Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chamon: Co s dluhy po krizi?

Chamon: Co s dluhy po krizi?

28.04.2021 6:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Řada zemí se nyní nachází v situaci vysokého zadlužení a nízkých sazeb. Na stránkách blogu MMF na to poukazují Marcos Chamon a Jonathan D. Ostry s tím, že MMF doporučoval výrazně zvýšit vládní výdaje tak, aby ekonomika byla co nejvíce chráněna před dopady pandemie. Tyto výdaje měly být podle fondu také cílené, a to zejména v rozvíjejících se zemích, kde jsou fiskální omezení často větší než v zemích vyspělých. Co ale dělat s vysokými dluhy poté, co tlak pomine?

Ekonomové tvrdí, že je lepší nesnažit se o snížení míry zadlužení vysokými rozpočtovými přebytky, ale jít cestou „organického snižování“ poměru dluhů k HDP. Klíčový ovšem bude vývoj sazeb a výnosů obligací. Podle některých názorů budou růst jen velmi mírně a pomalu, což by snahy o pokles míry zadlužení výrazně ulehčilo. Jiní ale poukazují na možnost, že sazby se relativně k růstu významně zvednou. Historie přitom ukazuje, že k tomu skutečně dochází a ekonomové i v této souvislosti zmiňují zejména rozvíjející se ekonomiky. 

Teorie i historie podle ekonomů ukazují, že pokud se investoři začnou obávat dalšího fiskálního vývoje a udržitelnosti dluhů, reagují rychle. Na druhou stranu jsou ve vyspělých zemích nyní hluboce ukotvena očekávání sazeb pod tempem hospodářského růstu – viz následující graf, který porovnává dlouhodobé růstové projekce s projekcemi sazeb. Z vyspělých zemí by měly být sazby v roce 2030 vyšší než tempo růstu pouze v Itálii:

1

Chamon a jeho kolega hovoří o třech scénářích dalšího vývoje. V prvním bude zadlužení dál růst, ale sazby zůstanou i přesto nízko. Poměr dluhů k HDP se pak stabilizuje, i když na vysokých úrovních. Ve druhém scénáři by se sazby zvýšily, ale většině vyspělých zemí by podle ekonomů na stabilizaci míry zadlužení stále stačily primární deficity kolem 2 % HDP. A ve třetím scénáři by se sazby ze současných nízkých úrovní prudce zvedly. Takový vývoj by již nyní volal po snižování dluhů a budování rezerv. 

Utažení rozpočtů v době, kdy pandemie ještě není za námi, by podle ekonomů bylo kontraproduktivní. Zodpovědný přístup by ale měl brát v úvahu možnost následného růstu sazeb. Důležité je tak nastavit dlouhodobou trajektorii fiskální politiky tak, aby byla dobře ukotvena očekávání. Vyspělé země mají přitom obvykle dostatek prostoru, ono ukotvení je ale významné u těch, které mají již nyní vysoké zadlužení. Rozvíjející se země budou možná muset jednat rychleji, protože jejich prostor pro další zvýšení dluhů je menší. Ale vytvoření jasného fiskálního plánu by mělo být úkolem pro všechny. 

Zdroj: iMFdirect


 
 

Čtěte více:

G20 by měla při řešení dluhové krize více prosazovat zelené zotavení
24.04.2021 15:37
Ministři financí ze skupiny G20 se tento měsíc shodli na návrhu vydat ...
Hanke: Je lepší být šťastný, než trpět - od Guyany až po Zimbabwe
25.04.2021 15:23
Steve H. Hanke poukazuje na stránkách Cato institute na „ekonomické ut...
Víkendář: Evropa a Bidenovy daňové plány
25.04.2021 9:51
Návrhy nového amerického prezidenta na zavedení globálního minima zdan...
Akcie a vyšší daně. Co to udělá s trhy a ekonomikou?
26.04.2021 15:52
Ekonom Alan Blinder z Princeton University je známou postavou a dříve ...

