Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neuvěřitelný tanec na rublu

Neuvěřitelný tanec na rublu

20.04.2022 6:02

Po strmém propadu rublu v návaznosti na ruskou invazi na Ukrajinu se tato ruská měna vyšplhala zpět na předválečné úrovně. Pro Kreml je to ale malá útěcha, protože faktory, které vedly k růstu rublu ode dna jsou předzvěstí problémů budoucích v ekonomické výkonnosti Ruska.

Západ v reakci na válku ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině projevil téměř bezprecedentní jednotu a rozhodnost. Už během tří dnů od začátku invaze zmrazily západní vlády velkou část devizových rezerv ruské centrální banky.

To v Rusku vyvolalo finanční paniku – a také silnou reakci tvůrců politik. Centrální banka 28. února zavedla přísnou regulaci kapitálu, zpřísnila restrikce pro obchodování s měnami a zvedla klíčovou sazbu z 9,5 % na 20 %.

Ruská vláda pak nařídila všem ruským vývozcům repatriovat a směnit 80 % svých exportních výnosů na rubly a centrální banka zavedla 30% poplatek (později snížený na 12 %) na nákupy cizích měn. Různým třídám zájemců bylo zakázáno nakupovat americké dolary a držitelé bankovních depozit denominovaných v cizí měně byly při výběru svých úspor vystaveni významným omezením.

Navzdory pohotové reakci se však oficiální směnný kurz posunul z 81 rublů za dolar z doby před válkou na 139 za dolar k 9. březnu (třebaže hodnota na černém trhu byla údajně ještě mnohem vyšší). K tomu podstatně zrychlila inflace. V prvních třech týdnech války vystoupal index spotřebitelských cen na 2 % za týden (tj. v přepočtu 181% roční tempo) předtím, než zpomalilo na 1 % za týden (68 % ročně).

Rubl je opět na předválečných hodnotách, ale…

Ruská měna se od té doby sice vrátila do pásma 80 rublů za dolar, ale toto zhodnocení nemusí být skutečné. Pokud je trh s měnami silně omezen, nemusí daný kurz odrážet tržní hodnotu měny. Za sovětské éry noviny komunistické strany, Pravda, vytrvale uváděly, že oficiální směnný kurz je 0,6 rublu za dolar, leč nikdo to nepovažoval za vyjádření opravdové síly tamní měny.

Známky, že tlak na rubl polevuje, jsou přesto zřetelné. Koncem minulého týdne centrální banka zrušila 12% poplatek za nákup dolarů, uvolnila některá omezení pro měnové vklady, a především snížila sazbu z 20 % na 17 %, přičemž dala najevo, že přijde další uvolňování. Tyto činy hovoří hlasitěji než oficiální prohlášení o síle ruské ekonomiky.

Přesto letošní vyhlídky na růst ruské ekonomiky zůstávají ponuré. Podle centrální banky se HDP v letošním roce sníží o 8 %; před válkou se očekávalo naopak zvýšení o 2,4 %. Institut mezinárodních financí dokonce predikuje 15% propad HDP a Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) i většina mezinárodních investičních bank očekávají 10% recesi. A šéf ruské Účetní komory Alexej Kudrin s nimi souhlasí.

Dopad západních sankcí na ruskou měnu

Nedávné zhodnocení rublu pesimistické názory na vývoj ekonomiky ale nevyvrací. Zotavení směnného kurzu totiž dostatečně nereflektuje bezprecedentní restrikce dovozu a vyšších cen ropy a plynu.

Západní vlády uvalily přísné sankce na export technologií do Ruska a k nim se ještě přidal bojkot ze strany soukromého sektoru, kdy se z Ruska stáhlo více než 600 západních společností. Domácnosti i firmy tak v Rusku ztratily přístup k mnoha položkám dováženého spotřebního zboží a vstupních polotovarů a uzavření vzdušných prostor spolu s bojkotem ze strany Airbusu, Boeingu a předních pojišťoven a leasingových společností Rusům téměř znemožnily vycestovat na Západ.

Vzhledem k tomu, že tyto restrikce podstatně osekaly ruskou poptávku po dovozu, snížila se také poptávka po dolarech (jichž je k nákupu takového zboží zapotřebí), čímž se tlačí směnný kurz rublu nahoru, poznamenávají ekonomové Oleg Icchoki a Dmitrij Muchin. To ale není dobrá zpráva pro ruskou ekonomiku, která bude nutně zpomalovat.

Poté, co pandemie covidu-19 přinutila firmy po celém světě uvědomit si vlastní závislost na globálních dodavatelských řetězcích, ukazuje Putinova válka ruským podnikům, že se neobejdou bez dovozu. I ty, které si pořizují zásoby na domácím trhu, zjistily, že na dovozu ze Západu závisejí jejich dodavatelé. Právě proto se zadrhl ruský automobilový průmysl, jehož odbyt se v březnu propadl na třetinovou úroveň oproti březnu 2021.

Poptávku po dolarech navíc dále snižují finanční sankce. Rusko v zásadě staví použití americké měny i ke splátkám jeho dolarového dluhu mimo zákon. Tato opatření už vyústila ve formální státní platební neschopnost.

Ropa zajišťuje každodenní přílivy cizích měn

Druhým faktorem, který stojí za zhodnocováním rublu, je vysoká cena ropy, která se vrátila na úrovně roku 2014. Tehdy se ruská měna obchodovala za 38 rublů za dolar, tedy za 52 rublů za dolar v dnešních cenách (po korekci o inflaci v Rusku a ve Spojených státech). Dnešní ceny ropy tedy naznačují možnost dalšího zhodnocování rublu, až na to, že vlivem geopolitického rizika a masivního odlivu kapitálu je rubl slabší, než by jinak mohl být.

Podle aktuálních směnných kurzů se ruská platební bilance silně opírá o současné ceny ropy, což znamená, že se drží také fiskální politika. Včasné sankce tedy sice zmrazily značnou část Putinovy zásoby peněz, ale vysoké ceny ropy zajišťují její podstatné každodenní přílivy.

I to by ale pro Putina mohl začít být problém. Jak nedávno poukázal vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell, EU od začátku války poslala do Ruska 35 miliard eur, ale na pomoc Ukrajině jen miliardu. Tento otřesný rozdíl není evropským lídrům lhostejný, jak dokládá sílící podpora evropského embarga na ropu a plyn. Evropané už ve skutečnosti u embarga neprobírají „jestli“, ale spíš „kdy“.

Právě rozhodnutí celé EU zastavit dovoz ruské ropy a plynu bude mít katastrofální důsledky pro federální rozpočet Ruska a nedávné zotavení rublu začne být neudržitelné.

Autor: Sergej Gurijev, bývalý hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj a bývalý rektor Ruské ekonomické školy, je profesorem ekonomie na Sciences Po.

Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org


 
 

Čtěte více:

Proč záleží na tom, jestli se za ruský plyn platí v rublech
30.03.2022 13:17
Ruský prezident Putin 23. března překvapil svět oznámením, že „nepřáte...
Rusko nebude požadovat, aby odběratelé ihned platili za plyn v rublech
30.03.2022 14:40
Rusko nebude požadovat, aby odběratelé ihned platili za zemní plyn v r...
Putin: Zahraniční kupci budou od pátku platit za plyn v rublech. Nenecháme se vydírat, odpovídá Evropa
31.03.2022 16:21
Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého mus...
Rozbřesk: Rubl na předválečných úrovních, aneb potěmkinovská stabilita
08.04.2022 9:04
Rubl včera vůči dolaru zpevnil o více než 5 % a dostal se tak zpět na ...

Váš názor
  • Rusům se podařilo
    20.04.2022 23:03

    evidentně vymýt mozel spouetě evropanům ala mandelinka bramborová. Ale protože paranoidbních trdel nebylo dost, ted se definitivně skusí rozvrátit evropu skrze energie za pootlesku českých kolaborantů.
    Velkamedvědice
    • Re: Rusům se podařilo
      22.04.2022 11:18

      rozvrátit evropu skrze energie....ano o to se snaží tupci jako jsi ty apodobní vypatlanci....
      abc1
      • Ruská onuce
        22.04.2022 11:59

        Přesně naopak blbečku. Stačí vazalům nabídnout jiné podmínky. To kolaborant jako ty, co předá klíče od vlasti na žádost nepochobí. Deš odpad, co bagatelizuje vraždění a typický užitečný idi.t hybridná války.
        Velkamedvědice
      • Rušům se v posledních měsících nedaří nic
        22.04.2022 11:35

        Nerozvrátí Evropu. Velké většině lidí se Rusové připomněli, jaký režim vytvářejí co se od nich dá očekávat. Jejich nohsledi, jako jste vy to nezmění. Jenom připomínate lidem, že u nas je ruska 5. kolona. Zajímavé je, proč maji Rusové napojení na Putina majetky a peníze uložené na Západě.
        Asistentor
        • Re: Rušům se v posledních měsících nedaří nic
          22.04.2022 12:08

          Viděl si reakci vlastizrádce ABC??? Víš kolik je už takových šmejdů, co věří hoaxům? Jsou to prodejné dě.ky, neštítí se zbohatnout na západě, pomlouvat ho a kopat za východ. Těmto zrúdičkám moc vadí, že USA zatlo komunsitům tipec..Statisticky jsou to v průměru méně vzdělaní jedinci, staršíhio věku , kteří nebydlí ve velkých městech. Zrůda ABC dokonce měla tu drzost kritizovat celý ukrajinský národ jako nenapravitelný....
          Velkamedvědice
          •  
            22.04.2022 12:44

            To jsou dvě skupiny lidí na Západě. Ti, kteří jsou dezorientovaní a ti trollové proruský vlastizrádný, kteří na nich pracuji. Do které skupiny patří abecedář je jasné
            Asistentor
  • Ono je to trochu jinak
    20.04.2022 9:38

    Ten kurz rublu je naprosto umělý, protože není za něj možná valuty koupit. Až toto pondělí povolili prodej valut lidem v bankách, ovšem jen těch valut, které banky po 9.4. vykoupili od lidí. A protože lidi do banky žádné valuty nepřinesli, tak tam ani žádné nakoupit nejde - ani za ten oficiální kurz, ani za dvojnásobný. Je to něco podobnýho, jakoby jste přišli u nás za socíku do banky a chtěli koupit za marku za 15,- nebo, nedej bože, za 3,50.
    xls
  •  
    20.04.2022 7:37

    EU od začátku války poslala do Ruska 35 miliard eur, ale na pomoc Ukrajině jen miliardu. To se nedá srovnávat, zboží (ropa) je zboží a pomoc je pomoc. To se nikdy nevyrovná. Ikdyby měla UA miliardy tak je možné že na trhu nebude ani ta nejmodernější technika k mání. Ovládat ji musí i zkušený a vycvičený personál. Zbývají tanky ale možná mimo RF jich není nikde nadbytek. Čert vem ty Ruský skřety ale docela se zajímám jak to vlastně vzniklo, některé věci se hledají vzhledem k "demokratické" cenzuře špatně ale určitě to není černobílé jak to některá masmédia prezentují. Bohužel to vždy odnesou i ti obyčejní lidé kteří žili normálně a nikomu neubližovali...
    karel777
    • 35mld EUR
      20.04.2022 10:28

      Přepočteno na celý rok dělá 250mld. Které se musí konvertovat na USD. A zajistit. Při kurzu 1,08 to není taková zábava jako bylo 1,20 před rokem. Kurzové EXTRA poplatky navíc za surovinu bude také někdo platit? Snad se s eurem nestane nic podobného co nastalo záhy po sankcích verze.2014.
      Mudr.c
    • kája
      20.04.2022 8:23

      Podle mě je to jednodušší, než se zdá - černobílé. Jde o mentalitu / víru / přesvědčení. Podle RUS je špatné NATO, podle NATO jsou špatní RUS. NATO se chce rozšířet blíže k RUS, tak RUS zasáhne pod smyšlenou záminkou. Jako většina lidí z EU stojím za Ukrajinou, na druhou stranu, určitě tomu šlo předejít lepší diplomacií (asi). Další možnost je, že se nám ten malý skřet opravdu zbláznil, to si ale nemyslím.
      Dicky
      • Re: kája
        20.04.2022 9:20

        Když je válka na Ukrajině v zájmu USA, tak žádná diplomacie nic nezmůže. USA vyprovokovaly vyzbrojováním Ukrajiny Rusko k reakci, aby byl důvod odstřihnut Německo od ruského plynu. George Friedman to v 7 let starém projevu na Chicago Council řekl jasně. ... https://www.youtube.com/watch?v=1r3UiQkW7o8
        Jan47
        •  
          21.04.2022 23:12

          John Mearshemer, Stephen Cohen, soucasny director CIA Burns v dobe diplomats v Rusku a mnoho dalsich vysvetlovali, ze si zapad zadelava na problemy… Scott Ritter a Alex Christoforou info k situaci…
          Český Čert
        •  
          20.04.2022 11:32

          Nevím, jestli je válka na Ukrajině v zájmu USA, ale na té válce jednoznačně nejvíc vydělá Čína. Takže podle tebe asi za ni může Čína.
          al321
          • al321
            20.04.2022 17:13

            Čína asi vydělá nejvíc, ta ale Rusko neprovokovala vyzbrojováním Ukrajiny. Projev George Friedmana usvědčuje USA ze záměru vyprovokovat Rusko k zásahu na Ukrajině. V USA jeho projev určitě znají, takže měli informace, k čemu vyzbrojování Ukrajiny povede. Nemohou říkat, že to netušili. O vztahu USA a Německa svědčí přístup k Nordstreamu 2. Američané prostě s Němci nediskutovali a uvalili rovnou sankce na firmy pokládající plynovod. To jsou povedeni spojenci.
            Jan47
            • Re: al321
              20.04.2022 23:00

              Co to jsou za ubohé kecy?? Vstup NATO nenbyl na pořadu dne A rsko nemá komu co diktovat, co bude mít na svém území. To je teorie pro Jejich už asi deset. Např válka o měny, denacifikace, zývržení a zabití žida zelenského, co by nacisty, osvobození ztlačovaných od údajné genocidy atd. Chápu, že tobě, jalo ruskému poskoku se tol líbí. Ale Ukrajina se nebyla povina opakovaně něchat devastovat Ruskem, proto pochopitelně chtěla pod křídl západu. Vy Ibvani si myslíte, že budete diktovat světu. A to vaše vraždění svobodných ukrajinců je neobhajitelně, ať už si vymyslíte jakýkoliv důvod.. A pokud by šlo opravdu o energie, jsou rusy podel teb naprostí hlupáci, kteří neprohlídli past, Jste okupanti, stejně jako u nás v 68.
              Velkamedvědice
              • VM
                20.04.2022 23:46

                Že jde o energie, už nemůže být pochyb. Na jednu misku vah se dávají zabité ženy a děti, na druhou plyn, ropa, uhlí. Je to na zvracení.
                Jan47
                • Re: VM
                  22.04.2022 0:38

                  Takže Rusko vraždí, aby USA vydělalolna energiích?? To jsou takoví hlupáci, že te ne prohlédli?? proč tedy lžou o osvobozování od genocídy a denacifikaci??
                  Velkamedvědice
                  •  
                    22.04.2022 10:50

                    Jak to víš, že ženy a děti vraždí Rusové? Ty jsi tam byl? Tak např. Buča. Prokazatelné jsou dvě data. Rusové odešli ve středu 30. března a první videa z masakru se objevily na sociálních sítích v sobotu 2. dubna. To nikdo neměl potřebu o tak hrůzném činu okamžitě informovat svět? Když u nás někoho kousne pes, okamžitě se sjíždějí televizní štáby.
                    Jan47
                    •  
                      22.04.2022 11:21

                      ten medvěd je takový ma.or, který věci vidí pouze černobíle....
                      abc1
          •  
            20.04.2022 13:09

            Na válce přeci nemůže žádný stát světa vydělat!! Možná tak nejméně prodělat. Čína jako zdaleka největší importér 25% svět.exportu ropy může mít sotva dobré sny... /// Sice se jedná o odborný text v angl, ale možná najdete motivaci "ztratit čas" a prostudovat si co ovlivňuje investice do produkce viz.graf 1.SF.3.na str.33 plus text str.33-35 Outlooku 4-2022 na IMF.org Jsou tam popsány reálné konsekvence doložené dalšími grafy, kdo kdy kolik a proč, graf je od r.1970. /// celý Outlook je doslova přesycený grafy, sdílená tabulka odhadu GDP jednotlivých zemí je maximem i zde na patrii; odkazy si však může dohledat každý sám podle libosti; anebo šířit nesmysly jako EU financuje Rusku zbrojení případně jiný nesmysl že držitelé amerických bondů financují jejich zbrojní průmysl...a školy/věda/zdrav se z příjmů státního rozpočtu bez ohledu zda prodej ropy nebo kešu ořechů (Guinea-Bissau) nebo prodej dluhopisu nefinancují? Co v školách učí? Jak se chránit před dezinformacemi? Člověk má tendenci zahubit sám sebe vlastní hloupostí zdá se....
            Mudr.c
    •  
      20.04.2022 7:41

