Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Vrátí se inflace?

Project Syndicate: Vrátí se inflace?

18.02.2021 11:18

Současné předpovědi mnoha peněžních ústavů, centrálních bank i dalších institucí naznačují, že inflace nebude v dohledné budoucnosti problémem. Například Mezinárodní měnový fond očekává, že globální inflace zůstane potlačená až do konce jím prognózovaného období v roce 2025. Nemůže však ty, kdo se těmito předpověďmi řídí, čekat kruté probuzení?

O ekonomických modelech se už dlouho ví, že jsou při předpovídání inflace nepřesné, a COVID-19 tento problém dále zkomplikoval. Ekonomičtí prognostici sice své modely kalibrují s využitím dat z posledních 50 let, aby vysvětlovali a předpovídali ekonomické trendy, avšak dnešní ekonomické podmínky nemají v tomto období precedens. Současné předpovědi nízké inflace tak neskýtají žádnou záruku, že inflace skutečně zůstane nízká.

I bez dodatečného inflačního tlaku se hlášené inflační sazby v prvních pěti měsících roku 2021 podstatně zvýší. UBS očekává, že meziroční sazba ve Spojených státech do května vzroste nad 3 % a v eurozóně ke 2 %, zejména kvůli nízkému základu v první polovině roku 2020, kdy započaly pandemické lockdowny. Vyšší sazba proto neukazuje na sílící inflační tlak, ačkoliv růst nad uvedené úrovně by byl varovným signálem.

Mnozí lidé tvrdí, že krize kolem COVID-19 působí deflačně, jelikož protipandemická opatření ovlivnila agregátní poptávku nepříznivěji než agregátní nabídku. V prvních měsících krize tomu tak převážně bylo: například v dubnu 2020 klesly ceny ropy k nule nebo i pod ni.

Nabídka a poptávka

Podrobný pohled na nabídku a poptávku však nabízí strukturovanější obraz. Tak především pandemie přesunula těžiště poptávky od služeb ke zboží, jehož část se kvůli zpomalení v oblasti výroby a dopravy zdražila.

V současných výpočtech indexu spotřebitelských cen jsou rostoucí ceny zboží částečně vyváženy klesajícími cenami služeb, jako je letecká doprava. Ve skutečnosti však mají pandemická opatření za následek, že spotřeba mnoha služeb prudce klesla; například dnes podstatně méně osob létá letadlem. Faktický spotřební koš mnoha lidí tak začal být dražší než ten, podle něhož statistické orgány počítají inflaci. Skutečné míry inflace jsou tedy v současnosti často vyšší, než naznačují oficiální čísla, což potvrdily i některé zprávy.

Jakmile vlády uvolní omezení pohybu, může se zvýšit i inflace v oblasti služeb, pokud omezené kapacity – například v důsledku trvalého uzavření restaurací a hotelů nebo propouštění v leteckém průmyslu – nepostačí k uspokojení poptávky.

Stimuly a expanze

Ještě větší inflační riziko může představovat bezpříkladná fiskální a měnová expanze v reakci na COVID-19. Podle odhadů UBS dosahovaly agregátní vládní schodky v roce 2020 hodnoty 11 % globálního HDP, což více než trojnásobně přesáhlo průměr z předchozích deseti let. Účetní bilance centrálních bank se loni zvýšily ještě více, o 13 % globálního HDP.

Vládní schodky v roce 2020 se tak nepřímo financovaly emisemi nových peněz. To však bude fungovat jen v případě, že dostatečný počet střadatelů a investorů bude ochotný držet peníze a vládní dluhopisy při nulových či záporných úrokových sazbách. Pokud by střadatelé a investoři naopak začali o zdravosti takových investic pochybovat a přešli na jiná aktiva, měny dotyčných zemí by oslabily, což by vedlo k vyšším spotřebitelským cenám.

Předchozí epizody nadměrných státních dluhů téměř vždy skončily vysokou inflací. Inflace způsobená ztrátou důvěry se může dostavit rychle a v některých případech i v době podzaměstnanosti, bez předešlé spirály mezd a cen.

Třebaže expanzivní měnová politika po globální finanční krizi z roku 2008 nevedla k rostoucí inflaci, nikde neexistuje záruka, že růst cen zůstane nízký i tentokrát. Po roce 2008 odtekla nově vytvořená likvidita hlavně na finanční trhy. Současná expanze účetních bilancí centrálních bank však podněcuje vydatné peněžní toky do reálné ekonomiky prostřednictvím rekordních fiskálních schodků a rychlého růstu úvěrů v mnoha zemích. Měnová reakce na pandemii byla navíc mnohem rychlejší a výraznější než během poslední krize.

Demografické změny, rostoucí protekcionismus a loňské faktické zvýšení dvouprocentního inflačního cíle americkým Federálním rezervním systémem patří mezi další faktory, které by v dlouhodobějším horizontu mohly vést k vyšší inflaci. Je sice nepravděpodobné, že by tyto strukturální faktory mohly krátkodobě vyvolat silný růst cen, ale mohly by ho usnadnit.

Krocení inflace

Prudký vzestup inflace by mohl mít zničující důsledky. Aby ho centrální banky udržely na uzdě, musely by zvýšit úrokové sazby, čímž by vysoce zadluženým vládám, firmám i domácnostem způsobily problémy s financováním. Historicky centrální banky většinou nedokázaly odolat vládnímu tlaku na trvalé financování rozpočtu. To mělo často za následek velmi vysokou míru inflace, kterou doprovázely výrazné ztráty reálné hodnoty většiny tříd aktiv a také politické a sociální otřesy.

V posledních měsících ceny komodit, náklady na mezinárodní přepravu, akcie i bitcoin prudce stoupají a americký dolar se výrazně znehodnocuje. Mohlo by jít o předzvěst rostoucích spotřebitelských cen v dolarové oblasti. A protože inflační sazby vykazují mezinárodně vysokou korelaci, vyšší inflace v dolarové oblasti by urychlila růst cen po celém světě.

Příliš mnoho lidí riziko vzestupu inflace podceňuje a optimistické předpovědi založené na modelech moje obavy nijak nerozptylují. Tvůrci měnové a fiskální politiky, ale i střadatelé a investoři by se neměli nechat přistihnout v nedbalkách. Bývalý šéf Fedu Alan Greenspan v roce 2014 předpověděl, že inflace se nakonec bude muset zvýšit, přičemž účetní bilanci Fedu označil za „hromádku troudu“. Pandemie by se docela dobře mohla stát bleskem, který tento troud zapálí.

Autor: Axel A. Weber, bývalý prezident německé Bundesbanky a bývalý člen rady guvernérů Evropské centrální banky, je předsedou představenstva UBS Group AG.

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Yardeni: Inflace? Nezapomínat na čtyři velké deflační síly
15.02.2021 5:55
Klienti známého ekonoma a investora Eda Yardeniho se ho podle jeho slo...
Meziroční růst cen v lednu zpomalil - pošesté za sebou
12.02.2021 9:20
Spotřebitelské ceny v lednu pošesté za sebou zpomalily meziroční růst,...
Petr Dufek: Potraviny a alkohol zbrzdily pád inflace
12.02.2021 9:56
Oproti očekávání inflace v lednu zpomalila jen mírně, a to v důsledku...
Jak nepřepálit americkou ekonomiku
12.02.2021 17:35
Olivier Blanchard a Larry Summers byli mezi těmi, kteří podporovali fi...
Sumner: Nevěřte těm, podle kterých by přepálení ekonomiky nevadilo
17.02.2021 5:53
Monetarista Scott Sumner má hodně co říci k současné diskusi o možném ...

Váš názor
  •  
    18.02.2021 12:19

    už jenom to, že slovo inflace čím častě je skloňováno, tak, jak firmy, tak spotřebitelé ji začínají brát jako realitu, která přijde....stačí se podívat na ceny nemovitostí, ty nerostou jenom u nás....jenom experti z ČNB nedávno (cca dva týdny) uváděli jako hrozbu deflaci.....
    abc1
    •  
      18.02.2021 14:07

      I ta Schillerka v tom má jasno a propaguje jak může ty jejich protiinflační dluhopisy :-)
      P0LDINKA
    • Opravdu?
      18.02.2021 14:00

      Třebaže expanzivní měnová politika po globální finanční krizi z roku 2008 nevedla k rostoucí inflaci - nevím jak kde, ale M x V = P x Q stále platí. A dřív nebo později se ceny nafouknou. Jde jen o to čeho a jak to bude reflektovat spotřební koš. Když roste cena BTC, tak je to v pohodě, s nemovitostmi už je to horší, pokud chcete bydlet.
      kipak
      • Re: Opravdu?
        18.02.2021 14:06

        ano, to ukáže čas, ale co jsem četl, tak v Americe narostl peněžní agregát o 30%....nečekám hyperinflaci, ale že nastane období inflace cca 5%, tím se pomůže předluženým státům....a ta inflace se svede na kovid
        abc1
Aktuální komentáře
16.04.2024
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
11:08Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m