Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výsledková sezóna na spadnutí: Firemní čísla čeká inflační test

Výsledková sezóna na spadnutí: Firemní čísla čeká inflační test

12.10.2021 11:55, aktualizováno: 13.10. 11:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Po týdnech debat o předpokládané přechodné povaze vyšší inflace a jejích ohlasů v prostředí měnové politiky se trhy konečně dozvědí, jak vyšší náklady na vstupy ovlivňovaly firmy ve třetím čtvrtletí. Nejdůležitější výsledková sezóna od začátku pandemie startuje v týdnu, kdy i nadále rostou ceny ropy, železné rudy, palladia a dalších komodit. Na rozdíl od předešlých dvou kvartálů tak už nebude hlavním narativem zotavování z dopadů protipandemických lockdownů, ale právě vyšší ceny komodit, nedostatek pracovníků a problémy v dodavatelských řetězcích. Poslední zmíněné je také jedním z hlavní rizik na seznamu analytiků na Wall Street.

Americká banka Goldman Sachs uvádí překážky na straně dodavatelů na prvním místě ve svém výčtu nejzásadnějších rizik pro nadcházející výsledkovou sezónu. Upozorňuje i na dopad vyšších cen ropy na akcie mimo sektor energetiky, narůstající náklady na práci a zpomalující růst v Číně.

„Klíčovým rizikem je, že normalizace dodavatelských řetězců potrvá déle, než se čekalo a že dnešní neuspokojenou poptávku se v dalších kvartálech nepodaří plně dohnat,“ napsali experti Goldmanů.

Americké firmy budou docela urputně bojovat o to, aby dokázaly překonávat odhady zisku na akcii stejně svižně jako v posledních pěti čtvrtletích. Podle Morgan Stanley označila úzká hrdla v dodavatelských řetězcích za “podstatné riziko” pro odhady ziskovosti a konsensus je podle ní zatím moc nezohledňoval.

Svoje výsledky tento týden oznamuje 19 firem z širokého amerického indexu S&P 500, včetně šestky největších amerických bank. Na úrovni indexu se v úvodu výsledkové sezóny za 3Q21 počítá s meziročně 28procentním růstem zisků a téměř 15procentním růstem tržeb, napsali analytici Patrie v pondělním výhledu.

Odhady společnosti Refinitiv pro tento kvartál počítají pro firmy z tohoto indexu s růstem zisku o 30 procent. Zhruba stejný nárůst – 27,6 procenta – předpokládají analytici, na které se odvolává web MarketWatch. Vypadá to dobře, proti více než 90 procentům nahoru v předešlých třech měsících a více než 50procentnímu nárůstu v prvním čtvrtletí by to byl prudký propad. K tomu je ale nutno dodat, že oba zmíněné kvartály se podle dat Dow Jones Market Data postaraly o největší čistý zisk v historii za šestiměsíční období.

„Korporátní zisky prozatím nekopírují problémy reálné ekonomiky. To však rovněž nemusí mít dlouhého trvání. Nefunkční dodavatelské řetězce a inflace na straně výrobních vstupů se již propsaly do čísel takových jmen jako Nike, Costco nebo Micron,“ napsal v nedávném článku pro Hospodářské noviny akciový analytik Patrie Branislav Soták.

Během léta protkaného mnohočetnými historickými akciovými rekordy se postupně množily dotazy na nejpravděpodobnější...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Úterý 5. října 2021

Světové akcie už oproti rekordním maximům z minulého měsíce klesly o 6 %, ale je otázkou, zda jsou nižší marže naceněny dostatečně.

Globální dohoda o dani pro nadnárodní podniky jako Černý Petr?

Obtížnější než dříve může být pro firmy také jakékoli počínání směrem k daňové arbitráži. Ta je běžnou praxí pro technologické a farmaceutické firmy. Mezinárodní komunita se ale minulý pátek dohodla, že nadnárodní podniky budou od roku 2023 podléhat minimální daňové sazbě ve výši 15 procent. OECD, která přelomovou dohodu oznámila, předpokládá, že státy díky ní získají jako celek dodatečné daňové příjmy v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu Kč) ročně. Dohoda by měla vést rovněž k přesunu daní v hodnotě přes 125 miliard dolarů do zemí, kde nadnárodní podniky vytvářejí zisky. Domluvené změny mezinárodního daňového systému odsouhlasilo 136 zemí a jurisdikcí, jež vytvářejí více než 90 procent globálního HDP.

