Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový člen bankovní rady Jan Frait apeluje v dalším postupu ČNB na obezřetnost

Nový člen bankovní rady Jan Frait apeluje v dalším postupu ČNB na obezřetnost

26.07.2022 15:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Česká republika musí být s případným dalším utahováním měnové politiky obezřetná, protože domácí i světová ekonomika zpomaluje, řekl ve svém prvním mediálním vystoupení po zahájení svého funkčního období jeden ze tří nových členů bankovní rady centrální banky Jan Frait.

Úrokové sazby jsou již dostatečně vysoké na to, aby omezily poskytování úvěrů, spotřebu a investice, řekl Jan Frait novinářům. Zatímco inflace má v nadcházejících měsících zrychlit na přibližně 20 %, pravděpodobně dosáhne letos vrcholu na podzim a centrální banka by podle něj měla na svém příštím zasedání 4. srpna zaujmout prozíravější pohled.

03

"Já určitě nebudu navrhovat snižování sazeb, ale budu zvažovat mezi stabilitou sazeb a případně nějakým mírným nárůstem," řekl v pondělí Jan Frait. "Bude to hodně o diskuzi v bankovní radě a vyhodnocení těch signálů, které přicházejí a které jsou v posledních týdnech spíše na té straně, která velí k opatrnosti před dalším zvyšováním. Ale samozřejmě ta situace se může měnit."

Rostoucí globální náklady na energii a tlaky přehřátém trhu práce a nemovitostí vytlačily minulý měsíc růst spotřebitelských cen na 17,2 %, což je nejrychlejší za tři desetiletí. Zároveň se předpokládá, že ekonomika prochází mírnou recesí, protože nedostatek všeho od čipů po pracovníky způsobuje narušení klíčového zpracovatelského průmyslu.

04

Centrální banka za poslední rok zvýšila svou hlavní sazbu o 675 bazických bodů, přičemž posledním krokem bylo zvýšení o 125 bazických bodů v červnu. To bylo těsně předtím, než prezident Miloš Zeman, kritik agresivního utahování, provedl změny v bankovní radě výměnou členů, kteří zvýšení podporovali.

Frait byl dříve šéfem oddělení finanční stability banky a dříve působil v její politické radě v letech 2000 až 2006. Řekl, že není proti nedávné praxi centrální banky prodávat devizové rezervy, aby se zabránilo znehodnocení koruny, pokud je intervence „relativně dočasná“ a nevytváří dojem závazku. „Nejsem velký zastánce dlouhodobějšího intervenování, ale ve specifických situacích, kdy je šok do platební bilance, je určitá přítomnost na trhu normální.“ Dodal, že je "se současnými úrovněmi kursu koruny skutečně spokojen". "Musím říci, že mi to docela konvenuje.“


Šestapadesátiletý ekonom také řekl, že je "spíše zastáncem relativně přísnější měnové politiky v delším období" a že by v příštích letech rád viděl sazby v průměru vyšší než v předchozí dekádě. Upřednostňuje přitom cílování inflace ve vzdálenějším horizontu, než je standardních 12–18 měsíců, které lépe odráží dlouhodobější faktory, jako jsou úvěrové standardy a ceny aktiv, které je obtížnější zachytit stávajícími prognostickými modely. 

Takový přístup by podle Fraita umožnil centrální bance nyní zvyšovat sazby méně agresivně a také je v budoucnu snižovat pomaleji. "Znamená to, že nepůjdeme z jednoho extrému do druhého," řekl. "Naše současná měnová politika je již poměrně restriktivní."

Scénář recese


Tento pohled se podobá takzvanému alternativnímu scénáři centrální banky, který předpokládá, že se tvůrci politik zdrží dalšího zpřísňování a inflace dosáhne 2% cíle za dva roky.

Podle Fraita se domácí i globální ekonomika „výrazně posunula směrem ke scénáři recese“. Přesto se česká spotřebitelská poptávka a cenové tlaky mohou projevit jako trvalejší, než se v současnosti předpokládá, což by si podle něj mohlo vyžádat další utažení. "Situace se samozřejmě může změnit," řekl Frait. „Já v žádném případě nevylučuju, že by sazby dál rostly, ať již teď nebo někdy v brzkém horizontu.“

Zdroj: Bloomberg, ČNB

 

Čtěte více:

Komentář Jana Bureše: ČNB opět výrazně zvyšuje úrokové sazby, bude pokračovat dál?
22.06.2022 16:58
Česká národní banka naposledy ve staré “sestavě” opět výrazně zvýšila ...
Nový guvernér ČNB Michl: Prioritou bude snížení inflace
01.07.2022 8:37
Guvernér České národní banky Aleš Michl, který do funkce nastoupil dne...
Rozbřesk: Zeman chce holubičí bankovní radu ČNB
04.07.2022 9:03
Výroky prezidenta Zemana pro korunu nevěstí nic úplně dobrého. V rozho...

Váš názor
  • nasi experimentatori
    27.07.2022 10:51

    Madarska cb zvysila urokovku uz na 10.75% pri ocekavani rocni inflace 12,2%. Tak uvidime kde to nakonec dopadne lip.
    Ai-kun
    • Re: nasi experimentatori
      27.07.2022 12:01

      ti noví členové ČNB musí být lojalájní prezidentovi Zemanovi.....chtěl holubice, tak se tak budou chovat....kdy by tak dobře placený flek bez zodpovědnosti získali....
      abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data