Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Guvernér Michl: ČNB bude dál bránit nadměrným výkyvům koruny. Prognóza započetla výrazně vyšší inflaci

Guvernér Michl: ČNB bude dál bránit nadměrným výkyvům koruny. Prognóza započetla výrazně vyšší inflaci

04.08.2022 14:39, aktualizováno: 4.8. 16:36
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky ponechala klíčovou úrokovou sazbu, dvoutýdenní reposazbu, beze změny na úrovni 7,00 procenta. Konsensuálním očekáváním analytiků a ekonomů v anketě Bloomberg bylo zvýšení o 25 bps na 7,25 procenta. Například ekonomové ČSOB či České bankovní asociace počítali s ponecháním sazeb beze změny. Diskontní sazba zůstává na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. 

Bankovní rada jednala po personální obměně a poprvé v čele s novým guvernérem Alešem Michlem. Šlo o první ponechání sazeb po sedmi nadstandardních zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. 

Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Základní sazba setrvala na 7% hodnotě a je tak nejvyšší od dubna roku 1999. "Trh s tím to vývojem vesměs počítal, ačkoli byl mírně rozdělen mezi stabilitou a velmi mírným zvýšením sazeb o čtvrt procentního bodu. Samotné dnešní rozhodnutí by tak nemělo přinést výraznější pohyby na trzích, ačkoli trh bude pečlivě sledovat nadcházející tiskovou konferenci a další signály o budoucím nastavení měnové politiky. Tlak na kurz koruny byl v tomto týdnu opět citelnější, jelikož trh stejně jako na začátku července zkoušel sázet na možné ukončení intervencí a skokové oslabení koruny. Více informací se dozvíme na nadcházející tiskové konferenci," komentuje ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Vývoj kurzu české koruny k euru (EURCZK) online:

Dnešní jednání rady se zúčastnilo všech sedm členů. Rada má od počátku července tři nové členy a post guvernéra převzal Aleš Michl, který v pozici člena rady hlasoval ve stávajícím cyklu zvyšování úroků vždy proti jejich růstu. Na jednání byl i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Pro stabilitu sazeb hlasovalo 5 ze 7 členů bankovní rady

Pět z celkem sedmi členů bankovní rady ČNB dle slov guvernéra Michla hlasovalo pro stabilitu úrokových sazeb. Dva ze sedmi členů požadovali růst sazeb o 100 bps.

"Přijaté rozhodnutí bankovní rady se opírá o novou makroekonomickou prognózu. V základním scénáři prognózy je z důvodu výjimečně vysoké míry nejistoty horizont měnové politiky posunut do období 18-24 měsíců v budoucnosti. Bankovní rada diskutovala i další scénáře," uvedl guvernér ČNB Michl.

"Dovolte mi ujistit veřejnost, že kroky ČNB budou dostatečné k obnově cenové stability v rámci mandátu ČNB," řekl také guvernér Michl.

Co říká nová prognóza ČNB?

Nová prognóza centrální banky letos čeká růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,3 procenta a příští rok o 1,1 procenta. V předchozí květnové prognóze banka letos počítala s růstem o 0,8 procenta a příští rok o 3,6 procenta. Loni ekonomika stoupla o 3,3 procenta. Pro rok 2024 prognóza čeká 3,8 %.

Centrální banka zvýšila také odhad inflace, letos podle ní vystoupá na průměrných 16,5 procenta. V květnu odhadovala růst na 13,1 procenta. V příštím roce ČNB počítá s poklesem spotřebitelských cen na 9,5 procenta, v květnu odhadovala snížení na 4,1 procenta. Pro rok 2024 prognóza pracuje s 2,4 %.

Graf: Nová prognóza ČNB - inflace

Prognóza ČNB 4. 8. 2022 inflace

Pro sazbu 3M PRIBOR prognóza pracuje pro roky 2022 až 2024 postupně s hodnotami 6,2 %, 5,2 % a 3,1. Původní počítala pro letošek s 7,0 % a příští rok s 5,1 %.

Pokud jde o kurz koruny k euru, nová prognóza očekává pro roky 2022 až 2024 postupně 24,8 EURCZK, 25,7 EURCZK a 25,5 EURCZK.

