makroekonomickým datům a nejistotě ohledně brexitu – spíše Evropu, anebo USA?

Na tuto otázku se mě ptají velice často. Všichni v posledních třech letech říkali, že taktická příležitost je buď na rozvíjejících se trzích, anebo v Evropě. Přitom poslední 3 roky byly nejlepším místem pro investice USA. Důvodem, proč jsou investoři ohledně investování v USA tak zdrženliví, je to, že tam vždycky byla valuační prémie.

Pokud se ale zamyslíme proč, tak to pochopíme. USA byly vždy historicky dražší než například Evropa. A to proto, že ekonomika v USA je méně cyklická. Proto je defenzivnější, bezpečnější, zejména pokud jsme v pozdnějších fázích hospodářského cyklu. To může tuto valuaci ospravedlnit.

Můžeme se tedy ptát, v jaké fázi hospodářského cyklu jsme nyní. Všichni by asi souhlasili, že jsme spíše na jeho konci než začátku. Vidíme to na ekonomických indikátorech – plná zaměstnanost, vrchol spotřebitelské i podnikatelské důvěry a PMI se zhoršují. Chcete investovat do ekonomiky, která je cyklická, anebo defenzivnější? A proto je lepší vsadit na USA, i navzdory té valuační prémii, která tu vždy byla.

Patria.cz: Preferujete nyní spíše defenzivnější sektory? Máte nějaký aktuální tip?

Pokud se podíváte v USA na rozptyl typů firem, kterým se za poslední 3 roky (zejména od roku 2017) dařilo, tak šlo o velice úzký trh. Vedly růstové technologie – Amazon, Facebook, Apple. Pak je tu velká část trhu, kde se toho moc nestalo. Jsou to neoblíbené sektory, které nerostou a kde není vyšší kvalita.

Prozatím je tedy můj aktuální tip takovýto: Ujistěte se, že nesázíte vše na jednu kartu. Když se podíváme na budoucnost některých jmen s vysokou tržní kapitalizací, tak jejich valuace bude nejenom ještě extrémnější než valuace trhu, ale je tu i další věc. Když se podíváme na daně, ochranu soukromí a další rizika, která jim hrozí, není zrovna nejchytřejší investovat vše do této oblasti.

Podívejte se na levnější části trhu, kde je více příležitostí. To jsme ostatně viděli v září, kdy trh velice agresivně rotoval právě k těmto neoblíbeným částem. Aktuálním tipem je ujistit se, že máte portfolio vyvážené a že jste alokovaní spíše ve prospěch hodnotových titulů na americkém trhu.

0

Patria.cz: Jaký je Váš názor na nedávné úpisy firem (IPO) na burze?

S našimi analytiky jsme hodně zkoumali, co způsobuje, jestli primární úpis akcií funguje, anebo ne. Ačkoliv naši analýzu nelze zobecňovat, jsou tu některé rysy, na které bych upozornila. Z historického pohledu fungovalo IPO Spotify, které má nyní tržní kapitalizaci 20 miliard. Investoři do počáteční fáze tohoto podnikání měli potřebné znalosti a existovala poptávka. Pokrytí tohoto IPO bylo celkem vysoké. Tržní valuace byla také mnohem rozumnější s ohledem na zisky, které mohlo Spotify generovat. A také toto IPO proběhlo dříve - dnes jsme v hospodářském cyklu mnohem dále.

Co se týče nedávných IPO, jejich valuace jsou přemrštěné, neodůvodňují výnosy, které tyto firmy mohou generovat. Jako v případě WeWork, kde máte nejen arogantní týmy manažerů, ale týmy, které se vyhýbají možným příležitostem. A proto zejména investoři s dlouhými pozicemi, které v brzké fázi investování potřebujete, jsou ohledně investic do těchto firem velmi zdrženliví.

Nadějí je, že trh je rozumnější, a to je podle mě pro tento trh dobrá zpráva. Mohli bychom mít mnohem rozumnější valuace a IPO, která mají delší životnost i růst.

Patria.cz: Na druhou stranu, pokud se podíváme na Beyond Meat…

Jo, Beyond Meat, kéž bych do něj investovala… (smích). Někdy jde o to, mít to správné IPO ve správný čas. Podívejme se na současné trendy, zejména ty týkající se životního prostředí. Lidé celosvětově mnohem více přemýšlejí o životním prostředí a ví, že chov dobytka životní prostředí velmi znečišťuje a že je potřeba velkého množství zdrojů, hlavně vody. To hýbe trhem.

Tyto světové trendy pomohly Beyond Meat k tomu, aby vyrostlo vysoko nad svou valuaci. Ale otázkou je, investovali byste do Beyond Meat teď? Asi ne… Pravděpodobně tu bude probíhat nějaká volatilita, protože lidé už valuaci zpochybňují. Ale také: Kam až může dál růst? Zejména v USA je hodně chovatelů dobytka, kteří tvrdí, že nelze nazývat rostlinné burgery „burgery“ nebo „masem“, protože jsou rostlinného původu, a ne živočišného. Přijde tedy regulace a ta způsobí volatilitu. Ale pokud máte to správné IPO ve správný čas…

Patria.cz: Máme zde i skupiny akciových titulů, které zohledňují životní prostředí a společnost, tzv. ESG tituly. Považujete je za dobrou investici právě vzhledem k aktuálním trendům ve společnosti?

Velice záleží na konkrétním titulu. Nemůžete spoléhat jen na trend. Titul musí být fundamentálně silný. Beyond Meat skutečně má fundamentální sílu, ale otázkou je, zda je jeho valuace rozumná s ohledem na to, jak moc může růst. Ze začátku může firma růst velmi rychle, zejména na trzích, kde má dominantní postavení. To je i Beyond Meat - jde o první větší vstup na trh pro rostlinné burgery. Záleží na tom, kde firma může získat tržní podíl a potenciál růstu. Nejde jen o ten správný trend, ale musíte započítat i fundament.

Patria.cz: Hovoříte o vysokých valuacích. Vidíte na trhu nějaké potenciální bubliny?

Ano. Bublinou je rozhodně IPO trh. Ale už začal být rozumnější a vzdalovat se z teritoria bublin. Nicméně určitě nejde o bubliny jako v roce 2000. V tomto roce tu bylo hodně firem s velmi vysokými valuacemi, které ale neměly zisky. Máme vysoké valuace, jako například u Amazonu, kde můžete tvrdit, že jde o bublinu. A pokud se podíváte i na to, jak si Amazon v posledním roce vedl, tak smíšeně. Takže nějaká míra rozumnosti tu pořád je.

Kdy ale vidíme bubliny? Když jsme v pozdní fázi hospodářského cyklu, po celém světě jsou vyhlídky pomalejšího růstu a úrokové sazby velmi nízké. Pokud nemůžete investovat do dluhopisů, protože byste museli platit za to, abyste vůbec mohli investovat a přišli tak o peníze, pak zamíříte více k riziku. Ale pokud možno bezpečně. Takže lidé kupují firmy s vysokou kvalitou, které ještě rostou, a valuace těchto firem začínají být nafouklé. A pak začne rotace jako v září, kdy lidé přecházeli zpět k hodnotě, zejména v USA, ale i Evropě.

Patria.cz: Vidíte i nějaký potenciál pro růst na trhu? Pokud ano, v jakém segmentu?

Na trhu je spousta příležitostí. Ale velmi závisí na fundamentu. Proto neřeknu třeba: „Investujte do energetiky!“, protože to závisí na cenách energií. Anebo: „Investujte do zdravotnictví!“, tam by bylo politické riziko. „Investujte do maloobchodu“, tam se mění e-commerce. Je to akcie od akcie. Je velice důležité, aby analytici prováděli velice rigorózní, fundamentální výzkum.

Příležitostí je spousta na různých místech. Na každém trhu jsou možnosti. Dokonce i mezi bankami. Finanční služby nebyly zrovna v lásce, ale i tam jsou příležitosti, navzdory tomu, že úrokové sazby klesají. USA velmi dobře kapitalizovaly svůj bankovní systém, takže k dalšímu poklesu pravděpodobně nedojde na bankách. Příležitosti jsou všude napříč sektory, ale nejmenovala bych jeden konkrétní sektor, který je atraktivnější než jiné.

Patria.cz: Začínají se objevovat zprávy, že recese v Evropě, ale i v USA, se blíží. Souhlasíte s nimi?

Hlavní indikátory v Evropě určitě nemluví pro růst ekonomiky, např. v Německu či Velké Británii. Pokud vezmeme v úvahu brexit a jeho dopad na Evropu, objeví se nejistota. Politici mluví o tom, že brexit přijde v určitý den. Pravdou ale je, že dopad brexitu, ať už v jakékoli podobě, bude probíhat několik let. Nepůjde tedy jen o jeden jediný den, ale Velké Británii i Evropě to bude trvat několik let, než se s tím vyrovnají. A to je ten nejškodlivější aspekt.

Máme mnohem palčivější problémy jako životní prostředí, prohlubující se nerovnost ve světě. Těm se nedostane zasloužené pozornosti, protože budeme muset sestavit obchodní pakty a přetahovat se o lepší dohody. Co se Evropy týče, tak výhled v krátkém až středním období je pravděpodobně negativní. Lepší bude snad v dlouhém období, tam vidíme i světlá místa. Doufejme, že politici budou moudří.