Váš názor
  •  
    28.04.2021 11:45

    A co 4. scénář? Tam, kde se budou tisknout peníze, budou sazby nízké a tudíž budou v pohodě. Tam, kde se tisknout nesmí, budou sazby růst a státy budou krachovat. Je lepší utrácet natištěné peníze než půjčené. Ten, kdo půjčuje, chce samozřejmě úrok. Tiskařský stroj úrok nepožaduje.
    Jan47
    •  
      29.04.2021 10:47

      Peníze si státy "tisknou" tak, že si je od soukromých bank půjčují. Jinými slovy je "tisknou" úplně stejně, jako ti, co si zrovna půjčili na hypotéku.
      Richard Fuld
    • Nezamýšlené důsledky
      28.04.2021 12:33

      Každé vládní opatření má nezamýšlené důsledky. Obvykle negativní a v součtu převyšující ten zamýšlený efekt. __________________________________________________________________________ Čím víc vlády budou své měny manipulovat, zneužívat, tisknout, ředit, ... tím větší motivaci budou mít lidé a firmy hledat alternativy (a ztráta důvěry ve státní měnu v konečném důsledku povede k jejímu hyperinflačnímu kolapsu). Žádná měna nemá své postavení natrvalo jisté. Ani dolar. I na pozici světové obchodní a rezervní měny se ti leadeři střídají. A čím více vydavatel světové rezervní měny svého postavení zneužívá, tím větší motivace hledat náhradu. __________________________________________________________________________ Sledujete, jak se množí případy toho, že velké firmy konvertují své dolarové rezervy do bitcoinu? Naposledy NEXON. __________________________________________________________________________ https://odlukapenez.cz __________________________________________________________________________ https://www.youtube.com/playlist?list=PLGJQS0h-wqLQqIZ6U6gn5jsaUsjUqi1Bt __________________________________________________________________________ Zastánci bitcoinu tedy tisku peněz VELMI FANDÍ! Ještě to chce silně záporní úroky, nepodmíněný základní příjem a vrtulníkové peníze! Možná i zákaz hotovosti by nebyl marný.
      Hayek
      • Hayek
        28.04.2021 13:11

        Já Vám rozumím. Jenže v bitcoinu nevidím řešení. Jednak ho mohou vlády zákonem zakázat. A pak je to jen virtuální hodnota. Když by se zhroutil světový bankovní systém nebo by byla válka, nastal by ohromný chaos. Asi by se nedařilo ani zajistit dodávku el. proudu. Jakou hodnotu by pak měl pro lidi bitcoin? A i kdyby k žádnému takovému chaosu nedošlo, omezené množství peněz (bitcoinů) vede ke krizi. Kapitalismus drží v chodu pouze neustálý růst objemu peněz v ekonomice. Proto musel být zrušen zlatý standard.
        Jan47
        • Re: Hayek
          28.04.2021 13:25

          Myslím, že ne. __________________________________________________________________________ Vlády mohou zákonem zakázat ledacos ale jednak se na tom nikdy nedohodou všechny (a některé již nyní k sobě lákají bitcoinové firmy a krypto podporují) a jednak zcela druhá věc je schopnost takový zákaz vynutit - zejména za situace, kdy motivace lidí odejít z fiatu a přejít na krypto poroste. __________________________________________________________________________ https://www.mzv.cz/bern/cz/obchod_a_ekonomika/zpravy/blockchainu_a_kryptomenam_se_pod_alpami.html __________________________________________________________________________ Bankovní systém se přechodem na krypto nutně zhroutit nemusí, protože ten přechod může být postupný. Již dnes plno bank krypto podporuje, stejně tak PayPal, Visa, Mastercard, atd... Bitcoin podporují i obludní mastodonti typu JPMorgan a Goldman Sachs. O ně bych se opravdu nebál. __________________________________________________________________________ Pokud by se nedařilo zajistit ani dodávky proudu, tak budeme v tak velkém průšvihu, že měnový systém bude to poslední, co nás bude trápit a hodnotu bude mít jen jídlo a munice. Současný finanční systém by snad bez elektřiny fungoval? __________________________________________________________________________ Omezené množství peněz k žádné krizi nevede. To je jen propaganda šířená současnými tiskaři, abychom jim za to padělání peněz ještě byli vděčni. Inflace NENÍ podmínkou existence kapitalismu, je jen podmínkou existence současného demokratického socialismu a současného cinklého finančního systému. __________________________________________________________________________ https://journal.fsv.cuni.cz/storage/683_539_549.pdf __________________________________________________________________________ Zlatý standard musel být zrušen, aby držitelé peněžního monopolu nebyli v jeho zneužívání (manipulace, tisk, ...) ničím limitován. __________________________________________________________________________ Doporučuji toto: __________________________________________________________________________ http://www.hayek.sk/wp-content/uploads/2012/12/rothbard_penize.pdf __________________________________________________________________________
          Hayek
          • Hayek
            28.04.2021 14:34

