Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
M&A se pomalu rozjíždějí

M&A se pomalu rozjíždějí

27.07.2010 9:58
Autor: Petr Kováč

Po útlumu v roce 2008 a 2009 se od začátku letošního roku zvýšila aktivita na poli fúzí a akvizic v regionu střední Evropy i celosvětově. Na otázky redakce Patria Online odpovídá Petr Kováč, předseda představenstva Patria Corporate Finance.

Jak hodnotíte vývoj v oblasti fúzí a akvizic v prvním pololetí v Evropě? Jak dopadá letošní rok v meziročním srovnání? 
V prvním pololetí došlo celosvětově k nárůstu aktivity v oblasti nákupu a prodejů společností. Nebylo to tak těžké, neboť od roku 2008 byla aktivita v oblasti M&A velmi nízká. Je to ale v každém případě pozitivní zpráva. Zajímavé je i zmínit, že druhé čtvrtletí bylo na transakce bohatší než první a že v Evropě převládají středně velké transakce (tj. velikost transakce v rozmezí 100 mil. až 1 mld. eur).

Jaké sektory byly nejaktivnější?
Nelze mluvit o jednotlivých sektorech plošně, ale prakticky ve všech sektorech dochází s realizaci transakcí. Samozřejmě v oblastech, které byly zasaženy výrazně krizí (nemovitosti, bankovní sektor apod) jde o menší počet transakcí, které mají spíše záchranný charakter. Jsou mnohdy vynuceny vnějšími okolnostmi ale to má mnohdy vliv na cenová očekávání prodávajících (a ty pak již nejsou tak vysoká).

Jak vypadá M&A aktivita v Evropě v porovnání se světem? 
Evropa mírně zaostává za některými mnohem aktivnějšími regiony. Obecně je velice aktivní Asie a z pohledu M&A je velice aktivní i např. Subsaharská Afrika. Ekonomická aktivita je na mnohých rozvíjejících se trzích mnohem vyšší než v Evropě a Severní Americe. V Evropě vedou v počtu transakcí Velká Británie a Skandinávie.

Podíváme-li se tedy na střední Evropu jako na rozvíjející se trh, můžete říci, že je zde vývoj srovnatelný s celou Evropou nebo dynamičtější?
 
Ve střední Evropě je oblast M&A taktéž na mírném vzestupu. Vypadá to, že strategičtí (oboroví) investoři využívají příležitosti na získání nových trhů/produktů/služeb za rozumnou cenu, a proto jsou připraveni zvažovat akvizice i v současné nepříliš jisté době. Protože z objektivních důvodů nejsou k dispozici spolehlivá a detailní data o celkovém objemu transakcí ve střední Evropě, je možné celkové trendy pouze odhadovat. Dovolím si tedy odhadnout, že k nějakému výraznému poklesu ale ani nárůstu v regionu střední Evropy nedošlo. Střední Evropa není středem světa a nenabízí takový potenciál jako mnohé jiné rozvíjející trhy. To je fakt, na kterém se v nejbližší době nebude nic moc měnit. Tématem, které se stává opět aktuální, jsou privatizace. Mnohé vlády chtějí pomocí privatizace státního majetku najít zdroje na vystoupení z krize.

Jaký vývoj v oblasti M&A očekáváte v Evropě a v našem regionu do konce roku?
Trend stability bude do konce roku pravděpodobně pokračovat. Dá se očekávat spíše aktivita uvnitř regionu a větší angažovanost oborových investorů. Je otázkou, zda nebude překážkou rozdílná očekávání kupujících a prodávajících. Na jedné straně bude neochota dramaticky zvedat krizové valuační násobky a na druhé straně pomalu zlepšující se nálada s pomalu končící krizí. Důležitým aspektem bude dostupnost zdrojů dluhového financování pro akvizice. Pokud banky jen trochu změní svoji stávající velice restriktivní politiku, bude to silný impuls pro oživení aktivit M&A. V delším časovém horizontu je velkou neznámou efekt, který může být vyvolán úpornou snahou zavézt mnohem hlubší regulaci ve finančním sektoru. Pokud se to podaří v rámci, který je nyní prezentován uvnitř Evropské unie, bude to mít pravděpodobně negativní dopad na aktivitu ve finančním sektoru a sekundárně i na oblast M&A.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data