Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se bude v příštím roce dařit sedmi největším americkým firmám podle tržní kapitalizace?

Jak se bude v příštím roce dařit sedmi největším americkým firmám podle tržní kapitalizace?

28.12.2023 9:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Scénář měkkého přistání, který investoři v příštím roce očekávají, znamená další zisky pro americké akcie. Ale také kalí vyhlídky na další epickou rally na technologických gigantech, kteří dominovali trhům v roce 2023. Jak bude vypadat rok 2024 pro sedm největších akcií indexu S&P 500 podle tržní hodnoty – Apple, Microsoft, mateřskou společnost Google Alphabet, Amazon.com, Nvidii, Teslu a vlastníka Facebooku Meta Platforms?

Zdá se, že jedno z klíčových témat stojících za nárůstem tzv. Velké sedmičky, která letos stála za téměř dvěma třetinami růstu indexu S&P 500, ztratilo pro investory na důležitosti. Obavy z recese udělaly totiž z technologických gigantů s rostoucími zisky, robustním cash flow a rozvahami bezpečný přístav. K tomu se přidal boom umělé inteligence, a tak tato skupina do poloviny července vzrostla téměř o 100 % oproti zhruba 20 % u indexu S&P 500. Ale jak po červencovém zvýšení úrokových sazeb Fedem (které nyní investoři považují za poslední v tomto cyklu) roste důvěra v ekonomiku, zisky technologických titánů zpomalují. Od konce července skupina posílila už jen zhruba o 6 %, zatímco široký trh vzrostl o asi 4 %.

m71

Přesto se stále najde skupina ekonomů, kteří předpovídají, že Fed při boji s inflací spustí recesi. Nicméně investoři zatím spíše věří měkkému přistání a přesouvají svou pozornost i na menší technologické akcie a další sektory, které stály po většinu roku 2023 v koutě. "Jediný způsob, jak zachovat Velkou sedmičku, je, když budeme mít horší než dokonalé přistání," řekl Rhys Williams, hlavní stratég společnosti Spouting Rock Asset Management. "Přesto si z hlediska konstrukce portfolia myslím, že jde stále o dobrý hedge, i když se na chvíli zastaví."

Apple

Apple letos vyskočil asi o 50 % na rekordní maximum a navýšil svou tržní hodnotu nad 3 biliony dolarů, což je více než u kterékoli jiné společnosti na světě. Býci říkají, že stále existuje prostor pro růst, částečně kvůli jeho vedoucí pozici na trhu. „I když se to v tuto chvíli zdá nepochopitelné, myslím si, že Apple bude dále růst, dokud tu nebude náhrada toho, co dělá, a já prostě žádnou nevidím,“ řekla Kim Forrest, investiční ředitelka Bokeh Capital Partners LLC.

apple

Samozřejmě tu jsou i překážky. Oživení cyklických prodejů iPhonů a osobních počítačů nemusí přijít dříve než v druhé polovině roku 2024 a jeho růst závisí také na síle čínských spotřebitelů. Apple byl také pomalejší než jeho ostatní kolegové z Big Techu v oblasti umělé inteligence, což je zásadní oblast růstu.

Microsoft

Microsoft také letos dosáhl historického maxima díky optimismu ohledně umělé inteligence a růstu cloudu, když se mu podařilo integrovat technologii ChatGPT od OpenAI do svých produktů. Někteří investoři říkají, že má pravděpodobně nejlepší pozici ze svých vrstevníků Velké sedmičky ohledně využití potenciálu umělé inteligence. "Myslíme si, že Microsoft bude v tomto závodě velkým vítězem," protože již začíná ukazovat, jak produkty zpeněžit, řekl Jamie Meyers, hlavní akciový analytik společnosti Laffer Tengler Investments.

Amazon

Amazon letos od října přidal zhruba 80 % poté, co vykázal vyšší zisky, než se očekávalo, které ukázaly na stabilizaci růstu v cloudové divizi AWS. "Amazon vykvetl později," řekl Ken Mahoney, prezident Mahoney Asset Management. "Ale také má opravdu velké příležitosti v umělé inteligenci, a zejména v cloudu." Amazon je stále hluboko pod svým maximem z roku 2021, kolem 187 USD na akcii, což dává investorům pocit možného růstu.

amazon

Nvidia

Nvidia získala titul jako miláček AI poté, co poptávka po jejích čipech vedla k prudkému růstu zisků. Díky letošnímu rekordnímu nárůstu o více než 200 % se tyto akcie staly nejvýkonnějšími v indexech S&P 500 i Nasdaq 100 . Trh vkládá do tohoto výrobce čipů velké naděje. V posledním roce vzrostly odhady Wall Street na jeho zisky v roce 2025 o více než 150 %, ukazují data Bloombergu.

Analytici jsou ohledně Nvidie v drtivé většině optimističtí – více než 90 % těch, kteří ji pokrývají, ji doporučují k nákupu, a průměrná cílová cena 652 USD implikuje zhruba 30% nárůst. „Provedení je klíčové,“ řekl Hendi Susanto, analytik Gabelli Funds. "Právě teď je tu velká poptávka a provedení musí být solidní, aby tato vysoká očekávání splnilo."

nvidia

Alphabet

Alphabet, který letos narostl o 60 %, je v současnosti možná největší konkurencí Microsoftu v AI a v cloudových produktech. Nyní ale chtějí investoři vidět jasnou cestu k vyšším příjmům z Gemini.

alphabet

Mateřská společnost Googlu, která se obchoduje s přibližně 20násobkem budoucích výnosů, je jednou z cenově nejpřiměřenějších akcií z Velké sedmičky a je rovněž pod svým rekordním maximem. Meta má podobné ocenění, zatímco Tesla s přibližně 70násobkem budoucích zisků je nejdražší. Průměr všech sedmi firem je zhruba 32. „Google a Meta jsou relativně levnější ve srovnání se zbytkem“ skupiny, řekl Williams ze společnosti Spouting Rock.

Meta


V éře sociálních médií není žádným překvapením, že je Meta velmi oblíbená. Akcie společnosti se v roce 2023 téměř ztrojnásobily a může se pochlubit nejvíce býčím hodnocením Wall Street ve své historii. Akcie společnosti Meta jsou také pod svým maximem z roku 2021.

meta

"Meta celkově zůstává naším hlavním tipem" mezi internetovými akciemi, uvedli analytici Citigroup pod vedením Rona Joseyho 20. prosince. „Zapojení se neustále zvyšuje, protože Meta těží z víceletého produktového plánu napříč sociálními sítěmi, GenAI a reklamními nástroji, a marže se rozšiřují.“

Tesla

Tesla má za sebou turbulentnější rok než většina ze skupiny, ale stále se více než zdvojnásobila. Přestože vypadá jako vítěz na poli elektromobilů, analytici na ni v poslední době zanevřeli a snížili očekávání jejích dodávek a zisků, protože se poptávka v celém odvětví ochlazuje.

Býci přesto ukazují na vedoucí pozici Tesly a její schopnost využívat trendy, jako je umělá inteligence ve svůj prospěch. I tato akcie je hluboko pod svým maximem v roce 2021.

„Existuje tolik různých cest k růstu a tolik různých věcí, na kterých pracují,“ řekl Meyers z Laffer Tengler Investments. "Prostě nečekáme, že by se zpomalila."

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

CIC Wealth: Microsoft přebírá pozici Applu
16.11.2023 10:54
Velké technologie se opět stávají předmětem zájmu investorů. Týká se t...
Víkendář: Kam investuje jeden z nejlepších hodnotových investorů současnosti?
09.12.2023 8:56
Andrew Wellington z Lyrical Asset Management je podle CNBC jedním z ne...
Bernstein: Pro Teslu bude těžké udržet si svůj růstový příběh, tudíž i vysoké valuace
13.12.2023 6:15
Toni Sacconaghi ze společnosti Bernstein měl podle CNBC doposud negati...
Meta spustila v EU sociální síť Threads, kterou se snaží konkurovat síti X
14.12.2023 13:40
Americká internetová společnost Meta Platforms dnes v Evropské unii sp...
NVIDIA jako nejlevnější sázka na umělou inteligenci podle Bernstein. Lidé ale chtějí, aby měla konkurenci
18.12.2023 15:12
Akcie společnosti NVIDIA si letos připisují výrazné zisky, ale Stacy R...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data