Tabulka: Nová prognóza ČNB

Nová prognóza ČNB 4. 8. 2022

Bankovní rada vyhodnotila rizika a nejistoty prognózy jako výrazné a jdoucí oběma směry. Mezi proinflační rizika řadí nárůst cen komodit, hrozbu ztráty ukotvenosti inflačních očekávání i uvolněnější fiskální politiku. Mezi protiinflační pak řadí vzrůstající pravděpodobnost recese v zahraničí a výraznější než prognózovaný útlum domácí spotřebitelské a investiční poptávky. 

Slovo guvernéra: Tři klíčové podmínky pro snížení inflace

"Nacházíme se v období extrémní nejistoty. Válka na Ukrajině a s ní spojené rostoucí ceny energií mohou inflaci dále přiživit. Je téměř jisté, že meziroční růst cen do konce roku dosáhne hodnot kolem 20 %. To už ale v tuto chvíli centrální banka ovlivnit nemůže," uvádí Aleš Michl ve slově guvernéra, které bude předmluvou zprávy o stabilitě, která bude zveřejněna příští pátek. 

"Každá změna úrokových sazeb se projeví v ekonomice se zpožděním. Největšího efektu dosahuje přibližně za rok a půl. Nereagujeme tedy mechanicky na poslední čísla o inflaci, která jsou mimořádně vysoká, ale zejména na její výhled. A dobrá zpráva je, že podle prognózy ČNB by inflace měla klesnout do roku a půl k úrovním poblíž 2 %. Co onen obrat způsobí? Pokles reálné kupní síly lidí bude tlumit poptávku a tím pádem i inflaci. Zpomaluje rovněž růst úvěrů pro domácnosti a firmy, a tedy i růst množství peněz v ekonomice. Stávající výše úrokových sazeb je tudíž zatím dostatečně restriktivní," pokračuje Michl.

"Současná inflace je výsledkem nákladových i poptávkových tlaků. S dovezenými nákladovými inflačními tlaky žádná centrální banka nic moc nezmůže. Nedokážeme měnovou politikou zlevnit ceny plynu nebo elektřiny. Můžeme však bránit jejich přelití do domácí ekonomiky. V prostředí klesající poptávky již nebudou moci obchodníci zvyšovat ceny tak snadno jako dříve," uvádí Michl. Tři klíčové podmínky pro snížení inflace, v pořadí podle důležitosti, jsou z jeho pohledu následující. "Za prvé, je nutné snížit míru zadlužování země. Za druhé, je potřeba zabránit mzdově inflační spirále. Růst mezd tedy musí odrážet růst produktivity práce, ne růst cen v ekonomice. A za třetí, je třeba držet úrokové sazby na vyšší úrovni, která brzdí ekonomiku," shrnul Michl.

"S ohledem na nejistotu, která nás v nadcházejících měsících čeká, nám dnešní rozhodnutí umožní vyhodnocovat další vývoj ekonomiky a účinnost současné výše úrokových sazeb. Za bankovní radu ujišťuji veřejnost, že kroky ČNB budou dostatečné k obnovení cenové stability v souladu se zákonným mandátem," uzavírá guvernér ČNB Aleš Michl.

Stabilita sazeb střídá sérii jejich prudkého růstu 

Na předchozím měnovém jednání koncem června rada pod vedením předchozího guvernéra Jiřího Rusnoka zvedla základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Na počátku května ji zvýšila o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. Na konci března to bylo o 0,5 procentního bodu na pět procent. Na zasedání počátkem února rada zvýšila sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Na zasedání před Vánocemi stoupla sazba o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Počátkem loňského listopadu sazba stoupla o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, přičemž to bylo nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. Předtím v září odhlasovala rada zvýšení základní sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta.

Guvernér České národní banky Aleš Michl, který do funkce nastoupil 1. července, se v okamžiku vstupu do funkce přihlásil ke dvěma hlavním cílům centrální banky, tedy cenové a finanční stabilitě. Prioritou bude podle něj snížení inflace, řekl v dané chvíli. Michl byl v původní skladbě bankovní rady ČNB s dalším členem Oldřichem Dědkem v menšině s názorem, stojícím proti dosavadnímu cyklu prudkého zvyšování úrokových sazeb. Hned po svém jmenování Michl uvedl, že na prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb beze změny. Koruna na Michlovo jmenování reagovala prudkým oslabením.

Česká republika musí být s případným dalším utahováním měnové politiky obezřetná, protože domácí i světová ekonomika zpomaluje, řekl před konce července ve svém prvním mediálním vystoupení po zahájení svého funkčního období jeden ze tří nových členů bankovní rady centrální banky Jan Frait. Úrokové sazby jsou podle něj již dostatečně vysoké na to, aby omezily poskytování úvěrů, spotřebu a investice. Zatímco inflace má v nadcházejících měsících zrychlit na přibližně 20 %, pravděpodobně dosáhne letos vrcholu na podzim a centrální banka by podle něj měla na svém příštím zasedání 4. srpna zaujmout prozíravější pohled. "Já určitě nebudu navrhovat snižování sazeb, ale budu zvažovat mezi stabilitou sazeb a případně nějakým mírným nárůstem," řekl před koncem července Jan Frait. "Bude to hodně o diskuzi v bankovní radě a vyhodnocení těch signálů, které přicházejí a které jsou v posledních týdnech spíše na té straně, která velí k opatrnosti před dalším zvyšováním. Ale samozřejmě ta situace se může měnit."

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová, rovněž nová členka bankovní rady, hovořila před koncem července jako host Radiožurnálu o výhledu na inflaci, ekonomiku i o svém postoji k měnové politice. „Inflace je velmi vysoká a v příštích měsících bude, bohužel, ještě cílit,“ uvedla Zamrazilová zejména s odkazem na přeceňování cen energií. Dodala ale, že to „určitě není oblast, kterou by mohlo zvýšení měnověpolitických sazeb nějaký způsobem ovlivnit“. „Na debatu nepřijdu předem na sto procent rozhodnutá, co udělám. Jsem člověk otevřený všem názorům,“ řekla ohledně srpnového hlasování Zamrazilová. 

Jaké argumenty by ji přiměly přiklonit se k hlasování pro zvýšení sazeb? Byl by to vyšší než očekávaný výsledek HDP tažený především spotřebou domácností a také informace o mzdových vyjednáváních, kde vláda zatím „celkem rozumně odolává tlaku na zvýšení mezd“. Právě roztočení mzdově-inflační spirály vnímá Zamrazilová jako obzvláště vysoké riziko pro ekonomiku. „Pokud by si zaměstnanci vynutili zvýšení mezd o inflaci, tak je to jasná známka toho, že je rozjetá mzdově-inflační spirála… Byl by to důvod pro agresivní zvyšování sazeb,“ uvedla krom jiného.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 16:36 SEČ:
Střední Evropa kurz změna (%)* denní maximum denní minimum
CZK/EUR 24.6141 -0.1703 24.6747 24.5085
CZK/USD 24.1445 -0.3858 24.2690 24.0625
HUF/EUR 395.3163 0.1889 396.8792 393.8874
PLN/EUR 4.7246 0.5441 4.7296 4.6943
Asie kurz změna (%)* denní maximum denní minimum
CNY/EUR 6.8822 0.1125 6.8897 6.8550
JPY/EUR 135.8555 -0.1811 136.9361 135.6690
JPY/USD 133.2455 -0.4449 134.4140 133.1900
USA, Evropa kurz změna (%)* denní maximum denní minimum
GBP/EUR 0.8422 0.5852 0.8429 0.8356
CHF/EUR 0.9773 0.0476 0.9797 0.9761
NOK/EUR 9.9489 0.5290 9.9513 9.8656
SEK/EUR 10.3647 -0.1613 10.3908 10.3562
USD/EUR 1.0196 0.2586 1.0203 1.0155
Ostatní kurz změna (%)* denní maximum denní minimum
AUD/USD 1.4384 -0.0719 1.4418 1.4304
CAD/USD 1.2864 0.1643 1.2876 1.2818
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny


Čtěte více:

