Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spor o podobu zákona o Dukovanech pokračuje, opozice chce záruky na dodavatele či maximální cenu

Spor o podobu zákona o Dukovanech pokračuje, opozice chce záruky na dodavatele či maximální cenu

19.02.2021 17:05
Autor: ČTK

Schvalování zákona o stavbě nového bloku dukovanské elektrárny dnes Sněmovna opět přerušila. Důvodem je spor o podobu zákona, v němž chce opozice uzákonit bezpečnostní záruky výběrového řízení na dodavatele stavby nebo stanovit její maximální cenu. Vládní koalice tomu nakloněna není.

Přerušení schůze si vynutila opozice poté, co Sněmovna hlasy ANO, ČSSD, KSČM a SPD schválila omezení řečnické doby na maximálně deset minut. Prosadil to poslanec ANO Roman Kubíček v reakci na dvouhodinové vystoupení poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové, které předseda komunistů Vojtěch Filip nazval obstrukcí a navrhoval obdobné omezení řečnické doby.

Langšádlová mimo jiné opětovně varovala před zapojením ruských a čínských firem do projektu. Neúspěšně prosazovala přerušení debaty o zákonu do poloviny května. Zdůvodnila to potřebou znovu projednat stavbu vládním výborem pro jadernou energetiku. Musí se podle ní vyjasnit třeba výkupní cena energie s ohledem na budoucí vývoj veřejných financí.

Poslankyně také žádala o to, aby premiér Andrej Babiš (ANO) předložil Sněmovně zadávací dokumentaci a aby do ní společnost ČEZ jako investor řádně zahrnula bezpečnostní požadavky.

Takzvaný nízkouhlíkový zákon má podle návrhu vlády zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování celého projektu společnosti ČEZ. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) opakovaně zdůraznil, že při přípravě tendru se postupuje podle usnesení vlády, podle něhož musí být zohledněny bezpečnostní požadavky státu.

Opozice mimo jiné navrhla uzákonit, že stát by nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách, tedy například z Ruska a Číny. Havlíček koncem ledna po jednání se zástupci stran oznámil, že do tendru pravděpodobně nebude připuštěna Čína, ve hře ale zůstává Rusko.

Lidovci by chtěli do zákona vložit ustanovení, podle něhož by ministerstvo průmyslu a obchodu nesmělo uzavřít smlouvu o výkupu, která by mohla ohrozit životní nebo strategický zájem podle Bezpečnostní strategie ČR. Ministerstvo by si kvůli tomu mělo vyžádat předem stanovisko všech zpravodajských služeb České republiky, která by po projednání vládou byla předložena k projednání Parlamentu.

Schvalování zákona měla Sněmovna na programu už minulou středu, po tříhodinové rozpravě jednání přerušila. Koalice se poté rozhodla zákon doprojednat na mimořádné schůzi.

Jaderní experti žádají v soutěži o Dukovany účast všech uchazečů

Případné vyloučení uchazečů o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany ze zadávacího řízení je iracionální a omezí konkurenci, uvedla dvacítka specialistů v jaderné energetice. Chtějí soutěž všech způsobilých dodavatelů, napsali v prohlášení, které dnes poskytl ČTK první ředitel Jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký.

Sněmovna se dnes sešla ke schvalování tzv. nízkoúhlíkového zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Dukovan. Předloha souvisí se zajištěním financování projektu společnosti ČEZ. Opozice mimo jiné navrhla uzákonit, že stát by nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách, tedy například z Ruska a Číny. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) koncem ledna po jednání se zástupci stran oznámil, že do tendru pravděpodobně nebude připuštěna Čína, ve hře ale zůstává Rusko.

"Vyloučení kteréhokoli uchazeče způsobilého splnit technické a obchodní podmínky poptávky na výstavbu jaderné elektrárny ze zadávacího řízení je iracionálním krokem. Jediným účinným nástrojem investora k udržení nákladů stavby v akceptovatelných mezích je využití konkurenčního tlaku na dodavatele ve výběrovém řízení," uvedli experti. Úsilí vyřadit ze soutěže některé dodavatele je podle prohlášení krokem hraničícím s trestnými činy zjednání výhody a pletichy při zadání veřejné zakázky.

Politické zasahování do odborných kompetencí podle jaderných specialistů znemožní firmě ČEZ postupovat s péčí řádného hospodáře. Následky špatně provedeného výběrového řízení budou dlouhodobé, varovali. Žádají, aby soutěž o výstavbu nového bloku v Dukovanech byla vyhlášena bezodkladně a s korektně stanovenými technickými a obchodními podmínkami, které umožní podat nabídku všem způsobilým dodavatelům.

Dvacítka expertů chce také návrat k platné aktualizované státní energetické koncepci, která nyní není plněna. Doporučili, aby nynější energetickou koncepci nebo případně její novou podobu schválil i Parlament formou zákona. "Oproti plánům v aktualizované státní energetické koncepci má republika značné časové zpoždění, a proto další odklad soutěže o dodávku jaderné elektrárny Dukovany II povede v budoucnosti k vážným problémům, mimo jiné zmaří i odstavení uhelných zdrojů v termínu doporučeném Uhelnou komisí," dodali.

Takzvaný nízkouhlíkový zákon má podle návrhu vlády zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny. Počítá s tím, že pokud bude výkupní cena vyšší než cena tzv. silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Silová elektřina je neregulovaná část z konečné ceny elektřiny pro odběratele.

Model financování nového jaderného bloku v Dukovanech na Třebíčsku zhruba za šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun) schválila vláda loni. Stát a ČEZ uzavřely smlouvy k plánovanému novému bloku na konci července. Havlíček a šéf ČEZ Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby a stanovuje termíny výběru dodavatele. Beneš tehdy řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022.


Čtěte více:

Experti varují před bezpečnostními hrozbami při dostavbě Dukovan
19.11.2020 10:32
Zadávací dokumentace k výběrovému řízení na dostavbu jaderné elektrárn...
Babiš a Havlíček jednali s EDF, která chce stavět v Dukovanech
23.11.2020 9:05
Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček...
Babiš: Tendr na Dukovany stát stále konzultuje s Evropskou komisí, připraven není
23.11.2020 17:22
Tendr na stavbu plánovaného nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany...
Havlíček: Tendr na Dukovany do konce roku nebude, máme 4 varianty
09.12.2020 13:13
Výběrové řízení na nový jaderný blok v Dukovanech do konce roku vypsán...
Prezident Zeman nepodepíše daňový balík a je proti vylučování Ruska a Číny z Dukovan
21.12.2020 8:31
Vládní daňový balíček se snížením daně z příjmů zaměstnanců a zvýšením...
ODS prosadila odklad schvalování zákona o výkupu elektřiny z plánovaného nového bloku Dukovan do února
20.01.2021 13:00
Návrh takzvaného nízkouhlíkového zákona, který se týká výkupu elektřin...
Havlíček: Stát by mohl stavbu v Dukovanech financovat sám
27.01.2021 10:52
Stát by mohl stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech financovat zc...
Havlíček: Čínu jako dodavatele Dukovan vylučují všechny strany
27.01.2021 15:53
Čína je pro všechny politické strany nepředstavitelným hlavním dodavat...
Trhy v úvodu zamíří vzhůru. Pozornost patří výsledkům KB i schvalování Dukovan
10.02.2021 8:52
Hlavní evropské akciové trhy naznačují pohledem futures shodně růstový...
Opozice tlačí na vyloučení Číňanů i Rusů z jaderného tendru dostavby Dukovan
10.02.2021 14:14
Opozici se dnes povedlo oddálit schvalování zákona, který se týká stav...

Váš názor
  •  
    21.02.2021 13:19

    Všechny tyhle řeči o tom, že je nebezpečné do tendru zařazovat i Rusko a Čínu jsou blábol. A každý to ví. Ten kdo umí počítat aspoň do desti si spočítá, že to nebezpečné je, ale pro státní rozpočet. V okamžiku, kdy tam budou jen dvě firmy, jak by si přála opozice společně s USA, tak bude cena dvojnásobná. A vidí v tom zase nádhernou příležitost pro korupci, až se jim společně s médii podaří totálně zblbnout národ aby je dostal ke kormidlu.
    ricochet
    • Ricocger
      21.02.2021 14:00

      To ví jen lidé jako ty. Co neustále pochlebují Rusku a plivou na západ a podnikatele soudruhu. Realisra včetně Drábové, ví proč Rusko ne. Ostatně Drábová se nechala slyšet, že než Rusko, radsi nic. A to neřeší tvůjbideologický pohlef. Zná dobře slabiny Ruska. Precizní technická úroveň, ovsem slabá dokumentace včetně bezpečností a nevymahatelnost evripského práva v Rusku. Američané mají zatím výhodu proti Francii Korei, že dělají bloku do 1200 a více neuchladíme. Ale to bys musel sundat probostbolševické brýle a zájímat se o realitu. Klidně mě zase urážej, od Tebe mě ti nevadí.
      Velkamedvědice
      • Re: Ricocger
        21.02.2021 17:08

        Hele medvěde, trochu si zbytečně nabíháš. Být Tebou, tak zklidním, ono je dnes stejně ještě brzy. A s energetikou jsem plně, nebo dnes již jen velmi částečně spojen desítky let a tady tyto příspěvky (nemyslím přímo Tvé) jsou mnohdy k smíchu. Ono by se toho obrátilo, kdyby sem tam nezachránil ČEPS blackdown v ČR. To by pak mnohým bylo veselo ve výtahu své firmy.
        Bohus
        • Bohuš
          21.02.2021 17:54

          Ahoj. Zdroj jedna..mluvený rozhovor Drábová
          Velkamedvědice
          • Re: Bohuš
            21.02.2021 17:56

            Zdroj jedna se nepřetiskl https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/96491/dana-drabova-varuje-pred-ruskem-pro-dostavbu-dukovan-bych-je-nezvolila-zemanovy-reakce-se-nebojim.html?fbclid=IwAR0CEZVr1wClXSvJwN5SxZeduHaDtk-LjYwcOb_BvGy-SL6TavC0hrPmV2Q
            Velkamedvědice
            • VM
              21.02.2021 18:15

              Prcka Danu znám osobně a dost dlouho. Taky není třeba věřit všemu tomu co vytrubuje do světa. Jsou i jiné zájmy, že! Taky už není nejmladší, tak co mi je po mladejch :-).
              Bohus
              • Re: VM
                21.02.2021 18:19

                Jako mě nepřijde úplně blbá a logiku to má... Opatruj se
                Velkamedvědice
                •  
                  21.02.2021 18:36

                  Naopak, je velmi chytrá. Jen mě sem tam pěkně se.re, ale na to už jsme si zvykli.
                  Bohus
                  • konec
                    21.02.2021 19:25

                    dal jsem tady pár příspěvků k jednomu a půl tématau a koukám že tady vypadám jak jediný diskutující, takže se omlouvám a dám si pozor.
                    Bohus
                    • Re: konec
                      21.02.2021 20:02

                      Tak já sem už nereagoval, páč sem předpokládal, že oba moje odkazy si četl, takže je to zbytečné. Chápej, kdybych jí měl dělat orál, tak bych se zapotil, ake tady s ní souhlasím. Nejen, že jde o výběr skutečně dlohodobého strategického partnera, ale i i když mají jádro zmáknuté, dvakrát prostě nestoupíš do jedné řeky a dnes je nereálné, že byvhom si projekt dělali z 80 procent sami a tím si to ošéfovali a v případě problému nevěrím ve vymahatelnost evropského práva v Rusku, takže za mě postbolševik ne, max. jako součást konsorcia a dokud korejci nebo francouzi nenabídnou výkon do 1200, víš kdo zbývá. Jinak za mě jádro ano, ostatně ti švédi se k němu vrátili a vůbec bych se nedivil, kdyby němci taky hodili částečně zpátečku. Nejsem odborně na výši, jako vět#ina zdejších pisálků, abych to uměl oresně spočítat, bude to asi více než Benešových 60 eur, sle Sašovým 130 se směju. A že v té době předpokládají tržní cenu 90 vůbec nevylučuji, přes 100 eur sem zažil. Zelenou energií nemáme šanci #píčky utáhnou, přečerpávačky jsou množstevně omezené, uhlí jednou dojde a na akumulátory, co prý někdy kapacitně budou?? Kdo ví, nejsou. Vlastní výroba emisní zatížení sníží, problém je odpad, ale i ten se už zčásti zpracovává.
                      Velkamedvědice
          • Re: Bohuš
            21.02.2021 17:55

            Zdroj 2 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kdyz-dukovany-nepostavime-svet-se-nezbori-rika-dana-drabova-131472?fbclid=IwAR2Kcq67aKdy0iH-JCGVBgelM-x7e4uSNsbKLrNQquKTXr3048mLAnHXkhk
            Velkamedvědice
  •  
    19.02.2021 21:24

    až exne hradní loutka, tendr vyšumí do ztracena a nic se stavět nebude. Zatím se musíme tvářit, že nové bloky chceme :-)
    lunatic with skateboard
    • Nejde
      20.02.2021 22:44

      o to, zda nové bloky chceme nebo nechceme. Kde ale jinde vyrábět dostatek elektřiny, až se odstaví uhelné zdroje a přijde ta elektromobilita? Tedy z méně zdrojů zajistit větší spotřebu... Ani teď nejsou slunečníky a větrníky schopny vůbec pokrýt spotřebu, natož aby garantovaly nepřetržitou dodávku. A kde jinde se vezme záloha těchto eko-zdrojů? Z baterií? Baterie není zdroj, to je špajza, kterou je třeba před vyjedením naplnit... Dost pochybuji, že to nabití novozdroje zvládnou zajistit samy.
      Frakul
    •  
      19.02.2021 21:34

      Snad mu nepostaví jako pomník ten kanál. Včera sem ti odpověděl ohledně toho Hradiska. Hezký večer.
      Velkamedvědice
  •  
    19.02.2021 17:15

    Zdá se, že opozice je zainteresovaná na přidělení zakázky tomu nejhoršímu, Westinghouse. Než bude blok dostavěn budou ve světě existovat jiné geopolitické poměry a proto by bylo dobré abychom se drželi výhradně ekonomických parametrů a bylo by špatné kdyby rozhodování bylo podřízeno současné ideologii.
    juniper
    •  
      19.02.2021 21:06

      Prosím o důkaz, ať to nevypadá, že jde o pomluvu.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů