Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Žalovat Ernst & Young nebo vládu?

Žalovat Ernst & Young nebo vládu?

22.12.2010 10:53
Autor: Rostislav Plíva, Patria Finance

Včera mě zaujal článek na našich stránkách s tématem americké prokuratury žalující auditorskou společnost Ernst & Young za pochybení při kontrole investiční banky Lehman Brothers.

Mám-li hovořit za sebe, tak by měla spíše žalovat ty, kteří měnili účetní standardy. Pokusím se vysvětlit proč si myslím, že účetní Lehman Brothers nedělali nic, co by bylo neobvyklé a že auditoři nemohli odhalit nic, co by vybočovalo z běžné praxe.

V posledních dvou desetiletích se stále více a více při vedení účetnictví přesouval důraz k odklonu od prastaré zásady, která spočívala na něčem, co se dnes nazývá princip opatrnosti. Zásada byla platná minimálně od středověkých městských států jako Benátky či Janov; dle některých záznamů již dříve ve Španělsku po pádu Římské říše. Při vedení účetnictví a při oceňování majetku to má, mimo jiné, ten následek, že se používá historických cen. Tato téměř tisíciletá praxe byla ale opuštěna a byl jí nadřazen princip věrného zobrazení skutečnosti. Ten se naopak projevuje použitím „reálných tržních“ cen. A to je přesně podstata problému.

Na první pohled to nevypadá nijak zle. Oceňovat majetek jeho reálnou hodnotou se mnohým může zdát správnější a už čekám na možnou diskusi pod tímto článkem. Čekám argumentace existencí inflace a tím, že růstu cenové hladiny se musí vedení účetnictví přizpůsobit, aby mohlo podávat „věrný a poctivý obraz skutečnosti“. Jenže to právě opuštěním historických cen přestává dělat.:

1)
Inflace bývá používána jako argument, proč jsou reálné „tržní“ ceny správnější, jenže ve skutečnosti je spíše důvodem, proč historické ceny nejsou oním věrným a poctivým obrazem. Jen podotýkám, že sám za sebe považuji inflaci za vnesenou z vnějšku emisí nekrytých peněz, kterou mají povětšinou na svědomí centrální banky a vlády.

2)
Bod první hned vybízí k druhému. Systém, kdy neustále někdo něco přeceňuje podle ostatních, vede sám o sobě k tvorbě bublin a chybnému ocenění. Vzpomeňme jen na obrovské množství derivátů před touto krizí. Všichni ti rádoby experti neměli o jejich skutečné hodnotě nejmenší tušení a prodávali je za takové ceny, které viděli jinde. Povětšinou to byli lidé bez patřičného vzdělání, zkušeností a se všemi možnými nešvary, které si někteří čtenáři pravděpodobně přečetli v knize Cityboy. Nedělali nic jiného, než že oceňovali pomocí „reálných tržních cen“, které viděli okolo sebe.

3)
Od bodu dva je to jen kousek k manažerům nadhodnocujícím své rozvahy nikoli z hlouposti, jako to pravděpodobně udělalo mnoho takzvaných odborníků před krizí, ale s úmyslným záměrem vytvořit vyšší zisk, či zdánlivý růst společnosti. To, že vyšší zisk či rostoucí cena akcií se projeví vyššími bonusy pro vrcholový management, tj. ten nešvar, proti kterému se snaží, alespoň na oko, regulátoři bojovat a který je propírán v médiích, snad ani nemusím dodávat.

4)
Bod 2) i 3 ) tj. vzdálení se od principu, kdy majetek se oceňuje ve svých historických cenách a závazky v jejich reálných cenách má další negativní dopad. Firmy takto fungující nejsou na následující krizi dostatečně připraveny. Měnová expanze krizi s jistotou vždy spustí, je jen otázka času kdy. Ovšem při nadhodnocené bilanci mnoha společností, prakticky celé ekonomiky, to musí nezbytně nutně znamenat vlnu bankrotů, protože se projeví nárůst zadluženosti firem a spotřeba kapitálu, ke kterým po celou tu dobu docházelo.

Poznámka ode mne jako tradera, spojená s doporučením:
Firmy oceňující v historických cenách si svým způsobem vytváří jakési rezervy pro horší časy a v principu fungují stabilněji. To je ale přesně to, o co by člověku při provádění fundamentální analýzy titulu, do kterého hodlá investovat své prostředky, mělo jít především. Nehazardovat, ale skutečně investovat. Pokud ale již firmy obecně nevedou účetnictví v historických cenách, zaměřte se aspoň na tvorbu rezerv a jejich smysl.

Poznámka ode mne jako ekonoma:
Doporučuji se podívat na tvorbu rezerv na špatné úvěry u bank. V době největší krize za 70 let jsou rezervy bank na špatné úvěry na jedněch z nejnižších úrovní vůbec. Ano, v době, kdy se od firem i občanů dá očekávat platební neschopnost ve vyšší než obvyklé míře, se na daný problém vytváří menši rezervy než obvykle. Je to na hlavu postavené, ale v praxi to je jen ukázka morálního hazardu bank a čekání na další vládní peníze, které budou muset stoprocentně ještě přijít.


Váš názor
  •  
    01.01.2011 23:32

    Pěkné, akorát to není článek o EY a jejich vině a veškerá diskuze o účetních metodách konči slovem "domnívám se", ale zato se jedná o článek na téma "Zlá vláda ničí peníze." Prosím, všechny články na téma "zlá vláda ničí peníze" pojmenovávejte titulkem "Zlá vláda ničí peníze," ušetříte mnoha čtenářům čas.
    eM
    • eM
      02.01.2011 19:00

      Pěkné, akorát škoda, že jste nečetl článek od počátku. Ušetřil byste nám čas ;-)
      Kalka.
  •  
    23.12.2010 9:23

    S principem opatrnosti se nedá než souhlasit, s tím že je velmi problematické určit reálnou (tržní) hodnotu aktiva/závazku také. Na druhou stranu při používání historický cen, je třeba se vyrovnat s problém znehodnocení aktiva v případě poklesu jeho ceny a opět se dostaneme k problému aktuálního ocenění – reálné (tržní) ceny. Domnívám se, že to není tak černobílé jak se po přečtení článku může zdát.
    • to cipisek 79 ad poklesy ceny
      01.01.2011 22:02

      S poklesem cen se přeci účetnictví vyrovnává jednoduše standardní cestou odpisů a oprávek?? Další možností je vytvořit rezervy. Z pohledu principu opatrnosti je to naopak dokonce povinost a ne jen možnost.
      Albi
      • Re: to cipisek 79 ad poklesy ceny
        02.01.2011 18:17

        Odpisy/oprávky vyjadřují opotřebení fixního majetku (hmotný/nehmotný). Měl jsem namysli spíše problematiku finančních investic například do dluhopisů, kdy mít v účetnictví historickou(pořizovací) cenu např. řeckých dluhopisů nakoupených před 5 lety, není v tuto chvíli úplně fair view. V takovém případě budeme řešit výši znehodnocení této investice (zjednodušeně dostanu-li zpět 5%, 10 % , 50% nebo nic) a jsme znovu o určování reálné (tržní) hodnoty. Používání historických cen zamezí zohlednění pozitivního vývoje ceny daného aktiva ve finanční pozici subjektu – ale je to fair view? Chtěl jsem jen naznačit, že problém není až tak v účetní metodě reálného hodnoty, ale v problému stanovení oné reálné (tržní) ceny.
        • Cipísek79
          02.01.2011 19:01

          Tak, tak - není to černobílé. Jinak je roztomilé, že nám historické ceny doporučuje pracovník brokera, který nám automaticky přepočítává margin na M2M (ale pouze směrem dolu!) s eventuelními chmurnými důsledky ;-) Podle toho je také přirozené, že debata o mark to market accounting se rozhořívá vždy v krizových obdobích. Ale to známe: kapitalizace zisků a socializace ztrát... ;-)
          Kalka.
  •  
    22.12.2010 13:44

    urcite zalovat E&Y!!!!!!!! Za chyby sa plati, aj Andersen zaplatil... Ved k comu je audit, ked nejaky uctari pozmenia veci a audit na to nepride,,,,ak by auditori mali kontrolovat len kvalitne a pravdive veci, tak tam ani nemusia byt alebo by to mohla robit upratovacka.......(nic v zlom inac proti poctivej praci upratovaciek)
    pepo
  • Zkušenosti nade vše
    22.12.2010 12:22

    Jednoznačne souhlasím! Celé obezřetné investování je o zkušenostech a zdravém sedláckém rozumu. Používat historické ceny znamená znížit potenciální volatilitu portfólia a umožňuje včas, kontinuálne a harmonicky reagovat na trhové změny. Bohužel, ale toto všechno nemá v dnešním světě naději na trvalejší používaní, protože takovýto systém nedokáže vygenerovať špičkové zisky a není schopný konkurovat "ambiciózním" obchodním a finančním plánum komerčních finančních institucí a nadnárodních firem. Proto to bude vždy o eufórii a depresi, namísto toho aby to bylo jen o dobré náladě.
    Skalar
    • Re: Zkušenosti nade vše
      22.12.2010 12:53

      ...ano, přesně tak s jedním velkým ALE -pokud tuto "euforii" musí největší ekonomika(zatím) této planety zachraňovat takovým množstvím veřejných peněz-dluhem státu, který byl v tomto rozměru naposled vytvořen na vítězství ve II.světové válce(tenkrát to byl dluh hodný leadra této planety) tak v současnosti je někde vééééélikááááá chyba....
      Pavel
  • Moc hezký článek
    22.12.2010 11:08

    Hezky a názorně ukázaný hlavní problém moderního vedení účetnictví a oceňování...kéž by se na tohle téma víc kvalitně psalo a mluvilo se o tom.
    Dan.Brno
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.