Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhodnutí soudu: Sazka nesmí volně nakládat se svým majetkem

Rozhodnutí soudu: Sazka nesmí volně nakládat se svým majetkem

09.03.2011 15:29
Autor: mediafax

Městský soud v Praze ve středu Sazce na návrh předběžného insolvenčního správce omezil nakládání s majetkem. Agentura Mediafax to zjistila z internetové verze insolvenčního rejstříku. Soud nařídil předběžné opatření, kterým Sazce uložil povinnost činit určité úkony pouze s písemným souhlasem předběžného insolvenčního správce. Jde např. o uzavírání všech smluv, jejichž celkové plnění je vyšší než půl milionu korun, úkony týkající se nemovitého majetku, včetně převodů nebo předmětů duševního vlastnictví.

Předběžný insolvenční správce Sazky Josef Cupka požádal v úterý Městský soud v Praze, aby Sazce omezil nakládání s majetkem. Správce po soudu chtěl, aby firma mohla nakládat s majetkovou podstatou pouze s předchozím písemným souhlasem správce. Nezamlouvalo se mu, že představenstvo Sazky mělo na začátku března schválit dvě smlouvy se společností Gladiolus, o čemž se dozvěděl až později z dopisu. Ten správci zaslal místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek, prezident Autoklubu ČR, zástupce jednoho z akcionářů. Na základě první smlouvy má Sazka od firmy čerpat úvěr 2,5 miliardy korun, který má být zajištěn majetkem Sazky. Splatný má být v březnu 2012. Druhá smlouva má zřizovat nový orgán, tzv. řídící výbor, který je tvořen převážně zástupci společnosti Gladiolus. Orgán má udílet pokyny představenstvu Sazky. Sankce za nesplnění pokynu má být 300 milionů korun. Správce má za to, že tento „postup dlužníka je v příkrém rozporu“ s ustanovením insolvenčního zákona.

Podle Sazky "návrh na vydání předběžného opatření vychází z dopisu, který obsahuje informace zcela nepravdivé, popř. neúplně či hrubě zkreslené," jak stojí v materiálu firmy pro soud. Podle něj představenstvo Sazky na začátku března skutečně projednalo návrh smlouvy se společností Gladiolus. Podle návrhu ale mají být majetkové podíly a ochranné známky firmy zastaveny až poté, kdy nabude účinnosti rozhodnutí soudu o zastavení insolvenčního řízení. "Návrh smlouvy o spolupráci počítá se zřízení restrukturalizačního (nikoliv řídícího) výboru, který však není koncipován jako orgán dlužníka," stojí dále v materiálu s tím, že návrh smlouvy neobsahuje žádné ustanovení o smluvní pokutě 300 milionů korun, ale jeden milion korun, a to za případné porušení smlouvy.

Sazka je od 17. ledna v insolvenčním řízení, kdy insolvenční návrh podal hlavní věřitel firmy, miliardář Radovan Vítek, a to prostřednictvím společnosti Moranda. Vítek má pohledávky za Sazkou za zhruba 1,5 miliardy korun, vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů.

Pohledávku do řízení už přihlásila například i firma Eto, ke které se také hlásí Vítek, ta chce po Sazce zhruba 254 milionů korun. Další Vítkova firma Sidereus Holdings chce po loterijní společnosti dohromady přes 413 milionů korun, KKCG SF podnikatele Karla Komárka 408,8 milionu korun. Svoji pohledávku přihlásila například i CZ Plachetka.

Od pondělí 21. února soud určil Sazce předběžného správce pro insolvenční řízení, jmenování předběžného věřitelského výboru soud zamítl. Soud už nařídil jednání o původním insolvenčním návrhu na loterijní společnost Sazka, a to na 21. dubna 2011. Na něm má Moranda předložit důkazy, které dosvědčují, že loterijní firma je v úpadku. Vyslechnuta bude i Sazka.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba