Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svět chce své peníze zpět a táhne pojišťovny do epicentra krize

Svět chce své peníze zpět a táhne pojišťovny do epicentra krize

12.06.2020 10:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Seznam zrušených davových akcí není špatnou zprávou jen pro organizátory, sportovní kluby, zábavní průmysl apod. Finanční dopad tvrdě zasáhl i sektor, který je měl před pandemií ochránit.

Pojišťovny teď mají na hrbu miliardy dolarů, aby zachránily pořadatele událostí, jako např. Wimbledonu, které musely být v rámci karantény zrušeny. Lloyd's of London říká, že výplaty pojistného plnění za pandemii budou možná nejnákladnější za celou jeho 330leté historie.

V minulosti se objevily expozice na pandemie, které způsobily zrušení událostí i sportu," řekl Richard Tolley z Marsh, největšího pojišťovacího brokera na světě. "Ale nikdy v takovém měřítku." Podle Lloyd's by krize mohla stát pojišťovny více než 200 miliard dolarů.

Jde o dvojitý úder. Na jedné straně se řítí příval žádostí o pojistné plnění a na druhé straně se pálí investiční portfolia, která pojišťovny v posledních letech nashromáždily. Podle odhadu Lloyd’s bude v rámci dopadů pandemie téměř polovina celosvětových ztrát v tomto odvětví pocházet právě z firemních dluhopisů a nemovitého majetku. Aby toho nebylo málo, musí nyní toto odvětví zohlednit dopad nepokojů v USA, které pravděpodobně seznam závazků v tomto bezprecedentním roce ještě rozšíří.

Od začátku potlačování potenciálního dopadu viru před několika měsíci pojišťovny ohlašují velké finanční zásahy a varují, že to horší ještě přijde. Francouzská AXA minulý měsíc odhadovala, že samotné nároky na pojistné plnění za zrušení akcí budou ve „středních trojciferných milionových částkách eur“. Na to, aby předpověděla částku za přerušení podnikání, bylo příliš brzy. Německá pojišťovna Allianz uvedla, že v prvním čtvrtletí utrpěla kvůli pandemii zásah ve výši 700 milionů eur.

A pro všechny organizátory, kteří plánují se rychle ochránit před možnou druhou vlnou koronaviru, nezbývá než popřát hodně štěstí. "Realita je v tuto chvíli taková, že žádná pojišťovna nenabízí krytí zrušení události z důvodu přenosných nemocí," řekl Tolley z Marshe.

V USA se firmy připravují na to nejhorší. I když ještě není jasné, kdo byl krytý, musela se zrušit nebo přešunout obrovská americká turné, včetně Rolling Stones, Boba Dylana a Eltona Johna. Zároveň se poškozené podniky od restaurací v Dallasu až po majitele amerických kasin připravují na soudní bitvu proti svým pojišťovnám. Dva známí šéfové tohoto sektoru, Evan Greenberg z Chubb a Brian Duperreault z American International Group, uvedli, že tato pandemie bude pravděpodobně největší katastrofou v historii pojištění.

Co je na této pandemii ve srovnání s katastrofami, jako jsou hurikány, které průmysl rutinně pokrývá, jedinečné, je její záběr. Podle Petera Zaffina, prezidenta AIG, se ohnisko neomezuje pouze na jednu geografickou polohu a netrvá krátce jako tradiční události. "Hluboký dopad a globální povaha Covid-19 je něco, s čím jsme se nikdy nesetkali," uvedl 5. května Zaffino v komentáři k výsledkům AIG za první čtvrtletí. "Neexistuje žádný scénář.“ 

Odvětví bude v nadcházejících měsících čelit dalším problémům a debata ohledně výpadků podnikání se bude ještě zostřovat. Některé pojišťovny explicitně vyloučily ztráty způsobené viry a jiní tvrdí, že na vyplacení pojistného plnění je třeba skutečné fyzického poškození. Nicméně jeden pojistný trh se zatím drží – ten v Číně, kde pandemie začala. Přímé výplaty byly tlumené vzhledem k nízkému pokrytí pojištěním v zemi.

Světové ekonomiky uvolňují karanténu, ale budoucnost je stále zatěžkána nejistotou. Roste však optimismus, že v příštím roce by se mohla objevit nějaká normalita a že se všechno vrátí do pořádku. Pro pojišťovny však tento sektor zůstává nezmapovaným územím. Dopad pandemie „je jako domino, které začíná padat,“ řekl Stephen Cross, zakladatel a vedoucí strategie a inovací u McGill & Partners. „A nevíme, kolik kostiček spadne.“

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Největší evropská pojišťovna Allianz dosáhla rekordního zisku
21.02.2020 11:01
Největší evropská pojišťovna Allianz v loňském roce zvýšila provozní z...
VIG ve čtvrtletí asi zvýšila hrubé pojistné, finanční výsledek může být nižší
19.05.2020 16:24
Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group zveřejní hospodářs...
Analytik Patrie: Pandemie se kvartálních výsledků VIG nedotkla
20.05.2020 10:57
Společnost VIG oznámila své výsledky za 1Q20 dnes před otevřením trhu....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university