Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dokáže Evropa přestát blížící se nedostatek plynu?

Dokáže Evropa přestát blížící se nedostatek plynu?

10.05.2022 13:54

Co by pro evropské ekonomiky znamenalo zastavení dovozu ruského plynu? Ekonomy tato otázka ostře rozděluje. Všichni se shodnou, že by to mělo negativní důsledky, ale jak zlé by byly? Prognózy sahají od mírné recese po ekonomickou pohromu a masovou nezaměstnanost.

Přes veškeré intelektuální úsilí vynaložené na odhady rozsahu potenciálních poklesů HDP bylo však zatím řečeno mnohem méně o tom, jak se připravit na nedostatek plynu, jestliže Rusko samo sáhne k uzavření kohoutů. To je jako předpovídat rozsah škod, jež napáchá hurikán, namísto skutečných příprav na samotnou bouři.

Teď, když Rusko pozastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska, nemají ale evropští tvůrci politik a odborníci na výběr. Od dohadů nad pravděpodobnými dopady (které nikdo nedokáže přesně předpovědět) musí pozornost přesunout ke zvládání opravdových důsledků potenciálních nedostatků plynu. Na plný výkon už jedou všichni evropští dodavatelé plynu – nejen producenti v Evropské unii, ale i sousední země dodávající komoditu plynovodem a vývozci globálního zkapalněného zemního plynu. Plyn dodávaný převážně potrubím z Ruska tvoří v Evropské unii 40 % dodávek. Kdyby došlo k přerušení přísunu, což by se dost dobře mohlo stát, spotřebu plynu v EU by bylo nutné výrazně snížit.

K takovému snížení spotřeby mohou obecně pomoci tři mechanismy: vysoké ceny, vládní programy a nařízení přídělů. Samotný cenový mechanismus podle našeho mínění nebude ke zvládnutí nedostatků stačit. Ceny plynu už jsou v Evropě na rekordních výších a úspory plynu ani zdaleka nestačí. Další zvyšování cen by zhoršilo inflaci a nejhůř by dopadlo na chudé. A vzhledem k tomu, že nařízený přídělový systém je nejzazší možnost, myslíme si, že je zapotřebí věnovat pozornost zbývající možnosti: vládním iniciativám.

V nedávném přehledu přístupů pro Německý institut pro ekonomický výzkum vyzýváme k vytvoření nouzového plánu na úrovni EU s cílem dosáhnout úspor plynu. Aby odvrátil hrozící populistické ataky zprava, každý takový plán musí požívat podpory veřejnosti a musí být nahlížen jako spravedlivý. Bez širokého zapojení zainteresovaných subjektů a solidarity napříč EU se zvýhodněným skupinám bude dařit mnohem lépe než ostatním, což by ještě zhoršilo stávající nerovnosti a vyostřilo spory jak uvnitř evropských společností, tak mezi nimi.

Evropská unie sice má určité nouzové směrnice pro dodávky elektřiny a infrastrukturu, ale ani jedna se nehodí ke zvládnutí rozsahu potenciálních nedostatků, které by vyplynuly z náhlého a měsíce trvajícího pozastavení dodávek ruského plynu. Většina stávajících mechanismů byla uzpůsobena pro krátkodobé výpadky zapříčiněné extrémním počasím nebo selháním techniky, a to na ochranu spotřebitelů v bytovém prostředí, takže podrobuje průmyslové uživatele nařízeným přídělům. Bude-li ale přerušení trvat několik měsíců, odstavení evropských energeticky náročných průmyslových sektorů není schůdnou možností. Mohlo by mít významné dominové účinky, včetně dalšího tlaku na globální dodavatelské řetězce, potenciálně s dalekosáhlými důsledky pro inflaci a růst.

Úspory plynu v rozsahu dostačujícím k vykompenzování výpadků by tudíž musely zahrnovat podstatná přispění všech skupin spotřebitelů plynu – domácností a služeb jakož i průmyslu. K tomu by byly zapotřebí jasné cíle a férové sdílení břemene mezi členskými státy EU, napříč domácnostmi a vlastníky rezidenčních nemovitostí a průmyslovými uživateli. Aby však takové cíle byly politicky přijatelné a připravené k použití, je nutné je dojednat preemptivně.

Dokud je ještě čas, plynem vytápěné budovy by se navíc měly zateplit dodatečnou izolací. To je dalekosáhlá snaha, která vyžaduje nouzový investiční plán. Dalších úspor lze dosáhnout úpravou nastavení topných systémů, ale nezbytné budou i nelehké reakce na straně chování. Například každým snížením teploty v místnosti o 1° Celsia mohou Evropané snížit svou spotřebu plynu na vytápění o přibližně 10 % a dalších úspor lze dosáhnout tím, že se neobývané místnosti nebudou vytápět.

