Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Společné evropské rozpočtování?

Společné evropské rozpočtování?

12.09.2011 12:28
Autor: Zdeněk Tůma, KPMG Česká republika

Není vůbec s podivem, že krize vyvolává širokou škálu návrhů, jak její projevy řešit a zejména jak podobným krizím v budoucnu zabránit. Týká se to všech jejích projevů, ať už se jednalo o turbulence na finančních trzích, jimž politici chtějí zabránit větší regulací, nebo o vysoké zadlužení většiny zemí.

Společným jmenovatelem řady návrhů na řešení dluhové krize v Evropské unii je větší centralizace fiskální politiky. Kromě obecných proklamací o potřebě větší koordinace se objevily dva konkrétní návrhy, a to eurodluhopisy a harmonizace daňových sazeb. Proč není rozumné takové návrhy realizovat a hlavně proč nemíří správným směrem?

Kdokoli si půjčuje, měl by být schopen věřitelům vysvětlit, z čeho bude splácet dluh. Půjčuje-li si stát, jeho příjmy plynou především z daní a schopnost dostát závazkům – za předpokladu korektních údajů – bývá dobře spočitatelná. Problém eurodluhopisu je ten, že na druhé straně chybí onen jasně definovaný příjem, který představují odvody daňových poplatníků. Jak jsem psal na tomto místě již před několika týdny, na základě postojů daňových poplatníků v jednotlivých členských státech v posledních letech se mi nezdá, že by byli připraveni státi se evropskými plátci daní.

Členské státy do společné kasy samozřejmě přispívají, ale jedná se o malý podíl na jejich rozpočtech. Vydávání eurobondů by znamenalo zásadní přetvoření struktury rozpočtů v Evropě: daleko větší společnou kasu a prakticky nevyhnutelně novou instituci – evropské ministerstvo financí, popřípadě daleko větší pravomoci Evropské komise v této oblasti. K něčemu takovému koneckonců již nyní vyzvali holandský premiér a ministr financí. Navrhuje-li někdo eurodluhopis jako řešení dluhové krize, měl by vzápětí dodat výše uvedené implikace, aby si jich byli všichni vědomi. Můj osobní dojem je, že voliči/daňoví poplatníci v členských zemích by takový posun nepodpořili.

K tomu nutno ještě dodat, že dluhový problém je systémové povahy a i kdyby se našli tací, kteří by byli ochotni dluhy za ostatní jednorázově uhradit, neřeší to dlouhodobý problém rozpočtové nedisciplinovanosti. A při zachování suverenity národních států a jejich práva na spolurozhodování si opravdu neumím představit, že by ti disciplinovanější souhlasili s krytím dluhů těch méně odpovědných.

Dalším zásadním návrhem je harmonizace daňových sazeb. Není to nic nového. Již před několika lety objížděli francouzští emisaři s touto tezí členy EU ze střední a východní Evropy, protože se jim nelíbilo, že v některých zemích jsou daňové sazby na výrazně nižší úrovni než ve Francii. Již tehdy, stejně jako dnes, ale opomněli dodat, že podstatou problému nejsou sazby, ale výdajové stránky rozpočtů. Rozdíly v potřebě daňových příjmů jsou totiž určeny mírou přerozdělování, nikoli naopak. Celkem logicky ve Francii potřebují vyšší sazby, aby dokázali financovat obrovské výdaje rozpočtu. Proč by ale třeba Estonci měli mít srovnatelně vysoké daňové sazby, co by potom dělali s rozpočtovými přebytky? Zřejmě by je postupně rozpustili ve vyšších výdajích, čemuž by se dalo těžko odolat. Volání po harmonizaci daňových sazeb je ve skutečnosti volání po harmonizaci přerozdělování v členských státech EU a skrývá zároveň neochotu řešit strukturální problémy výdajové strany rozpočtu.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    12.09.2011 13:35

    hrozím se toho, že tohle někdy projde. v socialistickém evropském svazu opravdu žít nechci. co s tím? učit se čínsky a přestěhovat se do hongkongu nebo singapuru?
    toncek
    • Kde končí náš svět?
      13.09.2011 9:42

      Eurodluhopisy mohou aopravdu být až na konci hypotetického procesu fiskálního sjednocení. Tvrzení, že daňoví poplatníci nejsou příliš připraveni stát se evropskými plátci daní, ukazuje spíše perspektivu pisatele než realitu. Zaprvé, daňoví poplatníci nejsou připraveni platit žádné daně. Zadruhé, evropské daně už platí, protože hradí různé úrovně evropských veřejných financí (například Brusel, Praha, Karlovy Vary, Toužim), jenom tomu tak neříkají. Představa, že bychom se měli stát otroky francouzských daňových sazeb a pracovních zvyklostí, je hrozná. Nějaká forma evropské ekonomické harmonizace ( v jaké míře a podobě nevím) je ovšem nezbytná. Žádná evropská země není schopná obstát sama globální ekonomice. Deficity veřejných rozpočtů nejsou způsobené Evropskou unií, ale sociálním státem a to je problém všech vyspělých ekonomik. Proč to neřekneme přímo? Proč se skrýváme za "nacionální" zájmy?
      • Re: Kde končí náš svět?
        14.09.2011 10:35

        proč by žádná evropská země nemohla sama, bez EU, bez evropského ministerstva financí, obstát v globální ekonomice? je snad takovej Singapur členem nějaký federace? podřizuje se snad Singapur výmyslům nějakýho asijskýho Bruselu?
        toncek
      • Re: Kde končí náš svět?
        13.09.2011 9:57

        No, jak to říct. Já jsem připraven neplatit daně :-))
        Jesse
    •  
      12.09.2011 15:29

      Pan Tůma a další ekonomové jsou na jiné planetě.V ceslém světě došli spotřebytelé.V ČR už úplně.
      coast
      •  
        12.09.2011 15:31

        Přeji dobrý zítřek.Čína je celá vedle z zahraničního obchodu.EU nenakupuje,USa už vůbec a ten zebytek wordu nestojí za řeč.
        Coast
    • SESR
      12.09.2011 13:40

      Svaz Evropských Socialistických Republik to by měl Vladimír radost
      Deny:-)
  • Pane Tůma
    12.09.2011 13:04

    A co vzít to pane Tůma místo "negativisticky" trochu "pozitivisticky". Například : Volání po harmonizaci daňových sazeb je ve skutečnosti volání po harmonizaci přerozdělování v členských státech EU a tudíž po harmonizaci výdajových stran rozpočtů. Kdyby tomu tak již bylo nevznikl by "Řecký problém" ale protože jako vedlejší efekt by bylo více vidět na tunelotoky a pašalíky, tak vítězí "negativisté". Že v hradních komnatách mne tak nepřekvapuje, ale že u bankéřů a auditorů ? Hmmm.
    /eye/
    • Re: Pane Tůma
      12.09.2011 13:56

      Ať žije můj hradní pán na věky věkův ... díky bohu, že tam je ! Pamatuji si, když Špidla tančil na Letné na tribuně oslavné tance ke příležitosti vstupu do EU. Pak ještě vyrobil paskvil ohledně vymření našeho obyvatelstva a jeho plné nahrazení přistěhovalci a poslední triumf bylo omezení délky pobytu venku při slunných dnech... tohle je přesně EU !
      Muff
    • Re: Pane Tůma
      12.09.2011 13:38

      doufat, že evropská unie přispěje ke snížení přerozdělování, chce velkou dávku naivity. posledních deset let jste byl v hibernaci?
      toncek
      • EU přerozděluje - podívejme se jak ...
        12.09.2011 14:01

        http://dotsub.com/view/01ad2718-073c-474a-ac40-c7a72e199d55
        Marťanka
    • Re: Pane Tůma
      12.09.2011 13:29

      Naprostý souhlas. Tím Hradem jsou už všichni ale úplně zblbnutí!
      Skalar
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university