Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Leijonhufvud: Až veřejnost pochopí hru Fedu a bank...

Leijonhufvud: Až veřejnost pochopí hru Fedu a bank...

27.01.2011 8:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Dva průkopníci moderní monetární ekonomie - Irving Fisher a Knut Wicksell - se intenzivně zabývali nalezením monetárního systému, ve kterém by nedocházelo k redistribuci bohatství a příjmů. Ta podle nich představovala urážku sociální spravedlnosti a následně ohrožovala sociální a politickou stabilitu. Vyhnutí se této redistribuci podle nich dostatečně zajišťovala cenová stabilita. V tom se ale mýlili, což je patrné například z následujícího:

Fed dodává bankám rezervy s téměř nulovou sazbou. Ty ale negenerují půjčky podnikům, namísto toho mohou banky kupovat vládní dluhopisy s výnosem 3 – 4 %. Tato podpora bude nakonec zaplacena daňovými poplatníky. Kongres však neschválil ani ji, ani vzniklý daňový závazek. Fed také snížil úrokové sazby z depozit hluboko pod 1 %. Banky, zadlužené přibližně v poměru jedna ku patnácti, tak nakupují dluhopisy za neúročené peníze od Fedu, či za velmi málo úročená depozita.

Bankéři na Wall Street mohou tudíž opět požadovat bonusy, na které byli zvyklí za starých dobrých časů. Ty v podstatě představují transfer peněz od daňových poplatníků a zejména od starších spořitelů, kteří nemohou najít alternativní způsob střádání na důchod. Nízké sazby se tak staly hrou, při které veřejnost není schopna prohlédnout tok peněz od těch, kteří prohrávají, k výhercům.

Veřejnosti se také nyní sděluje, že záchrana bank je splácena, takže daňoví poplatníci neponesou žádné náklady, které s ní souvisejí. Nikdo jim neříká, že splácení pomoci je z velké části financováno příjmy, které daňoví poplatníci platí, aby banky mohly nakupovat vládní dluhopisy. Pomoc schválily obě politické strany, žádná z nich teď proto nebude rozporovat způsob jejího splácení.

Současná monetární politika má dva hlavní cíle: Rekapitalizaci bank, aniž by v nich vláda získala podíl, protože nechce být obviňována ze znárodňování a socialismu. Bankám tedy musí být finance poskytnuty přímo. Ekonomové donedávna bolestivě vymýšleli, jak překonat nulovou hranici snižování sazeb. Tato bolest ale byla asi zbytečná – proč bankám rovnou neplatit za to, že přijmou rezervy od přátelské centrální banky?

Druhým cílem je samozřejmě zabránit tomu, aby bublina na trhu s nemovitostmi splaskla úplně. V tomto ohledu existují určité výsledky, protože majitelé domů, které ještě nepropadly bance, mohou refinancovat hypotéky za dlouhodobé sazby kolem 5 %, či ještě nižší.

Kdo za to zaplatí? Každá krize ukáže kolektivní chybu ve vnímání ekonomických hodnot. Vzniklé ztráty se musí vstřebat předtím, než ekonomika začne opět normálně fungovat. Pokud by řešení krize bylo ponecháno na trhu a na soudech, vedlo by to k další Velké depresi. Musí být tedy učiněna těžká politická rozhodnutí o tom, kdo ponese ztráty. Současná situace ale v podstatě znamená snahu o vyřešení problému tak, aby si „radar veřejnosti“ ničeho nepovšiml.

Vedle redistribuce bohatství to sebou nese další rizika. Návrat k normální výši sazeb způsobí bankám, které drží velký objem dlouhodobých aktiv s nízkými výnosy, další kolo problémů. A pokud Spojené státy uniknou japonskému syndromu, Fed bude muset dříve či později sazby zvyšovat, aby zabránil inflaci, či ochránil dolar.

Nezávislost centrálních bank nebyla během poslední krize nijak patrná. Nyní by ji centrální banky chtěly obnovit. Doktrínu nezávislosti ale nebude v demokratické společnosti možné ubránit ve chvíli, kdy veřejnost pochopí, že monetární politika může mít mnoho redistribučních efektů.

