Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Pád vlády trhy příliš neovlivní, může oslabit korunu

Analytici: Pád vlády trhy příliš neovlivní, může oslabit korunu

25.03.2009 8:15
Autor: ČTK

Dnešní vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka (ODS) by nemělo mít na finanční trhy v tuzemsku příliš významný vliv, řekl ČTK v reakci na konec kabinetu analytik David Marek z Patria Finance. Jak dodala ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová, pád vlády může krátce oslabit kurz koruny, jinde v ekonomice se ale zřejmě neodrazí. Naopak Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje vyslovení nedůvěry vládě v době předsednictví ČR v Evropské unii za negativní signál celé EU a za událost, která zhoršuje image země. Stejně se vyjádřila i Hospodářská komora, podle níž pád vlády v žádném případě k řešení vážného stavu ekonomiky nepomůže.
 
"Vláda je tak slabá, že její hospodářská politika z logiky věci musí být kompromisní. A tedy pád vlády nepřinese zásadní obrat," uvedla v reakci pro ČTK Šichtařová. Rovněž podle Marka by vláda v dalších týdnech a měsících mohla vládnout v demisi a hledat řešení politické situace.
 
Podle něho jsou pro obchodování s korunou a akciemi důležitější zahraniční trhy, averze k riziku, makroekonomický vývoj a regionální spojitosti. "Finanční trhy jsou často zbrklé a lze předpokládat, že by pád vlády mohl krátkodobě oslabit korunu až k 27,50 Kč/EUR," řekla Šichtařová. Česká měna dnes po nevyrovnaném obchodování mírně oslabila na 26,93 Kč/EUR a 19,90 Kč/USD.
 
Podle člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Tomáše Sedláčka je dnešní vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě velmi nešťastné. Poznamenal, že se to stalo téměř dokonale uprostřed českého předsednictví EU, a strhává tak jeho kredibilitu.
 
"Stalo se to v době, kdy finanční trhy jsou nervózní. Vlády padají z jiných, zejména ekonomických důvodů," řekl Sedláček. Dodal, že pád české vlády nemá z ekonomickými důvody vůbec nic společného. Obává se ale, že zahraniční média si pád vlády mohou s ekonomickou situací spojovat. Také podle něho pád vlády spíše ovlivní obchodování s korunou než s akciemi.
 
Šichtařová vysvětlila, že politika dlouhodobě kurzem koruny nehýbe. Dále naznačila, že může jít jen o krátkodobou reakci, která by ještě do konce příštího týdne měla být smazána. Pokud totiž nedojde k zásadním zvratům v zahraniční a hospodářské politice, bude pokračovat konvergence a s ní i dlouhodobé mírné posilování koruny.
 
Podle analytika ČSOB Petra Dufka je však otázka, jak co se stane s dluhopisovým trhem. "Přece jenom v situaci, kdy Česká republika nebude mít silnou vládu, tak nikdo neví, jak se bude vyvíjet hospodaření veřejných rozpočtů. Jestli ministerstvo financí dokáže ukočírovat tu negativní situaci, která tu je, ten rostoucí deficit, který se dá pro letošní rok očekávat. Už dneska vidíme , že fakticky státní dluhopisy klesají v ceně a tudíž rosou náklady na správu státního dluhu," řekl v ČT 24 Dufek.
 
Naopak Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje vyslovení nedůvěry vládě v době předsednictví ČR v Evropské unii za negativní signál celé EU a za událost, zhoršující image celé země. „Tímto hlasováním Česká republika podpořila argumenty francouzského prezidenta Sarkozyho, který poukazuje na to, že malé země jsou nestabilní a nestačí na roli vést Evropu. Špatné jméno, které jsme si tím udělali, budeme napravovat dlouhou řadu let,“ reagoval prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl.
 
„Pokud opozice chtěla vládu shodit, měla to udělat až 1. července, ale nikoliv v době předsednictví,“ dodal Míl.
„Dopad na image České republiky a na Evropu bude nyní značný už z toho důvodu, že se mohou zastavit jednání o Lisabonské smlouvě a zabrzdí se veškerá jednání o přijetí eura v ČR. Málokdo si také uvědomuje, že současná nestabilita povede k dalšímu oslabení koruny. A v případě až se budou přehodnocovat ratingy jednotlivých zemí, Česká republika by mohla být ve velmi nelichotivé pozici. To má pochopitelně výrazný dopad na získávání úvěrů a cenu úvěrů,“ uzavřel šéf Svazu průmyslu.
 
Podobně se vyjádřil i prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. "Pád současné vlády v žádném případě k řešení vážného stavu českého hospodářství nenapomůže, naopak se zcela určitě zhorší vnímání České republiky z pohledu zahraničních investorů jako více rizikové a nestabilní země. Navíc je Česko vystaveno velké mezinárodní ostudě jako země Evropské unie, která svrhla v průběhu evropského předsednictví svoji vládu," řekl.
 
Podle něho by se mohla zhoršit i schopnost české politické reprezentace aktivně a rychle přijímat opatření nutná na podporu a stabilizaci tuzemské ekonomiky. "Jeho stabilizaci a obnovení důvěry v českou ekonomiku včetně bankovního trhu považuje komora v současné době za klíčovou prioritu, k níž je třeba společně napnout síly všech zainteresovaných stran včetně politické reprezentace napříč celým spektrem. Hlasování o nedůvěře vládě proto považujeme za krok vedoucí k destabilizaci české politické scény i hospodářské sféry," řekl Kužel.
 
Podle analytika Poštovní spořitelny Jana Bureše je hodně předčasné mluvit, jaký bude mít vyslovení nedůvěry české vládě vliv na ekonomiku. "Jisté je, že samozřejmě to, že budeme mít vládu bez důvěry a určitou nejistotu politickou, asi nepřispěje k akceschopnosti v boji s finanční krizí," konstatoval Bureš.
 
Opozici se dnes podařilo vyslovit nedůvěru vládě poprvé v samostatné historii České republiky. K opozici se připojili i potřební čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nimž získala přesně potřebných 101 z celkových 200 hlasů. Proti kabinetu hlasovali Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý z ODS a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.


Váš názor
  •  
    25.03.2009 8:26

    není co dodat. Ty dvě zelený k...y , od těch se nic jiného čekat nedalo. Zhrzenej Tlustej už by měl konečně zmizet z politiky definitivně nejlépe do nějaký výřivky - . Topol asi věděl , proč udělal ministrem Kalouska.
    karel
    •  
      25.03.2009 9:29

      Vláda si za to může sama. Od počátku vládla díky koupeným přeběhlíkům, držela Veseckou, Čunka, Wolfa a podobné týpky. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...
      ppp
    • no mě
      25.03.2009 8:41

      příjde, že se vláda už trápila. Většinu už těžko získávala a nechat se pořád vydírat od Hovorky a zelených mozků to už bylo místy až nedůstojný. Je to takhle lepší, teď je na tahu prezident, tak ať se ukáže.
      tk69
      • Re: no mě
        25.03.2009 9:18

        podle me se nase politicka reprezentace, jak opozice tak vlada, ukazala jako naprosto neschopna. Diky ni jsme se stali kaspary v ramci evropy a nas sen stat se rovnopravnou, sebevedomou a vyspelou soucasti evropy se oddalil. Pro investory se zvedly politicka rizika, coz zvedne naklad kapitalu a financovani a ekonomice uprostred krize to nepomuze, ale hlavne jsme vyslali signal, ze nejsme nic vic nez bananovou republikou. Domnivam se, ze je na case zacit prehodnocovat volebni system, aby se zamezilo, ze hlupaci bez odpovednosti maji vliv na reprezentaci nasi zeme.
        jiri
        •  
          25.03.2009 9:40

          Volební zákon to nezmění, potřebovalo by to defenestraci..Jinak křišťálově čistí politici, budou dál hrabat s křišťálově čistýma myšlenkama a upřimně mluvit o své upřimnosti. Dál se bude upevňovat policejní stát pro davy a různé mafie budou dále postaveny nad zákony, které sami vymyslí, ale s jejich dodržováním si lámat hlavu nebudou. A "Banánová rpublika" to je přece obrovská výhoda, pro někoho.
          Homo
          •  
            25.03.2009 11:21

            zmena volebniho zakona by byla takova revoluce. A k prosazeni zmeny bych klidne a rad do ulic vysel. Jedna cesta jak zmenit volebni system je omezit volice podle dosazeneho vzdelani, jina cesta zohlednit pri poctech hlasu prijmove dane (ti co plati vice dani by meli vice hlasu) dalsi cesta vytvorit dvoukolovy system, kdy by se v okrscich na zaklade vetsinoveho systemu volili volitele, ktere by lide znali a ti by volily vladu a meli zakonodarnou moc. Proste premyslet nad systemem a pote o nej bojovat, kde by politici meli odpovednost vuci zemi, kterou reprezentuji a nikoliv zit slepe a dobrovolne v systemu, kde se zdravotni poplatky stavaji hlavnim tematem voleb a v dobe nejhlubsi krize se vlada s opozici neni schopna semknout a resit veci pragmaticky. Nebo jsme v takove pr...li jako ta generace pred nama?
            jiri
            •  
              25.03.2009 11:32

              Dělení lidí na ty lepší a horší (podle různých kritérií) už tady v minulosti bylo mnohokrát. A NIKDY se neosvědčilo. Ty bys určitě chtěl být na té straně, které volební právo zůstane, že?
              Azazel
              •  
                25.03.2009 11:47

                Deleni lidi je jedna vec, druha vec je ten system malych volebnich okrsku. Ale i tak si nejsem jistej jestli vseobecne hlasovaci pravo neni jen ideologie, ktera zakryva moc jednotlivcu (podobne jako ruzna socialisticka prava v minulem rezimu zakryvaly despocii nekolika jednotlivcu) Neplati to jenom pro nas. Cela zapadni demokracie je v krizi. Kam se podely z volebnich programu temata jako vyrovnany rozpocet, odpovednost vuci dluhum, snizovani byrokracie a deregulace neboli jinymi slovy svoboda, kterou si nasi predkove vybojovavali? Neztratili se prave v te ideologii vseobecneho hlasovaciho prava? Ideologii, ktera nastavila vladu kratkozrakeho populismu? Populismu, ktery se jak uz jsme v minulosti mohli videt se muze dost krute proti spolecnosti postavit?
                jiri
      • Re: no mě
        25.03.2009 8:57

        To si vůbec nemyslím,že je to takto lepší.Ta česká malost v podobě Tlustého,těch dvou zelených andul a dalších pitomců se zase naplno ukázala.Když se podívám na ty ostatní politiky a strany,tak se mi zdá každá jiná varianta horší.Paroubek se třepe na vládu s tichou podporou komoušů.
        AMOLADOS
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m