Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reaguje Fed na vývoj na akciovém trhu?

Reaguje Fed na vývoj na akciovém trhu?

08.07.2022 15:23

Piper Sandler přišel se dvěma zajímavými grafy, které mimo jiné promlouvají k tématu takzvané put opce of Fedu. Tedy k názoru, že Fed již řadu let, či desetiletí bere ve své politice do úvahy propady akciového trhu a zasahuje v případě, že by ztráty překročily určitou hranici. Takže investoři s dlouhými pozicemi jsou podobně jako při vlastnictví put opce chráněni před propadem trhu pod tuto hranici.

1. Alespoň teoretická opce? Tématu zmíněné put opce od Fedu jsem se tu věnoval nedávno. Jádrem věci je zde to, že Fed má mandát týkající se inflačního cíle a nezaměstnanosti. V principu tak nelze vyloučit, že by bral do úvahy vývoj na akciovém trhu, který v USA výrazněji než v jiných zemích ovlivňuje jak investice, tak spotřebu.

Od toho je ale daleko k nějaké byť neformální a nevyřčené put opci, což je dobře patrné právě v současné době – Fed chce ochladit poptávku a pokles cen akcií,  a tudíž i bohatství domácností a růst požadované návratnosti u investic tak je jedním z nástrojů, jak dosáhnout tohoto ochlazení (a snížení inflačních tlaků). I zde by ale šlo uvažovat o tom, že masivní propad trhu (daleko za hranicemi toho, co se nyní děje) by zvyšoval nestabilitu finančního systému a Fed by jej bral do úvahy (či jej v minulosti do úvahy bral.

2. Sazby, valuace a zisky – co říkají data? Dnes se chci hlavně věnovat následujícím dvěma grafům od Piper Sandler. První porovnává roční změnu sazeb americké centrální banky se změnou zisků obchodovaných firem, druhý se zaměřuje na sazby a násobky:

10
Zdroj: Twitter

Druhý graf je na první pohled na interpretaci jednoduchý – násobky a sazby si chodí vlastním směrem, jedno nereaguje na druhé. Tedy: Změna sazeb nesouvisí s tím, jak se mění valuace amerických akcií. A/nebo valuace akcií podle grafu nereagují na změnu sazeb. Jak jsem tu ale poukazoval někdy v únoru letošního roku, reálné sazby a valuace naopak historicky vykazují celkem pozoruhodnou korelaci. Vysvětlení může možná spočívat v tom, že níže uvedený graf nepracuje se sazbami Fedu, ale výnosy desetiletých dluhopisů. A navíc ne nominálními, ale reálnými:

11

Pokud se tedy budeme držet pouze nominálních sazeb Fedu, tak mezi nimi a valuacemi podle druhého grafu korelaci, či dokonce vztah nenacházíme. Zde tedy také nenacházíme ani základ pro nějaké úvahy o oné put opci – při nižší valuacích se nezdá, že by Fed tíhnul ke snižování sazeb. Ve druhém grafu už jsou ale body uspořádány znatelně systematičtěji – nižší ziskovost obchodovaných firem se pojí s nižšími sazbami a naopak. Je to ale náznak nějaké put opce od Fedu?

3. Opce, nebo standardní monetární politika? V principu bychom na základě teorie i intuice čekali, že s větší ekonomickou aktivitou se budou pojit vyšší sazby, s ekonomickým útlumem naopak sazby nižší. Pokud pak dáme alespoň slabé rovnítko mezi ekonomickou aktivitu a zisky, dospějeme k tomu, co vidíme v prvním grafu. Vhled do celé věci pak můžeme možná dobře získat i podle současného dění:

Fed sazby zvyšuje, zisky doposud rostly, ale dá se uvažovat o tom, že tento růst bude slábnout (viz i poslední graf níže, který srovnává prodej nových domů a vývoj ziskovosti). Pokud začnou zisky znatelně klesat kvůli znatelnému ochlazení ekonomiky, Fed se zvedáním přestane, možná sazby otočí zase dolů. Akcie doposud táhly dolů násobky, Fed na to nijak nereaguje, plně v souladu s druhým grafem (a ekonomickou logikou). Pokud půjdou dolů zisky, sazby se mohou vydat stejným směrem, ale nešlo by o reakci na akciový trh (put opci), ale na dění v ekonomice. Na straně reálného produktu a také inflace. Piper Sandler v popisku ke grafům píše, že Fed reaguje na zisky, na valuace ne. Výše uvedené ale ukazuje, že to je trochu zkratka.

 

Čtěte více:

Relativně mírná recese a silný dolar pomáhají Fedu. Ten nebude kvůli akciím zasahovat, domnívá se Dudley
29.06.2022 13:42
Hluboká recese přichází ve chvíli, kdy v ekonomice dojde k nějakému zl...
Slok: Podmínka obratu na akciích
04.07.2022 6:01
Zatímco někteří ekonomové poukazují na silné rozvahy amerického soukro...
Fed nenechá ekonomiku USA sklouznout do vysoké inflace. Je připraven zvyšovat sazby i na úkor růstu, řekl předseda Powell
30.06.2022 8:45
Americká centrální banka (Fed) nenechá americkou ekonomiku sklouznout ...
Perly týdne: Medvědí trhy nekončí učebnicově, naše reality mezi nejnafouknutějšími na světě
01.07.2022 11:10
Valuace světových trhů se již dostaly pod dlouhodobější průměr, Freder...
Týdenní výhled: Tržní vývoj se dál točí kolem recese, tažení proti nadměrným ziskům pokračuje
04.07.2022 12:34
První prázdninový týden ovlivní svátky. V pondělí jsou zavřené trhy ve...
Investiční výhled na druhé pololetí - Čekání na odchod medvěda: Rozjezd inflace změnil pravidla hry
05.07.2022 17:22
Ještě než jsme vkročili do letošního roku, bylo jasné, že inflace zůs...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data