Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Treichl (Erste): Rizikové náklady se vrátí na úrovně před krizí do roku 2013; dluhová krize s námi ale dlouho setrvá

Treichl (Erste): Rizikové náklady se vrátí na úrovně před krizí do roku 2013; dluhová krize s námi ale dlouho setrvá

06.04.2011 17:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pokles nákladů na rizika o 10 až 20 procent očekává v letošním roce na trzích Erste Group její šéf Andreas Treichl. Obtížnější bude situace nadále v Maďarsku, kde by ale snížení daně z příjmů mělo podpořit domácí poptávku a také v Rumunsku, kde by odeznívání dopadů tvrdých rozpočtových opatření mělo vést k oživení ve druhé polovině roku. „Na těchto dvou trzích zůstanou náklady na rizika ještě zvýšené, ale naprostá většina z krize je již za námi,“ uvedl Treichl v online chatu s investory. Podotkl ale, že dluhová krize bude Evropu provázet ještě po dlouhou dobu.

Náklady na riziko vystoupaly od roku 2007 na čtyřnásobek zejména pod tlakem Maďarska a Rumunska, kde narůstající počet klientů nebyl schopen dostát svým závazkům z přijatých úvěrů. Rezervy na možné ztráty v této oblasti dosáhly jen za rok 2010 celkem 2,03 miliardy eur. „Pokud by rezervy dosahovaly předkrizových úrovní, náš zisk roku 2010 by překročil dvě miliardy eur,“ uvedl Treichl. Skutečnost byla meziročních +12,4 % na úroveň 1,02 miliardy eur.

Ve zpětném pohled na finanční krizi by ale Treichl nic neměnil na strategii vstupu na východoevropské trhy. „Rumunsko nabízí vysoké růstové příležitostí. Samozřejmě jsme si při koupi BCR nepředstavovali příchod takové krize, jako byla ta let 2008 a 2009, přesto ale akvizici hodnotíme kladně a letos ji podpoří zlepšení ekonomiky,“ říká Treichl. Obtížné je podle něj předjímat vývoj v Maďarsku, kde se situace mění „ze dne na den“. Za pochybné označuje další vměšování maďarské vlády do chodu úvěrového trhu při probíhající stabilizaci maďarské měny.

Přes rozšiřování dluhové krize v Evropě šéf skupiny Erste věří, že Portugalsko přes politický marast dokáže uvést své státní finance do pořádku. Dopady japonského zemětřesení na další části světa podle Treichla v konečném důsledku nebudou katastrofické v hospodářské rovině, změní ale podle něj zásadním způsobem energetickou politiku ve světě.

Treichl potvrdil, že Erste je připravena na stávajících úrovních své kapitalizace splatit státní pomoc a to včetně zohlednění nových požadavků Basel III (v minulosti udával vyčkávání na finální podobu basilejských pravidel). Dle Basel III Erste dle jeho slov naplňuje 7,5% úroveň Tier 1 při požadavku Basel III na úrovni 7 %. „Ve druhé polovině roku očekáváme další zlepšování rizik a žádné další bankovní daně v zemích CEE mimo Maďarska a Rakouska. Náš business model by se tak neměl příliš měnit,“ uvedl Treichl. Podle něj těžištěm budoucího byznysu Erste zůstává snaha o jedničku na trhu retailu a korporátního bankovnictví ve střední a východní Evropě. „Obzvláště spokojen jsem s tím, jakých výsledků jsme dokázali dosahovat v průběhu krize. Nepotěšily mne naopak bankovní daně v domácím Rakousku a v Maďarsku,“ rýpl si šéf Erste.

Treichl uvedl, že banka je přítomna na trhu se zhruba 120 miliony lidí, který tím nabízí úžasné růstové příležitosti. Další akvizice připouští, ale bude je zvažovat velmi bedlivě, zejména s ohledem na kombinaci ceny a obchodního modelu. Dotazován byl také na „spojenectví“ se skupinou La Caixa a na to, zda ta splňuje požadavky na strategického partnera Erste. „Caixa si ve světě vytipovala tři regiony, které budou v následujících desetiletích procházet silným růstem. Jsou to Čína, Latinská Amerika a střední a východní Evropa. Pro každý region existuje partner. V CEE jsme si spolupráci vybudovali a konkrétní kroky další expanze v plánu nejsou,“ uvedl šéf Erste.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data