Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Život po pandemii nemusí být růžový, hrozí politická krize

Život po pandemii nemusí být růžový, hrozí politická krize

29.03.2021 6:01

Jak očkování posiluje naději, že pandemie brzy skončí, množí se rychle prognózy ohledně toho, jaký bude svět po covidu - od přebudované ekonomiky až po předpovědi toho, jak lidé budou žít, pracovat a hrát si. Bývalý seniorní analytik CIA Kent Harrington přitom upozorňuje na analýzu dvou ekonomů z  Mezinárodního měnového fondu, kteří z pandemie vyvozují vážné důsledky pro politické dění.

Ve Spojených státech je většina prognostiků, ať na Wall Street nebo ve Washingtonu, fixovaná na krátkodobé vyhlídky: jmenovitě na pravděpodobnost vyššího hospodářského růstu USA po masové vakcinaci (ta uvolní spotřebitelské výdaje) a novém rekonvalescenčním balíku v hodnotě 1,9 bilionu dolarů. Dva ekonomové Mezinárodního měnového fondu naštěstí do převažující býčí pozitivity vnesli určitou rovnováhu.

Philip Barrett a Sophia Chen nabízejí dlouhodobější perspektivu a zdůrazňují, že politické dopady pandemie se teprve projeví. Jak společně s Nan Li poznamenali v blogovém příspěvku na počátku února, „historie překypuje příklady toho, jak nemoci vrhaly dlouhé stíny sociálních důsledků“. Společenské jizvy po takovýchto hromadných tragédií se většinou neobjeví několik let a není důvod si myslet, že pandemie koronaviru bude výjimkou. V souladu s tímto historickým vzorcem dnešní lockdowny, omezená mobilita a krizí vyvolané projevy národní jednoty pouze maskují plné účinky pandemie.

Přestože výzkum ekonomů MMF teprve vzniká, každý zpravodajský analytik, který se kdy mořil s prognostikou politického dění, by vám doporučil jej sledovat. Do jejich poznatků se promítají data shromážděná z 569 případů sociálních nepokojů napříč 130 zeměmi od 80. let minulého století do roku 2020, jakož i o zhruba 11 000 mezinárodních epidemií a přírodních pohrom od roku 1990.

Co nám posledních 30-40 let může říct o potenciálních hrozbách stability do budoucna?

Nákazy znesnadňují pořádání protestů a autoritářské režimy se nezdráhají jich využít k utažení politických šroubů. Nicméně Barrett, Chen a Li dokládají, že ať mají nemoci zprvu sebevětší utlumující účinky, přináší „zvýšené riziko významné vládní krize – události, která hrozí svržením vlády, k níž obvykle dochází během dvou let po vážné epidemii“.

Jiná analýza varující před nadcházející politickou a společenskou nestabilitou pochází od globální poradenské skupiny Verisk Maplecroft, která využívá k určování pravděpodobnosti protestů objevujících se po celém světě podobných měřítek. „Index společenského neklidu“ od této firmy stopuje příčiny a důsledky nepokojů ve 198 zemích a hodnotí rizika pro podniky na celostátní a regionální úrovni. V prosinci tento index signalizoval pravděpodobnost sílících protestů v 75 zemích (včetně USA) do konce roku 2022.

Podobně jako ekonomové MMF ani Verisk Maplecroft netvrdí, že pandemie je přímou příčinou rostoucího rizika nestability. Spíš zjitřuje už dříve existující společenská a politická pnutí. Ke vzestupu nestability, píšou tamní analytici, „dojde za okolností bolestivé postpandemické hospodářské rekonvalescence, která patrně podnítí stávající nespokojenost veřejnosti s vládami“. Jinými slovy, je pravděpodobnější, že pomalu se zahřívající prameny protestů (například stoupající životní náklady a prohlubující se nerovnosti) vzkypí, jakmile se znovu naplno otevře ekonomika.

Pomalé očkování, nezaměstnanost a chudoba

Historické paralely nejsou jediným důvodem k obavě z důsledků pandemie pro společenskou a politickou stabilitu. Bližší pohled je namístě také u dopadů nedávných polických a vládních nezdarů. Dobrým příkladem je vakcinační úsilí. Navzdory zřetelnému pokroku v Severní Americe a zemích jako Izrael a Spojené království uvádí Světová zdravotnická organizace, že v polovině února nebyla ve 130 zemích aplikována ještě ani jedna dávka. I v Indii, premiantovi mezi rozvojovými zeměmi a největším výrobci vakcín na světě, mělo za sebou očkování k 17. březnu jen 2,2 % populace, oproti 32,3 % v USA.

Důsledky těchto trendů není těžké rozpoznat. Vezměme si Afriku, domov deseti nejmladších zemí světa (podle mediánního věku), kde se nezaměstnanost mladých pohybuje od 9 % v subsaharském regionu po bezmála 30 % na severu. Afrika tento měsíc začíná svá první očkování proti covidu-19, takže kontinent co do ochrany svých obyvatel výrazně zaostává. Bez vakcinace bude ovšem covid-19 dál svazovat africké ekonomiky a tamní mladí lidé bez práce se stanou zdrojem politické nestability – stejně jako v Latinské Americe a značné části Asie.

Je také třeba mít na zřeteli obecnější těžkosti. Světová banka loni v říjnu předpokládala, že pandemie v roce 2020 zatlačí do krajní chudoby až 115 milionů lidí. Nedávné předpovědi zase naznačují, že zhruba 85 rozvojových zemí by nemuselo mít dostatek vakcín k ochraně svých obyvatel ještě další dva až tři roky. Banka proto varuje před globálním úbytkem „sdílené prosperity“. Řečeno méně zaobaleně, pandemie do široka neúměrně otevřela ekonomické mezery tam, kde už dříve byla silná etnická, třídní a kastovní napětí.

Pokusy predikovat politickou nestabilitu samozřejmě mohou zajít příliš daleko. V roce 1983 tehdejší ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William J. Casey předal kabinetu prezidenta Ronalda Reagana první vydání „Známek politické nestability v klíčových zemích“ sestavovaných CIA. V představení nového tajného čtvrtletníku autoři své úsilí ospravedlnili na základě toho, že „tvůrci politik USA potřebují vědět, které země jsou zralé na revoluci a povstání“.

Při ohlédnutí za touto snahou upozornil seniorní zpravodajský analytik po pěti letech, že co se týče prognózování rizika nestability, tato analýza „zůstane uměním, nikoli vědou“. Nejlepší znalci, vysvětlil, spojují „hluboké poznání konkrétní země s pronikavým porozuměním vzorcům nestability v průběhu dějin a napříč kulturami“. Vytváření indikátorů nám může pomoci předvídat destabilizační dění, ale „žádný počítačový program za nás práci neudělá,“ uzavřel.

Podobně jako Barrett a Chen by dnes analytici CIA nepochybně souhlasili, že prognózy jsou jedna věc a výstrahy jiná. Po připuštění rizikovosti určitého problému můžeme učinit kroky k jeho odvrácení. Jak duo z MMF vysvětluje, „porozumět důsledkům epidemie pro sociální neklid má zásadní význam pro přípravu na potenciální společenské dopady vyvolané pandemií covidu-19“. Ať už je jejich budoucí výzkum zavede kamkoli, přednesli mimořádně cenné varování.

Autor: Kent Harrington, bývalý seniorní analytik CIA, působil jako důstojník národního zpravodajství pro východní Asii, velitel umístění v Asii a ředitel CIA pro styk s veřejností.

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Natixis: USA to přehnaly se stimulací, pocítí to i zbytek světa
15.03.2021 6:16
Nepřehnaly to Spojené státy s ekonomickou reakcí na pandemii? A jaký b...
Nový finanční multilateralismus Janet Yellenové
21.03.2021 15:51
Mezinárodní měnový fond a Světová banka se daly do práce způsoby, kte...
Jaká je relevance šedesátých let pro současnou ekonomickou situaci?
22.03.2021 15:40
Niall Ferguson z Hoover Institution se na Bloomberg Markets zamýšlel n...
Bloomberg: Biden plánuje první zvýšení federálních daní od roku 1993
15.03.2021 14:25
Prezident Joe Biden plánuje první významné zvýšení federální daně od r...
Döttling: Technologický pokrok oslabuje monetární politiku
24.03.2021 6:08
Technologický pokrok zvyšuje důležitost nehmotných aktiv, jako jsou vý...
Ameriku čeká souboj o daně. Jak velká hrozba to je pro trhy?
26.03.2021 6:16
Fiskální megabalík ve Spojených státech se rozjíždí, postoj Fedu je ja...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university