            Nejde o to, zda všechny vlády bitcoin zakáží. Jde o tu nejistotu, že to zakázat lze. Samozřejmě, současný systém by bez elektřiny nefungoval. Ale v případě nějakého chaosu by bylo lepší zlato než bitcoin. I když i jeho držení, jak víme, lze zakázat. Bankéři nikdy nedopustí, aby se kryptoměny staly jediným platidlem. Měli dostatek času si vše promyslet tak, aby jim nikdo neunikl. Ztráta kontroly nad penězi by pro ně znamenala ztrátu moci. A to nedopustí ani za cenu jaderné války. Raději v ní zahynou. A pokud jde o to, zda může současný kapitalismus fungovat s omezeným množstvím peněz, tak v tom s Vámi zásadně nesouhlasím. Představme si, že by se platilo jen zlatem. Velké firmy by formou zisku postupně všechno zlato stáhly z oběhu. I kdyby lidem na nákup zlato půjčovali, tak by to nešlo dlouho. V okamžiku, kdy by lidé už neměli čím za další půjčky ručit, nebylo by jim možno nadále půjčovat. Půjčky bez ručení jsou v podstatě dary. Lidé by tedy neměli za co nakupovat a ekonomika by se zhroutila. Platit zlatem šlo v počátcích kapitalismu, kdy neexistovaly velké korporace a kdy byla nízká produktivita práce. Kdy byli téměř všichni drobnými výrobci, jejich zisky byly malé a všechny je vraceli zpět do reálné ekonomiky.
            Jan47
            • Re: Hayek
              28.04.2021 15:20

              Podle mě to je vždy tak, že 99% lidí si nadcházející změnu nepřipouští. Mají pocit, že svět v jejich penzi bude podobný světu jejich dětství, maximálně auta nebudou vrčet, ale bzučet a telefony budeme mít napřed v hodinkách a pak v prstenech. Ale nějakou koncepční zásadní systémovou změnu si lidi nepřipouštějí - dokud prostě nenastane. Pak zase říkají, že to přeci muselo být jasné každému :-) Moje babička v 1986 by taky nikdy neuvěřila tomu, že komunismus za 3 roky skončí. Počítala s tím, že v něm dožije a její děti taky. A najednou bylo vše jinak.
              Hayek
            • Re: Hayek
              28.04.2021 15:07

              Nic proti tomu MÍT I ZLATO! Samozřejmě. Komunisti v 1989 také ztratili kontrolu a nevyvolali kvůli tomu válku. Nevolnictví také neskončilo nutně za doprovodu války. Že nesouhlasíte s tím, že lze fungovat s omezenou zásobou peněz je jen váš soukromý názor. Četl jste tu odkazovanou publikaci (tuším od nejcitovanějšího CZ ekonoma)? Že by velké firmy stáhly všechno zlato z oběhu je nesmysl. Stahování se děje jen při působení Greshamova zákona, ale to se týká jen situace, kdy obíhají 2 měny zároveň (lidé pak tu kvalitnější stahují a utrácejí přednostně tu méně kvalitní). To se děje nyní jak se zlatem, tak s bitcoinem - lidé kupují zlato a bitcoin a utrácejí inflační potištěné papírky. Ale až ty papírky hyperinflačně zkolabují, začne zlato a/nebo bitcoin normálně obíhat. Za něco si musíte nakoupit jídlo, najmout zaměstnance, nakoupit suroviny a energie pro výrobu, atd... Navíc zastánci zlata či bitcoinu nejsou žádní zakazovači či nakazovači. Nikdo z nich nechce zlato či bitcoin nařizovat jako jedinou možnou měnu. Takže i kdyby (nesmysl!) si firmy stáhly veškeré zlato (jak asi - jakmile by to někdo začal dělat, jeho cena by vyletěla do neuvěřitelných výšin a na skupování by najednou nebylo), tak by vám přeci nikdo nebránil se svými obchodními partnery si platit například stříbrem. Dokonce by vám nikdo nebránil zavést si papírové Jan47Tolary - jen byste musel někoho přesvědčit, aby je akceptoval. Ty argumenty proti zlatu jsou prostě zcela liché, poplatné státní protizlaté propagandě a školní výchově. Docházení zlata a jeho stažení korporacemi je prostě nesmysl. Něco jako "O milionáři, který ukradl Slunce". Ale jak říkám: nikdo by vám zlato nenutil, s kamarády a obchodními partnery si mezi sebou klidně plaťte třeba kamínky. Nebo si jen veďte knihu, kdo kolik komu dlužíte. Whatever. Trh si vždy poradí.
              Hayek
              • Hayek
                28.04.2021 16:24

                Ještě k té válce. Komunisté ani feudálové neměli kontrolu nad světovým finančním systémem a nedisponovali prostředky a vlivem, který by jim umožnil spustit světovou válku. Úzká skupina nejmocnějších bankéřů tyto možnosti má.
                Jan47
              • Hayek
                28.04.2021 15:37

                My si nerozumíme. Já měl na mysli jak by to vypadalo, kdyby objem peněz byl omezený. Proto jsem uvedl zlato, které nelze "natisknout" a tudíž je vhodné pro tyto úvahy. Takže vylučme stříbro apod. I kdyby kapitalista všechen svůj zisk vrátil do reálné ekonomiky, tj. kupoval si za něj jachty, letadla atd. a neparkoval zlato na kapitálovém trhu, v uměleckých sbírkách apod., tak by určitě zlato uchovával pro své potomky. A už to je problém. Toto zlato by v ekonomice chybělo a lidé by si nemohli koupit vše, co vyrobili. Musely by klesat ceny, ale to by šlo do extrému a výsledkem by bylo, že majitelé korporací by si tak za zlomek svého zlata mohli koupit úplně všechno.
                Jan47
                • Re: Hayek
                  29.04.2021 10:52

                  Hlavní problém by spočíval v tom. že pouhé pasivní bezrizikové držení zlata, by v určité fázi vývoje tohoto systému bylo díky deflaci výnosově mnohem atraktivnější a méně rizikové, než použití toho zlata jako provozního kapitálu pro podnikání, či jeho investování do nějakých reálných investic. Tohle je problém, když pasívní nicnedělání je méně rizikové a výnosnější, než aktivní investování a produkce.
                  Richard Fuld
              •  
                28.04.2021 15:19

                Trh si vždy poradí, ale někdy v rámci toho zkolabuje ekonomika a lidi můžou umírat hlady. Tyhle důsledky trh nezajímají, dokud budou na planetě aspon dva lidi trh bude v pohodě.
                ..
                •  
                  29.04.2021 10:53

                  Trh je v pohodě vždy. Jen ty lidi, co zrovna kvůli té pohodě trhu umírají hladem, tedy v pohodě nejsou.
                  Richard Fuld
          • Zákaz ;-)
            28.04.2021 13:35

            Za komunismu bylo také zakázané vlastnit dolary či marky. Přesto je lidé měli. Kdo je měl, byl spíše vítězem a králem, než nějakým nebohým štvancem. A že těch USD a DEM lidi neměli daleko více rozhodně nebylo tím, že by se báli zákazů. Bylo to tím, že těch USD a DEM bylo k dostání jen omezené množství. A hlavně tím, že jim prostě na jejich nákup po zaplacení základních životních potřeb již nic nezbylo. No a bitcoin nakoupíte daleko jednodušeji. Ani nemusíte nakupovat doma, v zemi, kde se to nějak omezuje. A přes hranice ho pošlete aniž by se o tom někdo mohl dozvědět, aniž byste někoho musel žádat o svolení.
            Hayek
            • Z Á K A Z Y
              28.04.2021 14:19

              Ještě k těm zákazům: https://stackuj.cz/qa.html
              Hayek
            • Už zakazujou :-)
              28.04.2021 14:04

              https://trading11.com/neuverite-prave-bitcoinu-rekla-vlada-louisiany/
              Hayek
          • 2.100.000.000.000.000 SATs
            28.04.2021 13:28

