Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

17.08.2006 10:25
Autor: KBC/Patria

PKO BP: Další kandidáti na post generálního ředitele
Podle Gazeta Wyborcza se objevují spekulace, že současný generální ředitel Bank BPH, Jozef Wancer, je mezi kandidáty na nového generálního ředitele PKO BP. Dalšími kandidáty z Bank BPH jsou Mariusz Grendowicz (zástupce generálního ředitele zodpovědný za korporátní segment) a Wojciech Sobieraj (bývalý zástupce generálního ředitele zodpovědný za retailový segment).

Náš názor: Minulý týden zástupce Ministerstva státní pokladny uvedl, že hledání nového generálního ředitele je v plném proudu a že ho pro ministerstvo vykonává personální agentura. Neočekáváme, že by spekulace ohledně konkrétních kandidátů měly nějaký dopad na obchodování. Dalšími kandidáty, které Gazeta uvedla, jsou zástupce generálního ředitele PKO BP Slawomir Skrzypek (jmenován politicky, hlavní kandidát, ale bez požadované minimální praxe v bankovním sektoru) a Jaroslaw Bauc (bývalý ministr financí a bývalý generální ředitel Skarbiec AM, v současnosti generální ředitel Polkomtel). Opakujeme doporučení Držet pro PKO BP.

PKN Orlen: Rusko možná uzavře zastaralý ropovod Družba
Hlavní litevský ropovod je příliš zastaralý na to, aby fungoval normálně, jak uvádí včerejší Moscow Times, které citují generálního ředitele společnosti Transneft Semyona Vainshtoka. Podle něj je nyní Družba 1 v provozu na jednu pětinu svého normálního tlaku a již překonala svoji běžnou životnost (ropovod je starý 42 let ve srovnání s 30 lety běžného cyklu). V nejhorším případě bude muset Transněft úplně přebudovat 140km úsek. Do té doby bude Mazeikiu odříznuta od dodávek ropy a Vainshtok nebyl schopen říci, kdy bude obnovena. Podle mluvčího Mazeikiu je společnost schopná zachovat úroveň svojí současné produkce, když dodávky z ruského ropovodu nahradí dodávkami z ropného terminálu v Primorsku.

Náš názor: Zpráva je pro PKN Orlen rozhodně negativní. I když společnost odmítá možnost, že odstoupí od transakce Mazeikiu, zdá se nám, že trh by takové řešení preferoval. Problémy s dodávkami prostřednictvím ropovodu Družba se zdají být permanentního charakteru a dodávky jinými způsoby by zcela jistě stlačily marže. Máme také obavy, jestli transakce s Mazeikiu může být za cenu dohodnutou se společností Yukos pro PKN výhodná.

PGNiG: Energetický regulátor odmítl 8% zvýšení tarifů
Polský energetický regulátor (URE) odmítl 8% zvýšení tarifů zemního plynu požadované PGNiG a společnosti potřetí v řadě oznámil, ať požaduje menší zvýšení. Od letošního června regulátor odmítl požadavky na zvýšení o 12 % a 10,2 %. Společnost má čas do 25. srpna, aby upravila svůj požadavek na zvýšení tarifů.

Náš názor: Toto není příliš povzbudivá zpráva pro PGNiG, nicméně ji nepovažujeme za příliš negativní. Společnost se již proti rozhodnutí URE odvolala, když požaduje zvýšení o 4,9 % a domníváme se, že tentokrát je velká šance na schválení tohoto požadavku. Vezmeme-li v úvahu posilování polského zlotého vůči americkému dolaru, je na marže PGNiG vyvíjen o něco menší tlak, než jsme původně čekali, takže se zdá, že 4,9% zvýšení by mohlo být uspokojivé tak, aby segment obchodu a skladování dosáhl ve 4Q06 rozumného zisku.

V současnosti doporučujeme Držet akcie PGNiG a fundamentální cenu 3,80 PLN, ale s ohledem na výsledky 2Q06 revidujeme naše odhady a doporučení.


Váš názor
  • kluci
    17.08.2006 11:03

    Kluci od Patrie - že by Mazeika i před tyto problémy nevydělávala nemusíte mít strach. To je snad v tomto evropském prostoru "přetlak" rafinérek zpracovávajících ruskou ropu či co ?? Proč by chtělo Čepro stavět refinérku v Rusku u Moskvy ?
    aaa
    • ruska ropa
      17.08.2006 11:26

      ruska ropa ma tak spatnou kvalitu jako odpad z meho wc, staci kdyz je mazeika pripoji na nasi kanalizaci a budou na tom stejne. Rusaci na te sve brecce vydelavaji haldy penez a jeste diky ruznym nestabilitam vyvolavanych al-kajdov zneuzivaji sveho postaveni na politicky tlak typu kdyz my ne, tak nikdo. Doufam, ze se jim to jednou seredne vrati a tu svoji ropu si mohou strcit...
      Michal
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data