Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Fidelity pro Patria Online: Vítězství Trumpa je pro finanční sektor pozitivní

Fidelity pro Patria Online: Vítězství Trumpa je pro finanční sektor pozitivní

21.11.2016 18:30
Autor: Petr Zelenka

Co změnilo vítězství Donalda Trumpa pro investiční manažery? Jak se trhy poučily po dvou velkých překvapeních tohoto roku – brexitu a triumfu kontroverzního realitního magnáta v amerických prezidentských volbách? I o tom se Patria Online bavila s Kasiou Kiladis, investiční ředitelkou a specialistkou na Spojené státy a investice společnosti Fidelity International, která spravuje podílové a penzijní fondy pro soukromé i institucionální klienty.

Patria Online: V den zvolení Donalda Trumpa prezidentem se stala zvláštní věc. Trhy se ho nejprve lekly, zejména americké futures a asijské akciové trhy. Viděli jsme i „útěk“ ke dluhopisům. Pak se ale vše obrátilo a akcie naopak šly nahoru.

Ano. Bylo to nečekané. Tušili jsme, že má šanci vyhrát, ale mysleli jsme, že to povede spíš k „risk-off“ náladě. Asijské trhy zavřely ještě před tím, než se trhy vzpamatovaly. Vypadá to, že odraz zapříčinil Trumpův povolební projev, který byl daleko mírnější, než jeho výstupy v průběhu kampaně. Investoři si možná řekli, že to, co tvrdil v kampani, byly jen politické řeči před volbami, a že je koneckonců chytrý byznysman a že udělá pro svou zem dobré věci.

A pak se začali soustředit na jeho ekonomickou politiku. Některé jeho priority vlastně mohou být pozitivní pro americké akcie. Bude nás sice dál provázet volatilita, protože v nadcházejícím období se o jeho ekonomické politice budeme dozvídat více. Tři klíčové body ale můžou pro USA úplně „změnit hru“ – je to fiskální politika, jež by mohla pomoci růstu, je to daňová reforma, která sníží americkou korporátní daň, jednu z nejvyšších v rozvinutém světě, a je to uvolněnější finanční regulace. 

Patria Online: Poučili se investoři z brexitu?

Ano. Trhy pochopily, že průzkumy můžou něco naznačovat, ale výsledek může být úplně jiný. Další lekcí bylo, že hlasování o brexitu bylo špatné pro měnu, ale nepoškodilo ekonomiku v krátkodobém horizontu. Británie ale stále musí hodně věcí vyřešit. V USA mezitím nemusí čekat na aktivaci článku 50, nečeká je žádný komplikovaný proces a nejistota není tak velká jako okolo brexitu. Trhy se po něm naučily lépe přemýšlet nad důsledky takovýchto událostí – řekly si „nechtěly jsme to, co se teď stalo, ale co to vlastně znamená v praxi?“

Patria Online: A co republikánská většina v Kongresu?

Na to trhy reagovaly pozitivně. Když není v Kongresu jasná většina, je složité prosazovat zákony.

Patria Online: Takže Trump, i když ho trhy nepreferovaly, je stále lepší, než volební pat?

Ano, to nám trhy řekly.

kiladis

Patria Online: Jak investiční fondy nyní upraví svá portfolia? Dojde na sektorovou nebo geografickou rotaci? A jak se změnila chuť riskovat?

Čekali jsme „risk off“ náladu, ale nyní jsme zpět s „risk on“ náladou v plné síle. Trhy zareagovaly velice rychle a silně, investoři opustily rozvojové trhy a dluhopisy, chtějí více amerických akcií a soustředí se na některé sektory. Například finanční sektor zažil „rally“ kvůli výhodám očekávané normalizace měnových podmínek, ale také kvůli očekávanému uvolnění finanční regulace. Dobré to mají i sektory, které budou profitovat z investic do infrastruktury a obrany.

Patria Online: Jak si povedou „etické“ fondy ve světle Trumpovy proti-environmentalistické rétoriky a jeho chuti investovat více do obrany?

Je čím dál více investorů, kteří mají zájem o ESG (environmental, social and corporate governance) produkty a jsou ochotni obětovat zisky, aby měli jistotu, že jejich investice jsou ekonomicky a sociálně udržitelné. Myslím, že dál budou existovat. Trump ale nevěří ve změnu klimatu, řekl to před volbami. Bude chtít dotovat tradiční ropný těžební průmysl i břidlovou těžbu a naopak nebude podporovat obnovitelnou energii. Myslím, že sektor obnovitelné energie v USA bude více rizikový a to ovlivní alokaci zdrojů fondů.

Patria Online: Dochází tedy k určité sektorové rotaci. Ale není na to ještě příliš brzo, když investoři dochází k závěrům jen na základě předvolební rétoriky?

Určitě. Trhy typicky přehnaně reagují na různé události. Doufá se, že uvidíme nějakou normalizaci, až se dozvíme víc o jeho politice, ale také až budeme vědět více o načasování a důsledcích jeho politiky. Pro investory je teď důležité nereagovat přehnaně, ale stále se dívat jednotlivě na akcii po akcii.

Patria Online: Zmínili jsme brexit a lekce, které z něj vyplynuly. Co nás zatím naučilo Trumpovo vítězství? Opět například zklamaly volební průzkumy.

Ohledně předvolebních průzkumů (smích), organizace, co je připravují, se musí změnit. Je zcela jasné, že se při průzkumech zaměřily na špatné lidi, nebo že lidé, které zpovídaly, nebyli úplně upřímní. Ale rychle se vyvíjejí různé technologie a myslím, že média a technologické společnosti najdou časem způsob, jak zachytit sentiment voličské základny.

Další lekce pro trh jsou takové, že trh je nyní více odolný, nebo spíše více lhostejný, co se týče politických rizik. Hlasování o brexitu ukázalo, že nejdřív přichází přehnaná reakce a pak se věci vrátí k normálu. Především americké trhy jsou méně volatilní, než ostatní trhy. A když se podíváme do historie, volatilita se konstantně snižuje na všech trzích, včetně evropských.

Patria Online: Teď pryč od politiky k možná nepříjemnému tématu pro investiční manažery – jak pasivní ETF fondy ovlivňují jejich byznys?

Viděli jsme velký příliv peněz do ETF fondů, hlavně v posledních 12-18 měsících, viděli jsme to u amerických akcií i v rozvojových trzích. Když jsou třídy aktiv nebo regiony oblíbené a poplatky malé, proč by do nich lidé neinvestovali? Také je menší důraz na fundamenty a trh byl v posledních několika letech tažen setrvačností – pro aktivní manažery bylo obtížné předehnat trh, proto zaznamenali odliv.

Ale teď vidíme, že se to obrací. Hlavně když trhy jsou vysoce hodnocené, jako v nyní USA, vznikají pro pasivní investory rizika, protože nemohou spoléhat na investiční manažery, kteří odhalí firmy, jež jsou stále podhodnocené – firmy, které mají dobré fundamenty a potenciál pro zlepšení. Nyní také americkému trhu dominuje technologický sektor – je to ale „hyperrůstový“ sektor, takže když růst přestane, a takové náznaky teď vidíme, tak pasivní investoři budou v problémech.

Patria Online: Co když je to mezigenerační rozdíl? Generace Y prý investuje jinak, než její předchůdci.

Mladí investoři vlastně nemají příliš zdrojů, které mohou investovat, takže poplatky jsou pro ně velmi důležité. Nezažili lepší časy, neakumulovali tolik prostředků, jako „baby boomers“ a generace X. Také jde o to, jak spolu komunikují – nechtějí jít na oběd a poslouchat nudnou prezentaci. Dělají všechno elektronicky, chtějí informace zdarma, chtějí rychlý a snadný přístup. Ale protože nemají tolik peněz, budou muset déle spořit, takže tato generace si utvoří vztahy například s penzijními fondy až časem. A je na nás pokusit se oslovit všechny generace.

Patria Online: Takže, abychom to shrnuly, jak se mají aktivně spravované fondy změnit, aby ustály hrozby pasivních ETF?

Musí se změnit struktura poplatků. Je na ně kvůli ETF velký tlak, musí se snížit náklady. Ale také musí být fondy více dynamické, co se týče digitálních řešení a informací, které nabízí. Dřív se soustředily hlavně na bohaté klienty, ale to není udržitelné, nyní musí nabízet svou expertizu a tržní intelekt všem klientům.

Patria Online: Není ta restrukturalizace poplatků jen eufemismem pro jejich zlevnění? Nebo je skutečně nutné překopat byznys model?

Je to o snížení nákladů, ale za každou cenu, protože správci fondů si na sebe stále budou muset umět vydělat, jinak to nebude dávat smysl. Musíme se také podívat na to, kolik produktů bychom vlastně měli nabízet – jsou skutečně tak odlišné? A jaké produkty vyžadují skutečný aktivní management, a pro jaké produkty postačí pasivní strategie? Naše společnost má celou škálu pasivních i aktivních produktů, takových, u nichž pouhé sledování indexů nedokáže manažera nahradit.

Patria Online: Co je další velkou změnou pro Váš byznys, kromě ETF fondů?


Vítězství Trumpa je pro nás i celkově pro finanční sektor pozitivní. Důvod, proč rostly náklady, je ten, že přibývala finanční regulace, takže výdaje na compliance byly vysoké, hlavně pro evropské nebo globální správce fondů. Celkově myslím, že aktivní fondy můžou předehnat trh, tento trend přichází v cyklech a doba úspěšných aktivních fondů se vrátí. Ale v nejbližší budoucnosti se musíme ujistit, že zůstaneme kompetitivní. Už vidíme nějakou konsolidaci.

Rozhovor vznikl ve spolupráci se společností Fidelity International a Crest Communications.


Čtěte více:

Bill Miller z Legg Mason Capital Management: Dochází k poklesu popularity aktivního investování?
11.11.2016 16:00
V současné době se hodně hovoří o posunu investorů od aktivního k pasi...
Stock picking není mrtvý: Dow Jones letos táhne jen pět titulů
04.11.2016 15:56
Tituly, které letos nejvíce táhly respektovaný index Dow Jones Indust...
Inflace v USA dál zrychluje, zvýšení sazeb může přijít
17.11.2016 15:30
Spotřebitelské ceny ve Spojených státech rostly v říjnu třetím měsícem...
Akcie se radují z Trumponomie a zavírají oči před černějšími scénáři
18.11.2016 11:19
Zdá se, že investoři očekávají od nové americké vlády mix fiskální exp...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    •  
      21.11.2016 21:14

      i/y...zkuste nad tím zapracovat
      el mrcoch
    • Trump slibuje větší mír
      21.11.2016 21:07

      Manipulovaná média a NATOlizní odbroníci se stydí říci jednoznačnou pravdu. Trhy se stabilizují a rostou příslibem Trumpovy mírovější a realističtější světové politiky, zejména ve vztahu s Ruskem. Obama a Merkelová všechno rozvrátili.
      Mirek

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více