Nový guvernér ČNB Michl: Prioritou bude snížení inflace
01.07.2022 8:37
Guvernér České národní banky Aleš Michl, který do funkce nastoupil dne...
Nový člen bankovní rady Jan Frait apeluje v dalším postupu ČNB na obezřetnost
26.07.2022 15:04
Česká republika musí být s případným dalším utahováním měnové politiky...
Viceguvernérka ČNB Zamrazilová: Mzdově-inflační spirála by byla důvodem pro agresivní zvyšování sazeb
27.07.2022 11:12
Viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová hovořila jako host ...
Ekonom ČBA Seidler: ČNB sazby patrně nezmění a trh s tím počítá. Klíčové bude vyznění tiskové konference guvernéra Michla
04.08.2022 8:23
Bankovní rada ČNB bude jednat o nastavení měnové politiky dnes. Na roz...
Rozbřesk: Spor o měkké přistání Fedu a den “D” pro nového guvernéra a bankovní radu ČNB
04.08.2022 9:02
To co před dvěma lety začalo v USA jako přátelská výměna názorů mezi a...
Stanjura: O možné dani z neočekávaného zisku by se mělo rozhodnout do 10. září
04.08.2022 8:54
O možném zavedení daně z neočekávaného zisku by se mělo rozhodnout do ...
Britská centrální banka zvýšila úroky nejvýrazněji od roku 1995, očekává recesi
04.08.2022 13:30
Britská centrální banka dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu o pů...

Váš názor
  • uf
    04.08.2022 16:03

    chápu že poprvé jsou to nervy, ale projev působil všelijak jen ne klidně a rozvážně tak si asi musíme držet palce bo jestli se takhle nervně bude i rozhodovat tak se máme na co těšit, pro jistotu se ale raději zbavit české měny :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: uf
      04.08.2022 16:15

      Michl byl šíleně nervóní, asi měl proč: intervenujeme, ale koruna oslabí, v září bude inflace přes 20%, ale sazby nezvýšíme.., 2 členové pro zvýšení o 1%.. vidím to na velkou vnitřní nesourodost. Eura a dolary se asi valí pryč ve velkém.
      Zvonička
      •  
        04.08.2022 16:23

        To se dalo čekat. Jako člen rady ČNB s oponentním hlasem, dejme tomu. Ale v jeho věku a bez zkušeností vzít post guvernéra?
        P0LDINKA
        •  
          04.08.2022 16:40

          přesně tak, Michla bych tak viděl ve školství, popularizovat finanční gramotnost jo, ještě jako člena ČNB apod.....ale na funkci guvernera nemá, prostě Rusnok působil úplně jinak....největší neštěstí je, když ambiciózní blb dostane funkci...
          abc1
          •  
            04.08.2022 16:49

            Je to nekompetentní loutka. Míísto práce guvernéra bude akorát přeposílat vzkazy, co si Babiš a Zeman myslí, že by měla dělat vláda..
            Zvonička
  •  
    04.08.2022 15:58

    Michl: "zatím vidíme spíše nákladovou inflaci" Co je to za vágní výraz???? "vidíme spíše"
    abc1
  •  
    04.08.2022 15:54

    takže inflace za rok 2022 16,5 %, původně 13,1 % a sazby 3M Pribor původně 7 % nyní 6,2 %. Takže očekávají vyšší inflaci a naopak sazby dolů???? Jsou normální???
    abc1
  •  
    04.08.2022 15:21

    Prosím, ať už ten hokus pokus s korunou skončí a přijmeme euro. CZK nám v téhle době absolutně k ničemu nepomohla, neochránila ani před inflací a hodnotu v krizových situacích taky neudržela. K čemu je taková měna?
    bob
    • Neplníme kritéria
      04.08.2022 18:15

      To ani nejde, neplníme kritéria pro přijetí, a to výrazně. Kromě toho, CZK je aktuálně příliš slabá, pro přechod na EUR bychom potřebovali kurs blízký 20 Kč/EUR.
      karel304
  •  
    04.08.2022 14:54

    bude zveřejněno co doporučoval odborná aparát ČNB ?.....co čekat od trouby Michla a jeho poskoků je do konce jejich funkčního období předem známo
    abc1
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m