A ceny energií dál rostou...

Energetická krize se stále zhoršuje. Referenční evropské ceny zemního plynu se minulý týden přehouply přes nevídaných 160 EUR za MWh, ropa Brent se v pondělí blížila 85 dolarům za barel, nejvýše od října 2018, rostly ceny palladia i železné rudy.

Vysoké ceny energií začínají doléhat na některé evropské podniky. Největší evropský producent chemikálií BASF minulý týden oznámil, že kvůli narůstajícím cenám plynu snižuje výrobu čpavku ve svých provozech v Antverpách a v německém Ludwigshafenu. O pětinu snižuje svou produkci amoniaku německá chemička SKW Piesteritz, která patří do svěřenských fondů českého premiéra Andreje Babiše a která za rok spálí tolik plynu co 50.000 domácností.

Centrální banky mezitím dále jedou na jestřábí vlně. Americký Fed se zatím dlouho držel mantry o přechodném charakteru inflace a zápis z posledního zasedání, který se čeká ve středu, by mohl napovědět víc. ECB bude zasedat až koncem měsíce, na zvyšování ale trhy připravuje její britská kolegyně. Člen měnového výboru britské Bank of England Michael Saunders nejnověji sdělil, aby se domácnosti připravily na „výrazně dřívější“ navýšení úrokových sazeb, a guvernér Andrew Bailey ještě předtím řekl, že inflace nad cílem je znepokojující a musí se řídit. Na poplach bije kvůli inflaci také Česká národní banka, která trhy v září překvapila nečekaně razantním zvýšením základní úrokové sazby. Překvapením bylo i polské zvýšení sazeb v minulém týdnu, které zahájilo začátek normalizace tamní měnové politiky.

Česká inflace začala atakovat pětiprocentní hranici. V září meziročně vyskočila na 4,9 %, což je více než 1,7procentního...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Úterý 12. října 2021

U firem z panevropského akciového indexu Euro Stoxx 600 očekávají analytici podle Reuters 46% nárůst ziskovosti. Oporou mají být energetické a průmyslové podniky. Ve stejném období loni se firmám z tohoto širokého evropského indexu zisky snížily o 25 procent. V letošním druhém čtvrtletí ovšem dramaticky narostly, a to o 152,6 procent.

Evropským bankám (v grafu oranžově) se letos vede lépe než širokému evropskému indexu Stoxx 600. Ropným firmám a plynárenským firmám (zeleně) mohla rally v cenách ropy a plynu:

+

Zdroje: Bloomberg, Reuters, ČTK, HN, MarketWatch

 
 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Cíl u Tesly na 150 dolarech, aktivní výběr akcií a zima rozhodující o inflaci
08.10.2021 12:06
Morgan Stanley se domnívá, že trh jako celek nedokáže naplnit současná...
Meziroční inflace v září 4,9 %, hlavně kvůli cenám za bydlení a dopravu
11.10.2021 9:17
Spotřebitelské ceny se v září meziměsíčně zvýšily o 0,2 % po srpnovém ...
Petr Dufek: Inflace se přibližuje pětiprocentní hranici
11.10.2021 9:50
Růst spotřebitelských cen šel v září především na vrub vyšším nákladům...
Studie: Byty v Česku ve 2. čtvrtletí zdražily téměř o pětinu na 80.100 Kč/m2
11.10.2021 10:20
Ceny bytů v Praze a krajských městech letos ve druhém čtvrtletí meziro...
Zářijová inflace byla oproti prognóze ČNB výrazně vyšší, povede k mnohem rychlejšímu zvyšování sazeb
11.10.2021 13:52
Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla v září 2021 cenová hladina mezi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university