Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Treichl (Erste): Rizikové náklady se vrátí na úrovně před krizí do roku 2013; dluhová krize s námi ale dlouho setrvá

Treichl (Erste): Rizikové náklady se vrátí na úrovně před krizí do roku 2013; dluhová krize s námi ale dlouho setrvá

06.04.2011 17:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pokles nákladů na rizika o 10 až 20 procent očekává v letošním roce na trzích Erste Group její šéf Andreas Treichl. Obtížnější bude situace nadále v Maďarsku, kde by ale snížení daně z příjmů mělo podpořit domácí poptávku a také v Rumunsku, kde by odeznívání dopadů tvrdých rozpočtových opatření mělo vést k oživení ve druhé polovině roku. „Na těchto dvou trzích zůstanou náklady na rizika ještě zvýšené, ale naprostá většina z krize je již za námi,“ uvedl Treichl v online chatu s investory. Podotkl ale, že dluhová krize bude Evropu provázet ještě po dlouhou dobu.

Náklady na riziko vystoupaly od roku 2007 na čtyřnásobek zejména pod tlakem Maďarska a Rumunska, kde narůstající počet klientů nebyl schopen dostát svým závazkům z přijatých úvěrů. Rezervy na možné ztráty v této oblasti dosáhly jen za rok 2010 celkem 2,03 miliardy eur. „Pokud by rezervy dosahovaly předkrizových úrovní, náš zisk roku 2010 by překročil dvě miliardy eur,“ uvedl Treichl. Skutečnost byla meziročních +12,4 % na úroveň 1,02 miliardy eur.

Ve zpětném pohled na finanční krizi by ale Treichl nic neměnil na strategii vstupu na východoevropské trhy. „Rumunsko nabízí vysoké růstové příležitostí. Samozřejmě jsme si při koupi BCR nepředstavovali příchod takové krize, jako byla ta let 2008 a 2009, přesto ale akvizici hodnotíme kladně a letos ji podpoří zlepšení ekonomiky,“ říká Treichl. Obtížné je podle něj předjímat vývoj v Maďarsku, kde se situace mění „ze dne na den“. Za pochybné označuje další vměšování maďarské vlády do chodu úvěrového trhu při probíhající stabilizaci maďarské měny.

Přes rozšiřování dluhové krize v Evropě šéf skupiny Erste věří, že Portugalsko přes politický marast dokáže uvést své státní finance do pořádku. Dopady japonského zemětřesení na další části světa podle Treichla v konečném důsledku nebudou katastrofické v hospodářské rovině, změní ale podle něj zásadním způsobem energetickou politiku ve světě.

Treichl potvrdil, že Erste je připravena na stávajících úrovních své kapitalizace splatit státní pomoc a to včetně zohlednění nových požadavků Basel III (v minulosti udával vyčkávání na finální podobu basilejských pravidel). Dle Basel III Erste dle jeho slov naplňuje 7,5% úroveň Tier 1 při požadavku Basel III na úrovni 7 %. „Ve druhé polovině roku očekáváme další zlepšování rizik a žádné další bankovní daně v zemích CEE mimo Maďarska a Rakouska. Náš business model by se tak neměl příliš měnit,“ uvedl Treichl. Podle něj těžištěm budoucího byznysu Erste zůstává snaha o jedničku na trhu retailu a korporátního bankovnictví ve střední a východní Evropě. „Obzvláště spokojen jsem s tím, jakých výsledků jsme dokázali dosahovat v průběhu krize. Nepotěšily mne naopak bankovní daně v domácím Rakousku a v Maďarsku,“ rýpl si šéf Erste.

Treichl uvedl, že banka je přítomna na trhu se zhruba 120 miliony lidí, který tím nabízí úžasné růstové příležitosti. Další akvizice připouští, ale bude je zvažovat velmi bedlivě, zejména s ohledem na kombinaci ceny a obchodního modelu. Dotazován byl také na „spojenectví“ se skupinou La Caixa a na to, zda ta splňuje požadavky na strategického partnera Erste. „Caixa si ve světě vytipovala tři regiony, které budou v následujících desetiletích procházet silným růstem. Jsou to Čína, Latinská Amerika a střední a východní Evropa. Pro každý region existuje partner. V CEE jsme si spolupráci vybudovali a konkrétní kroky další expanze v plánu nejsou,“ uvedl šéf Erste.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data