Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ferguson: Den zúčtování v Evropě a ruská ruleta v USA

Ferguson: Den zúčtování v Evropě a ruská ruleta v USA

01.07.2011 11:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Jakákoliv pomoc nezmění nic na tom, že Řecko má neudržitelnou výši dluhu. A nikdo doposud nepřišel na to, jak tento problém vyřešit bez defaultu a ke spokojenosti ratingových agentur, bank a ECB. Pro Bloomberg to uvedl profesor historie na Harvard Univerzity Niall Ferguson. „Včera došlo jen k tomu, že vláda přežila. Schválené úspory ale řeckou ekonomiku neposunou směrem k zázračnému růstu, spíše naopak. Jde tak opět o přechodné řešení strukturálního problému zadlužení,“ dodal profesor.

Zároveň se však Ferguson domnívá, že „házení kamenů po ulicích“ by se nemělo brát jako indikátor politické stability. Na druhou stranu „historie ukazuje, že v podobných případech nastane moment, kdy voličům dojde trpělivost“. Momentálně však není v ničím zájmu shodit vládu a poslat zemi do defaultu. Ten i tak představuje stálou hrozbu, protože Řecko přes všechnu poskytnutou pomoc a dohody o prodloužení splatnosti dluhopisů není schopno splácet úroky ze svého dluhu.

Podle profesora bylo vhodnější přistoupit před rokem ke snížení hodnoty dluhopisů podobně, jako k tomu došlo v Latinské Americe. Uvedený postup by na trzích vyvolal menší nejistotu než neustálé poskytování pomoci. „Tento problém bude vyřešen pouze tehdy, pokud ponesou náklady investoři a vlády poznají, které banky jsou tím natolik postiženy, že musí být rekapitalizovány,“ upřesnil Ferguson.

„Oddalování konečného řešení problému vytváří iluzi, že skutečný problém představuje Řecko. Všichni ale víme, že jím je potenciální nákaza dalších zemí. V nejhorším případě se Řecko najednou rozhodne odejít z eurozóny a přikročit k defaultu. ... Problémem je to, co by to znamenalo pro další země PIGS,“ uvedl profesor.

Současná strategie riziko nákazy nezmenšuje, fakticky dochází jen k tomu, že ECB podporuje bankovní systémy zemí na periferii. Snaha o získání dalšího času situaci nezlepšuje, jen oddaluje „den zúčtování“; Ferguson podle svých slov doufá, že toto „zúčtování“ by pro trhy nebyl takový šok, jako když padla banka Lehman Brothers.

Jedním z důvodů současných problémů eurozóny je podle Fergusona to, že nedochází ke slibované konvergenci jednotlivých zemí. Jde mimo jiné o důsledek asijské konkurence, která postihla průmysl v některých zemích, například v Itálii. Ta nyní těží z toho, že většinu jejího vládního dluhu drží domácí investoři, což snižuje riziko rozšíření nákazy na tuto zemi.

Profesor se krátce věnoval i situaci ve Spojených státech. Ty čelí velkým rozpočtovým deficitům, tamní politici ale hrají „ruskou ruletu“, když diskusi o snížení těchto deficitů využívají v politickém boji. Například hovory o možném defaultu USA považuje Ferguson za nezodpovědné, protože dolar má status světové rezervní měny. A pokud by Spojené státy ztratily svou důvěryhodnost a vysoký rating, bylo by to „mnohem důležitější než to, co se dnes děje v Řecku“.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • Souhlas
    01.07.2011 11:16

    Jen řekl, co už všichni ví. Dávám Řecku rok, maximálně dva. :-) Poté už ani ty dotace nedostanou. Pak se státy EU rozpadnou jak domeček z karet.
    A.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data