Patria.cz: Podívejme se do regionu střední a východní Evropy (CEE). Jak tento region vnímáte a jaké zde vidíte možnosti?

Nejsem expert na region CEE. Ale myslím si, že globalizace je celosvětově u konce. Tam, kde vyspělé trhy čerpaly výhody z levné pracovní síly na rozvíjejících se trzích, uvidíme velkou změnu. Rozvíjející se trhy mají ještě příležitost pro růst, ale spoléhají se na rozvinuté trhy. V počáteční fázi této strukturální přeměny to pro ně bude velmi neblahé, dokud nenajdou více cest k růstu – těmi jsou další rozvíjející se trhy. Ve středně a dlouhodobějším období ale mají více příležitostí než rozvinuté trhy.

Každý region je jiný, ale pokud jsou demografické trendy pozitivní a pracovní síla je tudíž mladší, mohou se generovat mnohem větší výnosy. Také jsou otevřenější vůči rozvoji. Já jsem původem z Polska a Polsko je schopno podporovat růst víc než ostatní země v regionu CEE. Regulatorní prostředí je tam mnohem otevřenější vůči investování než u ostatních zemí regionu.

Regulace jsou podle mě jedním z největších problémů Evropy, zejména v porovnání s USA. Tam bylo regulatorní prostředí vždy otevřené. A Trump dokonce snížil ještě další regulace. Každý rok vychází studie ohledně svobody podnikání. Region CEE jde tímto směrem. Politici chtějí podporovat růst, chtějí být znovu zvoleni, a proto potřebují mnohem volnější prostředí pro podnikání. Tedy demografie a volnější podmínky pro podnikání by měly pohánět růst. Volatilita spolu s aktuálními problémy v Evropě ale bude pro CEE škodlivá. Bez újmy tento region nevyvázne.

0

Patria.cz: Pojďme se podívat na aktuální trendy v investování. Na popularitě rostou ETF…

V posledních letech jsou ETF obrovským trendem, zejména v USA, teď už ale i v Evropě a na rozvíjejících se trzích. Důvodem, proč se na ně investoři přesunuli, jsou poplatky. Správci aktiv nebrali své poplatky v úvahu. V USA aktivní investoři navíc nezvládli porazit benchmark kvůli již zmíněnému úzkému trendu.

Investoři naopak chtějí překonat index a platit nižší poplatky. Proto se samozřejmě přesunou do ETF a do pasivních nástrojů, zejména v USA, kde si mohou zvýšit výkonnost nižšími poplatky. To byla v posledních 3 letech správná strategie.

Zajímavé je, že tento trend začíná zpomalovat. Důvodem je, že ETF nenabízí ochranu před poklesem. V USA jsou ETF, která sledují trh, investovaná do růstu mega kapitalizací. Pokud se ale domníváme, že zde bude větší volatilita kvůli vrcholům valuací a rizikům pro budoucí růst, pak budou ETF mnohem volatilnější.

Investoři, se kterými hovořím, mají expozici na pasivní nástroje, ale i na aktivní manažery. Zastávají tedy obojetný postoj. Aktivní investoři většinou nepřekonali růst trhu, ale pokud vezmeme v úvahu konec tohoto růstu, volatilitu či dokonce pokles, pak je aktivní přístup mnohem defenzivnější. Nemyslím si, že se investoři přesunou zpět pouze k aktivnímu investování. Bude tu místo pro oba typy investování.

Patria.cz: Máte nějakou vlastní investiční strategii?

Moje osobní investiční strategie? (smích) Diverzifikace! Je tu spousta nejistoty. Kdybych věděla to, co vím teď, tak bych samozřejmě investovala do růstu, ale dlouho jsem investovala jak do růstu, tak do hodnoty. Investovala jsem i do zlata. To bylo před rokem, protože jsem si myslela, že budeme mít inflaci. To se nepotvrdilo, ale zlato je teď mnohem defenzivnější.

Diverzifikace je určitě klíčová. Vezměme v úvahu rizika: - geopolitická rizika, obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikami USA a Čínou, které se v dohledné době nevyřeší, brexit a evropskou politiku. Bude tu hodně volatility a hodně rizik, ale i potenciálu. Kdykoli dojde k nějaké dohodě a trh začne být ohledně možného výsledku pozitivní, nastane rally. Ujistěte se, že jste dlouhodobě zainvestovaní v různých částech trhu.

Patria.cz: Investujete i do ropy?

Ropa je velice složitá. Ropné firmy vždy závisely na cenách ropy. A ještě jsem nezažila nikoho, kdo by byl schopný určit cenu ropy správně. Naši analytici se domnívají, že by mohla cena ropy být na 60 – 65 USD ve střednědobém výhledu.

Dlouhodobě tu jsou ale USA, které díky břidlici produkují více ropy bez ohledu na OPEC. Cena ropy je tak zastropovaná na určité úrovni. Také vidíme trendy směrem k menšímu využívání přírodních zdrojů, například elektromobilita. Jezdíme už mnohem více v elektromobilech, jenom v mé ulici jsou dva nabíjecí stojany. To vše se odehrálo během pár let a značně se to zrychlí.

Tedy nejen, že nabídka dále roste, ale poptávka klesá. Navíc celosvětový růst zpomaluje. Je tedy ropa dobrou investicí? V dohledné době ji za dobrou investici nepovažuji.

Patria.cz: Jaké byly Vaše začátky v investování? Co jste se naučila?

Investování je velice intelektuální činnost. Neustále se učíte. Už jsem v tomto odvětví 20 let a vždy to bylo zajímavé. Jsou tu nové firmy s rozdílnými profily. Vezměte si například technologické firmy, start-upy. A to mě žene dál. Jde o to mít pořád zájem a být otevřený změnám.

Patria.cz: Je nějaká firma, jejíž obchodní model Vám připadá obzvláště zajímavý?

Je tu spousta obchodních modelů, které mi přijdou zajímavé. Ale asi fintech. Fintech už tu nějakou dobu je, ale ještě nenarušil tradiční bankovní sektor. Regulace jsou u bank velmi vysoké v porovnání s fintechem. Banky také mají zastaralé systémy, které se nemohou vyvíjet - mají stejné systémy jako před dvaceti lety. Fungují, což je dobře, ale nemohou se vyvíjet spolu s dynamikou na trhu. Zatímco nový fintech je jim na míle vzdálený.

Mileniálové a mladá generace nemají vůči velkým bankám žádnou loajalitu. Jsou ochotní zkoušet menší banky. A na rozvíjejících se trzích se nepoužívají banky vůbec. Lidé tam využívají online služby na posílání peněz a na transakce. To vidíme například v Asii nebo Africe. Je tedy otázka, kdy bude bankovní sektor narušen. Tyto demografické trendy v Asii a Africe rostou a zájem o tyto služby roste také. Zase ale jde o velice selektivní fintech, možná i ten, o kterém jsme ještě neslyšeli.

Patria.cz: Máte nějakou radu pro investory?

Udělejte si svůj výzkum a pochopte, do čeho investujete. Pamatuju si, že s mou první investicí mi pomáhal můj otec. Investovala jsem do jedné akcie a můj otec se mě zeptal: „A co ta akcie vlastně dělá? Jak vydělává peníze?“ A já jsem to nedokázala vysvětlit, protože to bylo komplikované. Ale věděla jsem, že všichni milují. Řekla jsem si, že určitě ví, o čem mluví. A přišla jsem o všechny své peníze. Bylo to málo peněz, protože jsem žádné neměla.

Rozumějte tomu, do čeho investujete. Nejenom, že je to moudré, ale i velice zajímavé, jakmile pochopíte, co daná firma dělá, jak vydělává. Může vydělat tolik, aby to ospravedlnilo její valuaci? Pomůže vám to i v budoucích investicích, protože už je budete mít s čím porovnávat. Takže, rozumějte tomu, do čeho investujete. A pokud se vám to bude pořád líbit, pak je to zdravá investice.

0

Kasia Kiladis je ředitelkou investic u Fidelity International s více než 20 lety zkušeností v oblasti správy akciových investic. Zastupujte světové a americké akciové portfoliové manažery Fidelity. Pokrývá produkty jak v raných stadiích, tak i produkty již dobře zavedené na trhu. Také prezentuje tržní výhledy mezi maloobchodními a institucionálními po celém světě.

Rozhovor byl uskutečněn v pondělí 7. října a vedla jej Gabriela Žáková.

 

Čtěte více:

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák: Lithium může být jenom první krok
14.08.2019 12:37
Lithium je pro energetiku ČEZ jenom první krok. I kdyby průzkum možnos...
Ondřej Vlček, CEO Avastu: Navenek soutěžíme, uvnitř jsme ale tým. Ambicí je dál růst
26.08.2019 10:46
Ochrana soukromí před hackery a zabezpečení v internetu věcí. Dvě obla...
Jan Kovalovský: Krátkodobé tipy klienti oceňují, vynést dokázaly přes 50 % za rok
09.09.2019 10:57
Od úvodu loňského roku obchodník s cennými papíry Patria Finance v rám...
Šéf Kofoly Jannis Samaras: V lokálnosti vidím přidanou hodnotu
17.09.2019 7:07
Lokální značky pro lokální lidi a návrat utracených peněz do lokální e...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data