Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Míl: Dukovany bude financovat stát, diskuse o ČEZ nevedly k cíli

Míl: Dukovany bude financovat stát, diskuse o ČEZ nevedly k cíli

10.03.2021 15:02, aktualizováno: 10.3. 17:00
Autor: ČTK

Aktualizováno

Nový jaderný blok v Dukovanech bude plně financovat stát, diskuse o zapojení energetické společnosti ČEZ nevedly k cíli. Na videokonferenci o budoucnosti české energetiky, kterou pořádala nezisková platforma Institut Equilibrium, to dnes řekl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Podle něj se nyní už jedná o konkrétním řešení, jak výstavbu bloku zaplatit.

"Diskuse, která dnes probíhá o tom, jaký podíl investice by měl ČEZ hradit ze svého, skončila u rozhodnutí předsedy vlády (Andreje Babiše - ANO) na stoprocentním financování ze strany státu, protože dohoda nebyla nalezena," řekl dnes Míl. Hlavním důvodem je podle něj cena peněz.

O tom, že by stát mohl stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech financovat zcela sám, mluvil už na konci ledna vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Uvedl, že je to varianta pro případ, že by zapojení energetické firmy ČEZ do placení bylo příliš drahé. Při plném financování by podle něj stát získal nižší úrokovou sazbu. Podle původních plánů se stát měl podílet 70 procenty, zbylých 30 procent pak měl zaplatit ČEZ.

"My jsme potom přišli s myšlenkou, že by ČEZ se měl podílet - minimálně v těch prvních dvou etapách - to znamená příprava výstavby do zahájení výstavby, vlastním vkladem. Ale musím objektivně říct a popravdě přiznat, že ta jednání nespěla k pozitivnímu cíli," řekl dnes Míl.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž dnes ČTK řekl, že firma je připravená spolupracovat na nastavení kterékoliv z variant financování tak, aby naplňovala očekávání státu i péči řádného hospodáře pro ČEZ. "Veškeré úspory z financování se v každém případě promítnou do snížení ceny elektřiny pro spotřebitele a ČEZ z nich nijak neprofituje," dodal.

Postup Česka při financování bude závislý i na schválení ze strany EU. Míl dnes přiznal, že koronavirová pandemie znemožnila některá jednání a přípravu řady podkladů pro Brusel zdržela. "Nejsme na kritické cestě, to v žádném případě. Ale jsme v situaci, kdy bude potřeba řadu věcí rozhodnout v historicky krátké době, abychom byli schopni se posunout dopředu," uvedl zmocněnec.

Spuštění tendru na stavbu nového dukovanského bloku podle něj nemá smysl bez politické shody. Tématem jednání mezi vládou a opozicí jsou v poslední době především bezpečnostní otázky. Část opozice mimo jiné navrhla uzákonit to, že stát by nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách, tedy například z Ruska a Číny.

Havlíček koncem ledna po jednání se zástupci stran oznámil, že do tendru pravděpodobně nebude připuštěna Čína, Rusko ale ve hře zůstává. Model financování nového jaderného bloku v Dukovanech na Třebíčsku zhruba za šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun) schválila česká vláda loni. Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP.

Výběr událostí kolem zvažované stavby nových jaderných bloků v ČR:

3. srpna 2009 - Společnost ČEZ zahájila výběrové řízení na výstavbu nových dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín (JETE).

9. února 2011 - Vláda schválila kroky nutné ke stavbě nových bloků JETE, patřila mezi ně investice do přenosové soustavy nebo posílení činnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

18. února 2011 - ČEZ posunul termín dokončení JETE na 2025.

18. ledna 2013 - Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko ke stavbě dvou nových bloků JETE.

10. dubna 2014 - Tendr na stavbu byl zrušen, ČEZ uvedl, že bez státních garancí je stavba nemožná. Nabídky podaly americká firma Westinghouse, rusko-české Konsorcium MIR.1200 (Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress) a francouzská Areva, kterou však ČEZ pro nesplnění podmínek z tendru vyřadil.

18. května 2015 - Vláda schválila aktualizaci státní energetické koncepce, podle které budou hlavním zdrojem výroby energie v ČR jaderná energetika a obnovitelné zdroje.

3. června 2015 - Vláda schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky. Je podle něj žádoucí zahájit přípravu výstavby jednoho bloku v Dukovanech a jednoho v JETE s možností rozšíření na dva.

1. června 2017 - ČEZ zřídil novou divizi jaderná energetika.

15. června 2017 - Stálý výbor pro jadernou energetiku rozhodl, že se uvažuje o třech modelech financování stavby v Dukovanech - prvním je výstavba prostřednictvím dceřiných firem ČEZ, druhým výstavba prostřednictvím státu, kdy by stát odkoupil dceřiné firmy, a třetím výstavba prostřednictvím státu, kdy by stát odkoupil přímo část ČEZ.

13. listopadu 2017 - ČEZ požádal o posouzení vlivu nových bloků v Dukovanech na životní prostředí.

22. listopadu 2018 - Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že stavbu v Dukovanech by měla zajistit dceřiná firma ČEZ.

18. února 2019 - Vláda změnila statut Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů. Předsedou se stal Babiš.

21. února 2019 - Na konferenci o jaderné energetice Babiš řekl, že stát chce uzavřít smlouvu s ČEZ. Vládní zmocněnec Jaroslav Míl doplnil, že stát se zaměří na Dukovany.

30. dubna 2019 - Na Evropském jaderném fóru Babiš uvedl, že optimálním řešením by byly jaderné zdroje menšího výkonu.

2. července 2019 - Vláda schválila, že investory nových zdrojů budou dceřiné firmy ČEZ - EDU II pro Dukovany a ETE II pro JETE. Materiál počítá s tím, že investice by měla být placena skupinou ČEZ.

15. srpna 2019 - Ministr průmyslu Karel Havlíček uvedl, že stavba v Dukovanech by mohla začít kolem roku 2030, blok by mohl být postaven mezi roky 2035 až 2040.

30. srpna 2019 - Nové jaderné bloky v Dukovanech získaly kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA).

16. října 2019 - Babiš řekl, že ČR musí prosadit stavbu nových bloků, i kdyby kvůli tomu mělo porušit evropské právo.

13. listopadu 2019 - Premiér uvedl, že nový blok Dukovan se začne stavět v roce 2029, dokončen bude v roce 2036.

16. prosince 2019 - Představený Národní investiční plán vlády počítal se dvěma novými bloky v ČR za 300 miliard korun.

25. března 2020 - ČEZ předal SÚJB žádost o povolení umístit stavbu nového zdroje u Dukovan. Žádost se týká dvou bloků.

27. dubna 2020 - Kabinet přijal návrhy smluv s ČEZ o stavbě v Dukovanech pro jednání o notifikaci s Evropskou komisí.

28. května 2020 - Babiš oznámil, že stát poskytne ČEZ na stavbu nového bloku v Dukovanech půjčku.

10. června 2020 - Oznámeno, že ČEZ v Dukovanech předpokládá investice za 55 miliard korun, aby udržel čtyři bloky v provozu ještě 25 až 27 let. Pokračuje i v přípravách nového bloku.

20. července 2020 - Vláda schválila model financování bloku v Dukovanech. Stát by se měl na stavbě podílet ze 70 procent. Zbytek by měl zaplatit ČEZ.

28. července 2020 - Stát a ČEZ uzavřely smlouvy k plánovanému novému bloku Dukovan.

3. září 2020 - Premiér Babiš řekl, že dodavatele stavby bloku Dukovan vybere až vláda, která vzejde z voleb na podzim 2021.

17. prosince 2020 - Senát vyzval vládu, aby do tendru na stavbu bloku v Dukovanech nezařadila firmy z Ruska a Číny, tedy zemí, které jsou rizikové z hlediska národní bezpečnosti. O stavbu se dále zajímají firmy z Francie, Jižní Koreje a USA.

20. prosince 2020 - Proti případnému nevpuštění ruských a čínských firem se vyslovil prezident Miloš Zeman. Hrozilo by podle něho zdražení projektu.

27. ledna 2021 - Ministr Havlíček po jednání s představiteli opozice řekl, že Čína je pro všechny strany nepředstavitelným hlavním dodavatelem bloku v Dukovanech. Vyloučení Číny z tendru je tak podle něj velmi pravděpodobné.

3. března 2021 - Sněmovna opětovně přerušila schvalování zákona ke stavbě nového bloku dukovanské elektrárny. Vynutila si to opozice, která chce uzákonit bezpečnostní záruky výběrového řízení na dodavatele stavby nebo stanovit její maximální cenu.

8. března 2021 - Společnost Elektrárna Dukovany II získala od SÚJB povolení k umístění nového jaderného zdroje v Dukovanech.

10. března 2021 - Nový jaderný blok v Dukovanech bude plně financovat stát, diskuse o zapojení energetické společnosti ČEZ nevedly k cíli. Na videokonferenci o budoucnosti české energetiky to řekl vládní zmocněnec Jaroslav Míl.
 

Čtěte více:

ODS prosadila odklad schvalování zákona o výkupu elektřiny z plánovaného nového bloku Dukovan do února
20.01.2021 13:00
Návrh takzvaného nízkouhlíkového zákona, který se týká výkupu elektřin...
Havlíček: Čínu jako dodavatele Dukovan vylučují všechny strany
27.01.2021 15:53
Čína je pro všechny politické strany nepředstavitelným hlavním dodavat...
Opozice tlačí na vyloučení Číňanů i Rusů z jaderného tendru dostavby Dukovan
10.02.2021 14:14
Opozici se dnes povedlo oddálit schvalování zákona, který se týká stav...
TI: Příprava nových jaderných zdrojů v ČR je netransparentní
17.02.2021 13:36
Přípravu nových jaderných zdrojů v ČR provází netransparentnost. V tis...
Spor o podobu zákona o Dukovanech pokračuje, opozice chce záruky na dodavatele či maximální cenu
19.02.2021 17:05
Schvalování zákona o stavbě nového bloku dukovanské elektrárny dnes Sn...
Havlíček: Textace tendru na nový blok Dukovan bude během několika týdnů
03.03.2021 14:26
Finální textová podoba tendru na stavbu nového bloku dukovanské elektr...

Váš názor
  • Je rozhodnuto, po volbách to spadne pod stůl.
    10.03.2021 20:49

    Kdyby to financoval byť částečně ČEZ, mohl by po zrušení tendru žádat náhradu škody. Tahle zábrana padá. Do voleb se tendr nevypíše a po volbách se to zruší.
    Jenyk
    • Re: Je rozhodnuto, po volbách to spadne pod stůl.
      10.03.2021 21:44

      Nechci dnes ani nebudu později suplovat za g5.. Vsadil bych na to, že se to někdy po volbách vypíše. Jestliže podpoře většiny prodávaných potravin z českých zdrojů v našich marketech se každý směje, tak energetickou soběstačnost si nedovolí nikdo zpochybnit ani z EU. Může to spadnout na bezpečnostních rizicích, což by byl zástupný argument. Rosatom prohlásil, že bude klidně subdodavatelem pod Francouzi. Výkon 1200 jako maximální je zdůvodňován limitem chlazení, že víc to technicky v povodí údajně nejde. Pár dnů staré povolení je vydáno na 2x 1200, což mohou být otevřená vrátka pro 1 blok nad 1200, aniž by se zúčastnili ti, kteří doposud parametr 1200 jako jediní splňují. A tím by se vyloučilo to bezpečnostní riziko. Madam "za podmínky, pokud by" Drábová má za ušima. Respekt.
      Mudr.c
  •  
    10.03.2021 15:31

    Tak a nejdražší varianta na světě, to znamená postaví stát a sám ji bude provozovat? Po dvou letech po stavbě zjistí, že nejvýhodnější je to prodat ( samozřejmě nejlepší nabídce, možná hned CEZ ) pod cenou za cca 50% vstupního kapitálu na stavbu. Vidím pozitivně pro majitele akcií ČEZ a pro ně to lépe dopadnout nemohlo. Daňový poplatník zapláče.
    Apolonius
    •  
      10.03.2021 17:40

      Nejoptimalnější varianta byla ta 70 ku 30, podle majetkového podílu stát vs akcionáři. Jenže v tom případě si stát bude narokovat i výběr zřizovatele stavby. Takže je to jasné. Ruský šváb z hradu si prosadí Rosatom!
      Henry
      • Optimální
        11.03.2021 8:02

        Optimální (optimální už je nejlepší, slovo nejoptimálnější je nesmysl) varianta je, aby elektrárnu postavil ČEZ nebo někdo jiný, až bude potřeba. Každý rozumný invrstor to rozpozná včas, tj. v elektrárrenství desítky let dopředu. Kde bude výroab elektřiny za 30 let? Německo už vyrábí více než polovinu z obnovitelných zdrojů.
        Pracovitý Prosecký
    • a kdo to zaplati
      10.03.2021 15:57

      danovy poplatnici nebo se to vubec nebude realizovat, to je asi nejúpravdepodobnejsi
      rtep
      • Re: a kdo to zaplati
        10.03.2021 23:13

        Nebo se to rozestaví, utopí prvních 50 miliard, zaplatí penále a stavba se zakonzervuje na neurčito (tzn. navždy)...
        qwer
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů