Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rating USA otřese akciemi, ne ale dluhopisy. Prodeje Číny zásadní chybou?

Rating USA otřese akciemi, ne ale dluhopisy. Prodeje Číny zásadní chybou?

08.08.2011 14:30, aktualizováno: 9.8. 9:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Americké dluhopisy stále nakupujeme a budeme, i pokud se výnos dostane na absolutní nulu. Prodávali jsme je v minulosti jen kvůli pozicím v akciích, uvedl investor Warren Buffett s tím, že nyní na rozdíl od nich americké dluhopisy a poukázky snížením ratingu USA zasaženy nebudou. Jeho pohled sdílejí další silní investoři: akciové trhy budou trpět, dluhopisy zůstanou stabilní.

Asijské akcie vstoupily do nového týdne ztrátami v rozmezí 2-7 %, Evropa odepisuje rovněž kolem dvou procent, stejně jako naznačují futures amerického obchodování. Americké dluhopisy? Dvouletý výnos klesl na 0,27 procenta z 0,29 %, desetiletý výnos zůstává klidný u 2,54 procenta.

„Dluhopisové trhy jasně vzkazují, že se budou ubírat vlastním směrem bez ohledu na to, jakou hlavu kdo nasazuje USA. Zůstávají bezpečným rájem,“ domnívá se Kumar Palghat, zakladatel a šéf australské Kapstream. „Obavy patří reálné ekonomice, ne dluhopisům,“ dodal. "Finanční trhy vyvodily jediné: americké dluhopisy a poukázky jsou jedinečné svojí kvalitou mezi dalšími dluhopisy, které jsou k dispozici. Neexistuje pro ně substitut co do bezpečnosti, likvidity, ale zejména kvality. To je názor trhů. Názor S&P je odlišný, ale nic na tom nezmění," uvádí Jim DeMasi, stratég Stifel Nicolaus v Baltimoru.

S tím, že na dluhopisovém trhu žádné výprodeje nebudou, souhlasí i další. „Není mnoho míst, kam se investoři mohou uchýlit, tady mohou zůstat bez obav,“ uvádí Russell Jones, šéf pro globální strategii ve Westpac Institutional Bank Podle Wilbura Rosse, šéfa WL Ross & Co, případný úprk z amerických papírů tlumí také oznámení amerického regulátora, že snížení ratingu USA od S&P nepohne rizikově váženými požadavky na kapitál bank. „Panika, které se můžeme dočkat, je útěk z akcií do pokladničních poukázek a dluhopisů, ne ale z nich pryč,“ dodal Ross.

Také podle Rosse by se investoři měli obávat především o reálnou ekonomiku. „Krok S&P není tím, co rozhoduje o dlouhodobém nastavení, kde investoři být mají a kde ne. Tím je fundament ekonomiky. „Pokud v historii S&P snížila rating AAA některé zemi, trvalo kolem 10 let, než jej dokázala získat zpět. Tato cesta znamená plán úspor, omezení investic do ekonomiky, její útlum, v tomto případě odklad jejího oživení,“ uvádí šéf Kapstream. Právě odtud očekává největší tlak na pokles akciového trhu. „Jsem přesvědčen, že to, čeho jsme na akciích svědky nyní, je jen počátek skutečného rozsahu korekce na akciových trzích,“ míní. Ekonomika USA ukázala ve 2Q 1,3% anualizované tempo růstu HDP daleko za očekáváním. Ještě větším šokem byla revize za 1Q11 na 0,4 procenta z 1,9 procenta.

Jak Palghat, tak i například Mark Mobius očekávají, že investoři se opětovně začnou sunout za reálným růstem hospodářství. Ten najdou v Asii a dalších rozvíjejících se trzích. „Asijské měny zlevňují, krátkodobé sazby jsou příznivější. Vlády nejsou zadlužené,“ míní Palghat. Podle Mobiuse není možné zůstávat po útěku z části aktiv dlouhodobě „naložen“ v hotovosti kvůli ochraně proti inflaci. Tu dle něj lépe zajistí akcie, ale tam, kde jsou podloženy fundamentem – v emerging ekonomikách. „Krátkodobě budeme svědky silné volatility, ta se ale změní v hledání ekonomického fundamentu a odchod do takových ekonomik,“ míní investor.

Také bývalý čínský zákonodárce a ekonom Cheng Siwei v této souvislosti varoval, že Čína by neměla prudce konvertovat své devizové rezervy pryč z amerického dolaru, tamních dluhopisů. „Čína by část ze svých rezerv měla využít na nákup dalších dluhopisů a přímé zahraniční investice,“ míní Siwei. „Podle mého názoru je nyní nejvýhodnější strategie neprodávat, ani také ne příliš prudce nekupovat,“ dodal. Podle analytiků má Čína v měně USA zhruba 70 procent ze svých rezerv. Data také ukazují, že v poukázkách ke konci května 1,16 bio USD.

Již před snížením ratingu domácí poradci Číně radili diverzifikovat rezervy pryč z dolaru. Také Siwei připouští smysl nákupu dluhu evropských zemí zasažených krizí, s ekonomickými zájmy v pozadí, nedoporučuje ale prudký odchod z investic v USA ani prudké investice jinde. Otázka je samozřejmě také politickou.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, AP, Reuters)


Váš názor
  •  
    08.08.2011 19:40

    asi chyba, CHINA musí mať viac ako 1,16 mld. USD v poukážkach USA
    Open_mind
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university