Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch a Moody's: Ratingu ČR nehrozí bezprostředně zhoršení, výhled je stabilní

Fitch a Moody's: Ratingu ČR nehrozí bezprostředně zhoršení, výhled je stabilní

26.05.2010 9:13
Autor: ČTK

Londýn (zpravodaj ČTK) - České republice nehrozí v krátkodobém horizontu zhoršení ratingu. Před českými volbami se na tom shodli představitelé ratingových společností Fitch Ratings a Moody's (21,24 USD, 0,43%), kteří hodnotili stav české ekonomiky relativně příznivě. Ve střednědobém horizontu existuje šance na zlepšení ratingu, který ale může být i ohrožen v závislosti na řešení rozpočtového deficitu.

V této chvíli není na rating, pokud jde o stav státních financí, velký tlak, řekl ČTK analytik společnosti Moody's Dietmar Hornung. "Rating České republiky je A1 se stabilním výhledem a nyní je tento rating skutečně stabilní," zdůraznil.

Je stabilní proto, že i když se veřejné finance v poslední době zhoršily, údaje o zadlužení jsou v porovnání s obdobnými zeměmi příznivé, řekl Hornung. Připomněl, že státní dluh Česka je asi 40 procent hrubého domácího produktu a deficit se loni blížil šesti procentům HDP.

Úroveň českého deficitu a státního dluhu bude ve srovnání s mnoha zeměmi EU nadále příznivá, zejména v porovnání s některými slabšími členy eurozóny, řekl ČTK David Heslam z agentury Fitch Ratings. Připomněl, že agentura během globální krize potvrzovala rating dlouhodobých českých devizových závazků na úrovni A+ se stabilním výhledem.

I když existuje riziko zhoršení ratingu, stejnou měrou tu je potenciál pro jeho vylepšení, prohlásil Hornung z Moody's. "Pokud se vládě podaří stabilizovat zadlužení a obnoví se růst, může nastat tlak na zlepšení ratingu a ve střednědobém horizontu by tento tlak mohl vést potenciálně k pozitivní změně," dodal.

Současně by ale České republice v případě nečinnosti mohlo hrozit i horší hodnocení. "Pokud by Česká republika nebyla dlouhodobě s to snížit strukturální deficit a současně by nebyla s to provést reformy ve zdravotnictví a v systému důchodů, pak by někdy později časem vznikl tlak na negativní změnu ratingu," řekl.

Silné ekonomické základy země, včetně mírného rozpočtového deficitu a výše státního dluhu a silného bankovního sektoru, umožnily úřadům uvolnit měnovou a rozpočtovou politiku a podpořit tak ekonomiku zasaženou zhroucením globálního obchodu, uvedl Heslam z Fitch Ratings.

Pokud by ale nebyly zavedeny reformy, které by ve střednědobém horizontu snížily deficit, rostoucí státní dluh by mohl bránit zvýšení ratingu, k němuž by vybízely další faktory jako například přibližování v příjmech k průměru EU. Naopak by to mohlo časem oslabit důvěryhodnost úvěrů ČR, dodal.

Zdůraznil také "nereformovaný penzijní systém v ČR" zejména v souvislosti s "nepříznivým demografickým profilem země a náklady na stárnoucí populaci".

Více než rychlé sestavení vlády po volbách je podle Hornunga důležité, aby nakonec vznikla stabilní vláda, která bude usilovat o konsolidaci rozpočtu. "Je vždy dobré mít jasnou většinu a rychlý přechod k nové vládě. Ale z našeho pohledu nezáleží na několika týdnech, my hodnotíme střednědobou a dlouhodobou důvěryhodnost úvěrů, dodal.

Nová vláda se bude podle Hornunga potýkat se stejnými výzvami jako dosavadní. V zásadě jde o uchování ekonomické síly ČR a finanční síly vlády. V případě ekonomické síly je klíčové obnovení růstu a také to, aby se obnovilo přibližování úrovni průměru EU, které se dělo před začátkem krize, řekl.

Z fiskálního hlediska je potřeba snížit rozpočtový deficit, který narostl během krize. Aby byly státní finance udržitelné ve střednědobém až dlouhodobém horizontu, je potřeba se zaměřit na strukturální deficit, zdůraznil Hornung.

Heslam připomněl, že obě hlavní strany, ČSSD a ODS, se zavázaly k dodržování posledního konvergenčního programu předloženého Evropské komisi. Ten předpokládá snížení schodku pod úroveň tří procent HDP v roce 2013. Ale podrobnosti, jak se bude deficit snižovat, nejsou k dispozici a budou zveřejněny až po volbách, podotkl.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m