Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Taleb: Rozbijte bankovní kartel, nebo hrozí třídní boj

Taleb: Rozbijte bankovní kartel, nebo hrozí třídní boj

20.10.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Upadne „okupace Wall Street“ pomalu v zapomnění, nebo se stane masovým hnutím, které potopí svět do anarchie? Na toto téma „politické černé labutě“ hovořil pro Bloomberg Nassim Taleb. Ten se podle svých slov obává hlavně toho, že zmíněné protesty „degenerují do třídního boje, protože lidé příliš nerozumějí podstatě problému, kterému poslední čtyři roky čelíme“.

Vláda USA není přístupná rozumným řešením současné krize. To znamená, že odměňuje ty, kteří dělali chyby. Udržuje totiž v chodu systém, v jehož rámci přesouvá bohatství od společnosti k bankéřům. Současné protesty se ale mohou zvrhnout ve zmíněný třídní boj, takže je třeba podniknout preventivní kroky, aby se tak nestalo. To podle Taleba znamená, že „se musí rozbít bankovní kartel“. Pak budou všichni spokojení, ovšem kromě bankéřů. A to z toho důvodu, že „teď nežijeme v kapitalismu, nežijeme v socialismu, žijeme v systému bankovního kartelu a sloužíme bankám, namísto aby ony sloužily nám“.

Rozebírání a analýza zisků bank je irelevantní, protože banky svá aktiva nepřeceňují na tržní ceny. Jedinou hodnotnou informací, kterou z jejich výsledků získáme, je výše kompenzací – tedy výše odměn, které si bankéři platí. Podle Taleba banky nejsou schopny samy o sobě vydělávat peníze, což dokazuje série jejich insolvenčních období: „Banky krachovaly v letech 1982 a 1983, v roce 1991 a krachují nyní.“

Pokud se bankám dostane pomoci ze strany státu, nemělo by v nich docházet k výplatám bonusů. Pak se totiž stávají podnikem veřejných služeb a platy jejich zaměstnanců by měly odpovídat platům odpovídajícím státním úředníkům, uvedl Taleb a vysvětloval: „Je to jako s hráčem, který si od vás půjčil peníze, pak vyhrál a řekl, že už vás nepotřebuje. Bez nás by Goldman Sachs už neexistoval.“

„Římané uplatňovali pravidlo, že pokud jste byl stavitelem mostů a nějaký jste postavil, musel jste pod ním také pár nocí přespat. Byl to způsob, jak stavitelům zabránit v nekvalitní práci a ve skrývání rizik,“ řekl Taleb. Banky nyní rizika skrývají, vydělávají peníze, platí bonusy a když se dostanou do problémů, důsledky nenesou. Kapitalismus je ale o motivaci i demotivaci a současný stav v USA představuje důsledek toho, že toto pravidlo symetrie bylo v případě bank porušeno – mohly na sebe brát rizika, za která neplatily.

Nyní se ale již nacházíme v bodě, kdy by i narovnání problému v kompenzaci bankéřů nemuselo na utišení protestů stačit. Může totiž nastat situace, kdy ústupky zvýší jejich agresivitu. Musí se proto řešit co nejdříve a to „kroky, které jsou férové k občanům“, doporučil Taleb.

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
  • politici v Bruselu prohlašují
    01.11.2011 12:36

    že by se měly banky přísněji dozorovat, aby prý nemohli dál nezřízeně manipulovat s ekonomikou států EU bla bla bla... A co tak opak?! Hlavně bychom měli dohlížet na politiky a jejich strany, které parazitují právě na potenciálu ekonomik !!!
    Jesse
  • se zestátňováním
    01.11.2011 12:29

    mám takový malý technický problém. Ne ten. že je to špatně a že to zavání socialismem (či komunismem), ale trochu jiný. Kdo tu banku (podnik, atd) bude po zestátnění řídit? Že by ti politici co jí zestástní a nebo jimi vybraní 'odborníci'? Nevím jak v USA a jinde, ale mám naprosto jasnou představu jak by to dopadlo u nás a pochybuji, že to je jinde o tolik lepší. Lidé jsou všude stejní a jde jen o to jestli se důsledků svého činu bojí nebo ne. U nás se nebojí neb žádné důsledky nejsou a ti lidé je osobně nenesou (rozprostřou se na všechny a to nebolí tolik - většinou). Pochopitelně myslím pro tuto skupinu lidí. Zatím to není třída, pouze skupina, ale co není může být a pokud se transformují na třídu, pak bude hůř.
    pulec
  • viníkem je stát
    20.10.2011 11:12

    dokud bude převládat názor, že hlavním viníkem jsou banky, tak se z krize nevyhrabeme a bude se dál a dál regulovat, dotovat a startovat růst fiskálními stimuly. hlavním viníkem je stát křivící trh. nebýt státu, banky by byly opatrnější v rizikových spekulacích (dost by jich totiž zkrachovalo), a lidí by byli opatrnější, komu svěřují své peníze.
    toncek
    • Re: viníkem je stát
      20.10.2011 11:38

