Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sedativum zabralo

Sedativum zabralo

17.01.2012 15:52

Dívá se na to hezky. Aukce pokladničních poukázek zemí postižených dluhovou krizí jsou jako mávnutím kouzelného proutku upisovány na nižších úrovních výnosů, než jsme byli zvyklí vídat ještě před koncem roku. Jediným možným vysvětlením pro tento jev je, že injekce likvidity ve formě tříletého repa za jedno procento p. a., které ECB uskutečnila těsně před Vánocemi, začíná pomalu působit. Ruku v ruce s nákupy dluhopisů se tak Evropské centrální bance s největší pravděpodobností daří uklidnit vynervované mezibankovní trhy.

Zapomeňme na chvíli všechny negativní komentáře, kterými se média v poslední době hemžila a soustřeďme se pouze na technickou stránku věci. Je nad všemi pochybnostmi, že trhy se stále nacházejí ve stavu extrémního risk-off nastavení. Euro je přeprodáno, stejně jako evropské akcie. Je tedy nasnadě, že pokud se potvrdí stávající trend snižování krátkodobých eurových výnosů postižených zemí, mělo by to mít pozitivní vliv na sentiment, jelikož by docházelo k opouštění bezpečných přístavů a nákupům rizikových aktiv. Na druhou stranu je třeba se na věc dívat s jistou opatrností. Pokud bychom evropské trhy přirovnaly k pacientovi stiženému chorobou neznámého původu, je tříleté repo pouhým sedativem, které zmírňuje akutní bolest, ale stále zůstává otázka, zdali řeší příčiny nemoci. Jsou-li však evropské problémy medicínskou řečí pouze „psychologického původu“, sedativum může být do značné míry plně dostačujícím medikamentem. Jedná se o dilema, které si bude muset každý investor a spekulant vyřešit po svém. Optimista nakoupí, pesimista si počká, až euforie ochladne a prodá. Oba však musí férově přiznat, že ECB se po dlouhé době něco povedlo.

Toliko obecný optimistický pohled. Můj osobní je ještě trochu růžovější. Hlavním důvodem současné rozjitřené situace na evropském trhu není totiž podle mého názoru ani absolutní výše zadlužení evropských zemí, která si nikterak nezadá s jinými vyspělými ekonomikami, jako je ta americká a japonská, ani neexistence centrální fiskální autority, nýbrž prostý fakt, že vysoké úroky, které platí postižené země, jsou spíše příčinou problémů, než jejich následkem, jak je mylně rozšířeným názorem. Stručně řečeno, pokud bude od zítřka platit Itálie a Španělsko 0 pct. p.a. na svých pokladničních poukázkách stejně jako Německo, problémy dluhové krize ještě do desáté hodiny dopoledne téhož dne zmizí. Každý pokles úroků postižených zemí je proto krok správným směrem (pokud má být tím správným směrem záchrana eura).

Jsem dalek tvrzení, že dnes 17.1.2012 se zlomila situace na evropském dluhovém trhu. Čeká nás například poslední jednání v dramatu jménem bankrot-nebankrot Řecka. Dále jsou zde prodávající spekulanti na eurodolarovém páru, kteří se jistě nevzdají bez boje svých těžce vydobytých pozic. Volatilita trhů proto nezmizí. Navzdory tomu všemu však musím s radostí konstatovat, že sedativum podle všech příznaků zabralo a pacient se začíná uklidňovat.


Váš názor
  • ...EUROzprávka o tom, ako
    17.01.2012 20:09

    BOLO dobre na vyspelom ZÁPADE, pokiaľ VÝCHOD oddelený ŽELEZNOU OPONOU - len neviem jednoznačne - oddeľujúcek KOHO OD ČOHO?! A od "druhého pádu" Berlínskeho MÚRA" /prvý padol v "45..../ začínam pochybovať, keby bol PADOL LEN KOMUNIZMUS a MÚR by zostal, či by bola prenikla cezeň eurokríza zo zápanej častieurozóny do jej východnej tak, ako sa to stalo v 2008. Poučenie z KRÍZOVÉHO vývoja KAPITALIZMU 1929 -2008 - to je akoby ekvivalent POUČENI krízového vývoja od roku 1948 do 1968 , aj s úrokmi za krízu 1929-2008 v jej ekonomicko -globálnych súvislostiach do roku 1989, no najmä pre nás na Slovensku od 1993, keď SME "zasadili" s DUOM KLAUS & MEČIAR - "tvrdú ranu" dokonávajúcemu komunizmu, ktorý ani neexistoval...BOL to pokus o socializmus v kumulovanom , ale NANÚTENOM ZSSR&ČSSR "modele", ktorý zákonite mal ideový OBSAH ako diktát KREMĽA v RVHP priestore...Ale "dobrovolný" prechod do štruktúr NATO & EU bol?! dobrovolný a v dobrej viere PREDSA LEN servlný vstup , ako chudobného príbuzného z VÝCHODU do "rodiny BOHATÉHO západu?! a mám zato, že aj s "úrokmi zs roky 1948-1989, no ale nemenej za roky 1929-2008. A to je najtergickomickejšia "dekáda" prechodu od Rakúsko -uhorského žalára národov do Prve republiky a jej ďaľšie "etapy" až do reprosamostatného novoSLOVENSKÉHO štátu s "duchom TISA" a v Mečiarovom sa VIDENÍ "nového HLINKU "93...a tak to vlastne aj "dopadlo, ako z blata 1918-1989 - do kaluže 1993-2008 aj s "medzihrou" 2008 -a u nás až do GORILY 2005 a jej "príbuznej KRÍZOgorily 2008 -ale to bude asi len môj egoizmus VIDENIA cez prizmu 1968-2008 s "pražskojarným vzplanutím "68...a euronostalgiou v roku 2012...- tak "soráč", ak som niekoho "nepotešil" k 17.1.2012 - možno už OROK budel "lépeji a radostněji - jako "za Štrógala tehdy.....
    turcan
  • Kéž
    17.01.2012 16:11

    by jste měl pravdu a situace na Evropských finančních trzích se začala uklidnovat a akcie nabraly směr sever..Vím, že život sám o sobě, není procházka Růžovou zahradou, ale být v této době majitelem akcií,které byly koupené před rokem, to je procházka PEKLEM a já všem lidem naloženým v longu přeji, aby se už situace OPRAVDU změnila k lepšímu
    ZUZKA
    • Re: Kéž
      17.01.2012 19:12

      Tady trojnásob platí, že tohle obchodování je pro ty, kteří investované peníze nepotřebují. Můžeš sedět a počítat dividendy (pokud naložíš s rozumem). Rozhodně neprodám ani jednu akcii, pokud je ve ztrátě. Na dividendách a minulém zisku už se mi vrátilo 95% toho, co jsem ztratil po posledním sešupu, takže jsem pořád v klidu. Kdybych teď musel nutně prodat, jsem téměř na svém vloženém. Takže klídek a chladná hlava.
      marrtt
  • HA HA
    17.01.2012 16:10

    No to si snad děláte kozy ne ... "vysoké úroky, které platí postižené země, jsou spíše příčinou problémů, než jejich následkem, jak je mylně rozšířeným názorem"
    vini
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.