Žádat lidi, aby šetřili plynem, před nás klade důležité otázky ohledně distribuce a legitimity. Aby vlády získaly podporu veřejnosti, budou muset přesvědčivě obhájit společný postup. Součástí jejich plánů musí být rozdělení snah, podpory a pokynů k uskutečnění úspor, opatření k zajištění transparentnosti a v případě nutnosti mechanismy k vymáhání souladu s pravidly. Tento proces bude snazší a účinnější, pokud se vlády EU společně usnesou na cílech úspor plynu a každý členský stát se zaváže uskutečnit svůj spravedlivý díl. Pokud by plynu začal být nedostatek, aniž by byl připraven nouzový plán, chaotické dělení břemene by pravděpodobně neúměrně uškodilo těm nejzranitelnějším.

Vzhledem k široké škále zainteresovaných osob by k jednáním o nouzových plánech mělo dojít bezodkladně. Páteří jakékoli reakce EU na přerušení dodávek budou nevyhnutelně cíle a opatření směřující k úsporám plynu. Jestliže se dohodnou zároveň s krizovými plány na přídělový systém a dodatečná solidární opatření, budou hodnověrnější. Tvorba ekonomických politik si musí osvojit logiku krizové připravenosti a věnovat obzvláštní pozornost otázkám spravedlivosti, solidarity a legitimity.

Posun od soustředěnosti na ekonomické prognózy ke krizovým přípravám by se mohl ukázat jako zásadní pro schopnost Evropy přestát sociální, ekonomické a politické náklady přerušení dodávek plynu. Úkolem pro tvůrce politik je vypracovat reakce na plynovou nouzi, které nebudou jen cenově založené, zajistit, aby všichni přispívali spravedlivým dílem a v co největším rozsahu mírnit škody.

karsten neuhoff

Karsten Neuhoff, profesor na Technické univerzitě Berlín, je vedoucím oddělení klimatické politiky na Německém institutu pro ekonomický výzkum (DIW Berlin).

11

Isabella M. Weberová, docentka ekonomie na Massachusettské univerzitě v Amherstu, je autorkou knihy How China Escaped Shock Therapy: The Market Reform Debate (Routledge, 2021).

Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org


 
 
 
 

Čtěte více:

Proč se zhroutí trh s NFT
05.02.2022 14:34
V březnu 2021 aukční dům Christie’s prodal soubor JPEG vytvořený umělc...
Celosvětová inflace se vrací
21.02.2022 5:56
Inflace se vrátila rychleji, dosáhla výraznějšího maxima a ukázala se ...
Trhy ignorují jaderné riziko, upozorňuje profesor z Columbia University
13.03.2022 14:15
Finanční trhy, zdá se, nepromítají do cen úplný rozsah rizik ruské inv...
Neuvěřitelný tanec na rublu
20.04.2022 6:02
Po strmém propadu rublu v návaznosti na ruskou invazi na Ukrajinu se t...
Stane se Amerika Saúdskou Arábií zemního plynu?
25.04.2022 5:55
Za situace, kdy záběry ruské agrese a válečných zločinů na Ukrajině na...