Uvedené je výtahem z „Shell game: Zero-interest policies as hidden subsidies to bank“, autorem je Axel Leijonhufvud, profesor na University of Trento.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • Obvykle antiamericke kydy
    27.01.2011 12:34

    Takze kdyz Americka FED kapitalizuje banky opravdovymi penezi, tak to dela spatne, ma to udelat jako EU, namisto kapitalizace banky podrobit zatezovacim testum a ty testy zfixlovat, jak to ECB udelala nedavno. Napr. otestovali irske banky a rekli ze jsou v poradku a to bylo jenom paru tydnu pred tim nez irske finance doslova vybuchly a cela zeme ponese tezke nasledky radu let. Inflace v USA je momentalne kolem 1,0 %, a do ledna 2012 je predpovedena inflace 1,1% . Odbornici doporucuji pro USA inflaci v pasmu 1% az 2% , takze dalsi vydavani novych penez je uplne v poradku. USA take potrebuji snizit hodnotu dolaru aby vyrovnaly schodek v zahranicnim obchode. Samozrejme, ze to ohrozi nemecky exportni zazrak, ale to USA nemusi zajimat, to neni jejich starost.
    Jap
    • Re: Obvykle antiamericke kydy
      02.02.2011 16:43

      nejsi ty ciste nahodou ekonom?
      Azb
      •  
        03.02.2011 1:04

        puvodne jsem se chtel zeptat, jestli nejsiidiot, ale pak jsem zvolil pro redakci prijatelne synonymum :)
        Azb
    • Re: Obvykle antiamericke kydy
      27.01.2011 14:27

      no, a neni ta nizka inflace take trosku tim, ze se do ni nepocitaji potraviny, energie a bydleni? ;-)
      sdk
  • Deja Vu
    27.01.2011 11:40

    V článku popsaný trik jsme si zde v komentářích popsali snad již před 3/4 rokem (opakovaně). Teď za to Leijonhoofvoodoo jako dostane Nobelovku?
    Detective
    • Re: Deja Vu
      27.01.2011 19:58

      Americka statistika inflace vypousti ceny potravin proto, ze jsou ovlivnovany sezonimi cenami v zemedelskem sektoru, ktere jsou dale ovlivnovany a zkreslovany pocasim, velikosti urody, nejen v USA ale na celem svete. Podobne aktivita ve vystavbe bytu je ovlivnovana pocasim, jako tuha dlouha zima, mozna ceny bydleni prilis ovlivnuje urokova mira hypotek, nejsem si jisty, zda se bydleni ze statistiky vylucuje a co je cenou bydleni mysleno, ale jsem si jisty, ze hlavni snahou je ziskat co nejpresnejsi udaj o narodni ekonomii co nejrychleji a obvykle se zminuje jenom vylouceni cen energie a potravin. Cenu energie do velke miry zase zavisi na rozhodnuti OPEC/u/, o urovni produkce ropy. OPEC se s tim nijak netaji, ze primo manipuluje a urcuje svetovou cenu ropy, i kdyz cely svet tezi asi 85 milionu barelu denne a OPEC z toho tezi jen neco kolem 30 milionu barelu denne, ocas OPEC tak vrti s celym psem,m celym svetem. Americka metoda posuzovani inflace sice nesleduje presne o kolik musel zaplatit vice nebo mene zakaznik ale zato dava ekonomum a FED /u/ daleko presnejsi a okamzity udaj, kazdy mesic, o tom co se deje uvnitr v utrobach tohoto velikeho a komplikovaneho zvirete zvaneho narodni ekonomie USA a hlavne odhaluje jaky je posledni trend v inflaci, jestli inflace zrychluje , nebo zpomaluje a to je velice cenny udaj pro FED, pro vladu a pro privatni byznys.
      Jap
  •  
    27.01.2011 8:49

    Pěkný, čtivý a výstižný :)
    First Knight
    •  
      27.01.2011 9:42

      doporučuji přečíst i rozhovor s A.L. v aktuálním Týdnu
      Hans123
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.