Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Rubl na předválečných úrovních, aneb potěmkinovská stabilita

Rozbřesk: Rubl na předválečných úrovních, aneb potěmkinovská stabilita

08.04.2022 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Rubl včera vůči dolaru zpevnil o více než 5 % a dostal se tak zpět na předválečnou úroveň pod 80 USD/RUB. Bezprostředně po začátku války na Ukrajině se přitom rubl propadl až nad hranici 150 USD/RUB a zdálo se, že ruská ekonomika má zaděláno na měnovou krizi. Navzdory tvrdým západním sankcím se však ruské měně v posledních týdnech daří nejen stabilizovat, ale dokonce i citelně posilovat.

Jedním z hlavních důvodů je omezená konvertibilita rublu (oproti předválečnému stavu). Ruská vláda totiž na prudké oslabení měny zareagovala přísnými kapitálovými kontrolami, kdy jsou například domácí exportéři povinni směnit 80 % svých devizových příjmů do rublů. Ruské domácnosti naproti tomu čelí limitům na množství deviz, které si mohou volně konvertovat (10 000 dolarů za 6 měsíců). Jejich motivaci držet rubly zároveň zvýšil prudký růst domácích úrokových sazeb na 20 %. Konečně, z Ruska nejsou schopni vyvézt kapitál ani mnozí zahraniční investoři, a to včetně těch, kteří investovali na moskevské burze cenných papírů.

Co je neméně podstatné, ruská ekonomika se aktuálně může chlubit rekordním přebytkem na běžném účtu platební bilance (za celý rok může dosáhnout až 250 miliard dolarů!). Jinak řečeno, masivní příliv deviz z prodeje ropy a zemního plynu dále pomáhá stabilizovat ruskou měnu. Vysoký přebytek na běžném účtu přitom nereflektuje pouze svižně rostoucí vývozy energií, ale také kolaps dovozů do Ruska, ať již z důvodu západních sankcí nebo slabé domácí poptávky.

A konečně obchodování s rublem je v posledních týdnech velmi mělké a jen málo likvidní, když mnohé západní banky přestaly zcela kótovat kurz USD/RUB. Stabilita ruské měny je tak zvláště křehká, a s ohledem na platné kapitálové kontroly možná až potěmkinovská. Osud rublu navíc stojí a padá s ochotou Západu dále financovat ruskou ekonomiku skrze platby za importy energií. Pokud by ustal masivní příliv deviz, stabilita rublu by byla v troskách…



*** TRHY ***

Koruna

Koruna včera prožila relativně nudnou seanci a po většinu času se držela v těsné blízkosti 24,50 EUR/CZK. Českou měnu nikterak nevykolejil ani komentář viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého, podle něhož s námi bude vyšší inflace delší dobu, než jak naznačuje poslední (únorová) prognóza. Připomeňme, že novou “poválečnou” prognózu budou mít centrální bankéři na stole až na svém příštím květnovém zasedání.

Regionální Forex
Včerejší tisková konference prezidenta NBP Glapinského potvrdila stále relativně neutrální interpretaci současné vysoké inflace v Polsku, které je podle něj tažena primárně externími faktory (jen samotná válka na Ukrajině přidává k celkové inflaci 4-5 procentního bodu). Na adresu nastavení úrokových sazeb Glapinsky uvedl, že na jednu stranu není současná úroveň úrokových sazeb restriktivní, na straně druhé prezident NBP odmítl uvést terminální hodnotu, ke které by oficiální úroková sazba měla směřovat. Aneb podle slov Glapinského to tedy vypadá spíše tak, že NBP zůstává v opatrném módu a nehodlá se vydat jestřábí cestou, kterou pozorujeme například u ČNB. Tiskovka NBP byla tedy neutrálním vzkazem a to nehledě na to, že NBP doručila ve středu agresivní zvýšení sazeb o +100bps a cyklus utahování měnové politiky bude v Polsku pokračovat.

Eurodolar
Eurodolar ztrácí a to přesto, že hlasy z ECB začínají mít přece jenom poněkud více jestřábí tón (viz včera zveřejněný zápis ze zasedání). Euro však může být nervózní před prvním kolem prezidentských voleb ve Francii, jejichž výsledek je nejistý.

Akcie

Čtvrteční obchodní den byl ve znamení přerušení propadů z předešlých seancí. Technologický Nasdaq Composite uzavřel den tentokrát v zeleném pásmu a připsal si 9 b. Průmyslový Dow Jones Industrial Average přidal 87 b. a téměř smazal středeční ztrátu. Nejvýrazněji posílil health sektor, který přidal 2,0 % (PFE US +4,27 %, NVS US +0,83 %). Na opačném pólu se krčí sektor komunikací, který odepsal 0,4 % (VZ US -1,00 %, T US -1,25 %). Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average posílil o 0,3 % (34.583 b.), S&P 500 o 0,4 % (4.500 b.) a technologický Nasdaq Composite o 0,1 % (13.897 b.).

 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Budoucnost akciového trhu v tomto roce podle stratéga Goldman Sachs
07.04.2022 12:17
Akcie vycházejí ve srovnání s dluhopisy a hotovostí stále nejlépe. Vý...
Víc hlav víc ví? Jak je to s moudrostí davu na akciovém trhu
08.04.2022 5:55
Všichni jsme již mnohokrát slyšeli podobné klišé jako „když chceš vydě...
Goldman Sachs predikuje jednu hodně neobvyklou věc...
07.04.2022 17:46
Výnosová křivka u amerických vládních dluhopisů je na hraně inverze – ...

Váš názor
  •  
    08.04.2022 13:03

    Vypadá to, že mít měnu krytou komoditami je lepší než ji mít krytou tiskařským strojem..
    T.Z.
  • V horizontu 2-3 let Rusko nemůže vyhrát
    08.04.2022 10:16

    V horizontu 2-3 let musí prudce poklesnout inkaso za vývoz surovin. Jedinou záchranou by potom mohla být tržní reforma ve stylu západoněmeckého hospodářského zázraku, tedy něco úplně jiného, než jak funguje ruská ekonomika teď. V realitě půjde o agonii několik dalších desetiletí. Teprve až se propracuje k prospěritě Ukrajina, můžeme čekat nějaké probuzení v Rusku. Ekonomické zákonitosti platí bez ohledu na "asijskou mentalitu" v Rusku i v Číně. Rusko ale trpí "holandskou nemocí" v důsledku surovinového bohatství a kontinentální Čína stále ještě z dohánění vyspělé úrovně a globalizace.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: V horizontu 2-3 let Rusko nemůže vyhrát
      08.04.2022 11:54

      Myslím si, že v horizontu 2-3 let dojde k takovému sjednocení Jižní Ameriky, Afriky a Asie proti USA, že Rusko bude mít dostatek kupců pro své produkty a suroviny. Platit se nebude v dolarech. USA neudrží hegemonii dolaru v podmínkách sjednoceného zbytku světa. Síla dolaru stojí na síle americké armády a ta nedokáže porazit celý zbytek světa. Pokud bude Evropa dál věrně sloužit USA, stane se jedinou oblastí světa, která bude Američany živit. V takovém případě bude životní úroveň Evropanů srovnatelné s rozvojovými zeměmi.
      Jan47
      •  
        08.04.2022 12:05

        A čím se bude platit ?
        al321
        • al321
          08.04.2022 12:18

          Asi to bude individuální, bude záležet na dohodě obchodních partnerů. V Asii bude zřejmě nejčastějším platidlem juan, rubl a rupie. Japonský jen půjde do háje, stejně jako dolar a euro. Je přece neudržitelné, aby část světa dlouhodobě žila z tisku peněz.
          Jan47
          • Re: al321
            08.04.2022 12:21

            https://az247.cz/russia-today-dnes-odvysila-jubilejni-10-000-epizodu-dokumentu-kolaps-dolaru-se-nevyhnutelne-blizi/
            Gyroskop
            • Gyroskop
              08.04.2022 12:39

              V minulosti jsem tady psal, že nevěřím v pád dolaru. Podle mne se ale válkou na Ukrajině změnila situace. V současnosti si USA politicky nemohou dovolit někoho vojensky napadnout, což byla hrozba pro každého, kdo by chtěl dolar odmítnout. Saudská Arábie, Indie, SAE a další se už nebojí vzepřít se USA. Když další země uvidí, že se uvedeným zemím nic nestalo, přidají se. Nepůjde o rychlý proces, ale myslím si, že se nedá zastavit.
              Jan47
  •  
    08.04.2022 9:58

    Ono tu asi nejde o ochotu, ale o nutnost.
    Orlus
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení