Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Neposlušné“ španělské regiony platí tržní úroky na úrovni Portugalska, mohou lokální volby ohrozit vládu?

„Neposlušné“ španělské regiony platí tržní úroky na úrovni Portugalska, mohou lokální volby ohrozit vládu?

26.04.2011 16:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Podmínky, za které si půjčuje část lokálních vlád ve Španělsku na trhu, odpovídají rostoucím úrovním sousedního Portugalska spíše, než částečnému uklidnění na úrovni výnosů z dluhopisů a pokladničních poukázek centrální vlády zejména při delších splatnostech, kterého jsme svědky od počátku letošního roku. Důvod? Trh vyššími požadovanými úroky trestá ty zadlužené regiony, které odmítají plnit cíle vedoucí k rozumnému vývoji veřejných financí a jdou proti snahám centrální vlády v tomto směru. Nelibost investoři, avšak s podstatným přispěním obav z restrukturalizace řeckého dluhu, dali najevo také v dnešní aukci centrálních poukázek, ve které požadovali 1,371% úrok u tříměsíční splatnosti a 1,867% u půlroční splatnosti (z 0,899 % a 1,361 % v březnu), což vedlo k nevyužití plánovaného nejvyššího úpisu v objemu až 2,5 miliardy eur a upsáno bylo 1,97 mld. eur.

Analýza fiskálních dat španělské vlády ukazuje, že pro některé regiony kontrola hospodaření a jeho schodku zůstává něčím neznámým, konstatovala ratingová agentura Moody´s již v březnu, pouhý den předtím, než po španělském ratingu srazila hodnocení Katalánska, Valencie, Kastilie či Murcie. Nyní Katalánsko sklízí plody svého odporu k nápravě veřejných financí v podobě úroku, který u emise dvouletých dluhopisů dosahuje 5,5 procenta. Před rokem to bylo 5 procent, ale za dluh s desetiletou splatností. Valencie v dubnu za dvouletou splatnost svého vydávaného dluhu v objemu 400 milionů eur také zaplatila 5,5% úrok. Výnos obou emisí překračuje 5,45 procenta, které za dvouletou splatnost naposledy zaplatilo Portugalsko a jde proti vývoji dluhu Španělska, kde spread vůči německým bundům klesá.

„Lokální emise dluhopisů se nedokáží přiblížit příznivému vývoji španělského centrálního dluhu od počátku roku. Rostou obavy, zda regiony zvládnou dostát svým závazkům,“ řekl Leef Dierks, analytik Morgan Stanley. Španělská vláda, po Irsku, Řecku a nově Velké Británii v popředí nejvyšších rozpočtových schodků v rámci eurozóny, chce jeho úroveň srazit z loňských 9,2 procenta HDP na 6 procent v roce letošním. To s sebou nese rozsáhlé úspory veřejných výdajů, které jsou požadovány i na úrovni lokální. U Katalánska v podobě omezení celkových výdajů o 10 procent při schodku lokálního rozpočtu loni na úrovni 3,9 procenta. Šéf regionálních financí Andreu Mas-Collel uvedl, že Katalánsko se k vládnímu požadavku na schodek nejvýše 1,3 procenta rozpočtu nepřipojí.

V opozici k vládním úsporným opatřením není samo, což je právě zdroje růstu nervozity na finančním trhu před lokálními španělskými volbami, které proběhnou 22. května. Zatímco ještě v únoru opozice v podobě lidové strany na Zapaterovy socialisty držela náskok 1,5 procenta, nyní již překračuje 10 procent. A na trhu rostou obavy, že Španělskem otřese politická nestabilita, hrozící pádem vlády kvůli rozpočtových a fiskálním úsporám podobně, jako stála post premiéra Portugalska Socratese a jeho vládu. To by mohlo otevřít cestu útoku trhů na závazky země (dluhopisy) a směřování k nucené záchraně země.

Španělská vláda počítá letos s růstem ekonomiky o 1,3 procenta po nejhorší recesi za posledních šest desítek let, která vedla k celonárodní nezaměstnanosti na 20,5 procenta v únoru. Ceny na trhu nemovitostí, které prošly bublinou nezadávající si se Spojenými státy, pokračují v 1Q11 v poklesu o meziročních bezmála 5 procent, ukazujíce na pokračující recesi na trhu a také na odvolávání sázek na dokončení obchodů s nemovitostmi a jejich nákupů před zvýšením tržních sazeb.

Pohled na rizikovost španělského vládního dluhu na centrální úrovni kolísá (přesto celkově klesá), vyjádřen například poklesem spreadů vůči německým bundům na 170 bazických bodů, čtyřměsíční minimum v polovině dubna a opětovným růstem k aktuálním úrovním nad 220 bps.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m