Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Elektromobil od Applu, reinvestované zisky a hodnota společností

Elektromobil od Applu, reinvestované zisky a hodnota společností

13.03.2024 17:20

Nedávno jsem s jedním podnikatelem diskutoval o tom, jakými způsoby se dá dívat na hodnotu společností. Včetně těch, řekněme, slabších. A mohou souviset třeba s elektromobilovým příběhem Applu.

1 . Zadržené a reinvestované zisky: Již před dlouhou řadou let jsem narazil na názor, že do hodnoty firmy a jejího vlastního jmění promlouvá položka „nerozdělené zisky“. A to přímo – pokud je nerozdělený zisk v rozvaze třeba 1 milion , měla by tato částka být přičtena k celku, který tvoří hodnotu firmy. Už tehdy jsem pojal podezření, že název „nerozdělený zisk“ je poněkud zavádějící - v někom může budit dojem, že jde o aktivum, neřkuli hotovost. Která leží nečinně ve firmě, je připravena k rozdělení a je nutno jí přidat k hodnotě společnosti.

Nerozdělený zisk je ale položkou pasiv, je součástí účetního vlastního jmění a financuje aktiva. V principu jde o následující: Nějaká firma vydělá za rok 1 milion korun na čistém zisku. Na toku hotovosti to může být třeba méně – dejme tomu, že 0,5 milionu zůstane v pohledávkách a něco v zásobách. Zbytek se na chvíli usadí v hotovosti, ale firma za ní koupí stroj. Zisk tak je nerozdělen, v pasivech může být takto vyúčtován a financuje nové zásoby, pohledávky a jeden stroj. Možná by místo názvu „nerozdělený zisk“ bylo lepší hovořit o „reinvestovaném zisku“ – ten nebudí dojem, že je připraven k výplatě a měl by se přičítat nad hodnotu aktiv.

Hodnota onoho 1 milionu nerozděleného zisku je tak (z „mezního“ pohledu) dána tím, co tato nová aktiva budou generovat v budoucnu – může to být více, než původní částka, ale také méně. Příkladem může být v úvodu zmíněný Apple. Přesněji řečeno jeho aktivity v oblasti elektromobility, od kterých nedávno upustil. Již před lety se objevovaly názory, že Apple tu nemá žádnou konkurenční výhodu a celkově jde o byznys na konkurenci hodně intenzivní. Nakonec toho také nechal.

Nedá se přímo odvodit, že Apple do tohoto pokusu investoval čistě ze svých reinvestovaných zisků. Nicméně jde o příklad, kdy firma drží ve své rozvaze velkou zásobu hotovosti, která se nashromáždila díky vysoké ziskovosti. A někdy to s jejím reinvestováním nevyjde – část zadržených a reinvestovaných zisků se znehodnotila. A část zase třeba prudce zhodnotila. Jde tu ale každopádně o to, co je na straně aktiv, ne pasiv.

2 . Hotovost v rozvaze: Téma reinvestovaných zisků je poměrně jednoduché, složitější je to s druhým, kterému se chci krátce věnovat. A opět nám poslouží Apple. Jde o obecné valuační uchopení oné hotovosti v rozvaze. Třeba tato společnost měla ke konci fiskálního roku 2023 účetní hodnotu aktiv asi 352 miliard dolarů. Hotovost přitom dosahoval asi 62 miliard dolarů. Tvořila tedy asi 17 % aktiv, což není málo ani z absolutního, ani z relativního pohledu. Jak jí uchopit, pokud chceme odhadovat hodnotu společnosti?

Na uvedenou otázku existuje až překvapivě hodně názorů. Nechme stranou tzv. valuační násobky, kterým by se mělo říkat spíše násobky naceňovací. Zaměřme se na diskontování očekávaného toku hotovosti. Možností je tu predikování toku hotovosti na firmu, určení hodnoty firmy a odečtení čistých dluhů (výsledek je hodnota vlastního jmění). Čisté dluhy jsou přitom počítány jako dluhy úročené mínus celá hotovost. Jenže takový přístup ignoruje třeba to, že část hotovosti je pracovní – všechna není dodatečným aktivem, které je k dispozici nad hodnotu provozu firmy.

I kdybychom odhadli a zohlednili, jak velká část hotovosti je provozní, implicitně pak předpokládáme, že zbytek má takovou hodnotu, jakou má účetně nyní – tj., u Applu a dalších by se předpokládalo, že již nebudou žádné neúspěšné, hotovostí financované projekty. Nebo se naopak nedostaví veleúspěšné projekty, jejichž hodnota bude vyšší, než hodnota hotovosti, která je financovala.

Jinak řečeno, hodnota hotovosti v rozvaze firmy nemusí být stejná, jako hodnota hotovosti v rukou akcionářů. Dá se to zase obejít nějakým tím předpokladem. Jedním z řešení také může být valuace na základě přesně napredikovaných dividend, či toku hotovosti na vlastní jmění. Tak, že takové predikce odráží to, co firma bude s hotovostí pravděpodobně skutečně dělat. Nakonec tu ale opět hovoříme jen o tom, že je dobré si být vědom, co daná čísla, odhady a valuace odráží a co ne. A jaké předpoklady za nimi (ne)stojí.

 

Čtěte více:

Hlavní ekonom Goldman Sachs: Americké sazby v březnu dolů nepůjdou. Jaké jsou jeho scénáře?
13.03.2024 11:43
Hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius stále čeká, že americká centrá...
Adidas má za loňský rok první ztrátu po více než 30 letech, dividendu nezmění
13.03.2024 11:16
Německý výrobce sportovních doplňků Adidas hospodařil v loňském roce s...
Martin Kycelt: Trh mírně horší čísla o inflaci nerozhodila. Má Nvidia ještě potenciál růst?
13.03.2024 13:26
Včera vyšla mírně horší data o inflaci v USA, než se očekávalo, a to ...
Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence
13.03.2024 14:15
Europoslanci dnes schválili nová pravidla pro fungování umělé intelige...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data