Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat časů, kdy se na trhu cenily takové věci, jako je silná rozvaha

Návrat časů, kdy se na trhu cenily takové věci, jako je silná rozvaha

17.09.2020 17:48

Společnosti slabých rozvah jsou za poslední rok téměř 10 % v záporu, zatímco jejich silné kolegyně si užívají asi 30 % zisků. Pohled do dlouhodobější historie ale vyznívá trochu jinak, teorie hovoří velmi jasně s nejasnými závěry a já bych se rád tomuto tématu dnes věnoval trochu více. 

Následující obrázek ukazuje vývoj dvou indexů. Do prvního Goldman Sachs dává společnosti se silnou rozvahou, do druhého se slabou. Už na počátku letošního roku si první skupina vedla o něco lépe, mezera se pak začala velmi rozšiřovat po březnovém propadu a jak jsem uvedl, společnosti slabých rozvah jsou nyní téměř 10 % v záporu, zatímco jejich silné kolegyně si užívají asi 30 % zisků:

001

Doporučení kupovat společnosti se silnou rozvahou slýcháme poměrně často a to již dlouhou řadu let. Ne vždy si ale tato skupina vede lépe. Například v období mezi dubnem 2016 a dubnem 2017 si připsala asi 5 %, zatímco slaborozvahové firmy asi čtyřikrát tolik. Intuice nám asi napovídá, že firmy se silnou rozvahou budou v kurzu zejména v době, kdy nastává odliv od rizikovějších aktiv a investoři hledají bezpečí. A naopak. Co říkají konkrétní dlouhodobé trendy?

Slabé rozvahy už dlouho jasně vítězí

Dlouhodobý vývoj ukazuje druhý graf. Na konci devadesátých let s prasknutím internetové bubliny nastaly na nějakou dobu zlaté časy pro silné rozvahy, ale ty poměrně rychle skončily a naopak přišlo období jejich soustavného zaostávání. Zmíněný rok 2016/2017 tedy nebyl anomálií, spíše kulminací popsaného trendu: 

001

V druhém grafu je šedě vyznačeno to, jak se vyvíjela průměrná síla rozvah obchodovaných firem. Měřítkem tu jsou čisté dluhy k zisku na úrovni EBITDA. Mimochodem, ten je často považován za aproximaci volného toku hotovosti a to mylně. Když už, tak jeho lepší aproximací by byl provozní zisk (s předpokladem, že daně a investice do pracovního kapitálu jsou nulové a investice se rovnají odpisům). To jen tak na okraj. Na vrcholu technologické bubliny se čisté dluhy (dluhy mínus hotovost) pohybovaly na více než 1,5 násobku EBITDA, pak tento poměr klesl až na cca polovinu, aby se po roce 2006 zase vydal nahoru. A v roce 2019 dosáhl nevídané hodnoty blížící se dvěma. 

Onen trend vyšších výkonů firem se slabší rozvahou tak až do roku 2006 šel ruku v ruce s celkovým znatelným posilováním rozvah korporátního sektoru. Pak ale pokračoval i přesto, že průměrná rozvaha začala velmi prudce slábnout. První období můžeme tedy považovat za čas, kdy investoři síle rozvahy nevěnovali tolik pozornosti, ale management ano. Nebo možná lépe řečeno, „protože management ano“. Druhé období bylo dobou, kdy se o sílu rozvahy nestarala ani jedna skupina (jako celek). Až ke konci grafu a zejména nyní dochází k významnému přehodnocení tohoto přístupu (viz první graf). 

Co vlastně říká teorie?

Finanční teorie ohledně síly rozvahy – míry zadlužení, je jasná a zároveň neposkytuje přesné vodítko. Opírá se o maximalizaci hodnoty firmy s tím, že ve světě bez daní a bankrotů je jedno, kolik má firma dluhu – na hodnotu firmy nemá finanční páka vliv, protože větší množství „levnějšího“ dluhu zároveň zvyšuje požadovanou návratnost akcií. A nuly od nuly tak pojde. Pokud přidáme daňovou uznatelnost úrokových nákladů, je nejlepší vše financovat dluhy. Pokud ještě přidáme možnost bankrotu, získáme obecné konstatování, že ideální je taková míra dluhů, která maximalizuje přínosy oné daňové uznatelnosti a zároveň nezvyšuje pravděpodobnost bankrotu. 

Když před několika měsíci začaly velké tlaky v ekonomice, psal jsem tu, že výše zmíněná teorie může mít ve stínů křídel černých labutí nakonec možná jednoduché vyústění. Náklady bankrotu jsou totiž možná tak velké, že dluhy by měly být naprosto minimální, třeba jen provozní. S odpovídajícím dopadem na dividendy a odkupy. Celkový vývoj tímto směrem zatím moc nejde, objemy nově vydávaných obligací jsou mnohdy na maximech (i když to nutně neznamená růst čistých dluhů). 

Nicméně chování investorů můžeme možná vnímat právě tak jednoduše: Pokud nastanou časy horší, vnímaná pravděpodobnost a náklady bankrotu rostou a tudíž jsou v kurzu firmy, které jsou proti němu odolnější. A naopak. Z tohoto pohledu je pak onen dlouhodobý trend dobou, kdy se o bankroty nikdo moc nestaral. 

Padesátka silných

Predikovat budoucnost nedovedu, ale dovedu si představit, že tento mechanismus bude obecně fungovat podobně i dál. Záleží tak „jen“ na tom, zda se bude síle rozvahy v následujících měsících a letech přikládat nějaký význam, či zda půjde o podružnější věc. Ve skupině silných rozvah je každopádně padesát firem typu Facebook, NVIDIA, Texas Instrument, Adobe Systems, Alphabet, Accenture, Applied Materials, 3M, Valero Energy, Pioneer NR, Align Technology, Vertex, Chipotle, Tractor Supply, Home Depot, Starbucks, Colgate, Monster Beverage. 



Čtěte více:

BBC: Falešné hvězdy na Amazonu
17.09.2020 14:46
Amazon sám o sobě tvrdí, že soustavně postupuje proti tomu, aby na jeh...
Na bublinu si vystačíme sami
16.09.2020 18:28
Končící dvoudenní rokování Fedu možná opět přinese pár komentářů o tom...
Ekonomka Světové banky: Oživení z pandemie může trvat pět let
17.09.2020 13:47
Oživení globální ekonomiky po krizi vyvolané koronavirovou pandemií mů...
Bloomberg: Nejstabilnější měna světa chrání vývoz z Tchaj-wanu
17.09.2020 15:43
Země po celém světě se snaží ochránit své ekonomiky před dopady korona...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení