Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonom ČBA Seidler: ČNB sazby patrně nezmění a trh s tím počítá. Klíčové bude vyznění tiskové konference guvernéra Michla

Ekonom ČBA Seidler: ČNB sazby patrně nezmění a trh s tím počítá. Klíčové bude vyznění tiskové konference guvernéra Michla

04.08.2022 8:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Bankovní rada ČNB bude jednat o nastavení měnové politiky dnes. Na rozdíl od posledního jednání bude mít k dispozici novou makroekonomickou prognózu. Především jde však o první jednání bankovní rady v obměněném personálním složení, které může přinést další informace o většinovém názoru bankovní rady na budoucí nastavení měnové politiky ČNB. Přinášíme komentář hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera:

Poslední mediální komentáře představitelů ČNB již některé pohledy nových členů bankovní rady objasnily. Viceguvernérka E. Zamrazilová i staronový člen bankovní rady J. Frait preferují stabilitu úrokových sazeb či jejich jen mírné zvýšení. Názory K. Kubelkové prozatím zveřejněny nebyly. Stabilitu sazeb pak podpoří tradičně O. Dědek a nový guvernér A. Michl. Naopak viceguvernér M. Mora a T. Holub budou pro další zvýšení sazeb. Jaký konsensus se příští čtvrtek vytvoří tak není zcela jednoznačné, ale jako nejpravděpodobnější scénář se zdá v současnosti stabilita úrokových sazeb.

Ačkoli inflace dále zrychlila a překonala poslední prognózu ČNB pro 2. čtvrtletí o více než 1 procentní bod (14,5 vs. 15,8 %) a v průběhu následujících měsíců lze očekávat další růst směrem k 20% hranici z titulu růstu cen energií, nová bankovní rada bude patrně argumentovat, že současná úroveň základních úrokových sazeb je dostatečně restriktivní a další zvýšení sazeb by inflaci v následujících měsících již tak či tak neztlumilo. Hlavní argumenty pro stabilitu sazeb budou patrně následující: 
a) další růst inflace je tažen především cenami energií, kde se přepisuje růst cen na burzách z titulu geopolitického napětí a obav z odstavení dodávek plynu z Ruska, což vyšší sazby ČNB neovlivní
b) výše úrokových sazeb ČNB je dostatečně restriktivní z pohledu úvěrové aktivity, což dokládají zpomalující měnové agregáty (graf 1) a citelné ochlazení nově poskytovaných hypoték (-40 % yoy za 1. polovinu roku, -60 % v červnu)
c) současná inflace je z pohledu měnové politiky již „prohraná bitva“ a rozhodování o sazbách cíluje především na inflaci na měnovém horizontu za rok, rok a půl, kdy už by inflace měla být opět dle současných výhledů jednociferná. 
d) světová ekonomika bude brzy čelit výraznějšímu zpomalení, což je předpoklad i pro vývoj tuzemské ekonomiky. To bude pro řadu cen působit desinflačně. Flash HDP za 2Q sice překvapil na pozitivní straně, nicméně předpokládané zpomalení tuzemské ekonomiky se pravděpodobně jen o čtvrtletí odsunulo a růst byl spíše tažen investicemi, zatímco spotřeba domácností postupně slábne.

Ekonom ČBA Seidler: ČNB  <a class=sazby patrně nezmění a trh s tím počítá. Klíčové bude vyznění tiskové konference guvernéra Michla" src="/Fotobank/5455e0f0-7183-4615-b54b-175c126ae999?width=446&height=324&action=Resize&position=Center" />

Uvedené argumenty jsou legitimní a patrně by je zvažovala i bankovní rada v původním složení. Ta by sice pravděpodobně úrokové sazby ještě dále navýšila mírně nad 8 %, ale rozdíl z pohledu inflačního boje oproti současné úrovni sazeb by tak či tak byl velmi omezený.

Hlavní přínos vyšších úrokových sazeb by tak byl zejména přes kurzový kanál.  Kurz však ČNB v současnosti udržuje na silnějších úrovních intervencemi. Vyšší úrokové sazby by také mohly více motivovat domácnosti spořit. Transmise sazeb ČNB do vkladových produktů je však pomalejší díky struktuře tuzemského trhu (nadbytek likvidity v sektoru následkem kurzového závazku ČNB), což tento efekt také omezuje. Formování a tlumení inflačních očekávání může ČNB dosáhnout i tím, že další růst sazeb v případě potřeby připustí. Vzhledem k tomu, že teprve nyní začne zvyšování sazeb v posledním roce na ekonomku působit a současná úroveň sazeb již restrikce přináší, stabilita sazeb na srpnovém tak má své opodstatnění. Další kroky pak budou záležet na aktuálním vývoji.

Analytický konsensus se nyní přiklání ke stabilitě sazeb, v tržních sazbách je zaceněna zhruba 50% možnost růstu sazeb o čtvrt procentního bodu. Trh dle vývoje úrokových sazeb FRA čeká, že by ČNB během příštích měsíců mohla sazby zvýšit k 7,5 % (graf 2), což je poměrně malé očekávání. Stabilita sazeb je tak v současnosti více méně očkovaná a neměla by tak způsobit citelnější tlak na kurz korun.

Obměněná bankovní rada tak dle našeho názoru v poměru 5:2 rozhodne příští čtvrtek o stabilitě úrokových sazeb. Na navazující tiskové konferenci však připustí možné zvýšení sazeb v případově potřeby, což je žádoucí i z pohledu tržního očekávání a snížení možného tlaku na korunu. Přístup k devizovým intervencím příští týden patrně nezmění, ačkoli předpokládáme, že dříve či později změní taktiku a namísto bránění konkrétní hladiny kurzu bude pouze mírnit případné výraznější oslabení koruny.

Ekonom ČBA Seidler: ČNB  <a class=sazby patrně nezmění a trh s tím počítá. Klíčové bude vyznění tiskové konference guvernéra Michla" src="/Fotobank/706aae38-b07e-472f-b7ac-0833f63f191a?width=388&height=278&action=Resize&position=Center" />

 

Čtěte více:

FX strategie: Homeopatické zvýšení sazeb ECB, jestřábí Fed a vyčkávání na komentáře nových centrálních bankéřů ČNB
19.07.2022 6:09
Homeopatické zvýšení sazeb ECB a zavřený Nord Stream 1 zanechají eur...
Nový člen bankovní rady Jan Frait apeluje v dalším postupu ČNB na obezřetnost
26.07.2022 15:04
Česká republika musí být s případným dalším utahováním měnové politiky...
Viceguvernérka ČNB Zamrazilová: Mzdově-inflační spirála by byla důvodem pro agresivní zvyšování sazeb
27.07.2022 11:12
Viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová hovořila jako host ...
Rozbřesk: Co čekat od srpnového zasedání ČNB? Stabilní sazby = tlak na korunu
29.07.2022 9:02
Příští týden nás čeká “velmi” důležité zasedání ČNB - se srpnovou prog...
Očekávané rozhodnutí o výši sazeb na čtvrtečním zasedání ČNB: Stejné anebo o trochu vyšší
01.08.2022 15:10
Česká národní banka ponechá na zasedání 4. srpna po devíti zvýšeních z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.