      Možná ti uniklo, že za posledních 30 let jsou banky a stát jedno a to samé. Je to propojená síť defraudantů, kteří se navzájem sponzorují. Platí to klienti a daňoví poplatníci.
      Jesse
  • Ale to je přesně
    20.10.2011 10:51

    co se stalo v USA. Vláda (Fed) na tom skutečně ještě vydělala. Alespoň technicky a aspoň dosud. (Zlatý padák je jiná věc - grandfather's clause, s tím nelze dělat nic.)
    Dan
  • při insolvenci
    20.10.2011 9:59

    Banky, které mají problémy a potřebují finanční injekce je třeba znárodnit a prodat ze ziskem po jejich ozdravění. Potom nebudou daňoví poplatníci na kyksy bank doplácet. Při tomto řešení by měl být obměněn i vedoucí bankovní personál. Staré vedení by mělo být odstoupeno bez jakýchkoliv bonusů nebo zlatých padáků.
    starik
    • Re: při insolvenci
      20.10.2011 10:58

      Nemyslím si že je nutné je hned zcela znárodnit Nejdřív by si měli umět pomoci sami, pokud to nedokážou, pak je asi nutné navýšit kapitál za pomoci stáních peněz. Rozhodně by se ale management všech těchto bank měl poroučet. Je také nutné udělat v bankách restrukturalizace, je ale otázka, jestli státní sektor EU je toho schopen. Dneska není bankovnictví bankovnictvím ale obchodem. Dneska v bankách nenajdete bankéře, ale obchodníky a to je hodně špatně. Bankovní systém je úplně z-kurvenej.
      tk69
      • Nic proti zestátnění,
        01.11.2011 12:23

        ale mám s tím takový malý technický problém. Ne ten. že je to špatně a že to zavání socialismem (či komunismem), ale trochu jiný. Kdo tu banku bude po zestátnění řídit? Že by ti politici co jí zestástní a nebo jimi vybraní 'odborníci'? Nevím jak v USA a jinde, ale mám naprosto jasnou představu jak by to dopadlo u nás apochybuji, že to je jinde o tolik lepší. Lidé jsou všude stejní a jde jen o to jestli se důsledků svého činu bojí nebo ne. U nás se nebojí neb žádné důsledky nejsou. Pochopitelně myslím pro tuto skupinu lidí. Zatím to není třída, pouze skupina, ale co není může být a pokud se transformují na třídu, pak bude hůř.
        pulec
    • Re: při insolvenci
      20.10.2011 10:03

      ... a to vše s náležitou konfiskací majetku. Ty majetky se nemohly vypařit jen tak, samy od sebe. Pamatujete si ještě někdo na ENRON? To byl klasický příklad a vidno, že si ho bankéři docela slušně přivlastnili za svůj model podnikání.
      Jesse
  • v médiích
    20.10.2011 9:56

    se ještě najde občas šamšula, který lidu tvrdí, že musíme banky zachraňovat z našich daní, protože bez nich by nemohla fungovat ekonomika. No, že ubývá úrodné půdy, přibývá dluhů na všech frontách, na předražené produkty už nemá obyvatelstvo ani úspory díky inflaci... na to jaxi neberou ohled. Koho pak budou takové banky živit?:-)))
    Jesse
    • soudruhu
      20.10.2011 10:01

      nechte si agitky na schůzi okresního výboru strany
      Bo
      • Re: soudruhu
        20.10.2011 10:04

        Soudruhu, jsi na omylu. jelikož mám pravicové vidění světa, neznamená to, že budu hájit sofistikovaný zločin.
        Jesse
        • Soudruhu
          20.10.2011 10:25

          v tom co píšete je pravý marxistický rozpor. Taky po Vás nikdo nechce, abyste něco hájil, že.
          Bo
          • Re: Soudruhu
            20.10.2011 11:36

            Srovnej si to trochu. Když píšu názor, tak to mezi normálními lidmi vypadá, jako že něco hájím. Názor je od toho. A k marxizmu mám daleko. Jsem snad marxista, když např. kritizuji nomenklaturního kádra Klause za bilionové škody na majetku státu? To že o sobě kriminálník sdělí veřejnosti, že je pravičák ještě neznamená, že je to pravda.
            Jesse
            • Teorie
              20.10.2011 13:58

              Zajímalo by mne, který z nejznámějších ekonomických teoretiků (současných i minulých) je svou teorií nejblíže současné politicko-ekonomické situaci ve světě. Nachází se v některé z nich východisko ze současného marasmu?
              starik
              • Re: Teorie
                24.10.2011 14:05

                bojím se, že problém je asi v tom, že žádná politicky průchodná cesta z dluhů pro společnost, která si zvykla žít na dluh neexistuje. Takže to nejspíš skončí (začne?) průšvihem v Řecku, ale nikdo netuší, jak velkou lavinu to strhne a jestli zbytek světa stihne si s toho vzít poučení.
                sinuhet
  •  
    20.10.2011 9:02

    A taky by mohly ocesat pojistovny...a rezniky,obchodniky.....hlavne pridat nefachcenkam zavistivejm....
    Vata
    •  
      20.10.2011 9:29

      Podle Tebe je přes 60% lidí nemakačenkové
      Bobo
      • Vřed
        20.10.2011 9:48

        Mě se moc líbí věta od Taleba, že kapitalismus je o motivaci a demotivaci - bankéři si tento systém drze předělali na jakýsi druh komunismu či jakéhosi paskvilu výhodného jen pro ně a jenž je pro ostatní škodlivý, viz dnešní mizerná situace všude na světě (kromě snad komunistické Číny, kde asi tenhle druh moc neprospívá). Je třeba pojmenovat konečně ten vřed, a učinit radikální řez co nejdřív.
        Ricochet
  • NÁZOR
    20.10.2011 8:48

    Od první do poslední věty přesné----už pár let je toto klíčem budoucnosti světového hospodářství jako celku. Zakrývat se to už moc nedá vzhledem k obrovskému zadlužení států a jen doufejme, že to bude vyřešeno rázně,zodpovědně a kultivovaně !
    ....
    • Re: NÁZOR
      20.10.2011 10:32

      ..ale na druhé straně, bychom se měli bankéře snažit pochopit !!! Vám by se taky nelíbilo, kdyby jste museli za výsledky své práce nést zodpovědnost- nedejbože svými penězi !!!! :-)))
      CIMRMAN
      •  
        20.10.2011 10:41

        zadpovědnost za výsledky své prace má téměř každý,Pouze bankéři a politici NE! Z politiků je zářným příkladem p. Saša Vondra. Dělník, kkdyž udělá zmetek, tak ho dostane k úhradě.
        Bobo
    • Re: NÁZOR
      20.10.2011 9:17

      Jediná cesta jak to dát do pořádku. Kartel bohužel neovlivňuje (ovládá) jen ekonomiku ale samozřejmě i politiku a armádu.
      maart
  •  
    20.10.2011 8:43

    Všímavej kluk, tenhle labuťák. Domnívám se ovšem, že je to jen házení perel sviním....
    DeGuise
    •  
      27.10.2011 7:00

      Ak najväčším nepriateľom komunistickej politiky & ekonomiky do jeho pádu "ešte stále" boli jeho triedni neprietelia doma & vonku aj v retopohľade 2011 v zornom poli eurovalovej krízy u nás, či v SR, tak alternatíne dôsledky takéhoto myslenia sú euronákazlivé pre euroštátnikov typu Merkelová....aj Radičová, Nečas, ako aj novolídera SR Sulíka a.p....Kumulácia východozápadného MIXU "89-2008 v schopnosti vidieť cez dôsledky aj príčinné faktory vziku hupokrízy a jej "zákonitých" predetáp do 2008, ako aj reakcie USA & EU 2008-2011 a ešte v kontexte s platformou svetového bankového sektoru - to je len 1 alternatíva pohľadu na rok 2011 a jeho reálne možné alternatívy aj po 26 októbri v Bruseli -dúfam že nedogmatická a nemenná, lebo BANKOVÝ a bankársky monopol a jeho konzervatívna starokapitalistická podstat a forma 2008-2011 až moc ultimatívne "vyčlenila" operačný priestor pre úoliticky možné riešenie. A to ešte aj s rizikom, že politici /zatiaľ/ MUSIA a vedome brať na seba politicko-ekonomickú zodpovednosť aj za seba, aj za bankový monopolný sektor, tak v Eurozóne ako aj mimo nej. Ak sa korektne a bezkonfliktne nepodarí preklenúť túto BARIERU v dôsledkoch, zapríčinených ako systémom, tak i svojvoľným postupom bánk a bez zmeny tejto "polarity" TAK POTOM nám -aj občanom a naši zástupcom na parlamentnej i nadnárodnej úrovni hrozí OBČIANSKY "eurokolaps" dôvery občana&štátu&únie!!! To má niekoľko alternatívnych dôsledkov, včítane plazivej fašizácie eurozóny na spôsob 30-tych rokov - a tomuto trendu po čo len 78 rokoch by sa malo eurokultivovane predísť ale preventívno-občiansky a s občanmi EU na strane konštruktívneho dialógu i postupu, lebo bude zle a po rokoch - neuvážene!!!
      turcan
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.