Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Proč podzimní volby v USA mohou ohrožovat českou korunu?

Rozbřesk: Proč podzimní volby v USA mohou ohrožovat českou korunu?

04.04.2024 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká koruna byla na začátku roku 2024 viditelně pod tlakem ze dvou hlavních důvodů. Za prvé, ČNB začala snižovat úrokové sazby dříve než ECB a Fed. Navíc trhy v průběhu prvního kvartálu odkládaly své sázky na první pokles sazeb v USA, což se koruně logicky nelíbilo. A za druhé, poptávka po průmyslovém zboží šla globálně ke konci roku 2023 a na začátku roku 2024 dolů - to se podepsalo na náladě v exportně orientovaném průmyslu a pravděpodobně i na jeho ochotě zajišťovat otevřené eurové pozice na začátku tohoto roku (svoji roli sehrála “menší atraktivita” forwardových kurzů daná nižším úrokovým diferenciálem). 

V našem základním scénáři předpokládáme, že oba negativní faktory začnou v dalším průběhu roku slábnout, koruna by pak mohla zastavit své ztráty a začít lehce zpevňovat. Některé události posledních týdnů nám trochu dávají za pravdu, jiné však ne a ukazují na přetrvávající možná rizika pro českou měnu. 

Pro korunu bezesporu vyznívají příznivě poslední výsledky průmyslových podnikatelských nálad. Nejde tolik o české indikátory (vylepšení zaznamenaly jak PMI, tak nálady podle ČSÚ), jako spíše o globální náladu v průmyslu. Globální index nákupních manažerů vystoupal v březnu na nejvyšší hodnotu od června 2023 - vylepšilo se jak hodnocení nových objednávek, tak výroby. 

Na druhou stranu, pozitivní obrat v evropském průmyslovém sentimentu je zatím relativně malý a absolutní hodnota indexů nákupních manažerů v Česku i v Německu zůstává hluboko pod klíčovou úrovní 50 bodů - jednoduše řečeno, na výraznější “rozmrznutí ledů” v českém exportně orientovaném průmyslu si musíme počkat. Navíc z pohledu evropských exportérů nevyznívá vůbec dobře rostoucí napětí v globálním obchodě. Zatím se jedná o drobné “přestřelky” - francouzské “vyloučení” čínských automobilek vyvolává “proti-reakci” u vína a koňaku. 

Pravá zatěžkávací zkouška však může přijít na podzim s americkými volbami. Pokud by v případě vítězství Donalda Trumpa došlo k navýšení cel o 10 %, mohlo by to mít na německé vývozy podle propočtů tamních institutů dopad okolo 5 % (a další negativní dopady by zasáhly investice). To by ve finále byla špatná zpráva jak pro euro, tak i pro všechny středoevropské měny včetně koruny. Navíc vyšší americká cla by pravděpodobně znamenala také vyšší americkou inflaci a vyšší úrokové sazby amerického Fedu (respektive jejich pozdější a pomalejší pokles). A to by byl pro korunu další problém. Sečteno, podtrženo, naše sázky na pozitivní obrat na koruně jsou zatíženy řadou rizik a nejistot. A jedním z hlavních jsou podzimní volby v USA. 

*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží v okolí 25,30 EUR/CZK a vyčkává na nové impulsy. Relativně pozitivně pro ni mohla vyznít poslední série globálních PMI v průmyslu a na konci týdne čekáme také relativně slušný výsledek českého maloobchodu. Na druhou stranu, české koruně se dál nelíbí vysoké úrovně amerických výnosů (viz EUR/USD).

Eurodolar

Nejen včerejší data z USA a EMU, ale i vystoupení centrálních bankéřů přinesly smíšené informace, které však zapadly do trendu posledních dní. V eurozóně zmiňme nižší než očekávanou inflaci a v USA pak vystoupení šéfa Fedu Powella, který opatrně trhům naznačoval, že sázky na relativně brzké snižování sazeb nemusí být správné. Powell konkrétně uvedl, že bude zapotřebí větší jistoty, pokud jde o inflační výhled, aby bylo možné uvažovat o snižování sazeb.

Výsledkem tedy je, že dolarový dvouletý výnos (4,73 %) se stále obchoduje mírně pod letošním vrcholem (4,75 %) a delší splatnosti atakují důležité technické rezistence (4,42 % na deseti letech). Nicméně dolar (prozatím) nedokáže profitovat z převážně solidních amerických dat a vyšších výnosů.
Dnešní kalendář sice obsahuje několik vystoupení centrálních bankéřů (z Fedu) a některá zajímavá data (viz např. výrobní inflace v EMU), ale eurodolar bude již zřejmě vyhlížet zítřejší data z amerického trhu práce.

Regionální Forex

Dnes odpoledne bude polská centrální banka rozhodovat o úrokových sazbách, které velmi pravděpodobně ponechá beze změny. Stane se tak přesto, že nedávno zveřejněná březnová inflace vykázala velmi nízké číslo, když v meziročním vyjádření spadla na 1,9 %. Vedení NBP však bude s reakcí vyčkávat na to, jak se do cen promítne zvýšení DPH na potraviny a uvolnění cen energií. Nicméně pokud si komentář k rozhodnutí NBP přidrží svoji jestřábí rétoriku, tak zlotý z toho může profitovat.


Čtěte více:

Proč Toyota nesází jen na elektromobily?
04.04.2024 6:21
Na Yahoo Finance poukazují na to, že zatímco třeba korejské automobilk...
Zlato trhá rekordy, Apple zkoumá osobní roboty a futures jsou smíšené
04.04.2024 8:43
Patria ukončuje analytické pokrytí Pilulky. Zlato trhá rekordy. Amazo...
FT: Google zvažuje zpoplatnění služeb založených na generativní umělé inteligenci
04.04.2024 8:56
Americký internetový vyhledávač Google zvažuje, že zpoplatní nové "pré...
Apple opustil projekt elektromobilu. Nyní zkoumá možnost výroby robotů do domácnosti
04.04.2024 9:02
Americká technologická společnost Apple zkoumá možnost začít vyrábět r...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y