Váš názor
  • Tezky text k vnimani/ mnoho odstavcu...
    10.05.2022 19:54

    Cim dal casteji se v komentarich objevuje nadsazka, vtip, satira, ironie. Presne v duchu rceni "mam snad brecet?". /// Je to obrana cloveka proti pocitu bezmocnosti s danym stavem spolecnosti neco pozitivniho provest? Je to pocit bezvychodnosti z dane situace? Je resenim CENZURA????? = zakaz satelitniho prijmu "ruskych grotesknich populistickych propagandistickych tv kanalu", ktere jsou prece kazdemu k smichu????? /// Potrebuje clovek vubec informace? /// Potrebuje jedinec rozdelit ostatni nazory lidi na 2 skupiny??? Lidi co informace k zivotu potrebuji ???? Potrebuje si snad clovek informace rozdelit na 2 skupiny "verim / neverim" resp. "relevantni / irelevantni"? /// Anebo staci jen JEDEN CENTRISTICKY zdroj "toto je ta spravna volba"???? /// za posledni 2 tydny jsem se osobne z ceskych medii nedozvedel, co ten Putin vlastne chce. On tápe. Naproti tomu se v poslednich 2 tydnech vyrojilo mimoradne mnozstvi KOMENTARU ČEHO CHCE PUTIN DOSÁHNOUT. Kdyz pominu jeho pozadavky k odpovedi na depese od diplomatů v listopadu 2021, v prosinci 2021 a v lednu/unoru 2021, stale cekam na NÓVUM. /// hrach na zed hazet je jine rceni a EU jednoznacne uspela NARATIVEM zavislosti na fosilech. EU tento narativ podporila navrhem x-teho sakcniho baliku. Znamena to zastaveni toku fosilnich medii??? K datu 12-2022??? Spoleha se na "prichazejici globalni recesi kvuli Putinove valce"? ///// NEBYLO BY PRŮHLEDNĚJŠÍ PRO 8 osm MILIARD LIDÍ ZEMĚKOULE ZEPTAT SE O CO VLASTNĚ PUTIN/RUSKO USILUJE a SKONČIT UTRPENÍ beznych LIDÍ??? KDO SE PUTINA ZEPTÁ??? KDO SI VEZME ZODPOVĚDNOST SITAUCI ŘEŠIT, KDYŽ aliance NATO se staví bokem = přímá podpora dodávek 2nd-hand zbraní/vyčistit účetní nesrovnalosti= mimořádné odpisy??? Podobne jako proristrana ?? /// Rocni vydaje na zbrojni prumysl daneho celku v 2021(zdroj SIPRI): USA=800mld + EU=306mld proti Rusko = 062mld. /// Kdo by chtel s kurzem JEDNOZANAČNÉHO VÍTĚZE 16 ku 1 (16:1) prohrat sázku tohoto ZÁPASU??? Zapas s tak silenym kurzem by mohl uvrhnout sazkovou kancelar v nemilost, mozna i v INSOLVENCI!!!!!/// to hlavni sdelen jen tak mimochodemi je "vitejte zpatky" Paopoušku, zadne jine zvlastni pocty...
    Mudr.c
  •  
    10.05.2022 16:39

    Tak rusák nám ani plyn nemusí odstřihnout, už jsme si přeci odhlasovali, že se odstřihnem sami. Jak si tyhle "rozumné" kulturní národy fikaně umí řezat větev pod zadkem, to bych si nikdy nepomyslel. Nj, ale ono halt se poslouchat Bidena musí.
    ricochet
    •  
      10.05.2022 17:26

      Na to není třeba Biden. To máme v sobě jako národ. Vtipné je, když se to všechno zkombinuje dohromady: Maminka s povinným čínským respirátorem veze své inkluzívní dítě do vymrzlého přednáškového sálu na vysokou školu pro šičky německým automobilem značky Škoda. V kinech již od září 2024. Hrají:...
      Želvák Burzovní
      •  
        10.05.2022 18:47

        Národ sobě…, národy EU sami sobě .
        Český Čert
        •  
          10.05.2022 19:01

          Pravda. Musím vytáhnout tu vlajku konfederace a oprášit každoroční blbej vtip o pálení parket. Ale jako fakt by mě zajímalo v ČR to referendum: Jste pro sankce vůči Rusku? ANO/NE, Jste pro přijmutí milionu ukrajinských uprchlíků? ANO/NE, Jste pro kompletní odstřižení ČR od zemního plynu? ANO/NE, Jste pro zdražení chleba? ANO/NE, Jste pro prodej Bruntálu Polsku? ANO/NE, Chcete zpět na xichty hadry? ANO/NE.
          Želvák Burzovní
  •  
    10.05.2022 15:14

    Evropa mozna problem muze mit, my ale budeme v pohode. Profesor inteligent Fiala, odbornik pres politoligii a tak dale rekl uz v unoru, ze jsme pripraveni i na uplne zastaveni plynu, takze muzeme spat uplne v pohode
    Trade4fun
    • To:Trade4fun
      10.05.2022 15:44

      ... pan profesor mluví pravdu když říká, že my (myšleno vládu se statisícovým měsíčním příjmem) budeme v pohodě a můžeme spát úplně v pohodě :o)
      Kočičák
    •  
      10.05.2022 15:21

      Tak samozřejmě. My, jako země 100 % závislá na ruském plynu jsme na tom paradoxně nejlépe. Třeba Němci, Poláci, Španělé si můžou lámat hlavu nad tím, kde ušetřit a tohle a tamto. U nás je to vyřešeno. Žádný plyn = žádné úspory. Kde nic není, ani smrt nebere. Takže pohodááááá.
      Želvák Burzovní
      •  
        10.05.2022 15:39

        Akorat ze nas by od toho Ruskyho plynu museli odstrihnout Nemci, nebo by sme je museli slusne pozadat, aby nam zavreli kohoutky protoze sankce. Ale jinak ta valka asi brzo neskonci.
        Ai-kun
        • Staré židovské přísloví:
          10.05.2022 15:47

          ... je lepší, když Ti rusák zavře plyn, než když Ti ho němec pustí :o)
          Kočičák
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data