            Navíc tedy 2.100.000.000.000.000 SATs mi nepřijde jako malé množství peněžních jednotek (které na LightningNetwork dále jdou dělit).
            Hayek
            • Re: 2.100.000.000.000.000 SATs
              29.04.2021 10:58

              O absolutní množství jednotek nejde. Jde o vývoj cen. Pokud roste produkce, aniž by adekvátně tomu rostla i kupní síla poptávky, které je ta produkce určena, dochází k poklesu cen, tedy k deflaci, která pak začne ve spirále pustošit celý ekonomický systém. Objem peněz se má ekonomice (nejlépe automaticky) pružně přizpůsobovat. Konstantní množství BTC je tak jeho hlavním nedostatkem, který jej činí nepoužitelným jako funkční prostředek směny, ačkoliv si všichni myslí, že konstantní množství je právě jeho největší přednost. :-)
              Richard Fuld
    • Honza
      28.04.2021 11:50

      Chápu, že Tě trápí důvěra k dolaru. Ale kde je zakázáno tisknout??? Nepleteš si to náhodou s nezájmem o některé měny?
      Velkamedvědice
      • VM
        28.04.2021 12:23

        Přesněji tedy, ČNB nemůže tisknout peníze za účelem přímého nákupu státních dluhopisů.
        Jan47
        • Re: VM
          29.04.2021 10:59

          Tohle nemůže žádná centrální banka, pokud se bavíme o vyspělých zemích.
          Richard Fuld
      • VM
        28.04.2021 12:09

        Nepletu. Jen jsem se nevyjádřil přesně. Měl jsem na mysli to, že FED, ECB a BoJ kupují dluhopisy přímo od státu, zatímco např. ČNB může nakupovat státní dluhopisy pouze od bank, pojišťoven apod. Ty se musí nechat vydělat úrok. Takže stát platí stejný úrok z natištěných peněz jako z peněz půjčených od kohokoli.
        Jan47
        • Re: VM
          29.04.2021 11:09

          FED, ECB ani BoJ nekupují dluhopisy přímo od státu. Banky nevydělávají na samotné výši úroku, který nesou státní dluhopisy. Banky proti příjmu v podobě výnosu státního dluhopisu musí platit vždy úrok z peněz (nebo z likvidity), které aktuálně někdo drží a které vznikly tak, že je banky půjčily státu. Pokud bude rozdíl mezi bezrizikovým výnosem ze státního dluhopisu a úrokem placený bankou držitelům vkladů 0%, pak je vše v pořádku, protože banka v takovém případě na držení státního dluhopisu nic nevydělá. Toto je v pořádku, protože jde o držení bezrizikového aktiva, na kterém by banky neměli nijak vydělávat, protože by pak šlo o dotaci bank ze státního rozpočtu. Z uvedeného je zřejmé, že výnosy státních dluhopisů mohou klesnout až na 0%, aniž by kdokoliv na tom jakkoliv tratil. Pokud klesnou do záporu, pak banky tratí a stát vydělává a držitelé vkladů jsou nominálně na nule, protože si nenechají "vyplácení" záporného úroku líbit a své peníze by raději vybraly v hotovosti, která je "úročena" nulovou sazbou.
          Richard Fuld
          • Richard Fuld
            30.04.2021 1:34

            V minulosti jsem se setkal s tvrzením, že FED může nakupovat i přímo a že ECB to dělá ilegálně. Momentálně jsem našel jen toto: "Trichet na tiskové konferenci oznámil, že banka zavede nový plán na nákup zajištěných dluhopisů v objemu 40 miliard eur. ECB se rozhodla nakupovat obligace na primárním a sekundárním trhu s tím, že operace bude probíhat od letošního listopadu do konce října 2012". https://www.kurzy.cz/zpravy/286189-ecb-sazby-nemeni-koupi-dluhopisy-za-40-mld-eur-a-nabidne-neomezene-kratkodobe-pujcky/
            Jan47
        • Re: VM
          28.04.2021 12:39

          Čím víc pravomocí v této oblasti ČNB bude mít, tím rychleji budou lidi běhat pro zlaté mince. Ostatně registrujete tu neuvěřitelnou frontu na hypotéky a přetahování a přeplácení se lidí o kdejakou ruinu? I to je úprk od CZK! Za chvíli z fiatu utečou všichni. A každý utečenec působí snížení kupní síly fiatu a zvýšení jeho inflace - čímž (pozitivní zpětná vazba) motivuje k útěku další a další. Jako mlaďoch jsem měl dobrý pocit, když mi na konci měsíce na účtu zbývala hezká kladná částka. Jako zralejší jedinec se zůstatků na účtu děsím a rychle se ty peníze snažím do něčeho odlít, investovat. Tomu se říká ztráta důvěry v měnu (ano, zatím jen v počáteční fází). V měnu, která ztratila jednu ze základních DEFINIČNÍCH funkcí peněz: UCHOVATEL HODNOTY. A peníze, které neplní své základní definiční vlastnosti, brzy penězi přestanou být. Jednou o tom budeme vyprávět vnukům. Budou se povýšeně ptát: "Jak to, že jste byli tak slepí a neviděli to?".
          Hayek
          • Hayek
            28.04.2021 14:49

            Mladí jsou ještě slepější a hlavně snadněji manipulovatelní. Vidíme to na jejich podpoře Pirátů, kteří jim připraví peklo na zemi.
            Jan47
            • Re: Hayek
              28.04.2021 14:54

              Piráty ale nevolí všichni mladí. Jen looseři s dredy v batikovaných tričkách a s náhrdelníky z ježabin kolem krku. NovoLevice. Bezzemci, kteří ostatním závidí, že se vzmohli na vlastní bydlení a tak jim ho chtějí zdanit, nebo rovnou zabavit. Ale jsou tu i zcela JINÍ mladí: studují 2 vysoké, umí 3 jazyky, po škole nastupují na zajímavé pozice v nadnárodních firmách či rozjedou vlastní startup či jedou zahájit kariéru do zahraničí. Ti jsou ekonomicky relevantní (ne ti první, neproduktivní). Ti druzí vydělávají a mají přebytky, které potřebují chránit před inflací.
              Hayek
              • Hayek
                28.04.2021 15:07

                Nevěřím volebním průzkumům. Doufám, že koalice Piráti-STAN volby nevyhrají. Nicméně voliči Pirátů jsou ve věku řekněme mezi 18 a 40 lety. To je okolo 30% všech voličů. Pokud by Piráti dostali 20%, znamenalo by to, že je volili 2 ze 3 mladých voličů.
                Jan47
                • Re: Hayek
                  28.04.2021 15:13

                  No a? Každý mladý, který někdy získá vzdělání a dobrou práci, bude řešit, jak výdělek z té práce uchránit před inflací. Jestli tu bude 10 či 70% mladých, kteří nic produkovat nebudou, jen budou závidět a volit piráty, je zcela jedno. Ekonomicky relevantní jsou ti, co něco užitečného produkují (něco, co jiní lidé považují za užitečné a proto jsou za to ochotni dobrovolně a ze svého platit). __________________________________________________________________________ Myslím, že bitcoin je nejvíc populární právě mezi mladými. __________________________________________________________________________ Pokud tu bude tolik mladých lemplů, jak naznačujete, tak pak nutně penzijní systém zkolabuje ještě dříve, než jsem myslel - nejen že máme stále více starých, nejen že máme stále méně mladých, ale ještě velká část těch mladých nic neprodukuje, jen závidí a volí ultralevici. __________________________________________________________________________ A po penzijním systému se hned v zápětí zhroutí státní měna - protože stát chybějící peníze na penze bude řešit jejich masivním tiskem - nikdo 3 milionům penzistů-voličů neřekne, že se penze snižují na polovinu. A všichni produktivní z takovéto mohutně padělané měny budou utíkat, až se za nimi bude prášit.
                  Hayek
                  • Hayek
                    28.04.2021 15:51

                    Pokud by Piráti vládli, pak by ti vzdělaní a zodpovědní mladí už neměli co řešit. Např. daň z nemovitostí ve výši 1% by spolehlivě zničila trh z nemovitostmi, takže by bydleli ve státním bytě omezené velikosti. Auta by byla zřejmě sdílená. Nastala by "rovnost" a lidé by neměli motivaci vyniknout. https://www.piratskelisty.cz/clanek-3940-financovani-nepodmineneho-zakladniho-prijmu-v-ceske-republice
                    Jan47
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení