Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Elektřina pro domácnosti příští rok nezdraží více než o 5 %; zpoplatnění povolenek ke zkrocení cen stačit nebude

Nečas: Elektřina pro domácnosti příští rok nezdraží více než o 5 %; zpoplatnění povolenek ke zkrocení cen stačit nebude

12.10.2010 11:51

(Aktualizováno 14:42)

Zatímco největší dodavatel elektřiny v České republice společnost ČEZ očekává v příštím roce 18% nárůst ceny elektrické energie pro domácnosti, podle předsedy české vlády by realita měla být pod hranicí 5 procent. Premiér Petr Nečas dnes na tiskové konferenci prohlásil, že úplné zamezení růstu ceny elektřiny je „nemožné“, jeho vláda však připravuje balíček opatření, který má dopad rozmachu solární energetiky a vyššího příspěvku na výrobu elektřiny z těchto zdrojů na spotřebitele omezit.

"Jsme schopni nárůst cen v domácnosti udržet na pěti procentech u domácností a někde mezi sedmi osmi procenty u firem," uvedl dnes premiér na tiskové konferenci.

"Nejsme populisté, nebudeme slibovat nulový nárůst cen elektřiny, to by bylo lživé," řekl Nečas a dodal, že nelze akceptovat, aby na výnosy fotovoltaického byznysu dopláceli občané. Přislíbil proto, že domácnostem cena za elektřinu v roce 2011 nevzroste o více než 5 procent, zatímco podniky mají čelit maximální 8% nárůstu. Energetického regulačního úřadu odhadoval, že pro domácnosti hrozí zdražení elektřiny o asi 12 procent, pro podniky o zhruba 17 procent.

Podobné jsou odhady ministerstva průmyslu a obchodu. "Máme konkrétně propracovaný plán a můžu říct, že pracujeme s číslem 5,4 procenta pro domácnosti a s číslem 7,2 procenta pro průmysl. Zbytek si dopracováváme spoluúčastí státního rozpočtu, případně zdaněním obnovitelných zdrojů," řekl včera České televizi ministr Kocourek s tím, že „něco zaplatí spotřebitelé, to je nezbytně nutné. Něco zaplatí státní rozpočet. A něco musí zaplatit obnovitelné zdroje." Kalousek dnes k tomu dnes podle ČTK uvedl, jemu by se mu v "příštím roce líbila nula-nula", tedy zachování stávajících cen, a pak plynulý nárůst v příštích letech. Pokud bude o využití peněz rozhodnuto, je podle něj možné začít se bavit o podobě náběhové křivky zdražování.

 

Vláda premiéra Nečase připravuje soubor opatření proti enormnímu zdražení elektrické energie. Počítá například s daní zatěžující zdroje solární energie tak, aby návratnost investic do zařízení činila 15 let. "Navrhneme srážkové daně pro fotovoltaickou energii. Nedovedeme si představit, že by se na nákladech, které se k boomu fotovoltaiky pojí, nepodílel byznys z této oblasti," konstatoval premiér. Podle vlády je dále nezbytné zvýšit od nového roku poplatek za vynětí půdy ze zemědělského fondu pro účely výstavby fotovoltaických elektráren.

Ministr financí Miroslav Kalousek včera uvedl, že vláda by mohla na kompenzaci růstu cen elektřiny v příštím roce použít zdroje z prodeje emisních povolenek, které původně měly být distribuovány mezi energetické firmy zdarma. V letech 2013 až 2020 by příjmy z prodeje emisních povolenek, které stát chce poskytnout na kompenzaci cen elektřiny, měly podle Kalouska dosáhnout asi 90 miliard korun.

Podle dnešního vyjádření premiéra Nečase lze emisní povolenky na vyrovnání snížení cen elektřiny použít, ale až od roku 2013. Nečas soudí, že je třeba připravit sadu opatření, a nespoléhat se pouze na povolenky. Skok v ceně elektřiny by tento krok podle něj pouze na několik let oddálil, protože zisk z povolenek bude omezený. V aukcích bude podle něj možné prodat povolenky v objemu 45 miliard korun.

„Tento objem emisních povolenek reprezentuje asi polovinu objemu, který měl být původně rozdán emitentům CO2 zdarma v období 2013-2020 – zvláště elektrárnám a teplárnám. Vliv tohoto opatření na ČEZ, jakožto největšího producenta CO2 v ČR by byl rozhodně negativní,“ komentoval návrhy členů vlády na zpoplatnění povolenek Tomáš Sýkora analytik Patria Finance.

Miroslav Kalousek navrhl kompenzovat nárůst ceny elektřiny z těch emisních povolenek, které loni v létě v době úřednické vlády parlament přidělil elektrárenským společnostem zdarma. Pokud se toto nepodaří, nebude podle něj možné skokovému zvyšování ceny energií zabránit.

Modelový dopad všech tří možných variant prodeje/volné distribuce povolenek na akcie ČEZu v komentáři Patrie ZDE

(Zdroj: Bloomberg, čtk, MediaFax, ERÚ, ČEZ)


Váš názor
  •  
    12.10.2010 14:32

    A co takhle trestní odpovědnost za gigatunel, včetně zabavení majetku. Na to naší vyvolení nepřišli.
    Homo
  • Nějak tomu nerozumím
    12.10.2010 12:15

    takže se prodají emisní povolenky místo aby se rozdaly - OK. Ale někdo je tedy koupí, a ten někdo bude výrobce energie ne? A ten výrobce energie nerozpustí cenu za povolenky v ceně energie? To je nějaký sci-fi ne?
    Me2d
    • Re: Nějak tomu nerozumím
      12.10.2010 12:32

      Pokud bude ČR vypouštět méně škodlivin do ovzduší v dalších letech , než se zavázalo, bude nám zbývat určité množství emisních povolenek (jako státu), které můžeme prodat jinému státu (jako naposledy Japonsku. No a ti at si to řeší na své úrovni.
      Muff
    • Re: Nějak tomu nerozumím
      12.10.2010 12:25

      No ale cena elektr. energie se neurčuje z výrobních nákladů ČEZU, ale na energetické burze.
      bono21
      •  
        12.10.2010 13:58

        Cena elektřiny se podle burzy určuje jen tehdy pokud dostatečně roste, pakliže klesá nastupuje velmi složitý vzorec s mnoha proměnnými, výsledek je pak vždy rostoucí cena. Nejdříve se měla cena přizpůsobat ceně v Německu, dnes se bude Německo přizpůsobovat nám, holt Grégr to vymyslel dobře. V roce 2004 jsem měl cenu za 1 KWh 1,09 Kč (nižší tarif, přímotop), dnes asi 2,84 Kč...
        Honza
        • ...
          12.10.2010 14:22

          přesně nás "namotivovali" do vytápění el. centrálním kotlem - naštěstí jsme si před X lety nechali kotel na tuhá paliva - takže uhlí už je doma, s očekávanou úsporou cca 40tis. Kč - holt máme dvoupatrovou městskou vilu. Jestli si Stát myslí, že z nás bude stále dělat debily, a my budeme jenom lepit, tak se dost plete. Aby bylo jasno, vůbec mě nebaví dělat kotelníka, ale budu ho dělat NATRUC. Když to udělá stejně 25tis. domácností, bude to miliarda.
          Me2d
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.