Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Georg Hotar z Photon Energy: Letos čekáme další růst na klíčovém trhu, příležitosti zkoumáme i jinde

Georg Hotar z Photon Energy: Letos čekáme další růst na klíčovém trhu, příležitosti zkoumáme i jinde

27.01.2021 6:04
Autor: Redakce

Letos čekáme další růst na klíčovém trhu v Polsku a příležitosti vyhodnocujeme i jinde ve světě, říká generální ředitel solární společnosti Photon Energy N.V. Georg Hotar. Mezinárodní firma s českými kořeny loni vstoupila na polský trh a posílila v Rumunsku. Nyní mimo jiné čeká na výsledky pilotního projektu nákladově úspornějšího čištění podzemních vod od karcinogenních sloučenin PFAS v Austrálii. A největší loňský zlom v odvětví? Zlevnění fotovoltaických technologií do bodu, kdy bude možné provozovat solární elektrárny bez dotací, podotýká Hotar v  dalším ze série bilančních rozhovorů Patria.cz s nejprestižnějšími firmami obchodovanými na pražské burze.

Patria.cz: Jakých důležitých počinů Vaší firmy za loňský rok si ceníte nejvíce? Kam jste se jako firma posunuli?

V loňském roce se nám na našem klíčovém maďarském trhu podařilo úspěšně dostavět a připojit k rozvodné síti 23 elektráren o celkové kapacitě 23 MWp. V Austrálii jsme před koncem roku dostavěli dvě velké elektrárny o celkové kapacitě 14.6 MWp. Jejich uvedení do provozu je naplánováno na konec ledna 2021.

Photon Energy Group také loni vstoupila na polský trh a posílila své aktivity na rumunském trhu. V Polsku své podnikání řídí ze své varšavské kanceláře, ve městě Łódź má zázemí pro segment provozu a údržby fotovoltaických elektráren svých klientů.

Photon Water, což je dceřiná společnost skupiny Photon Energy Group, specializující se na úpravu a sanaci povrchových i podzemních vod, zahájila spolu s australským ministerstvem obrany pilotní projekt na čištění podzemní vody od chemických látek PFAS procesem nanoremediace. Tato technologie je vhodná na příklad v oblasti letišť nebo vojenských prostor, které jsou v důsledku použití hasicích pěn znečištěny látkami ze skupiny perfluoroalkylovaných sloučenin,  tzv. PFAS, které mají karcinogenní účinky a ukládají se v lidském těle. Metoda vyvinutá interně společností Photon Water je aplikovatelná přímo na místě znečištění a nevyžaduje nákladově náročné laboratorní podmínky. Kontaminace podzemních vod PFAS je globálním problémem.

Patria.cz: Co vnímáte jako zlomovou událost ve svém odvětví v uplynulém roce?

Globálně to bylo urychlení trendu zlevňování fotovoltaických technologií, díky kterému je dnes snadnější stavět fotovoltaiky bez subvencí. Lze říct, že jsme díky tomu dosáhli tzv. grid parity, tedy bodu, kdy bude možné provozovat solární elektrárny bez dotací.

Patria.cz: Jak velké narušení znamenala krize Covid-19 a s ní spojené vlny lockdownů v tuzemsku či v zahraničí pro Vaše podnikání v běžném stavu?

Ve srovnání s jinými těžce zasaženými sektory se ukázalo, že v našem podnikání jsme měli obrovské štěstí. Dopad pandemie na nás byl doposud minimální. Z velké části za to vděčíme rostoucím příjmům z výroby elektřiny a stabilnímu byznysu v oblasti servisu FVE. V důsledku vládních opatření, která měla vliv na přeshraniční dopravu v zemích našeho podnikání, došlo u některých projektů ke zpožděním dodávek. Nicméně tyto okolnosti neměly vliv na včasné dokončení projektů. Pro zajištění bezpečnosti našich zaměstnanců jsme zavedli nezbytná hygienická opatření a umožnili pro řadu profesí práci z domova.

Patria.cz: Jakou největší výzvu jste museli řešit v souvislosti s koronavirovou pandemií a s opatřeními proti šíření nákazy?

Pandemie a s ní související podmínky se u nás projevily především v nevyhnutelnosti adaptovat se na zcela nový online přístup v práci. Prakticky všechna jednání se zahraničními kolegy, partnery a zákazníky se přesunula do online prostoru. Díky tomuto sledujeme značnou redukci cestovních nákladů v rámci skupiny.

Patria.cz: Jaké příležitosti přinesla koronavirová krize Vaší společnosti? Ptáme se na příležitosti, které jste spatřili a zvládli, či ještě nemuseli zvládnout realizovat, případně zda a jak se k nim postavíte v budoucnosti?

Pandemie v naší společnosti rozhodně urychlila digitalizaci, díky čemuž zaznamenáváme značný pokles nákladů na zmiňované služební cesty. Investice do digitalizace vnímáme jako nezbytnou součást našeho dalšího podnikáni. V současné době připravujeme e-commerce platformu, kde plánujeme obchodovat s fotovoltaickými technologiemi primárně v rámci B2B.

Patria.cz: Jaké jsou rozvojové plány Vaší firmy pro nadcházející rok, případně i ve spojení s Vaší emisí na pražské burze?

V roce 2021 očekáváme další růst v strategicky klíčovém Polsku, v Rumunsku a v Austrálii, přičemž analyzujeme a vyhodnocujeme i příležitosti na dalších globálních trzích. Zároveň pevně doufáme, že v tomto roce dosáhneme povzbudivých výsledků ve zmiňovaném pilotním projektu na čištění podzemní vody od látek PFAS a technologii budeme moci nabízet na komerční bázi.

Patria.cz:  Jaká očekáváte rizika pro letošní rok?

Riziko vidím v možnosti, že náš boj s pandemií potrvá déle, než očekáváme, což může mít závažný dopad na globální ekonomiku a finanční trhy.

Patria.cz: Co byste napsal na novoroční přání své firmě? Můžete rozšířit i na další podnikatele a (českou) společnost jako celek.

V kontextu současného dění a nové reality v důsledku pandemie bych rád popřál všem především pevné zdraví, nadhled a v neposlední řadě trpělivost a víru, že se brzy vrátíme k “normálu”. Jsme v tom společně a vyjdeme z tohoto společně.

Photon Energy Hotar akcie rozhovor Patria fotovoltaika solár 

Georg Hotar

Generální ředitel a spoluzakladatel Photon Energy

Georg Hotar spoluzaložil společnost Photon Energy v roce 2008 a působil jako její finanční ředitel do roku 2011. V tomto roce byl jmenován generálním ředitelem a od té doby stojí v čele expanze skupiny v Evropě a v zámoří. Před Photon Energy Hotar založil Central European Capital, regionální butik pro finanční a strategické poradenství. Působil také na různých pozicích ve finančních službách v Londýně, Curychu a Praze. Georg Hotar je rakouský státní příslušník a získal titul Masters in Finance na London Business School.

Rozhovor byl veden korespondenčně a připravila ho Jana Knechtlová.

Úvodní foto: Photon Energy

Vážení čtenáři, série bilančních rozhovorů s firmami na trhu START a s pražskými blue-chip společnostmi tímto ve své aktuální podobě končí. Jejích cílem bylo poskytnout obecný náhled na to, jak zmíněné firmy prošly loňským rokem, jak se popasovaly s jeho výzvami a jak vnímají vyhlídky pro rok letošní. Koncepce těchto rozhovorů umožňuje provést individuální srovnání odpovědí od firem, které se v aktuální fázi rozhodly do této s=rie rozhovorů zapojit. Děkujeme zúčastněným společnostem za jejich čas a Vám za pozornost. 


Čtěte více:

Photon Energy plánuje vstup na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě
14.05.2020 12:15
Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. plá...
Pololetní tržby i provozní zisk Photon Energy meziročně vzrostly
12.08.2020 15:19
Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy zvýšila v p...
Solární Photon Energy vstoupila na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě
05.01.2021 15:16
Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. vst...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýzy online