Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK: Pomoc pro Řeky je přístupná i dalším zemím eurozóny; v přípravě nejrozsáhlejší změny koordinace EU od vzniku eura

EK: Pomoc pro Řeky je přístupná i dalším zemím eurozóny; v přípravě nejrozsáhlejší změny koordinace EU od vzniku eura

29.04.2010 15:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Na finanční pomoc pro krachující Řecko mohou dosáhnout i další země eurozóny, pokud se odhodlají k nápravě rozpočtových schodků. Uvedl to eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj výsledkem současných rozhovorů mezi zástupci EU, MMF a řecké vlády bude program pro několik příštích let, na jehož základě Řecko napraví stav svých veřejných financí a pokud jej bude plnit, získá finanční pomoc v rozsahu několika desítek miliard eur. "To samozřejmě platí pro každý členský stát eurozóny," uvedl Rehn. O tom, že mechanismus dvoustranných půjček Řecku by měl být platný i pro ostatní země eurozóny, již v minulosti rozhodli i lídři členských států eurozóny i celé Evropské unie. V posledních dnech se však objevily pochybnosti, že by země platící eurem mohly pomoci Řekům, ale na pomoc dalším předluženým zemím by již nemusely mít dostatek finančních prostředků.

S pomocí trvalého mechanismu pro řešení krizí by unie měla v budoucnu zvládat potíže, jako je nynější řecký problém s masivními dluhy. Návrh má mimo jiné obsahovat i zpřísnění podmínek paktu stability a růstu, tedy pravidel hospodářského chování jednotlivých zemí, a také změny pravidel pro rozpočty. U návrhů rozpočtů zemí eurozóny by je ministři financí bloku mohli kvalifikovanou většinou schvalovat ještě předtím, než o nich budou hlasovat národní parlamenty. Zmiňovaný mechanismus pro řešení krizí by měl počítat s bilaterálními půjčkami od zemí eurozóny s pevnými podmínkami, které by se stanovily předem, avšak nastavenými velmi přísně. "Musíme tuto bezpečnostní síť poslední záchrany učinit tak neatraktivní, aby v ní žádná země nechtěla skončit," podotkl Rehn. EK zřejmě také navrhne, aby země, které opakovaně překračují pravidla, byly potrestány pozastavením čerpání peněz z fondů EU. To už sice umožňují současné normy, ale nikdy to nebylo využito. Komise by mohla přijít s tím, že by se k tomuto kroku přistupovalo automaticky. "Musíme si nabrousit zuby," uvedl.

Eurozóna by také dle uvažovaných návrhů měla přijímat doporučení, co by konkrétně mělo být v jednotlivých rozpočtech zemí bloku obsaženo. Na tyto záměry lze očekávat ostrý odpor nejen Německa a jeho kancléřky Angely Merkelové. Ta už dříve varovala komisi před tím, aby politizovala procesy schvalování národních rozpočtů.

Na Merkelovou v souvislosti s řešením krize v Řecku a nejistotou na finančních trzích útočí některé německé deníky. Financial Times Deutschland (FTD) a Frankfurter Rundschau tvrdí, že její neochota v předchozích týdnech přislíbit bezpodmínečně pomoc Řekům přispěla ke zhoršení situace. „Proč jen kancléřka nerozptýlila obavy Řecka před dvěma měsíci osmi jednoduchými slovy? 'Buďte v klidu, když bude potřeba, Řecku pomůžeme!' Tehdy by to ještě stačilo a nepadnul by na to ani cent, protože by důvěra byla zachována," míní Frankfurter Rundschau. Místo toho si Merkelová uškodila svým pokusem poskytnout pomoc až poté, co Řecko přistoupí k úsporám a bude po zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku, dodává list. I podle FTD má současná krize jednu jistotu: čím déle bude nejistota trvat, tím dražší to bude pro všechny zúčastněné. "Nejfrapantnější na předchozích dnech je to, s jakou tvrdohlavostí kancléřka tuto jistotu ignorovala," vytýká jí ekonomický deník. Tím podle něj ohrozila snahu MMF a EU uklidnit trhy dřív, než dluhová krize přeskočí i na další státy EU.

Plán, který podle německých poslanců předestřel ve středu v Berlíně šéf MMF Dominique Strauss-Kahn - rozložit pomoc Řecku na tři roky ve výši až 120 miliard eur a po tuto dobu ho odříznout od kapitálového trhu, aby Atény nebyly odkázané na jeho důvěru - FTD označuje za velkou sázku eurozóny, která může fungovat, jen když se do ní zapojí všichni s plným nasazením, včetně Merkelové," zdůraznil list. Na Merkelová podle listu leží tíha toho, aby Němce přesvědčila, že je i v jejich zájmu Řecku pomoci a že to není dar, ale půjčka, kterou budou muset Řekové splatit. "Tato jasná slova v nejbližších dnech jsou možná poslední příležitostí dostat dluhovou krizi zemí EU pod kontrolu," tvrdí FTD. Středeční snížení ratingu Španělska bylo podle něj zřetelným varováním. Pokud se krize rozšíří i na něj, nebude v ohrožení jen platební schopnost Madridu, ale existence celé měnové unie, varuje deník.

Podle prezidenta ČR Václava Klause Německo jako hlavní motor evropské integrace musí nyní snést i její negativní důsledky. V reakci na současnou krizi v Řecku a na hledání jejího řešení to po své dnešní přednášce na berlínské Humboldtově univerzitě řekl českým novinářům. Na straně Řecka naopak vidí problém, že si zvyklo na svůj životní standard a není připraveno se ho vzdát. „Němci byli skutečně ten hlavní hybatel celého toho evropského integračního procesu a myslím, že z toho musí pro sebe vyvodit nějaké důsledky," prohlásil Klaus. "Teď není možné se tvářit, že se vlastně nic neděje a že ať si to každá ta země vyřeší sama," dodal k roli Německa český prezident.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m