      Ano, obyčejní lidé na Ukrajině to odnášejí. Pro obyčejné lidi v rusku se nic nezměnilo, ti tam mají pořád stejnou bídu a budou mít pořád, ať rusko vyhraje nebo prohraje.
      al321
      •  
        20.04.2022 8:12

        Souhlas. Ale ještě pro úplnost zmíním obyčejné lidi v EU, kteří byli zvyklí na relativní blahobyt, o který z podstatné části asi relativně brzy přijdou. Výsledky dalších voleb by mohly být jen pro silné žaludky.
        ABe
        •  
          20.04.2022 8:33

          Bohužel mám ten stejný dojem. Vůbec bych se nedivil, kdyby současný vývoj byl dávno narýsován na lince Washington-Berlín-Moskva v rámci nakrmení zbrojařů na obou stranách a udržení své "pravdivé" linie, ústící v parcelizici Ukrajiny mezi Rusko (či loutkové státy v jeho sféře vlivu) a loutkovou "západní" Ukrajinu. Takhle můžou Rusům doma říct "vidíte, ten hnusný Západ? my vám to říkali, musíme zbrojit" stejně tak jako na západě "vidíte to agresivní Rusko? my vám to říkali, musíme zbrojit". Odnesou to zase jen běžní lidi. Nejvíc na Ukrajině, v závěsu my a Rusové. A můžeme za to my všichni na severní polokouli.
          netix
          • Obyčejní lidé
            20.04.2022 10:00

            Hezky si přizvukujete. V demokratických zemích jsou OL, ti, kteří mají největší vliv na výsledek voleb. Mohou se svobodně vyjádřit. Novináři sledují aktivity zejména neobyčejných lidí. Obyčejní lidé v EU mají výrazně lepší životní úroveň, než většina dalších obyčejných lidí jinde a musí se o svou budoucnost zasloužit. Dohody zbrojních lobby a politiků USA a Ruska o vyvolaní války jsou teorie o spiknutí bez podkladů. Jsou šířeny na sociálních sítích některymi obyčejnými lidmi a pracují na podkopání demokratickych států. V regulerní veřejné diskusi by neměly šanci na obhájeni. Podle nich jsou téměř všichni zvolení zastupci, novinaři úredníci zkorumpovaní, aby mlčeli o těchto tajnych dohodách. Jak vám do toho zapadají sankce uvalené na Rusko? Myslíte, ze je to výhodny stav pro spiklence na straně Ruska?
            Asistentor
            • Re: Obyčejní lidé
              20.04.2022 15:07

              Naivní příspěvek. Zbrojaři asi nebudou tweetovat své aktivity po vzoru Elona Muska. Obyčejní lidé již dávno nemají žádnou rozhodovací pravomoc, vlády jednotlivých zemí jen velmi malou. Významná pravomoc leží na Evropské komisi, která není nikým volena. Vše se točí kolem korporací a jejich vlastníků. Souhlasím s tím, že životní úroveň Evropanů je zatím vysoká - a proto může být někomu trnem v oku. Těch událostí poslední doby, které se to snaží změnit, je docela dost, stačí si vybrat téma. Válka, nemoci, migrace, ekologie, terorismus - co je libo?
              Berounskej
              •  
                20.04.2022 22:42

                Řekl bych, že považujete obyčejné lidi za ovce. S takovými lidmi se nemá cenu bavit. Užírejte se tím, jak je vše kolem vás blbě. Přečtěte si váš příspěvek. Všechno co se v Evropě děje je špatně. Kdo si to nemyslí je naivní.
                Asistentor
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data